Old Fortress Corfu, cel mai cunoscut obiectiv istoric al insulei

Fortareata Veche sau Old Fortress, asa cum mai este cunoscuta si marcata pe Harti, este cea mai importanta fortificatie din insula Corfu si totodata una dintre cele mai impresionante din intreaga Grecie. 

Este practic primul obiectiv istoric ce poate fi remarcat odata ce ai pasit pe insula,  Old Fortress fiind ridicata pe un promontoriu inalt, la doar cateva sute de metri departare de centrul orasului si la 2,5 kilometri distanta de portul din Corfu Town. 

Te invitam intr-o scurta calatorie virtuala la Old Fortress Corfu, iar la noi pe site te asteptam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu.

Unde este Old Fortress Corfu, distante din alte statiuni si tarife de intrare 

Old Fortress este localizata pe un promontoriu, in estul insulei, la doar 500 metri departare de zona centrala a capitalei si la 2,5 kilometri de portul din Corfu Town. Poate fi observata usor si in timpul calatoriei cu feribotul, atunci cand vii catre insula. 

Este despartita de oras printr-un canal ingust, traversat de un pod cu o lungime de circa 60 de metri. 

De pe 1 aprilie si pana pe 31 octombrie poate fi vizitata zilnic, in intervalul orar 08.00 – 20.00, iar in timpul sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie) poate fi vizitata in intervalul orar 08.30-15.30. 

Tariful de intrare este de 6 euro/adulti (3 euro/copii), insa daca ai in plan sa vizitezi mai multe atractii istorice din Corfu Town, poti opta pentru un special ticket package care costa 17 euro si care include accesul la mai multe obiective din zona. 

Distante pana la Old Fortress Corfu din alte statiuni ale insulei:

  • distanta Dassia – Old Fortress: 12,7 kilometri 
  • distanta Kassiopi – Old Fortress: 35,8 kilometri
  • distanta Sidari – Old Fortress: 36 kilometri
  • distanta Paleokastritsa – Old Fortress: 26 kilometri
  • distanta Agios Gordios – Old Fortress: 20,7 kilometri
  • distanta Kavos – Old Fortress: 46,9 kilometri
  • distanta Lefkimmi – Old Fortress: 41 kilometri

Old Fortress Corfu – scurt parcurs istoric 

Istoricii au estimat ca primele fortificatii ridicate pe promontoriul care gazduieste in prezent Old Fortress ar data din secolul al VI-lea d.Hr, din perioada in care orasul antic Paleopolis a fost distrus de ostrogoti. 

In secolul al XI-lea apar scrieri despre fortificatii recladite in acest loc. Ca si caracteristica distincta, Old Fortress este compusa din doua varfuri, care au fost fortificate in repetate randuri de-a lungul secolelor. Varful mai apropiat de oras (varful vestic) a fost ridicat de catre bizantini in jurul secolului al XII-lea, fiind numit ulterior de catre venetieni drept “Castel a Terra”, in timp ce varful mai apropiat de mare (varful estic) a fost numit Castel a Mare (sau Castel Vecchio). 

Venetienii incep sa inlocuiasca vechile fortificatii bizantine la inceputul secolului al XV-lea, iar in urma primului asediu al otomanilor asupra insulei Corfu, la comanda guvernatorului venetian se construiesc noi zone defensive, bastioane, turnuri, ale caror ruine pot fi admirate si in prezent. 

Tot in timpul dominatiei venetiene, se construieste si canalul care separa Old Fortress de insula-mama. Santul poarta denumirea de Contrafossa, iar daca in vremuri accesul in fortareata se facea printr-un pod mobil, in perioada moderna acesta a fost inlocuit de un pod permanent. 

Fortificatia traverseaza ulterior si respinge cu succes toate cele trei asedii otomane majore (in 1537, 1571 si 1716), insa zonele neaparate ale insulei sufera pierderi importante, mai ales in randul locuitorilor care nu au reusit sa gaseasca adapost in niciuna dintre fortificatii. 

Anul 1718 este catastrofic pentru Old Fortress. Un fulger loveste magazia de pulbere de la Castel da Mare, provocand o explozie uriasa cu reactie in lant, in urma careia au fost distruse majoritatea cladirilor din interior si o parte dintre cladirile orasului. Sute de oameni si-au pierdut vietile, printre care si Comandantul venetian al cetatii, capitanul Andrea Pisani. 

Corfu ramane sub ocupatie venetiana pana in 1797 si trece apoi sub ocupatia francezilor si ulterior a britanicilor, pana in 1864, cand insula este incorporata in statul grec. 

Ce poti vedea in prezent la Old Fortress Corfu

Old Fortress poate fi accesata din Piata Spianada, traversand podul care leaga cetatea de Corfu Town. Inainte de pod, vei putea admira statuia Contelui Von Der Schulenburg, care a ajutat la apararea acesteia in timpul asediului otoman din 1716. Vei trece printr-un pasaj central, cu forma de arc, cu doua sali boltite pe lateral, pentru a ajunge in zona interioara a fortificatiei. 

Turistii au posibilitatea de a vizita cetatea pe cont propriu sau intr-un tur ghidat, iar timpul necesar pentru a acoperi majoritatea atractiilor sale este estimat undeva la circa 2 ore. 

Zona deschisa a cetatii poarta numele de Versiada si este folosita adesea pentru gazduirea diferitelor evenimente culturale. Vizitatorii gasesc aici o cafenea, dar si Galeria Artileriei. Te poti indrepta ulterior catre zidurile cetatii, pentru a admira o priveliste superba asupra Golfului Garitsa. 

In partea dreapta a promontoriului cum intri in fortareata te asteapta Biserica St. George, construita in stil doric, de catre britanici. 

Poti observa mai apoi ruinele magaziilor cu pulbere, cele doua turnuri interioare (Castel a Terra si Castel a Mare) si multe alte constructii ridicate in diferitele perioade de dominatie, printre care se numara si o inchisoare (construita de venetieni in 1786 si extinsa ulterior de britanici), un spital militar (in prezent scoala de muzica) si altele. 

Alte atractii apropiate de Old Fortress Corfu 

Corfu Town si in mod particular partea de oras vechi se remarca printr-o abundenta fantastica a obiectivelor istorice. Odata ce ai vizitat Old Fortress, te mai poti indrepta usor catre oricare dintre urmatoarele:

Muzeul de Arta Asiatica se afla in imediata apropiere a Fortaretei Vechi. A fost ridicat in 1815, insa abia din 1928 a functionat drept muzeu, gazduind in prezent o serie de colectii de arta fabuloase, respectiv peste 15.000 de piese din colectii private de arta asiatica, provenite din diferite donatii. 

Biserica Sfantul Spiridon este localizata la circa 500 metri departare de intrarea in Old Fortress, fiind ridicata in anul 1580 sub forma unei bazilici.

Este pictata la interior in stil renascentist, cu diferite scene din viata Sfantului Spiridon si gazduieste ramasitele Sfantului. 

Rotonda Maitland (cunoscut si cu denumirea de Monumentul Maitland) se afla in Piata Spianada, fiind ridicat de catre britanici in cinstea primului Lord Inalt Comisar Sir Thomas Maitland. Plecand pe jos de la podul Old Fortress, pana aici nu ar trebui sa faci mai mult de 6-7 minute, intr-o plimbare lejera. 

In centrul vechi al orasului Corfu intalesti si Muzeul de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Dionysios Solomos, Muzeul Bancnotelor, Muzeul Casa Parlante si altele, alaturi de o serie de alte bisericute vechi. 

Fortareata Noua, Biserica Fecioarei Maria Mandrakina, Piata Dimarchiou, promenada Liston sunt doar alte cateva obiective pe care le vei putea bifa rapid in apropierea Old Fortress Corfu. 

In loc de concluzie

Old Fortress este un simbol al insulei Corfu si una dintre cele mai incarcate de istorie fortarete ridicate in Grecia. Daca timpul iti permite si ai in plan sa petreci macar o zi explorand atractiile orasului Corfu Town, iti recomandam din suflet sa o vizitezi si sa ne trimiti feedback-ul tau. 

In incheiere, iti reamitim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Corfu, pe care le poti accesa rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?