Oprire in Porto Koufo, portul natural idilic din sudul bratului Sithonia

Unul dintre cele mai vechi si mai adanci porturi naturale ale Greciei se afla chiar pe bratul Sithonia al peninsulei Halkidiki si poarta numele de Porto Koufo. 

Il gasesti in sudul statiunii Toroni si poate fi locul ideal in care sa mergi daca ai in plan sa te bucuri de imprejurimi bogate in verdeata si de o apa a marii in nuante de smarald. 

Gasesti in cele ce urmeaza mai multe detalii despre vizita in Porto Koufo, iar la noi pe site si unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu zeci de vile si hoteluri din toate statiunile cunoscute ale bratului.

Ce sa stii despre Porto Koufo

Descris de catre istoricul Tucidide in secolul al V-lea i.Hr ca fiind cel mai sigur port al Greciei Antice, Porto Koufo ofera vizitatorilor unele dintre cele mai frumoase peisaje de care te poti bucura in intreaga peninsula Halkidiki. Portul natural este inconjurat de dealuri si de munti care formeaza o laguna in nuante verzi-albastrii absolut spectaculoase, cu o foarte mica deschidere catre mare. 

Coasta portului are un aspect stancos, cu pesteri fascinante si mici zone de plaja la care se poate ajunge doar cu barca, dar si cu o plaja principala formata din nisip, amenajata pe alocuri cu sezlonguri si umbrele. 

Numele inseamna, in traducere, “portul surd”, intrucat se presupune ca locul este atat de bine ascuns, incat marea nu se poate auzi din port. 

Portul Koufo este folosit inca din vremurile antice in diferite scopuri, iar in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost folosit de germani ca baza pentru submarine, gratie adancimii mari a apei. 

Desi Porto Koufo nu se numara printre statiunile vibrante ale bratului Sithonia, exista aici conditii suficient de bune pentru o vacanta relaxanta, taverne cu mancare traditionala absolut delicioasa, cateva mici magazine, piata de peste, benzinarie – asadar, toate serviciile potrivite unei experiente confortabile. 

Desigur, celor de mai sus li se adauga peisajul, care este, fara doar si poate, impresionant. 

Unde se afla Porto Koufo si cum ajungi aici 

Porto Koufo este localizat in sudul bratului Sithonia, la doar 2,8 kilometri de centrul statiunii linistite Toroni

Cea mai cosmopolita statiune a Sithoniei, Neos Marmaras, se afla la 23 kilometri departare de Porto Koufo, ceea ce inseamna ca drumul cu masina intre cele doua dureaza in jur de 25-30 minute. 

Din Nikiti si pana aici sunt 43 kilometri, iar din Sarti si pana la Porto  Koufo ai de strabatut in jur de 27 kilometri. 

Majoritatea romanilor care aleg sa-si faca vacantele in Halkidiki vin aici cu masina personala. Distanta Bucuresti – Porto Koufo este de 825 kilometri, iar daca vii aici pentru prima data si ai nevoie de informatii suplimentare despre traseu, iti recomandam articolul: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

Orasul Salonic se afla la o distanta de 143 kilometri de Porto Koufo, ceea ce inseamna ca intre cele doua vei face aproximativ 2 ore cu masina. 

In Porto Koufo poti ajunge usor si cu autobuzele locale KTEL, care circula intre statiunile cunoscute ale peninsulei si catre Salonic. 

Mai multe informatii despre program si tarife poti afla de pe acest site, selectand traducerea in limba romana.  

Spre exemplu, din Nikiti si pana in Porto Koufo, durata unei calatorii cu autobuzul KTEl este de 85 minute, iar pretul este de 4.70 euro/persoana. 

Din Neos Marmaras si pana in Porto Koufo vei face 45 minute, iar pretul unei calatorii este de 2.30 euro/persoana. 

Vremea Porto Koufo si cea mai buna perioada pentru o vacanta in aceasta zona

Intreaga peninsula Halkidiki si implicit zona Porto Koufo sunt caracterizate de un climat mediteranean. Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza aici in iulie, cand media maximelor poate depasi lejer 30 de grade la umbra. Temperaturile se pastreaza similare si in august. 

Intervalul iulie-august este si perioada in care Sithonia primeste cel mai mare numar de vizitatori. Desi Porto Koufo nu se numara printre statiunile populare si nu are animatie, se poate intampla ca si aici sa intalnesti, in miez de vara, ceva mai multi turisti. 

De aceea, noi spunem ca unele dintre cele mai bune perioade pentru o vacanta in Porto Koufo sunt sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie si sfarsitul lunii septembrie, caci temperaturile sunt mai placute, statiunea este mai aerisita, iar preturile la cazare sunt mai prietenoase cu buzunarul. 

Cum arata plaja Porto Koufo si ce servicii gasesti aici 

Plaja din Porto Koufo este localizata de-a lungul golfului aproape inchis si este formata din nisip. 

Este destul de ingusta, insa acest aspect este oarecum compensat de lungimea fasiei de nisip. Pe unele portiuni este amenajata cu sezlonguri si umbrele, in mod special in zonele din fata unitatilor de cazare aflate in prima linie. 

Cumva, de pe plaja acestei micute statiuni, vei avea impresia ca te afli pe marginea unui lac, nicidecum la mare, din pricina formei pe care o are golful Porto Koufo. 

Apa marii se adanceste destul de repede la plaja Porto Koufo, aspect pe care e bine sa-l ai in vedere daca vii aici alaturi de cei mici sau daca nu esti un bun inotator. 

In zona se practica destul de mult si snorkeling-ul, dar si scuba diving-ul, iar spre dimineata vei avea ocazia sa observi barcutele pescarilor care ancoreaza la mal cu captura zilei 🙂 

Informatii mai detaliate despre aceasta plaja gasesti la noi pe blog, in articolul: Porto Koufo Beach, plaja unul golf cu peisaje aparte, ideala pentru cei care vor sa se relaxeze

Despre cazare in zona Porto Koufo 

Chiar daca este restransa, statiunea Porto Koufo are cateva variante de cazare destul de apreciate, in mod special de catre acei turisti care cauta sa-si petreaca vacanta intr-un cadru cat mai linistit. 

Localizate chiar langa plaja sau in imediata apropiere a acesteia, unitatile de cazare din Porto Koufo se impart in general in doua directii: hoteluri si vile cu apartamente. 

Regimul de cazare all inclusive este absent, iar o parte dintre hoteluri au inclus in pretul cazarii micul dejun. 

Cele mai multe dintre variantele de cazare sunt cotate cu 3 stele, insa exista si hoteluri de 4 stele, cu servicii mai bune, dar si vreo 2-3 optiuni low-budget, cotate cu 2 stele. 

Ceva mai multe optiuni de cazare gasesti insa in invecinatul Toroni, iar daca simti nevoia sa ai mai multe servicii la indemana, te poti indrepta chiar si catre animatul Neos Marmaras. 

Ce poti sa faci in Porto Koufo si restaurante bine cotate 

In linii generale, vacantele in Porto Koufo sunt recomandate celor care au in plan sa se bucure de liniste, sa inoate in apele turcoaz ale acestui golf si sa se rasfete cu preparatele restaurantelor de aici. 

Asadar, animatia lipseste cu desavarsire din Porto Koufo, insa asta nu inseamna ca nu exista ocazii sa te pui in miscare si sa explorezi imprejurimile, atata vreme cat ti-ai propus sa te bucuri totusi de niste activitati aici. 

Porto Koufo poate fi locul perfect pentru a face yahting, snorkeling sau chiar si pentru a practica pescuitul. 

Daca faci diving de ceva vreme, e posibil sa te intereseze pestera Erica din aceasta zona, iar daca preferi drumetiile, e posibil ca traseele de hiking care incep din Toroni sa fie pe placul tau. 

In capatul din stanga al golfului cum te uiti la mare se afla si un lac (laguna) cu apa de mare, care se acumuleaza aici prin intermediului unui canal ingust. Acesta poate fi unul dintre locurile in care sa te bucuri de o plimbare si de peisaje. 

Din Porto Koufo poti ajunge destul de repede si la alte plaje interesante, precum plaja Toroni, plaja Destenika, plaja Tristinika, plaja Aretes si altele. 

Restaurantele din Porto Koufo sunt o alta atractie a locului. Printre cele care au primit, de-a lungul timpului, recomandari, se numara Taverna Tzitzikas, Restaurant “O Pefkos”, Restaurant Porto Marina , Taverna Pescarul (Ο Ψαράς). 

In loc de concluzie

Porto Koufo ramane una dintre atractiile fascinante ale bratului Sithonia, cu peisaje total aparte si cu o atmosfera cat se poate de relaxanta. Daca ai ajuns deja aici sau planuiesti sa vii in viitorul apropiat, asteptam cu interes si parerile tale!

Iar daca nu ai gasit inca locul perfect in care sa te cazezi, la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?