Concediu in Toroni Sithonia, una dintre cele mai linistite statiuni ale bratului

Un alt locusor mai putin popular al Sithoniei, statiunea Toroni – ideala pentru cei care vor sa se relaxeze, sa faca snorkeling si sa viziteze cateva vestigii incarcate de istorie, te asteapta la sud de Neos Marmaras. 

Detine una dintre cele mai lungi plaje din Sithonia, certificata Blue Flag, dar si o multime de variante in ceea ce priveste cazarea, pentru toate preferintele si toate buzunarele. 

Gasesti mai jos o serie de amanunte utile despre vizita in Toroni, iar la noi pe site si unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu hoteluri si vile din toate statiunile cunoscute ale bratului.

Ce sa stii despre Toroni 

Toroni este o mica asezare localizata pe coasta de sud-vest a bratului Sithonia, cu o istorie ce dateaza inca din cele mai vechi timpuri. Aflat sub dominatie persana, greceasca, bizantina si otomana, Toroni este recastigat de Grecia la inceputul secolului al XX-lea. Unele parti ale orasului vechi se afla in prezent scufundate la cateva zeci de metri distanta de tarm. 

Denumirea de “Toroni” provine din mitologia greaca, de la numele sotiei zeului Proteus, fiu al lui Poseidon.

Orasul antic Toroni era impartit, pe vremuri, in 3 districte: acropola (localizata intre cetate si Portul Koufo), centrul istoric al orasului (in partea de sud-vest a acropolei) si suburbiile orasului. Cu toate acestea, majoritatea cladirilor au fost distruse pe vremea Imperiului Otoman, pentru a se extrage material de constructie. 

In prezent pot fi vizitate pe uscat ruinele cetatii Likithos, practic, unul dintre cele mai importante situri arheologice aflate pe bratul Sithonia. 

Toroni este genul de statiune potrivita familiilor cu copii si in general celor care prefera un concediu poate mai static, mai relaxant sau axat pe plimbari in natura. Gasesti aici magazine de la care te poti aproviziona cu alimente, locuri de joaca pentru copii, una dintre cele mai lungi plaje din Sithonia, taverne cu preparate traditionale grecesti, peste si fructe de mare, dar si multe unitati de cazare, majoritatea vile cu apartamente si regim de cazare self catering. 

Apusurile sunt deosebit de frumoase pe plaja din Toroni, asadar, pentru romanticii incurabili si pentru cei care vor sa se intoarca acasa cu fotografii frumoase din vacanta, acesta poate fi unul dintre locurile potrivite 🙂 

La doar 2 kilometri departare de centrul statiunii Toroni se afla si Portul Koufo, un port natural absolut idilic, cu o istorie indelungata. 

Motive pentru o vacanta in Toroni

Toroni este una dintre statiunile mai putin populare ale Sithoniei, prin urmare, ti se va potrivi destul de bine daca ti-ai propus sa te bucuri de o vacanta relaxanta, de plimbari prin natura, de o plaja linistita. Mai jos gasesti cateva dintre motivele pentru care ai putea planifica o vacanta in Toroni:

  • este o destinatie in care poti ajunge si cu masina, intr-o singura zi, asadar nu foarte indepartata de casa 
  • are una dintre cele mai lungi plaje din Sithonia, cu mai multe activitati centrate pe aceasta zona 
  • poate fi un loc ideal pentru pasionatii de snorkeling
  • ai la indemana destul de multe optiuni de cazare
  • se potriveste celor pasionati de istorie, pentru ca gazduieste o serie de ruine ce pot fi vizitate
  • nu se aglomereaza foarte tare, nici macar in varf de sezon 
  • are diferite trasee potrivite pentru drumetii, plimbari in natura 

Daca simti ca rezonezi cu macar o parte dintre ideile de mai sus, e posibil sa citesti deja mai multe detalii despre urmatoarea ta destinatie de vacanta – Toroni, Sithonia 🙂 

Unde se afla Toroni si cum ajungi aici

Toroni este localizata in partea de sud-vest a bratului Sithonia, la 47 kilometri departare de statiunea Metamorfosi (aflata la intrarea pe brat) si la 40 kilometri departare de Nikiti. 

Din Salonic si pana in Toroni sunt 142 kilometri, ceea ce inseamna in jur de 2 ore si 7 minute de mers cu masina, intr-o zi cu trafic normal.

Daca pleci din Nikiti spre Toroni, ar trebui sa faci in jur de 43-45 minute. 

Animatul Neos Marmaras este ceva mai aproape de Toroni, la 20 kilometri distanta. 

Majoritatea romanilor care-si fac vacantele in Halkidiki si implicit in Toroni Sithonia vin aici cu masina personala. Distanta Bucuresti – Toroni este de 822 kilometri, pe traseul cel mai scurt cu iesire din tara pe la Giurgiu – Ruse. 

Mai multe informatii despre drumul cu masina spre Halkidiki gasesti la noi pe blog, in articolul: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

Totusi, in cazul in care nu vei veni aici cu masina personala, e bine de stiut ca atat din Salonic, cat si din alte statiuni cunoscute ale peninsulei Halkidiki, poti ajunge in Toroni si cu autobuzele locale KTEL.

Programul acestora si tarifele curselor pot fi verificate pe acest site.

Spre exemplu, o cursa Salonic – Toroni dureaza 180 minute si costa 15.10 euro/persoana, iar o cursa Neos Marmaras – Toroni dureaza 40 minute si costa 2.10 euro/persoana. 

Vremea in Toroni si cea mai buna perioada pentru o vacanta

La fel ca in cazul intregii peninsule Halkidiki, si Toroni este caracterizata de o clima mediteraneana, cu veri calduroase si uscate si ierni blande. Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Toroni in luna iulie, atunci cand media maximelor depaseste 30 grade la umbra. 

Intervalul iulie-august este si cel mai aglomerat, insa spre deosebire de alte statiuni mai animate, Toroni ramane ceva mai libera, mai ales ca aici nu vei gasi o viata de noapte activa si prea multa agitatie dupa lasarea serii. 

Totusi, pentru ca Toroni este un loc potrivit si celor care vor sa faca plimbari in natura, dar si pentru ca in varf de sezon temperaturile pot deveni usor deranjante pentru cei mai neprietenosi cu caldura, unele dintre cele mai bune perioade in care-ti poti face vacanta aici pot fi sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie sau sfarsitul lui septembrie. 

In aceste perioade, nu numai temperaturile vor fi mai blande, ci si preturile la cazare 🙂 

Cum e plaja din Toroni

Toroni Beach este una dintre cele mai lungi plaje ale bratului Sithonia. Se intinde pe aproximativ 2.5 – 3 kilometri, insa nu este foarte lata. Vei vedea ca in zonele organizate, sezlongurile si umbrele se desfasoara pe circa 3-4 randuri pana la mal. 

Plaja Toroni a fost premiata cu distinctia Blue Flag, asadar, este caracterizata in linii generale de un mediu curat, o apa limpede si o buna organizare, alaturi de prezenta a diferite servicii si facilitati.

Intrarea in mare are o panta medie spre abrupta la Toroni, iar plaja se intinde intre Portul Koufo si pana la Tristinika Beach, considerata un fel de prelungire a acesteia. 

Mai multe informatii utile despre aceasta plaja gasesti la noi pe blog, in articolul:  Toroni Beach Sithonia, una dintre cele mai lungi plaje amenajate din Halkidiki

Unde te cazezi in Toroni 

Asa cum spuneam inca de la inceput, micuta statiune gazduieste destul de multe unitati de cazare, o parte dintre acestea localizate in imediata apropiere a plajei sau la maximum 200-300 metri distanta. 

Cele mai multe sunt de tip vile cu apartamente (care au in general chicineta inclusa), asadar cazare in regim self catering. Regimul de cazare de tip all inclusive este total absent pentru moment in zona Toroni, insa acest lucru este relativ bine compensat de prezenta tavernelor din apropiere. 

In mare parte, vei gasi vile si hoteluri cotate cu 3 stele, insa exista si cateva variante mai low budget, dar si cateva variante cotate cu 4 stele. 

Un exemplu in acest sens poate fi Hotel Akti Toroni Boutique, de 4 stele, situat chiar pe plaja din Toroni. 

Daca totusi nu te-ai hotarat unde anume sa te cazezi in Sithonia, e posibil ca variantele de cazare pe care ti le-am pregatit la noi pe site sa-ti surada si sa-ti dea noi idei: 

Ce poti sa faci in Toroni si unde sa iei masa 

Toroni iti va oferi posibilitatea de a te bucura de cele mai multe activitati centrate pe zona de plaja. Asadar, Toroni Beach ramane atractia principala a statiunii si zona care va aduna cel mai mare numar de turisti, desigur, cu posibilitatea de a practica si diferite sporturi acvatice precum diving sau ceva mai putin solicitantul snorkeling. 

In sudul statiunii te asteapta situl arheologic si, in plus, vei avea posibilitatea sa faci diferite plimbari, fie in zona din spatele plajei, la apus, fie prin natura, pe dealurile si traseele din imprejurimi.

Portul Koufo se afla la doar 6 minute de mers cu masina de centrul statiunii Toroni si este unul dintre locurile pe care nu ar trebui sa le ratezi daca alegi sa-ti faci vacanta in aceasta zona. Iti recomandam sa vii aici spre seara, pentru a lua masa la unul dintre restaurantele din port (Taverna Tzitzikas, Porto Marina, Restaurant “O Pefkos” si altele). 

Pentru cei dornici de o viata de noapte mai activa, Neos Marmaras – cea mai cosmopolita statiune a Sithoniei, se afla la doar 20 kilometri departare. Aici vei gasi baruri unde distractia dureaza pana tarziu, multe magazine cu suveniruri si, in general, mai multa aglomeratie si freamat 🙂 

In ceea ce priveste restaurantele si tavernele din Toroni, ti-am pregatit mai jos o scurta lista a catorva locuri care au primit in ultimii ani recenzii pozitive din partea celor care le-au calcat pragul: 

  • Taverna Leon
  • Gyros Asteris
  • Gyromania
  • Likithos Restaurant

In loc de concluzie

Toroni este acel gen de statiune care-ti permite sa te odihnesti, sa te bucuri de frumusetea peisajelor, de gustul preparatelor traditionale si de istoria imbelsugata a locului, fara sa simti neaparat ca trebuie sa imparti aceste bucurii cu un numar foarte mare de turisti. Este acel loc linistit, unde timpul se poate opri in loc pentru a-ti permite sa-ti incarci bateriile si unde-ti vei dori sa revii cu drag. 

Daca ai ajuns deja aici si simti nevoia sa ne impartasesti detalii despre experienta ta, asteptam cu interes feedback-ul tau, iar daca nu ai gasit inca locul potrivit in care sa te cazezi, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?