Palatul Euxinograd de langa Varna si tot ce trebuie sa stii despre o vizita aici

euxinograd

Un obiectiv nu atat de cunoscut publicului larg precum Castelul Reginei Maria din Balcic sau Castelul Ravadinovo, insa cu o eleganta aparte si niste gradini inspirate parca de la Versailles, Palatul Euxinograd, aflat la mica distanta de Varna, merita vizitat. 

Vei descoperi in cele ce urmeaza care sunt motivele pentru care ai putea lua in calcul o oprire aici, dar si cum poti sa faci sa-ti programezi vizita la Euxinograd din timp, pentru ca spre deosebire de alte atractii ale litoralului bulgaresc, accesul in aceasta cladire este ceva mai limitat. 

Palatul Regal Euxinograd a fost resedinta de vara a monarhilor Battenberg iar in prezent are rol de complex cu statut de resedinta guvernamentala. Palatul se intinde pe un domeniu cu o suprafata de 900 de hectare, dintre care 550 de hectare sunt alocate cladirii palatului si parcului. 

Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai avantajoase oferte litoral Bulgaria, cu sute de variante de hoteluri din care sa-l poti alege pe cel potrivit!

Unde se afla Palatul Euxinograd, cum ajungi aici si cum poti sa-l vizitezi

Euxinograd Palace (asa cum il vei gasi pe Harti) sau Resedinta Evksinograd se afla la doar 7 kilometri de centrul orasului Varna si foarte aproape de statiunea mai restransa Sfintii Constantin si Elena (din centrul acesteia si pana la palat sunt doar 2 kilometri). 

Prin urmare, daca vii din Varna, ar trebui sa faci pana aici in jur de 15 minute, in timp ce daca pleci din Constantin si Elena, chiar si intr-o zi cu aglomeratie nu ar trebui sa faci mai mult de 5-10 minute pana la Euxinograd. 

Daca esti cazat in Nisipurile de Aur si vrei sa vizitezi Euxinograd, ia in calcul un drum de circa 15-20 minute intr-o zi destul de aglomerata, in plin sezon (sunt 9,5 kilometri intre cele doua). 

Inainte sa pornesti spre Palatul Euxinograd, ia totusi in considerare ca trebuie sa faci o rezervare, aceasta fiind singura modalitate prin care poti vizita obiectivul. 

Accesul intr-un tur de prezentare se face in grupuri de catre 5-20 persoane, iar rezervarea o poti face trimitand un email la adresa euxinograde@government.bg, in care sa specifici data, numarul de persoane care vor vizita complexul si numele acestora. Din relatarile vizitatorilor, se pare ca sunt organizate 3 tururi pe zi, la orele 09.00, 12.00 si 15.00 si fiecare tur dureaza aproximativ 1 h 30 min. Tariful de acces este de 12 leva/persoana. 

Ce e de vazut la Palatul Regal Euxinograd 

Chiar daca accesul este unul mai dificil si multi dintre cei care au oprit aici fara sa fi facut vreo programare anterioara au semnalat ca nu au putut intra sa viziteze Euxinograd, feedback-ul celor care au vazut obiectivul e unul cat se poate de pozitiv. 

Unii turisti romani asociaza Euxinograd cu Pelesul, in timp ce altii spun ca gradinile palatului sunt absolut superbe. Peisagisti francezi de renume s-au ocupat de amenajarea acestora dupa finalizarea constructiei palatului si, chiar si in prezent, gradinile includ o colectie impresionanta de arbori si specii de plante. 

In interiorul palatului vei observa ca exista mobilier de epoca, iar incaperile sunt foarte bine intretinute, restaurate, cu seminee de marmura si decoratiuni extrem de pretentioase printre care se numara si tapetul de matase cu fir de aur. 

Multi dintre cei care au fost aici in ultima vreme spun totusi ca la intrare au fost intampinati de un ghid care vorbeste numai in limba bulgara, iar din cladirea palatului se poate vizita numai parterul. 

Turul de 1 h 30 min include asadar palatul, centrul parcului si ale sale sere, cadranul solar (care are o istorie aparte), cladirea cramei si capela “Sf. Dimitar “. 

Tot aici exista pentru doritori si optiunea de cazare, caci pe domeniul Euxinograd au fost construite mai multe vile si un hotel, iar oaspetii au la dispozitie si un restaurant, dar si oportunitatea de a practica diferite sporturi (tenis, tenis de masa, volei, etc). 

Scurt istoric al Palatului Regal Euxinograd 

Constructia Palatului Regal Euxinograd a inceput dupa vizita din 1880 la Varna a printului Alexandru de Battenberg-Hesse, care s-a declarat extrem de incantat de frumusetea acestor terenuri. Incepand cu 1881 are loc schitarea proiectului cladirii, insa piatra de temelie a palatului ar fi fost pusa spre finalul anului 1882. 

Treptat, parcul de pe domeniul Euxinograd (denumit, la inceput – Sandrovo) a inceput sa prinda viata, iar palatul a devenit locul preferat de odihna si recreere al printului bulgar. Constructia a fost finalizata in anul 1893 si este considerata a fi una dintre cele mai rafinate din Bulgaria acelor vremuri. 

Parterul cladirii era ocupat de un living grandios, mai multe sali de receptie, o sala de muzica, un birou si o sala de mese, in timp ce la etaj erau amenajate dormitoarele regale si camerele de oaspeti. 

Incepand cu anul 1946, Euxinograd preia rolul de resedinta de vara pentru membrii partidului comunist aflat la conducere, iar dupa caderea comunismului in Bulgaria, palatul a primit rol de resedinta prezidentiala si guvernamentala, fiind totodata deschis si publicului. 

In loc de concluzie

Iti reamintim ca pentru a vizita Palatul Regal Euxinograd este necesar sa faci o rezervare pe mail. Iti recomandam sa trimiti solicitarea ta din timp (nicidecum in ziua vizitei), mai ales daca te vei afla pe litoralul bulgaresc in varf de sezon, caci obiectivul cunoaste din ce in ce mai multa promovare in mediul online si atrage din ce in ce mai multi vizitatori. 

Nu in ultimul rand, daca ai in plan sa-ti faci vacanta in aceasta zona, insa nu ai gasit inca varianta de cazare potrivita, te asteptam pe site cu o multime de oferte la hoteluri de pe intreg litoralul bulgaresc si implicit din statiunile apropiate de Euxinograd. Te asteptam sa le descoperi!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?