Despre Varna, Bulgaria. Plaje, atractii turistice si ce mai poti sa faci intr-o zi aici

varna bulgaria

Te pregatesti sa pleci intr-o vacanta pe litoralul bulgaresc si vrei sa faci o oprire si la Varna? Ei bine, in cele ce urmeaza, gasesti o serie de informatii care-ti pot fi utile daca vizitezi acest oras al vecinilor, denumit si capitala maritima a Bulgariei. 

Varna este cel mai mare oras de coasta din Bulgaria si include cel mai important port maritim din aceasta tara, iar orasul in sine ascunde o istorie fascinanta si ofera turistilor care il viziteaza oportunitati multiple in ceea ce priveste atractiile si activitatile. 

Daca esti interesat sa-ti planifici un sejur la mare la vecinii bulgari, insa nu te-ai decis inca asupra locului, poti consulta aici cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria.

Catedrala si alte obiective turistice Varna

Daca iti place sa vizitezi, trebuie sa stii ca o excursie de o zi in Varna iti poate imbogati destul de bine bagajul cultural, pentru ca ai o multitudine de obiective pe care le poti admira aici. 

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna este principalul obiectiv turistic din acest oras si este totodata cea mai mare dintre catedralele ortodoxe de pe litoralul din Bulgaria. Dupa catedrala din Sofia, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna este a doua ca si dimensiune in Bulgaria, si este deschisa oficial din anul 1886. 

Constructia acestei catedrale a durat 6 ani si are forma unei bazilici cu trei nave: Altarul Adormirii Maicii Domnului, o latura dedicata Sfantului Alexandru Nevski si o alta dedicata Sfantului Nicolae. Poti admira aici vitraliile pictate, frescele superbe de la interior, candelabrele din lemn, icoanele primite in dar de la Tarul Nicolae al II-lea, dar si o gradina exterioara frumos amenajata. Gasesti catedrala in Piata “Sf. Chiril si Metodiu” din Varna.

catedrala varna

Muzeul Arheologic Varna are ca principala atractie cea mai veche comoara de aur din intreaga lume, descoperita in 1972 langa Varna si cu o istorie veche de aproximativ 4000 de ani inaintea lui Hristos. Poti admira aici o multitudine de obiecte din aur de 23,5 carate, cea mai importanta dintre acestea fiind sceptrul de aur. 

Mai poti vedea colectii de monede antice si numeroase alte artefacte din epoca romana sau din alte perioade. Gasesti Muzeul Arheologic in centrul Varnei, cu program de functionare intre orele 10-17 (inchis duminica si luni) si cu o taxa de intrare de 10 leva/adulti si 2 leva/copii. 

Termele Romane sau Baile Romane reprezinta o alta atractie importanta in Varna, tocmai pentru ca aici poti admira ruinele vechilor bai publice care apartineau de orasul Odessos. Se presupune ca aceste bai au fost construite pe o suprafata uriasa, de aproximativ 7000 de metri patrati, iar in prezent poti observa aici ziduri de pana la 22 de metri inaltime. 

Vizitele la Termele Romane se pot desfasura intre orele 10.00-17.00 (inchise in zilele de duminica si luni), iar intrarea costa 5 leva/adult. 

Gradina Marii (sau Parcul Primorski) este locul ideal pentru o plimbare cu familia si una dintre cele mai importante atractii turistice din Varna. Si aici ai posibilitatea sa observi o multime de monumente culturale (statui, fantani), inconjurate de o vegetatie deasa si de alei bine ingrijite si frumos decorate.

 Localnicii din Varna au obiceiul de a veni aici pentru a se relaxa, iar Gradina Marii este un punct de orientare si catre alte atractii din Varna localizate aici, precum Delfinariul, Gradina Zoologica, Acvariul si alte locuri de divertisment din Varna, despre care vom vorbi putin mai jos. 

parcul primorski

Ce alte vizite si activitati mai poti face intr-o zi in Varna 

Varna este un loc bun si pentru o excursie de o zi alaturi de copii, asadar daca esti cazat pe litoralul bulgaresc si faci un drum pana la Varna, poti merge cu cei mici intr-una dintre urmatoarele locatii:

Delfinariul din Varna – o cladire futurista care gazduieste spectacole cu delfini, al carei program iti recomadam sa-l verifici pe site-ul oficial, pentru ca difera in functie de perioada. Un spectacol la delfinariu dureaza 45 de minute, iar preturile biletelor variaza intre 14 – 25 de leva in functie de varsta vizitatorilor, dar si de perioada in care are loc spectacolul. 

delfinariu varna

Gradina Zoologica din Varna – Poti admira aici peste 60 de specii de animale, printre care si specii rare sau pe cale de disparitie, toate inconjurate de o vegetatie bogata. Pretul biletelor de aici este unul modic (in jur de 1.5 leva/adult si 0.5 leva/copii) 

Acvariul din Varna – aici ai ocazia sa vezi in jur de 140 de specii de pesti din Marea Neagra, dar si unele specii exotice sau de apa dulce. In timpul verii, acvariul este deschis intre orele 9.00 – 19.00, iar pretul de intrare este de 4 leva/adult si 2 leva/copil. 

Observatorul Varna si Planetariul reprezinta primul complex astronomic de acest gen deschis in Bulgaria. Poti consulta pe site-ul oficial toate detaliile legate de program si preturi de intrare, pentru ca acestea difera in functie de perioada. 

Parcul de distractii din Varna este localizat in centrul Parcului Primorski si include in jur de 30 de atractii impartite pe categorii de varsta. Poti gasi aici mai multe informatii utile despre preturi si despre evenimentele care au loc in acest parc. 

Alte muzee din Varna care-ti mai pot starni interesul sunt si Muzeul de Istorie Naturala, dar si Muzeu Naval.

Alte locuri de divertisment in Varna pe care le poti incerca:

  • Teatrul de vara din Varna
  • Pista de karting din Varna
  • Club sportiv “Adrenalin”
  • Clubul de alpinism din Varna

Portul Varna – il vei gasi la aproximativ un kilometru de centrul orasului si pe langa faptul ca este cel mai mare complex maritim din Bulgaria, este si un loc bun pentru plimbare. Acvariul din Varna este una dintre atractiile cele mai apropiate de port, asadar poti pleca de aici pentru a face o plimbare in port si pentru a lua masa la unul dintre restaurantele de aici. 

Nu uita nici de magazinele si centrele comerciale din Varna. Daca ti-ai propus sa faci shopping, te-ar putea interesa si articolul: Shopping in Varna. Centre comerciale, magazine si alte zone potrivite pentru cumparaturi in vacanta

port varna

Plaja Varna este frumoasa si destul de ofertanta la capitolul facilitati. Plaja centrala din Varna este bine organizata si cu multe restaurante si terase in apropiere, insa in Varna exista si alte cateva plaje mai linistite. Cu toate acestea, plaja nu se numara printre motivele principale pentru care turistii vin sa viziteze Varna, tocmai pentru ca majoritatea acestora sunt cazati de regula in statiunile din imprejurimi, unde se pot bucura din plin de zile la plaja.

Restaurante Varna: Daca faci o vizita in Varna, trebuie sa stii ca acest oras se bucura de restaurante foarte bune, chiar de unele dintre cele mai bune din intreaga Bulgarie, iar locurile in care poti incerca preparate culinare traditionale la un pret decent nu sunt putine. 

Printre restaurantele din Varna cu cele mai bune review-uri se numara Gostilnitza Chuchura, Staria Chinar – Preslav, The Sea Terrace si Captain Cook. 

Daca vrei sa afli mai multe despre restaurantele bune din Varna, poti citi articolul: Top 10 restaurante din Varna care merita incercate 

Distanta Bucuresti Varna si alte distante cu plecare din diferite statiuni bulgaresti

Daca pleci din Bucuresti, trebuie sa stii ca distanta Bucuresti Varna este de 268 de kilometri (pe traseul cel mai scurt, cu intrare pe la Ruse), insa cel mai probabil vei vizita Varna daca esti cazat la una dintre statiunile din imprejurimi. 

Daca vii din zona litoralului romanesc, distanta Vama Veche Varna este de 107 kilometri, iar drumul pana aici este unul frumos, intrucat vei merge pe malul Marii Negre si vei traversa multe dintre statiunile din nordul litoralului bulgaresc. Distanta Constanta Varna este de 151 kilometri, asadar ai de facut un drum de aproximativ 2 ore si jumatate.

Te-ar putea interesa si articolul: Top orase litoral Bulgaria. Care sunt cele mai importante si mai animate orase si ce poti face in fiecare 

varna bulgaria

Distante intre Varna si alte statiuni de pe litoralul din Bulgaria

  • Distanta Varna Nisipurile de Aur – 16,5 km 
  • Distanta Varna Obzor – 60 km
  • Distanta Varna Nessebar  – 100 km 
  • Distanta Varna Sunny Beach – 94 km

In concluzie, Varna este unul dintre orasele bulgaresti extrem de ofertante la capitolul atractii pentru turisti si este o locatie foarte potrivita pentru o excursie de o zi, mai ales daca esti cazat intr-una dintre statiunile din imprejurimi.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?