La plimbare prin Parthenonas Halkidiki, satul traditional de langa Neos Marmaras

Pe langa plajele deosebit de frumoase si peisajele de exceptie, bratul Sithonia al peninsulei Halkidiki isi mai bucura vizitatorii si cu o serie de sate traditionale, atat de incarcate de istorie si numai bune de vizitat la ceas de seara, intr-o plimbare relaxanta. 

Parthenonas este unul dintre aceste locuri, usor de vazut in mod special de catre cei care aleg sa se cazeze in zona Neos Marmaras. Desi in multe dintre descrierile de pe internet i se atribuie termenul de “sat-fantoma”, in realitate, Parthenonas incepe sa infloreasca din nou, de la un sezon la altul, atragand din ce in ce mai multi vizitatori. 

Descopera, in cele ce urmeaza, care sunt principalele caracteristici ale acestui sat traditional din Halkidiki, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu zeci de variante din care sa poti selecta rapid ce ti se potriveste mai bine.

HINT: Nu confunda satul Parthenonas cu Parthenon, templul dedicat zeitei Athena, cladit pe acropola orasului Atena. 

Localizare Parthenonas Halkidiki si cum ajungi aici

Satul Parthenonas se afla la doar 6,7 kilometri de centrul animatei si popularei statiuni Neos Marmaras de pe coasta de vest a bratului Sithonia. 

Daca se intampla sa fii cazat chiar in Neos Marmaras, vei face pana in Parthenonas in jur de 12-13 minute cu masina. Drumul care urca spre sat iti va oferi o priveliste superba. 

Din Nikiti si pana in Parthenonas sunt 25 kilometri, ceea ce inseamna un drum de circa 30 minute cu masina, insa e bine de stiut ca in zona acestei statiuni vei avea la indemana si alte doua sate vechi traditionale, localizate la distante mai mici: Nikiti Old Town si Agios Nikolaos

Plecand din Toroni, pana in centrul satului Parthenonas sunt 25,6 kilometri, iar din Sarti si pana aici, distanta este ceva mai mare, de 56 kilometri (ceea ce inseamna mai bine de o ora pe drum). 

In dreptul statiunii Neos Marmaras, la drumul principal, exista indicator catre Parthenonas. Drumul este serpuit, printre campuri si livezi, asadar, va fi o placere sa conduci pana aici. La intrarea in sat exista o parcare amenajata. 

Ce sa stii despre Parthenonas 

Parthenonas este un sat traditional grecesc construit la o altitudine de 350 m deasupra nivelului marii, pe versantii Muntelui Itamos (Dragoudelis), in stil amfiteatru.

Istoricul grec Herodot face referire la o asezare denumita “Parthenopolis” in scrierile sale, iar in zona satului au fost descoperite ruinele unui sanctuar dedicat lui Zeus, dar si o serie de obiecte ceramice din perioada arhaica, toate acestea fiind dovezi ale faptului ca zona era locuita inca din cele mai vechi timpuri. 

In timpul dominatiei otomane, micul Parthenonas a traversat diferite perioade – unele de prosperitate, altele de abandon. 

In jurul anului 1970, Parthenonas a fost abandonat de ultimii sai localnici, care au preferat sa se mute mai jos, in zona statiunii Neos Marmaras, pentru ca statiunea luxurianta Porto Carras incepea sa se dezvolte, iar oamenii aveau nevoie de locuri de munca. De aceea, si-a capatat descrierea de oras-fantoma. 

Totusi, in prezent, Parthenonas incepe sa renasca. Stradutele inguste si casele traditionale din piatra ridicate aici, alaturi de curtile pline de flori (tufele de hortensii au primit multe aprecieri) si atmosfera cat se poate de linistita, atrag din ce in ce mai multi turisti. 

O serie de case vechi au fost restaurate, au fost deschise si cateva taverne, asadar, Parthenonas devine una dintre atractiile interesante din zona Neos Marmaras. 

Ce poti sa faci in Parthenonas si cand e mai bine sa-l vizitezi 

In Parthenonas Sithonia te asteapta casutele traditionale vechi, biserica Sf. Stefanos ridicata in 1837, dar si Muzeul de Folclor, amenajat intr-o cladire de piatra care dateaza din 1908 (vechea scoala din Parthenonas). 

Paul’s Traditional Taverna este unul dintre locurile celebre pentru privelistea pe care o ofera catre mare, dar si pentru mancarea buna. A strans deja peste 1700 recenzii pe Google, ceea ce inseamna ca e destul de cunoscut si poate fi aglomerat in varf de sezon. 

Un alt restaurant cu specific grecesc din Parthenonas este si To Steki tou Meniou, pe care-l gasesti la 350 metri de Paul’s (o plimbare de 4 minute pe jos intre cele doua).  

Sa nu uitam nici de vederea superba catre Golful Toroneos si catre insula Kelyfos, celebra pentru forma sa de broasca testoasa. 

Unele dintre cele mai bune perioade pentru o vizita in Parthenonas Sithonia sunt la sfarsit de mai, la inceput de iunie sau catre finalul lui septembrie. In acest caz, temperaturile sunt mai placute (in mod special pentru cei care aleg sa faca drumetii), iar fluxul de turisti este mai mic, ceea ce inseamna ca te poti bucura de farmecul acestui sat intr-o atmosfera mai linistita.  

In loc de concluzie

Parthenonas este pentru tine daca-ti plac locurile cu traditie, cladirile vechi, atmosfera pitoreasca a unui clasic satuc grecesc, dar si privelistea superba catre mare. Chiar daca esti cazat intr-o zona mai animata, merita sa dai o fuga intr-o seara pana aici, pentru a te bucura de frumusetea acestui loc aparte si atat de incarcat de istorie. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta si unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Sithonia, cu hoteluri si vile din toate statiunile cunoscute ale acestui brat!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?