Alanya Castle, un obiectiv de neratat in timpul vacantei tale in Alanya Turcia

Ridicat pe o peninsula stancoasa, la 250 de metri deasupra nivelului marii, Alanya Castle este poate cel mai cunoscut obiectiv al orasului-statiune Alanya. 

Castelul are deschidere la Marea Mediterana pe trei dintre laturile sale si este considerat un adevarat muzeu in aer liber, fiind totodata si unul dintre locurile in care te poti bucura de cea mai frumoasa priveliste catre oras. 

Te invitam sa descoperi mai jos cateva amanunte utile despre vizita la Alanya Castle, iar la noi pe site unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Alanya.

Localizare Alanya Castle si cum ajungi aici

Alanya Castle se afla la aproximativ 3 kilometri departare de inima orasului Alanya, iar o plimbare pe jos pana aici, pornind din centru, ar trebui sa-ti ia in jur de o ora. 

Din Antalya City si pana aici sunt 136 kilometri, iar de la Aeroportul International Antalya vorbim despre o distanta similara, de circa 129 kilometri. 

Sunt mai multe modalitati prin care poti ajunge la Alanya Castle. In cazul in care vii aici cu masina, trebuie sa stii ca acest lucru este posibil, insa in plin sezon, locurile de parcare de sus devin o problema. 

Daca preferi varianta transportului public, exista microbuze care pornesc din zona de centru a Alanyei catre castel (pe ele este scris cuvantul “Kale”), iar pretul unei calatorii este de circa 15 lire turcesti/persoana. 

Poti ajunge si cu telecabina, caz in care vei plati in calitate de turist 240 lire turcesti. Aceasta se poate lua de la statia Damlatas, urmand sa fii transportat pana la Poarta Ehmedek a castelului.

Daca ai in plan sa explorezi castelul pe jos si sa faci putina miscare, se recomanda sa-ti achizitionezi doar urcare, nu calatorie tur-retur. 

Castelul poate fi vizitat zilnic in intervalul orar 09:00 – 19:30 (in timpul sezonului cald) si in intervalul orar 08:30 – 17:00 (in timpul sezonului rece). 

Distante catre Alanya Castle din alte statiuni ale Antalyei:

  • distanta Manavgat – Alanya Castle: 62 kilometri
  • distanta Side – Alanya Castle: 66 kilometri  
  • distanta Belek – Alanya Castle: 107 kilometri
  • distanta Kemer – Alanya Castle: 182 kilometri

Ce poti sa vezi si sa faci la Alanya Castle

Castelul din Alanya a fost ridicat in anul 1221, la comanda sultanului Alaaddin Keykubat, pe ruinele unor fortificatii ramase de pe vremea Imperiului Roman si a Imperiului Bizantin. 

Castelul include peste 80 de turnuri, 140 de bastioane si circa 400 de rezervoare de apa, iar zidul care inconjoara castelul masoara nu mai putin de 6.5 kilometri. 

Luat la pas, domeniul castelului Alanya poate fi asemanat cu un adevarat labirint, in cadrul caruia poti sa descoperi in fiecare moment diferite minuni arheologice. 

Harta atractiilor atribuite castelului poate fi impartita in 3 zone:

  • Turnul Rosu si santierul naval de la malul marii
  • Partea interioara a castelului, localizata in varf 
  • Partea inferioara a castelului, localizata in spatele versantului

De la Poarta Ehmedek (locul in care te lasa telecabina) va trebui sa urmezi o alee care te va duce la partea interioara a castelului, asezata in cel mai inalt punct al peninsulei. Pe partea stanga vei observa un rezervor de apa, acoperit cu caramizi rosii, considerat a fi cel mai mare dintre cele 400 existente in imprejurimile Alanya Castle. 

In interiorul castelului se gasesc structuri din diferite perioade, insa una dintre cele mai fascinante atractii este Biserica Bizantina, foarte bine conservata. 

Coborarea in plimbare catre port poate dura intre 45 de minute si o ora, insa pe traseu vei intalni diferite restaurante (atat in partea de sus, cat si la coborare si in portul Alanya) unde te-ai putea opri pentru o scurta pauza si o gustare.  

Turnul Rosu, care se afla langa apa si in apropierea santierului naval, a fost construit de catre arhitectul Ebu Ali Reha el Kettani din Alep in 1226, fiind structurat pe 5 etaje, cu o inaltime totala de 33 metri. Ultimele doua etaje sunt construite din caramizi de lut rosu, culoare de la care se trage si numele atractiei. 

Muzeul Etnografic din interiorul turnului ofera vizitatorilor oportunitatea de a descoperi indeaproape diversitatea mostenirii culturale din Alanya. 

Cea mai buna perioada pentru o vizita la Alanya Castle

In mod evident, cea mai aglomerata perioada in Alanya este in intervalul iulie-august, iar pentru ca Alanya Castle poate fi considerat cel mai popular obiectiv, este de asteptat ca aici sa intalnesti un flux ridicat de vizitatori. 

Daca se intampla sa-ti faci totusi vacanta in Alanya in miez de vara, este recomandat sa vizitezi castelul fie dimineata devreme, la primele ore de deschidere, fie seara, catre apus, cand te vei putea bucura de o priveliste si mai frumoasa. 

Altfel, unele dintre cele mai bune perioade in care poti vizita Alanya Castle sunt sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. 

In aceste cazuri, turistii mai neprietenosi cu temperaturile ridicate si cu multimile de oameni vor iesi in castig. Totodata, preturile la cazare vor fi mai avantajoase. 

Plaje si alte atractii apropiate de Alanya Castle

In cazul in care ti-ai propus sa explorezi zona pe indelete si vrei sa vezi cat mai multe obiective din apropierea castelului, trebuie sa stii ca in relativa apropiere te asteapta urmatoarele:

Plaja Kleopatra este considerata cea mai populara plaja din Alanya. Zona sa centrala se afla la circa 5 kilometri departare de castel, iar in capatul din stanga cum te uiti la mare se uneste cu plaja Damlatas. 

Kleopatra Beach se intinde pe aproximativ 2 kilometri si este premiata cu distinctia Blue Flag, apa din zona fiind de regula foarte limpede. 

Este dotata cu diferite facilitati si servicii, iar in apropiere exista si zona de promenada. 

Pestera Damlatas este localizata la 3 kilometri departare de castel, in nord-vestul peninsulei stancoase. Este prima pestera din Turcia deschisa turismului, fiind descoperita in anul 1948. Pestera are o suprafata de circa 200 metri patrati si o temperatura constanta pe intreg parcursul anului, de aproximativ 21-22 grade celsius. 

Se presupune ca aerul din pestera are proprietati adjuvante in lupta cu astmul. 

Muzeul de Arheologie din Alanya, fondat in anul 1967, se afla tot in aceasta zona si ofera vizitatorilor posibilitatea de a admira o serie de expozitii atat la interior, cat si la exterior, in gradina. 

La interior te asteapta obiecte nepretuite precum statuia lui Hercule, realizata din bronz, mozaicuri descoperite in orasul antic Syedra, monede, obiecte din ceramica, fragmente de coloane si multe altele. 

Intrarea costa 75 lire turcesti, iar daca ai Museum Card, il vei putea vizita gratuit. 

Plaja Portakal este localizata la 5-6 kilometri departare de Alanya Castle, insa este unul dintre locurile in care te vei putea bucura de o priveliste incantatoare chiar catre castel. 

Si in acest caz vorbim despre o plaja premiata Blue Flag, asadar, cu mai toate conditiile potrivite unei experiente relaxante. Portakal este formata dintr-un amestec de nisip cu pietris, iar intrarea in mare poate fi considerata destul de abrupta. 

In loc de concluzie

Alanya Castle este, fara doar si poate, cea mai importanta atractie din zona acestui oras-statiune. O vizita care sa acopere majoritatea obiectivelor istorice de aici necesita sa aloci un interval de cateva ore, insa bagajul cultural cu care te vei intoarce acasa, alaturi de amintirea unor peisaje de exceptie, reprezinta motive in plus pentru o oprire la castel. 

Daca te-am facut sa te gandesti deja la un concediu in aceasta parte a litoralului turcesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Alanya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?