Vizita in Izmir, Turcia. Ce poti sa faci in acest oras si care sunt obiectivele pe care nu trebuie sa le ratezi

Al treilea oras ca marime din Turcia, Izmir este localizat in vestul tarii, pe coasta Marii Egee, la 480 de kilometri de Istanbul si la 95 de kilometri de orasul-statiune Kusadasi

Izmir are al doilea cel mai important port din Turcia si o populatie de aproximativ 3 milioane de locuitori, fiind asezat pe teritoriul vechii cetati Smyrna, teritoriu de altfel extrem de intens disputat de catre Turcia si Grecia. 

Cu o istorie veche de aproximativ 5000 de ani, Izmir gazduieste o serie de obiective fascinante, carora li se adauga farmecul orasului modern, dezvoltat in mare parte dupa 1922, cand Izmir a reintrat sub autoritatea Turciei.  

Daca ai planificat o vacanta cu masina pe coasta Marii Egee a Turciei, o vizita in Izmir iti va fi la indemana, iar in imprejurimile orasului vei mai putea vizita o serie de alte atractii interesante. Gasesti mai jos cateva detalii utile despre atractiile de neratat daca decizi sa faci o oprire in Izmir, iar la noi pe site o multime de oferte vacante Turcia.

FACT: Izmir este orasul in care s-au nascut marele poet grec Homer si magnatul Aristotel Onassis. 

Piata Konak si Turnul cu Ceas, simbolurile orasului Izmir

Localizata in centrul orasului, piata Konak este unul dintre cele mai vizitate si cunoscute locuri din Izmir si apartine de districtul cu acelasi nume. “Konak” inseamna in traducere “resedinta oficiala”, iar in aceasta zona se afla birourile municipalitatii, centre comerciale si diferite sedii ale administratiei. 

In mijlocul pietei se afla Turnul cu Ceas, considerat un simbol al orasului si proiectat de arhitectul de origine franceza Raymond Charles Pere. Turnul a fost ridicat in 1901 si masoara 25 de metri in inaltime, este decorat cu 4 fantani si tot atatea ceasuri, fiind inaltat in cinstea sultanului Abdulhamid al II-lea, ca un dar din partea imparatului german Wilhelm al II-lea. 

In prezent, Turnul cu Ceas reprezinta nu doar unul dintre cele mai importante obiective din Izmir, ci si un punct de intalnire pentru localnici. O vizita in piata Konak este de neratat daca te opresti in Izmir Turcia. 

Agora din Smyrna si alte obiective incarcate de istorie din Izmir

Izmir este asezat pe vatra cetatii grecesti Smyrna, iar orasul a purtat acest nume pana in anul 1930, cand a fost schimbat si recunoscut oficial de autoritati drept “Izmir”. 

Agora din Smyrna este un muzeu in aer liber, localizat in cartierul Namazgah din Izmir, si este una dintre putinele agore antice din intreaga lume care se afla intr-un oras de mare importanta al zilelor noastre. 

Agora din Smyrna a fost ridicata de poporul grec in perioada secolului al IV-lea i.Hr, insa a fost distrusa aproape integral de un cutremur puternic, in anul 178 d.Hr. Sub comanda imparatului roman Marcus Aurelius, Agora din Smyrna a fost reconstruita. 

Primele excavatii au avut loc aici in 1933, iar o parte dintre artefactele gasite se afla acum expuse la Muzeul de Arheologie si la Muzeul de Arta si Istorie din Izmir. 

Indiferent daca esti pasionat de istorie sau nu, locul in sine are o incarcatura aparte si este foarte fotogenic. Agora din Smyrna poate fi vizitata de luni pana vineri, iar biletul de intrare costa 18 lire turcesti. 

Castelul Kadifekale se afla pe dealul Pagos din Izmir, la o inaltime de 186 de metri, si este un alt obiectiv de mare importanta al orasului. Constructia a fost ridicata in secolul al III-lea i.Hr, iar in anul 2007, municipalitatea a demarat aici lucrari de restaurare si renovare a zidurilor si turnurilor castelului. 

Este un loc in care te poti bucura de o priveliste superba catre orasul Izmir, iar intrarea este gratuita. Iti recomandam sa iei Izmir tour bus pentru a te deplasa intre obiectivele importante, inclusiv pentru a ajunge la castel, caci drumul pe jos poate fi destul de obositor. 

Ascensorul din Izmir se afla in vecinatatea parcului Yasar Aksoy si este una dintre operele de arta arhitecturale din perioada recenta, care poate fi vazuta in centrul orasului. Pe promenada superioara a liftului vei gasi un restaurant si o cafenea, iar vederea catre golful Izmir este fermecatoare. 

Un alt aspect fascinant al Izmirului este faptul ca orasul gazduieste si un numar important de obiective religioase, printre care si vechi catedrale, biserici, sinagogi si bineinteles, moschei.

  • Catedrala Sfantului Ion, a carei constructie a inceput in 1862, se afla in vecinatatea Parcului Culturii (Kulturpark Izmir). 
  • Biserica ortodoxa St. Vukolos, ridicata in 1886 si extrem de avariata in urma unui incendiu in 1990. Dupa ce a fost restaurata in 2008, biserica a inceput sa gazduiasca mai multe evenimente culturale. O vei gasi tot in zona centrala, in apropierea Parcului Culturii. 
  • Moscheea Salepcioglu, localizata in inima orasului, in vecinatatea pietei Konak, a fost ridicata in 1905, iar decoratiunile de la interior cu siguranta te vor impresiona. 
Agora din Smyrna

Bazarul Kemeralti, magazine și alte locuri pentru shopping in Izmir

O zona istorica de bazar, Kemeralti este locul din Izmir in care poti face o sesiune de shopping in toata regula, mai ales ca preturile pot fi negociate. 

Incepand cu condimente, fructe uscate, diverse preparate din bucataria traditionala turceasca si pana la haine, accesorii si foarte multe obiecte de artizanat, aici ai sanse sa gasesti tot ce ti-ai imaginat. Poti veni aici dupa o vizita in piata Konak din apropiere. 

Daca esti interesat de magazine de bijuterii si antichitati, poti merge la Kizlaragasi Hani, un vechi centru comercial din Izmir, unde vei intalni inclusiv artizani locali care produc bijuterii sau obiecte din piele. 

Daca nu esti adeptul bazarurilor si al pietelor, insa vrei sa faci totusi shopping in Izmir, vei gasi aici si mai multe centre comerciale (mall-uri), cu branduri locale si internationale. 

Izmir Optimum, Forum Bornova sau Kemer Plaza Alisveris Merkezi sunt mall-uri cunoscute din Izmir, vizitate in special de cei care vor sa cumpere haine. 

Mudo Outlet se afla la periferia orasului si include magazine ale unor branduri cunoscute, cu articole reduse. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Muzeele din Izmir si ce poti vedea la fiecare dintre acestea

Daca esti un impatimit al muzeelor, in Izmir n-ai sanse prea mari sa te plictisesti, caci ai o multime de astfel de locuri care abunda in istorie si cultura pe care le poti vizita. Iti prezentam punctual mai jos cateva dintre cele mai importante muzee ale Izmirului:

  • Muzeul de Arheologie, unde vei putea admira numeroase artefacte care provin din zona Golfului Izmir, printre care statuete, busturi si ustensile din perioada antica. Il vei gasi in zona Bahribaba Park. 
  • Muzeul de Istorie si Arta, aflat in Parcul Culturii, este locul in care poti observa artefacte din piatra din perioadele arhaica, greaca si romana. Exista aici si o sala dedicata lucrarilor ceramice, dar si o sala dedicata descoperirilor “pretioase”, unde poti admira printre altele si monede antice. 
  • Muzeul Femeilor din Izmir este un muzeu de tip boutique, deschis in 2014, primul de acest fel din Turcia, care isi propune sa dezvaluie trecutul si puterea femeilor anatoliene, dar si creativitatea acestora. Il vei gasi intr-o cladire istorica formata din trei etaje, tot in apropierea Parcului Culturii. 
  • Muzeul Ataturk, construit intre anii 1875-1880 si fondat de primul presedinte al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk. 
  • Muzeul Etnografiei se afla in cladirea unui fost spital, ridicata in 1831, si gazduieste numeroase obiecte de imbracaminte si ceramica, impartite pe mai multe sectiuni dedicate artelor, mestesugurilor si obiceiurilor locale. 
  • Muzeul de Arta si Sculptura, unde poti observa picturi si sculpturi ale artistilor locali, majoritatea din secolul al XX-lea.
Muzeul Ataturk Izmir

Alte activitati pe care le poti face in Izmir 

Daca nu vrei sa vizitezi un obiectiv anume, ci doar sa te opresti in Izmir pentru a-l admira intr-o scurta expeditie pe jos si pentru a-i intelege farmecul aparte, poti alege una dintre urmatoarele variante: 

Plimbarea la pas prin cartierul Alsancak din Izmir, localizat in centrul orasului, catre zona de port, unde poti sa te opresti pentru a lua masa sau pentru a bea o cafea. 

Parcul Culturii, localizat tot in centrul orasului, un loc care gazduieste de-a lungul anului mai multe festivaluri, concerte si alte evenimente, dar in care vei gasi si fantani si o multime de spatii verzi care sa-ti asigure toata relaxarea. 

Plimbarea cu telecabina in Balcova (un district al orasului Izmir) poate fi o alta varianta de activitate in acest oras. Daca vrei sa vezi orasul de sus, luminat pe timp de seara, acesta este unul dintre locurile in care trebuie sa mergi. O calatorie cu telecabina dureaza in jur de 3 minute, iar programul de functionare este intre orele 11.00 – 21.00. Telecabina este inchisa in zilele de luni. 

Restaurantele din Izmir, mai ales cele din zona falezei si a portului si cele din zona centrala, sunt o alta atractie a orasului. Te poti opri in Izmir chiar si numai pentru a lua masa, caci vei avea de unde alege la capitolul mancare: incepand cu tarabele de street food si pana la cele mai pretentioase restaurante, unde fructele de mare si preparatele din peste nu lipsesc, Izmir este o adevarata incantare pentru gurmanzi. 

Plaje si alte locuri frumoase de vizitat in apropiere de Izmir 

Orasul Izmir nu este potrivit pentru cei care cauta sa faca plaja, insa provincia Izmir (care se intinde pe o suprafata de peste 11.000 de kilometri patrati, gazduieste statiuni precum Cesme, Seferihisar, Gumuldur, Ozdere, Alacati, Foca, unde plajele reprezinta atractia principala. Desigur, daca-ti faci vacanta in Kusadasi, localizat la circa 98 de kilometri mai jos de Izmir, vei avea la dispozitie, de asemenea, mai multe optiuni in materie de plaje. 

Cesme, orasul-statiune aflat la 87 de kilometri vest de Izmir, este unul dintre cele mai bune locuri pentru windsurfing din intreaga Turcie si totodata locul in care poti merge fie doar si pentru o experienta culinara sau pentru o plimbare la malul marii, caci te vei bucura de peisaje superbe si de o atmosfera de vacanta in toata regula. 

Urla, un mic orasel situat la aproximativ 40 de kilometri de Izmir, poate fi pentru tine daca vrei sa gusti vinul local, sa te bucuri de briza marii sau sa vizitezi una dintre stradutele populare cu magazine de antichitati, cladiri vechi, cafenele si restaurante. 

Orasul Antic Efes, localizat la circa 83 de kilometri de Izmir, poate fi vizitat in drumul tau spre Kusadasi, fiind poate cea mai importanta si cunoscuta atractie din zona de coasta a Marii Egee din Turcia. 

Daca vrei sa explorezi si mai multe locuri interesante din aceasta parte a Turciei, iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

Ti-ai propus sa te cazezi intr-una dintre statiunile turcesti de pe coasta Marii Egee? Gasesti la noi pe site si cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din Kusadasi, Didim, Bodrum, Marmaris si multe altele, de unde poti alege fix ce ti se potriveste mai bine!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?