Comparatie Mamaia vs Sunny Beach, Bulgaria. Ce minusuri si plusuri are fiecare statiune in parte si care dintre ele ti se potriveste mai bine

Mamaia si Sunny Beach sunt, fara doar si poate, cele mai animate statiuni de la Marea Neagra. In ceea ce priveste litoralul romanesc, Mamaia este cea mai mare statiune si totodata cea mai vibranta, fiind urmata de Vama Veche, Costinesti, Eforie si alte statiuni, in timp ce in zona litoralului bulgaresc, se disting ca fiind deosebit de populare statiunile Sunny Beach (localizata in sud), dar si varianta sa din nord – Nisipurile de Aur. 

Daca obisnuiesti sa-ti faci vacantele de vara la Marea Neagra, cu siguranta te-ai intrebat macar o data unde anume merita sa mergi sau care dintre aceste statiuni s-ar potrivi mai bine cu profilul concediului tau. 

Ei bine, pentru a-ti raspunde la toate intrebarile in ceea ce priveste diferentele intre Mamaia si Sunny Beach, dar si pentru a te ajuta sa depistezi care dintre variante este pentru tine, poti citi mai jos o serie de informatii despre fiecare in parte, astfel incat sa poti lua cea mai buna si mai convenabila decizie. 

In cazul in care esti interesat de o comparatie mai ampla intre litoralul romanesc si cel bulgaresc, gasesti la noi pe blog si acest articol: Litoral Romania vs litoral Bulgaria. Comparatie intre cele doua destinatii de vacanta

Intre timp, la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune propuneri pentru vacante litoral Bulgaria, cu sute de hoteluri din care sa-l poti rezerva rapid, in cativa pasi simpli, pe cel care ti se potriveste cel mai bine.

Localizare, distanta fata de casa si parcare

Mamaia este localizata pe fasia de pamant care desparte Lacul Siutghiol de Marea Neagra, in nordul municipiului Constanta, respectiv la aproximativ 13 kilometri de centrul acestuia. 

Din Bucuresti si pana in Mamaia sunt 230 de kilometri, dintre care aproximativ 202 km ii vei parcurge pe Autostrada Soarelui. Intr-o zi fara trafic intens, ai putea ajunge in destinatia de vacanta in aproximativ 2 ore si 40 de minute, insa in plin sezon, stim cu totii ca acest interval de timp s-ar putea prelungi din cauza aglomeratiei de pe autostrada. Ca si taxe de drum, ai de achitat rovigneta si taxa de pod de la Fetesti, in valoare de 2.7 euro + TVA/pe sens.

Sunny Beach, localizat in sudul litoralului bulgaresc, se afla la o distanta de 334 kilometri de Bucuresti, daca mergi pe traseul Bucuresti – Giurgiu-Ruse- Sumen – Staro Oreahovo – Sunny Beach. In privinta taxelor de drum, pe langa rovinieta vei mai avea de achitat taxa de pod de la Giurgiu, in valoare de 3 euro/sens, dar si vigneta bulgareasca, in valoare de 15 leva/saptamana.

Aceasta poate fi cumparata si online, de aici, iar daca simti ca ai nevoie de mai multa informatie pe acest subiect, iti recomandam sa arunci o privire si pe: Vigneta Bulgaria, autostrazi si alte detalii despre drumuri. Ce trebuie sa stii daca mergi in vacanta la vecinii bulgari

Parcarea in Mamaia implica preturi ceva mai ridicate incepand cu anul 2021. Si in acest sezon (2022), taxa de parcare in Mamaia a fost reintrodusa incepand cu data de 1 mai, iar statiunea Mamaia are in jur de 7000 de locuri de parcare publice, cu taxa. 

Toate aceste locuri de parcare apartin de Zona 0, iar conform noului regulament, taxa de parcare in aceasta zona este de 4 lei/h. Astfel, se poate ajunge ca pentru 24 de ore de parcare, turistii sa fie nevoiti sa achite peste 90 de lei. 

Trebuie mentionat totusi ca majoritatea hotelurilor din Mamaia ofera parcare clientilor, insa locurile de care dispun sunt insuficiente in varf de sezon, ceea ce-i face pe unii dintre turisti sa fie nevoiti sa se orienteze catre locurile de parcare publice, cu taxa. 

Parcarea in Sunny Beach este asigurata in general la hotel, caci spre deosebire de statiunile mai restranse ale litoralului bulgaresc, aici hotelurile au spatii ceva mai generoase alocate parcarii. Sunt si hoteluri care au sute de locuri de parcare (precum Hotel RIU Helios Paradise – 600 locuri, Hotel DIT Majestic Beach Resort – 250), dar si hoteluri cu parcare subterana etajata (Barcelo Royal Beach). 

In multe dintre cazuri, hotelurile au parcarea gratuita, iar in varf de sezon, cand se intampla sa devina neincapatoare, ii pot redirectiona pe clienti catre alte parcari din imediata apropiere. 

Daca hotelul tau din Sunny Beach nu-ti ofera parcare gratuita, ar trebui sa achiti in medie in jur de 10-15 leva/zi. Daca vrei sa lasi masina parcata undeva anume in statiune, eventual mai aproape de centru, vei fi taxat in general la ora, cu aproximativ 3 leva/h, insa preturile pot sa difere in functie de zone. Poti plati in anumite locuri chiar si 20 leva/o zi de stationare. 

Exista si varianta parcarii in zona albastra, unde tariful este de 2 leva/ora, iar plata se face prin intermediul aplicatiei Urbo Parking.   

Specificul fiecarei statiuni si profilul turistului care vine in aceste locuri

In linii generale, ambele statiuni (atat Mamaia, cat si Sunny Beach), sunt potrivite in primul rand acelor turisti care cauta animatie (distractie de noapte, terase, plaje amenajate cu sezlonguri si umbrele, muzica, atmosfera vibranta), insa pot gazdui la fel de bine si familii cu copii. 

Din acest punct de vedere, cele doua statiuni se aseamana oarecum, desi la capitolul preturi, animatia pare sa se pastreze totusi ceva mai putin costisitoare in Sunny Beach. 

Spre deosebire insa de Mamaia, care pentru moment atrage mult mai masiv tineri dornici de distractie si turism de weekend, Sunny Beach are capacitatea de a gazdui si multe familii cu copii si o face, fara probleme, tocmai pentru ca majoritatea hotelurilor de aici sunt in regim all inclusive. Ba, mai mult, unele dintre ele au si family club, animatie pentru copii inclusa si alte servicii si facilitati care sa le asigure confortul turistilor care vin cu micutii in vacanta. 

Este limpede ca Sunny Beach este o destinatie preferata de catre turistii romani, insa tot aici vei intalni si turisti germani, polonezi, britanici si rusi.

Ce este cert, in ambele cazuri, e faptul ca daca te numeri printre cei care-si doresc o oaza de liniste si de relaxare in vacanta, respectiv sa fii inconjurat de natura si sa auzi numai sunetul valurilor in jur – niciuna dintre cele doua statiuni nu pare sa fie alegerea ideala pentru tine. 

In ceea ce priveste litoralul romanesc, te poti orienta catre statiuni mai linistite, poate Neptun-Olimp, Jupiter, Saturn, etc. La bulgari, exista statiunea Albena (deosebit de potrivita pentru familiile cu copii si totodata apropiata de casa), Kavarna, Kranevo, Obzor, Constantin si Elena

Despre hoteluri si regim de cazare in cele doua statiuni 

Desi exista optiuni bune si foarte bune de cazare in ambele statiuni, acestea se disting totusi prin urmatoarele aspecte: 

In prezent, Mamaia are peste 70 de hoteluri, dintre care in jur de 30 sunt de 4 si de 5 stele si doar cateva ofera varianta unui regim de cazare all inclusive sau eventual posibilitatea de a opta pentru demipensiune. 

In Sunny Beach exista peste 200 de hoteluri, dintre care peste 100 au 4 sau 5 stele, majoritatea acestora din urma oferind cazare in regim all inclusive. 

Melia Sunny Beach, Sol Melia, Sunny Beach

Am simulat oferte de pret atat pentru Mamaia, cat si pentru Sunny Beach, in perioada 1-8 iulie, asadar un sejur de o saptamana, pentru doi adulti care se vor caza intr-o camera dubla, la un hotel de 4 stele:

Preturile pentru cazarea in Mamaia in aceasta perioada sunt intre 750-1600 euro, pentru 7 nopti de cazare, ultima varianta de pret fiind la un hotel foarte bine cotat si cu demipensiune inclusa. 

Preturile pentru cazarea in Sunny Beach, pentru aceeasi perioada mentionata mai sus, sunt intre 614-1350 euro, pentru 7 nopti de cazare, insa toate hotelurile listate au regim de cazare all inclusive, ceea ce inseamna ca turistii cazati acolo vor beneficia in acest pret si de cele 3 mese principale asigurate pe zi, alaturi de bauturi, animatie si alte eventuale servicii. 

De mentionat este si faptul ca Mamaia, poate si pentru ca hotelurile cu regim de cazare all inclusive sunt insuficiente, functioneaza destul de bine si pe post de destinatie de weekend. Sunt intr-adevar multi turisti care-si iau aici si sejururi de o saptamana, insa si mai multi sunt cei care vin sa se distreze un weekend, poate chiar un weekend prelungit. 

Sunny Beach, pe de alta parte, nu functioneaza in timpul sezonului cald drept o destinatie de weekend, majoritatea celor care se cazeaza aici alegand sejururile mai lungi. 

Vremea in Mamaia vs vremea in Sunny Beach

Ei bine, vecinii bulgari par sa stea mai bine putin si la acest capitol, caci partea de sud a litoralului bulgaresc este favorizata de o clima usor mai calduroasa. 

Vremea in Mamaia vine cu o medie a maximelor de 25 de grade in luna iunie, 28 de grade in luna iulie si 27 de grade in august. Aceeasi medie inregistreaza insa in septembrie valori de 22-23 de grade. Cele mai putine zile ploioase se inregistreaza in Mamaia in lunile iulie si august, insa din septembrie, sansele sa ploua sunt putin mai mari comparativ cu Sunny Beach. 

Temperatura apei marii in Mamaia inregistreaza valori medii de 21 de grade in iunie, de 23 de grade in iulie, de 24 de grade in august si de 20-21 de grade in septembrie. 

Vremea in Sunny Beach permite, pe de alta parte, un sezon estival putin mai lung. Media maximelor in Sunny Beach inregistreaza in luna iunie 25 de grade, iar in iulie, aceesi medie are valori de 28 de grade. In august, atinge 27 de grade, iar in septembrie 24 de grade. In Sunny Beach, cele mai putine zile ploioase intr-o luna se inregistreaza atat in iulie, august, cat si in septembrie, cu o medie de 4 zile cu ploaie/luna. 

Temperatura apei marii in Sunny Beach are valori medii de 21 de grade in iunie, de 24 de grade in lunile iulie si august si de 23 de grade in luna septembrie, ceea ce o face inca destul de buna pentru o baie in mare. 

Sintetizand, sunt sanse ca in Sunny Beach sa fie temperaturi cu 1-2 grade mai mari inspre finalul sezonului, spre deosebire de Mamaia. 

sunny beach bulgaria

Plaja Mamaia vs plaja Sunny Beach. Preturi si info utile 

Ambele statiuni par a fi de laudat la capitolul plaja si asta pentru ca turistii care aleg sa-si faca vacantele in Sunny Beach si in Mamaia se bucura de plaje lungi, late si in general cu o intrare lina in apa.

Plaja din Mamaia se intinde pe o lungime de aproximativ 10 kilometri, cu o latime chiar si de peste 200 metri pe anumite portiuni. Este o plaja potrivita si pentru familiile cu copii, caci apa nu este adanca la mal. Plaja are multe segmente amenajate cu sezlonguri si umbrele, dar si zone de plaja libera, iar in imediata vecinatate exista locuri de luat masa, toalete si posibilitatea de a practica diferite sporturi acvatice.

Plaja din Sunny Beach masoara circa 8 kilometri lungime si se intinde intre statiunile Nessebar si Sveti Vlas. La fel ca in cazul statiunii Mamaia, si in Sunny Beach vei gasi o plaja de nisip, ceva mai ingusta in zona de nord. In zona de sud a statiunii, plaja atinge cea mai mare latime. Plaja Sunny Beach a primit distinctia Blue Flag si are numeroase zone amenajate cu sezlonguri si umbrele, dar si zone unde-ti poti aseza linistit prosopul si propria umbrela. 

Pe acest subiect, iti recomandam si articolul: Plaja Sunny Beach. Principalele caracteristici, locuri potrivite pentru distractie si informatii despre preturi

Fiind cele mai populare statiuni de litoral din Romania si din Bulgaria, atat in Mamaia, cat si in Sunny Beach, vei intalni preturi ceva mai ridicate pe plaja, in mod special atunci cand inchiriezi sezlonguri si umbrele, dar si cand vrei sa-ti iei ceva de baut la malul marii. Cu toate acestea, in Mamaia par a fi putin mai ridicate, daca ar fi sa ne raportam la review-urile celor care au vizitat statiunile anul trecut. 

In Mamaia, in plin sezon, un sezlong inchiriat costa in medie 50-60 lei, insa la unele plaje private amenajate mai pretentios, pretul poate atinge chiar si 100 lei.

In Sunny Beach, in plin sezon, pentru a inchiria un sezlong trebuie sa scoti din buzunar in jur de 10 leva (25 lei). Daca vrei si umbrela, va trebui sa o achiti separat, pretul acesteia fiind tot 10 leva. Desigur, si bulgarii au unele plaje amenajate intr-un stil mai luxos, unde preturile pentru inchirierea sezlongurilor pot depasi aceasta suma. 

Relief si atractii naturale in fiecare dintre cele doua destinatii

Spre deosebire de zona statiunii Mamaia, unde linia de coasta are un aspect drept, in zona Sunny Beach vei observa foarte usor daca te vei uita pe Harti, ca linia de coasta are un aspect ceva mai fragmentat. Relieful este mai stancos in aceasta zona, iar printre principalele atractii naturale apropiate de Sunny Beach se numara si Capul Emine, un promontoriu stancos care strapunge Marea Neagra, localizat la aproximativ 30 de kilometri de aceasta statiune. 

O vizita la Capul Emine vine la pachet si cu niste peisaje superbe, insa si cu destul de multe batai de cap pe drum, mai ales daca ai o masina cu garda joasa. Drumul de acces nu se afla in cele mai bune conditii, asadar iti recomandam fie sa reduci pe cat posibil viteza, fie sa apelezi la niste prieteni cu o masina de teren, daca ai in plan sa ajungi sus la Capul Emine. 

Putin mai sus de Capul Emine exista si plaja Irakli, o plaja salbatica deosebit de potrivita pentru cei care cauta un loc linistit la malul marii. Intre plaja Irakli si Sunny Beach sunt 25 kilometri . 

Pe de alta parte, si mai sus de Mamaia, in sud, natura incepe sa fie de asemenea interesanta. Plaja Corbu se afla la o distanta de 21 kilometri de centrul statiunii, fiind urmata de Plaja Vadu, Lacul Sinoe, etc. 

Obiective turistice si alte activitati in Mamaia si in Sunny Beach

Fiecare dintre cele doua statiuni ofera o paleta destul de larga de activitati turistilor care le viziteaza, insa bulgarii stau ceva mai bine si la acest capitol. Iata de ce: 

In Mamaia, in afara de plaja, care este atractia principala a statiunii, te poti orienta fie catre terase, cluburi, aquapark, plimbari in zona lacului Siutghiol. Mai poti merge si in micul parc de distractii din statiune (Luna Park), dar si la o plimbare cu telegondola, iar daca vrei sa incerci atractiile orasului Constanta, te poti indrepta catre zona de port, catre faleza Cazino Constanta, catre acvariul din oras sau chiar catre Delfinariu. 

In Sunny Beach, activitatile turistice par sa fie ceva mai variate, respectiv: zona de centru a statiunii cu ale sale multe magazine de suveniruri si haine, parcul de distractii Luna Park, parcul acvatic Action Aquapark, pista de karting din Sunny Beach, parcul de camile, dar si numeroasele terenuri de sport din statiune. Mai mult, una dintre cele mai mari atractii ale litoralului bulgaresc – orasul vechi Nessebar, se afla la o distanta de doar 4,9 kilometri de centrul statiunii Sunny Beach, ceea ce inseamna ca pana aici ar trebui sa faci in jur de 10 minute. 

Poti afla mai multe informatii despre acest subiect de aici: Ce poti sa faci in Sunny Beach. Activitati si atractii turistice in statiune

Iar despre Nessebar si a sa parte de oras vechi nu putem sa-ti spunem decat ca reprezinta o atractie in sine. Locul este inconjurat de sute de ani de istorie, iar obiective precum Muzeul de Arheologie, zidurile vechii cetati (luminate pe timp de seara), Muzeul Etnografic, Amfiteatrul din Nessebar, bisericile din Nessebar (Sfantul Stefan, Hristos Pantocrator, Biserica Sfantului Salvator, etc) sunt doar cateva dintre numeroasele atractii ale acestui loc. 

nessebar bulgaria

Restaurante in cele doua statiuni 

Si la capitolul restaurante si preparate, exista diferente intre cele doua statiuni. 

In Mamaia exista numeroase restaurante cu review-uri pozitive, insa una dintre principalele probleme este faptul ca multe dintre acestea devin foarte aglomerate in plin sezon. Mai mult, se pare ca in momentul de fata nu exista suficient personal instruit pe cat ar fi nevoie, iar lipsa hotelurilor cu regim de cazare all inclusive din statiune duce de asemenea la o presiune foarte mare pe aceste localuri, caci turistii trebuie sa manance. 

Mamaia nu duce totusi lipsa de locuri cu mancare buna, cu preparate din peste (cateva pescarii renumite) dar si cu alte preparate internationale, insa la capitolul diversitate in meniuri, din nou, se pare ca vecinii bulgari stau putin mai bine, in special cand vine vorba de pestele care provine din Marea Neagra. 

In Sunny Beach vei gasi, de asemenea, multe restaurante bine cotate, unde poti plati si cu cardul (daca nu vrei sa platesti cash, cu leva), insa aglomeratia nu este atat de mare poate si pentru ca multi ditre cei cazati in aceasta statiune au mesele asigurate la hotel (sunt cazati in regim all inclusive). Sigur, asta nu ar trebui sa fie o piedica in cazul in care vrei sa iesi intr-o seara sau doua sa incerci preparatele traditionale bulgaresti, un restaurant anume sau faimoasele restaurante din Nessebar, aflate la o distanta mica. 

Vei gasi ceva mai multe preparate din peste in meniuri – in special calcan, midii, dar si alte specii, pe care le poti descoperi in articolul: Ce feluri de peste si fructe de mare din Marea Neagra poti manca pe litoralul bulgaresc

Iar daca ai in plan sa iesi la o cina romantica in timpul vacantei tale in Sunny Beach, iti recomandam sa te indrepti catre Nessebar – caci vei avea de unde alege in materie de restaurante, iar pana aici nu vei face mai mult de 10 minute. Ti-ar putea fi de folos si informatiile de aici: Restaurante in Nessebar. Unde si ce poti manca daca vrei sa iei masa in orasul vechi

Viata de noapte in Mamaia vs viata de noapte in Sunny Beach 

In aceasta privinta, putem spune ca a venit timpul sa acordam mai mult credit statiunii Mamaia caci, fara doar si poate, sta mai bine la capitolul cluburi si locuri de distractie. 

In general, localurile de acest gen din Mamaia sunt mai bine amenajate, mai pretentioase si, trebuie sa recunoastem, reprezinta o sursa de atractie chiar si pentru turistii de peste hotare. Preturile sunt, totusi, pe masura, insa este imposibil sa nu gasesti petreceri si distractie in sezonul cald, daca mergi in Mamaia. O parte dintre aceste locuri impun si tinute mai pretentioase, iar evenimente cu artisti internationali sunt organizate frecvent pe timpul verii in aceasta statiune. 

Sunny Beach sta, de asemenea, destul de bine la capitolul viata de noapte activa – in definitiv, aici vei gasi cea mai animata distractie de noapte de pe intreg litoralul bulgaresc, insa o parte dintre cluburi nu au neaparat un aspect atat de pretentios. Tot in Sunny Beach vei intalni pe timp de seara si oferte de genul un cocktail + unul gratis, in anumite locatii si intervale orare. 

Exista si in Sunny Beach zone cu petreceri vibrante cu spuma, DJ internationali si decoruri interesante, unul dintre acestea poate fi celebrul club de la Cacao Beach, care insa a anuntat de curand ca si-a intrerupt activitatea, pentru prima data in ultimii 20 de ani (aprilie 2022, anunt pe pagina oficiala de Facebook). 

In loc de concluzie

Mamaia si Sunny Beach reprezinta cele mai animate statiuni de la Marea Neagra, urmate indeaproape de mai boema Vama Veche si de Nisipurile de Aur (aflata in nordul litoralului bulgaresc si mai aproape de granita cu Romania). 

Fiecare dintre aceste locuri vine la pachet cu plusurile si minusurile sale, cu atractiile si posibilitatile de distractie aferente, insa per total, daca ar fi tragem o linie, Sunny Beach poate fi o alegere mai putin costisitoare si cu o paleta mai larga de activitati turistice. 

Iti reamintim ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte vacante Sunny Beach, cu peste 85 de variante de hoteluri din care sa-l poti selecta usor pe cel care corespunde cerintelor tale.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?