Concediu in Plataria, Grecia. Ce sa ai in vedere daca esti tentat sa-ti faci vacanta aici

Plataria este un mic sat si o statiune de vacanta de pe coasta Marii Ionice, in Thesprotia, regiunea Epirus. Poate fi una dintre destinatiile potrivite pentru un concediu relaxant, lipsit de agitatie si de aglomeratie, avand avantajul de a fi localizata intr-o zona binecuvantata cu peisaje frumoase si plaje pentru toate preferintele.  

Mai jos te asteapta o serie de amanunte utile despre Plataria Grecia, iar la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Syvota (unitatea municipala de care apartine Plataria).

Ce sa stii despre Plataria 

Plataria este localizata in primul golf din sudul orasului Igoumenitsa si se remarca prin portul sau de iahturi, dar si prin dezvoltarea din ce in ce mai proeminenta in plan turistic. 

Este una dintre statiunile mai putin populare de pe coasta regiunii Epirus, cu o micuta zona de centru in apropierea portului, cateva zeci de unitati de cazare (vile cu apartamente si putine hoteluri), taverne, supermarketuri, benzinarie, centru inchirieri ambarcatiuni si alte servicii. 

Plataria are in jur de 1000 de locuitori permanenti, iar pe timp de vara se transforma intr-o destinatie de vacanta linistita, cu o plaja lunga si relativ bine organizata. 

Este mai putin aglomerata comparativ cu Syvota si Parga, care detin plaje mai estetice, mai aspectuoase, insa poate fi o alegere potrivita pentru cei care cauta o atmosfera zen in vacanta. 

Unde este Plataria, cum ajungi si distante din alte orase si statiuni 

Plataria se afla pe la jumatatea distantei dintre Syvota si Igoumenitsa, intr-un golf cu deschidere destul de ampla catre mare. 

Cele mai apropiate aeroporturi de Plataria sunt cel din Preveza si cel din insula Corfu, insa multi dintre romanii care viziteaza aceasta zona aleg sa vina aici cu masina. 

Distanta Bucuresti – Plataria este de 1009 kilometri (ceea ce inseamna in jur de 12 ore pe drum fara sa luam in calcul opririle), pe traseul: Giurgiu – Ruse – Sofia – Salonic – Ioannina – Plataria. 

Daca ai in plan sa calatoresti cu masina, ia in calcul si taxele de drum, respectiv taxa de pod de la Giurgiu – Ruse, vigneta bulgareasca si taxele de autostrada din Grecia. 

Distante catre Plataria din alte orase si statiuni: 

  • distanta Salonic – Plataria: 332 kilometri
  • distanta Ioannina – Plataria: 87 kilometri 
  • distanta Igoumenitsa – Plataria: 13 kilometri
  • distanta Syvota – Plataria: 11 kilometri
  • distanta Parga – Plataria: 37 kilometri 
  • distanta Preveza – Plataria: 78 kilometri

Vremea in Plataria si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Plataria are un climat mediteranean bland, cu veri calduroase si ierni usoare, ploioase. Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza aici in luna august, atunci cand intreaga zona primeste si cel mai mare numar de vizitatori. 

In august te vei putea bucura si de cea mai calda apa a marii, care inregistreaza, in medie, in jur de 26 de grade. 

Asa cum spuneam inca de la inceput, Plataria nu se numara printre cele mai cunoscute si implicit aglomerate statiuni de pe coasta regiunii Epirus, prin urmare, nu ar trebui sa fie ticsita de turisti nici macar in miez de vara. 

Daca preferi totusi o atmosfera si mai degajata, preturi mai mici la cazare si plaje mai libere, poti alege sa-ti faci vacanta aici si in extrasezon, respectiv in perioade precum sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. 

HINT: in septembrie – octombrie sunt sanse bune ca apa marii sa fie mai calda decat in mai – iunie. 

Cum este plaja din Plataria

Plaja acestei micute statiuni are un aspect relativ ingust, insa este lunga si amenajata pe alocuri cu sezlonguri si umbrele de inchiriat. 

Este formata din pietris, iar pe unele portiuni de la intrarea in mare pot exista pietre, ceea ce inseamna ca e bine sa-ti protejezi talpile purtand acei cipici speciali. 

Nu vorbim despre cea mai aspectuoasa plaja din zona, insa poate fi o varianta comoda atata vreme cat alegi sa te cazezi chiar in Plataria sau daca vii aici pentru tavernele apropiate de malul marii. 

In cazul in care vrei sa vizitezi si alte plaje aflate la distante rezonabile, te mai poti indrepta rapid catre: plaja Drepano (din zona Igoumenitsa, formata din nisip, frecventata adesea de catre familiile cu copii), plaja DEI, plaja Zeri, plaja Gallikos Molos (toate in directia Syvota) sau mult mai cunoscutele plaje Blue Lagoon si Bella Vraka (care devin aglomerate in plin sezon). 

Te invitam sa citesti mai multe amanunte despre plaja acestei statiuni in articolul: Plataria Beach, plaja cu taverne si restaurante bune dintre Syvota si Igoumenitsa

Unde te cazezi in Plataria

Plataria isi asteapta vizitatorii cu multiple optiuni de cazare (de ordinul zecilor), cele mai multe dintre acestea fiind de tip vile cu apartamente. 

In general, apartamentele sunt dotate cu chicineta, iar in statiune exista supermarketuri de unde te poti aproviziona pentru un mic dejun sau pentru gustari rapide. 

In Plataria exista si cateva hoteluri, cotate cu 2-3 stele, o parte dintre acestea oferind si mic dejun inclus.

Daca simti nevoia sa te cazezi la un hotel mai mare, cu servicii premium, poti alege sa te indrepti si catre hotelurile din zona Syvota

Ce poti sa faci in Plataria si in imprejurimi 

In privinta activitatilor, putem spune ca majoritatea atractiilor sunt centrate pe zona de plaja in Plataria, unde poti practica diferite sporturi acvatice sau poti inchiria mici ambarcatiuni. 

Tot aproape de plaja intalnesti si Muzeul de Folclor Plataria, alaturi de o paleta diversa de restaurante si taverne cu peste, fructe de mare si diferite preparate traditionale grecesti. 

Printre restaurantele cu recomandari din Plataria se numara Estia, Zanzibar Plataria, Thálatta Thálatta, Kokosis, Restaurant Nikolas, Bythos si altele. 

La distante mici pornind din Plataria te asteapta orasele Igoumenitsa si Syvota, fiecare cu obiectivele sale. 

In Igoumenitsa poti face o scurta vizita la Muzeul de Arheologie, pana la situl arheologic Gitana sau chiar si o scurta calatorie pana in insula Corfu (cu ferry luat din portul Igoumenitsa). 

In Syvota te asteapta toate plajele superbe, alaturi de insulele care troneaza in imediata apropiere a coastei, iar la 37 kilometri departare de Plataria se afla Parga, unde poti vizita Castelul Venetian, insula Fecioara Maria, ruinele Castelului Ali Pasha, vechea fabrica de ulei de masline Paragaea si altele. 

Insula Fecioara Maria Parga

In loc de concluzie

Plataria este una dintre statiunile restranse si linistite de pe coasta regiunii Epirus, ideala pentru vacantele axate pe relaxare, sporturi acvatice, plimbari cu barca si rasfat culinar. 

Nu uita sa arunci un ochi la noi pe site, unde te asteapta unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante in zona Syvota.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?