Ruinele Castelului Ali Pasha din Parga si ce sa ai in vedere daca vrei sa vii aici

Unul dintre obiectivele istorice de referinta din zona Parga Grecia si totodata unul dintre locurile ideale pentru o priveliste spectaculoasa asupra orasului este Castelul Ali Pasha, ridicat la doar cativa kilometri de Parga.

Poate fi un loc bun de vazut daca iubesti plimbarile in natura si daca esti pasionat de istorie, insa vizita aici poate avea si o serie de inconveniente, pe care le vom aborda punctual in cele ce urmeaza. 

Si pentru ca ne place sa ne ocupam eficient de organizarea concediillor de mai bine de 15 ani, la noi pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai tari oferte vacante Parga!

Unde se afla Castelul Ali Pasha Parga, cum ajungi si distante din alte statiuni si orase

Acest obiectiv poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Ali Pasha Castle of Rrapeza” si se afla la doar 5,9 kilometri de centrul orasului Parga, fiind ridicat pe un deal inalt, intre satele Anthoussa si Agia.

ATENTIE: A nu se confunda cu un alt castel din zona: Castelul Venetian din Parga, care se afla in imediata apropiere a portului. 

Exista 3 modalitati prin care poti ajunge la castel: cu masina, pe jos sau cu trenuletul turistic care pleaca din zona plajei principale din Parga. Drumul pana la castel este asfaltat, iar aproape de intrarea in sit exista locuri de parcare. 

Daca vii cu masina, e bine sa stii ca unele GPS-uri te pot directiona gresit, pe drumurile inguste din satul Anthousa. 

In cazul in care intentionezi sa vii pe jos din Parga si pana la Ali Pasha, ia in calcul o plimbare la pas relativ solicitanta, de circa o ora si 10 minute. 

Nu exista taxe de intrare si nici program de vizita, intrucat castelul nu este amenajat in scop turistic, iar accesul se face pe proprie raspundere. 

Odata ce parchezi, va fi nevoie sa mergi pe jos cateva sute de metri pentru a vizita ruinele, motiv pentru care e bine sa-ti iei incaltaminte potrivita, nu sandale sau papuci. 

Distante catre Castelul Ali Pasha din alte orase si statiuni:

  • distanta Igoumenitsa – Castelul Ali Pasha: 50 kilometri 
  • distanta Plataria – Castelul Ali Pasha: 42 kilometri
  • distanta Syvota – Castelul Ali Pasha: 24 kilometri
  • distanta Ammoudia – Castelul Ali Pasha: 22,8 kilometri
  • distanta Preveza – Castelul Ali Pasha: 67 kilometri

Ce sa stii despre Castelul Ali Pasha Parga si ce poti vedea la fata locului

Un nume care a creat o controversa continua intre istorici din punct de vedere al personalitatii sale, Ali Pasha este cel care a comandat constructia castelului in anul 1814. 

Obsedat fiind de faptul ca nu a putut cuceri Parga, a incalcat tratatele dintre francezi si turci si a atacat satele Agia si Anthoussa, luand decizia de a construi aceasta fortareata deasupra celui de-al doilea sat, pentru a avea Parga in vizor. 

Se presupune ca arhitectul castelului ar fi fost italianul Don Santo di Monteleone, un ofiter din armata lui Ali Pasha, insa intregul fort s-a dovedit a fi inutil, caci tot in 1814 britanicii au preluat Parga de la francezi, anuland planurile ofensive ale lui Ali Pasha. 

Ulterior, in 1819, tot britanicii au fost cei care au vandut Parga lui Ali Pasha, acest episod fiind evaluat ca unul dintre cele mai dramatice din istoria Greciei moderne.

Ruinele acestui castel sunt in prezent intr-un stadiu rezonabil de conservare, insa realitatea este ca multi dintre vizitatori vin aici pentru privelistea exceptionala catre golful orasului Parga.

Asa cum spuneam si mai sus, obiectivul nu este amenajat in scop turistic, iar vizitatorii intra aici pe propria raspundere. Daca alegi varianta vizitei cu trenulet, vei fi insotit de un ghid care-ti va povesti parcursul istoric al acestui loc. 

Unele carari prezinta risc de accidentare, altele sunt mai accesibile, iar ruinele nu sunt intretinute. Peretii exteriori ai castelului si unele ramasite ale incaperilor, unele arcade, se afla inca in pozitie originala, insa nu se recomanda sa escaladezi ruine in incercarea de a obtine fotografii spectaculoase. 

Turistii care au fost aici in ultimii ani spun ca exista la intrare un mic panou informativ redactat in limba greaca. 

Cea mai buna perioada pentru o vizita la Castelul Ali Pasha Parga

Avand in vedere ca nu este amenajat si este ceva mai indepartat de centrul orasului, Castelul Ali Pasha nu se numara printre cele mai aglomerate obiective din zona, nici macar in plina vara. 

Daca insa decizi sa vii aici in intervalul iulie-august, ia in considerare faptul ca te vei plimba prin bataia soarelui arzator. Incearca sa vizitezi Castelul Ali Pasha la primele ore ale diminetii sau dupa amiaza si ia cu tine o palarie/sapca si apa plata, caci nu gasesti de unde sa cumperi in apropiere. 

Altfel, perioade mai libere si cu temperaturi mai blande, potrivite pentru o vizita aici, pot fi sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sau sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. 

Alte atractii apropiate de Castelul Ali Pasha Parga

Intreaga zona Parga are foarte multe de oferit la capitolul atractii, fie acestea naturale (precum plaje, pesteri, canioane) sau istorice. 

Castelul Venetian Parga este considerat a fi unul dintre simbolurile acestui oras si se afla la o distanta de circa 5.3 kilometri de Castelul Ali Pasha. 

A fost ridicat pe micuta peninsula dintre portul Parga si plaja Valtos, iar primele fortificatii construite aici ar data din jurul secolului al XI-lea. 

Insula Fecioara Maria se afla tot in apropierea portului, la mica distanta de Castelul Venetian. Gazduieste o bisericuta cu hramul Adormirii Maicii Domnului si ofera un peisaj aparte, deosebit de frumos. 

Poti ajunge aici fie cu o barca inchiriata din port, fie cu caiac/canoe sau hidrobicicleta inchiriate de la plaja Krioneri, fie inot, caci distanta dintre Krioneri si insula este una mica. 

Plaje precum Krioneri, Piso Krioneri, Valtos, Lichnos, Agios Sostis sau Sarakiniko sunt apropiate de Parga si implicit de Castelul Ali Pasha si merita luate in vizor atata vreme cat vrei sa te bucuri de mare si de soare intr-un loc aflat la o distanta rezonabila fata de acest obiectiv. 

Plaja Valtos

Necromanteion este o alta atractie istorica, aflata la circa 25 kilometri departare de Castelul Ali Pasha, in directia Ammoudia. 

Situl dateaza din perioada elenistica si se presupune ca ar fi, la origini, un templu inchinat zeilor Hades si Persefona, respectiv poarta de intrare catre “Taramul mortilor”. Cercetarile istoricilor au aratat ca aici se practicau o serie de ritualuri elaborate de catre cei care aveau ca scop comunicarea cu sufletele plecate in lumea de dincolo. 

In loc de concluzie

Castelul Ali Pasha este doar una dintre atractiile istorice localizate in zona Parga. Este vizitat adesea de catre cei care vor sa admire peisajul exceptional, insa nu este bine organizat si pregatit din punct de vedere turistic, lucru pe care e bine sa-l ai in vedere daca decizi sa-i faci o vizita. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Parga, pe care le poti accesa apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?