Drumul spre Turcia cu masina. Ce e de stiut daca te pregatesti sa pleci in aceasta tara cu masina personala

Te pregatesti pentru o vacanta in Turcia si ai decis ca vei calatori cu masina catre destinatie? Cel mai probabil esti interesat de aspectele generale referitoare la drumul cu masina prin Turcia, respectiv ce acte trebuie sa ai la tine, ce taxe de drum trebuie sa platesti, care este pretul carburantilor in aceasta tara sau alte detalii care te vor pregati din timp pentru o calatorie safe la volanul masinii tale. 

Vei gasi toate aceste date mai jos, iar in cazul in care nu ai decis inca destinatia vacantei tale si esti tentat sa incerci litoralul turcesc, poti arunca o privire si la noi pe site, pe unele dintre cele mai bune oferte vacante Turcia.

Drumul spre Turcia prin Bulgaria. Taxe de drum si alte detalii 

Daca intentionezi sa calatoresti spre destinatia ta din Turcia cu masina, aproape inevitabil vei traversa Bulgaria. Cel mai comun punct de trecere frontiera din Romania catre Bulgaria este Giurgiu-Ruse, unde vei avea de achitat o taxa de pod de 3 euro/pe sens. 

Cu toate acestea, e posibil sa intri in Bulgaria si prin alte puncte de trecere frontiera, in functie de zona Romaniei din care alegi sa pleci. Poti trece pe la Calafat-Vidin daca vii spre exemplu dinspre Craiova sau poti trece pe la Negru Voda-Kardam daca pleci din zona Constantei. 

Avand in vedere ca vei traversa aceasta tara, este necesar sa cumperi si vigneta in Bulgaria. Aceasta te va costa 15 leva/saptamana sau 30 leva/o luna daca perioada sederii tale in Turcia va depasi cele 7 zile. 

Drumul spre Turcia prin Bulgaria este recomandat sa fie facut pe timp de zi, iar regulile de circulatie trebuie respectate, tocmai pentru a evita amenzile destul de piperate. 

Cel mai tranzitat punct de trecere frontiera intre Bulgaria si Turcia este Lesovo – Hamzabeyli. 

Acte necesare pentru drumul cu masina in Turcia 

In linii generale, vei avea nevoie de pasaport, permisul de conducere, talonul si toate actele masinii, respectiv cartea masinii si asigurarea internationala/cartea verde, insa daca vei calatori cu o masina care este luata in leasing, este a firmei sau are alt proprietar decat persoana care o conduce, iti va fi solicitata la vama si o procura din partea proprietarului, tradusa in limba turca de un traducator autorizat, autentificata la notar si apostilata.

In cazul in care ai o masina inchiriata, va trebui sa arati la vama si contractul de inchiriere, care va trebui sa fie de asemenea tradus in limba turca, in conditiile descrise mai sus. 

Daca pleci in Turcia la volanul unui minibus cu mai mult de 9 locuri (inclusiv al soferului), ti se va solicita o licenta Interbus. 

Daca esti interesat de mai multe informatii cu privire la documentele de care ai nevoie in cazul unei calatorii in Turcia, poti citi articolul: Documente calatorie Turcia. De ce acte ai nevoie daca pleci in vacanta in aceasta tara

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Taxe de drum Turcia si card HGS Turcia

Sistemul de taxare din Turcia este diferit de cel european. Spre deosebire de alte tari, in Turcia nu exista vigneta, insa este implementat un sistem de taxare prin HGS. 

Cardul HGS, respectiv autocolantul care se lipeste in parbriz, aproape de marginea superioara a acestuia, se poate cumpara de la vama, de la ghiseele postale sau unele oficii bancare si costa 35 de lire (cardul propriu-zis are valoarea de 5 lire, iar suma minima cu care poate fi incarcat este de 30 de lire). 

Vei primi alaturi de cardul HGS si un talon din carton care se foloseste pentru reincarcarea cardului, in caz de nevoie. Este recomandat sa cumperi cardul imediat ce intri in Turcia, insa termenul in care acesta poate fi achizitionat este de 7 zile de la trecerea prin dreptul punctelor de taxare. In cazul in care nu l-ai cumparat dupa ce expira acest termen, este foarte probabil sa incasezi o amenda de 11 ori mai mare decat suma pe care ar fi trebui sa o platesti initial. 

Cardul HGS este scanat si respectiv taxat automat, atunci cand treci prin dreptul sistemelor de taxare de pe autostrazi. 

Exista insa in Turcia si cateva drumuri (poduri) unde taxa de traversare se plateste separat, cash. (exemplu – Osman Gazi Bridge, cu o taxa de 70 lire turcesti). 

Poti accesa aici un ghid de instalare a autocolantelor HGS si alte informatii utile despre acest sistem de plata a taxelor de drum din Turcia. 

Pret motorina Turcia si benzinarii din lanturi cunoscute

Pretul motorinei in Turcia este in prezent (august 2021) de 7.33 lire turcesti/litru (respectiv 0.87 dolari sau 0.74 euro). Pretul benzinei in Turcia este de 7.82 lire turcesti (respectiv 0.93 dolari sau 0.79 euro). Pretul carburantilor in Turcia este mai mic decat in Romania sau in Bulgaria. 

Vei gasi unele dintre cele mai bune preturi la benzina sau motorina in Turcia la benzinariile localizate intre Canakkale si Izmir. 

Este totusi recomandat sa alimentezi numai la benzinarii din lanturi cunoscute. Vei gasi in Turcia benzinarii Lukoil, Shell sau BP. Ai avantajul de a putea plati cu cardul sau cash, iar in multe dintre aceste benzinarii poti sa-ti speli rapid si masina, pentru o suma destul de modesta. Vei gasi aici si facilitati precum toalete, locuri de luat masa, etc. 

Poti verifica preturile actualizate ale carburantilor in Turcia pe acest site.

Autostrazi Turcia, limite de viteza si reguli de circulatie

In linii generale, Turcia se bucura de o infrastructura bine dezvoltata, iar starea drumurilor principale este descrisa de catre turisti ca fiind una buna. In Turcia exista multe autostrazi (otoyol), care insumate au peste 2500 de kilometri. 

Unele dintre cele mai tranzitate autostrazi din Turcia sunt:

  • Edirne – Istanbul, cu o lungime de 229 kilometri 
  • Istanbul – Ankara, cu o lungime de 407 kilometri 
  • Izmir – Aydin, cu o lungime de 97 kilometri
  • Istanbul – Podul Bosfor, cu o lungime de 25 kilometri
  • Istanbul – Podul Fatih Sultan Mehmet, cu o lungime de 37 kilometri
  • Izmir – Cesme, cu o lungime de 79 kilometri 
  • Adana – Sanliurfa, cu o lungime de 365 kilometri

Regulile de circulatie in Turcia trebuie respectate si se caracterizeaza in general prin urmatoarele aspecte:

  • In sensurile giratorii, se da prioritate de dreapta 
  • Limitele de viteza in Turcia sunt de 50km/h in localitate, 90km/h in afara localitatii, 110km/h pe drumurile express si 120 km/h atunci cand te afli pe autostrada. 
  • Te sfatuim sa fii atent si la limitatoarele de viteza, din beton, inaltate cu 10-15 centimetri. Este important sa reduci viteza atunci cand treci peste un astfel de limitator, daca vrei ca masina ta sa nu aiba de suferit. Sunt vopsite cu alb si galben.  
  • Cele mai frecvente amenzi in Turcia sunt pentru depasirea limitei de viteza sau pentru parcare neregulamentara si pornesc de la 100 de euro. 
  • In cazul in care ai primit o amenda, o poti achita achita pe loc, la oficii postale sau la bancile desemnate de Ministerul Finantelor. 
  • Poarta mereu la tine permisul, pasaportul, talonul, pentru ca ti se pot solicita la orice control al politiei
  • Poarta centura de siguranta, atat tu, cat si ceilalti pasageri, caci se dau amenzi si pentru acest lucru
  • Aparatele antiradar si alte dispozitive de detectare a radarelor sunt interzise in Turcia, iar daca esti prins ca folosesti un asemenea aparat risti o amenda usturatoare si confiscarea acestuia
  • Asigura-te ca ai in masina triunghi reflectorizant si trusa de prim ajutor 

Comportamentul localnicilor in trafic si  ce faci in caz de accident in Turcia

Comportamentul localnicilor te poate surprinde in anumite momente, in functie de context. Se poate intampla ca semnalizarea sa nu fie luata in considerare de unii soferi, asadar asigura-te inainte sa schimbi banda. Faptul ca dai flash-uri semnifica intentia de a depasi, nu intentia de a lasa loc cuiva in fata ta. Soferii turci nu sunt foarte obisnuiti sa lase spatiu intre masini, altii au obiceiul de a claxona ceva mai puternic. 

De aceea, este recomandat totusi sa conduci defensiv atunci cand te afli pe drumurile din Turcia. 

Totodata, exista situatii in care doua claxoane scurte primite in traficul din Turcia reprezinta si un “multumesc”, in cazul in care ai fost amabil cu alt sofer. 

Daca se intampla sa fii implicat intr-un accident auto in Turcia, trebuie sa anunti politia, iar masina trebuie semnalizata cu avarii si cu triunghi reflectorizant. 

Spre deosebire de Romania, in Turcia, accidentele care au loc in afara oraselor intra in competenta jandarmeriei. 

Este recomandat sa faci poze masinilor implicate in accident si sa ceri celorlati soferi asigurarile, insa nu uita sa ceri si o copie a raportului intocmit de politie/jandarmerie. Ulterior, este bine sa suni la compania de asigurari pentru a raporta incidentul si pentru a deschide dosarul de daune. 

Daca masina este imobilizata in Turcia pentru un timp mai lung, trebuie ca inainte sa parasesti teritoriul tarii sa soliciti de la autoritatea vamala suspendarea sau anularea inregistrarii vehiculului pe numele tau. Ti se va elibera un document prin intermediul caruia poti parasi teritoriul Turciei fara masina respectiva.   

Concluzionand, o vacanta cu masina in Turcia are multiple aspecte pozitive, printre care costurile reduse si posibilitatea de a te deplasa usor la fata locului, iar atat timp cat vei respecta regulile de circulatie, iti vei lua la tine toate actele necesare si vei conduce prudent, experienta ta are toate sansele sa fie una reusita!

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?