Documente calatorie Turcia. De ce acte ai nevoie daca pleci in vacanta in aceasta tara

Turcia este una dintre destinatiile de vacanta preferate ale romanilor, mai ales in ceea ce priveste perioada verii, si desi este o tara relativ usor de vizitat si aproape de Romania, impune o serie de reguli diferite in privinta documentelor de calatorie. 

Daca ai in plan sa organizezi curand o vacanta in Turcia si vrei sa fii la curent cu tot ce tine de capitolul documente calatorie Turcia, iata care sunt principalele acte pe care nu trebuie sa le uiti acasa atunci cand pleci in concediu in aceasta tara:

Documente calatorie Turcia pentru toti turistii

Pentru a intra pe teritoriul Turciei, turistii romani au nevoie de pasaport (atat adultii, cat si copiii). 

Intrarea in Republica Turcia este permisa cu pasaport de mai multe feluri, respectiv pasaport diplomatic, pasaport de serviciu, pasaport simplu si chiar pasaport temporar, cu mentiunea ca oricare dintre acestea sa fie valabil minimum 150 de zile de la momentul in care intri pe teritoriul acestei tari. Totodata, pasaportul tau trebuie sa aiba minimum o fila goala, pentru ca vamesul sa-ti poata aplica stampila de intrare in Turcia. 

In ceea ce priveste stampila de intrare, te sfatuim sa te asiguri ca aceasta a fost aplicata, pentru ca o mica eroare in acest sens te poate face pasibil de amenda sau te poate aduce chiar in situatia de a fi expulzat din tara. 

Romanii nu pot calatori in Turcia cu cartea de identitate sau cu buletinul de identitate, asadar asigura-te ca inaintea rezervarii unei vacante in Turcia ai si un pasaport valabil, conform indicatiilor de mai sus. Daca printr-o eroare, ti se va permite la aeroport imbarcarea in baza cartii de identitate (a buletinului), in ceea ce priveste sosirea in Turcia vei intampina probleme si vei fi cel mai probabil returnat pe aeroportul de pe care ai venit. 

Totodata, tine cont de faptul ca iesirea din Turcia nu se poate face fara prezentarea documentelor de calatorie, prin urmare, in nefericitul caz in care ti-ai pierdut pasaportul inainte de plecare, trebuie sa te adresezi reprezentantelor diplomatice ale Romaniei din Turcia, respectiv sa te prezinti in persoana la unul dintre aceste sedii pentru a cere un titlu de calatorie. 

Minorii care nu sunt acompaniati de catre unul dintre parinti sau de catre niciunul dintre acestia trebuie sa prezinte si o procura notariala (de la parintele care lipseste, respectiv ambii parinti in cazul in care este insotit de o terta persoana). Insotitorul minorului (tutorele) trebuie sa prezinte si un cazier. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Asigurarea medicala in timpul calatoriei in Turcia este ferm recomandata, tocmai pentru ca pe teritoriul acestei tari nu vei fi acoperit de Cardul European de Sanatate. Totodata, MAE informeaza cetatenii romani asupra faptului ca valoarea politei pentru asigurarea de sanatate trebuie sa fie de minimum 30.000 de euro (suma asigurata). 

  • turistii care necesita ingrijiri sau interventii medicale in regim de urgenta, dar care nu au o polita de asigurare pot beneficia de tratament medical, insa numai contra cost.
  • pe plan local (in Turcia), companiile de asigurari elibereaza astfel de polite de sanatate numai cetatenilor turci sau celor care au drept legat de sedere (rezidenta) in Turcia.  
  • companiile de asigurari din Romania au contracte cu diferite unitati medicale din Turcia sau pot sa te despagubeasca la intoarcerea in tara, in baza dovezilor aduse de tine.
  • iti recomandam ca inainte de plecarea in vacanta, sa te informezi care sunt unitatile medicale din Turcia care accepta polita de asigurare pe care ti-ai incheiat-o. 
  • poti incerca serviciile companiei de asigurari Generali – ofera o acoperire destul de vasta asupra riscurilor asigurate 

Documentele de calatorie pe care trebuie sa le prezinti la cazare sunt pasaportul si respectiv confirmarea rezervarii (in format electronic sau voucher). 

Documente calatorie Turcia pentru turistii care vin cu masina 

In cazul in care alegi sa calatoresti in Turcia cu masina personala, respectiv cu masina de la firma sau cu o masina luata in leasing, vei avea nevoie de o serie de documente suplimentare care ti se pot solicita la punctul de trecere frontiera. 

Permisul de conducere auto emis in Romania este valabil in Turcia. Ai nevoie de acesta atat la vama, cat si in eventualitatea unui control al politei rutiere sau daca vrei sa inchiriezi o masina in Turcia. 

Talonul, impreuna cu toate actele masinii (cartea de identitate, asigurarea internationala de tip carte verde) trebuie prezentate la vama.

Daca masina este condusa de catre o alta persoana in afara de proprietarul acesteia, trebuie prezentata o imputernicire/procura, tradusa in limba turca, din partea proprietarului de drept. Este necesar ca procura sa fie tradusa de un traducator autorizat, trebuie autentificata la notar si respectiv apostilata. 

Asigura-te ca RCA-ul tau are valabilitate si pe teritoriul Turciei, altfel vei fi nevoit sa cumperi o carte verde pentru masina ta cel mai probabil din vama, unde preturile sunt destul de piperate. 

cu masina in vacanta

Daca masina este inchiriata, trebuie prezentat la vama contractul de inchiriere a respectivului vehicul si traducerea acestuia in limba turca, in aceleasi conditii precum cele mentionate mai sus. 

Daca masina este achizitionata in leasing, se aplica, de asemenea, regulile de mai sus. 

In cazul in care pleci in vacanta cu un minibus (proprietate personala sau inchiriat pentru drumurile cu gasca de prieteni) care are peste 9 locuri (inclusiv locul soferului), ai nevoie de o licenta Interbus. 

Cand o persoana intra in Turcia cu un autoturism pentru care deţine documente de proprietate/procura, aceeasi persoana trebuie sa iasa din Turcia cu autoturismul. Nu se accepta exceptii in acest sens, nici macar daca este vorba de sotul/sotia sau alte rude ale soferului.

In situatia mai putin fericita in care esti nevoit sa te intorci in tara fara masina cu care ai plecat in Turcia (accident, probleme de sanatate, intoarcere cu avionul din diferite cauze), este obligatoriu sa notifici autoritatile locale si sa urmezi procedurile vamale in vigoare pentru a stabili situatia juridica a vehiculului pe care il lasi in Turcia. 

Pentru mai multe detalii referitoare la date de contact ale reprezentantelor diplomatice/consulare ale Romaniei, dar si date utile cu privire la documentele necesare in cadrul unor alte tipuri de calatorii in Turcia (de studii, angajare, etc) si alte update-uri, iti recomandam sa consulti site-ul oficial mae.ro, respectiv sectiunea dedicata conditiilor de calatorie in Turcia

Daca te numeri printre cei care planuiesc o vacanta intr-una dintre zonele de litoral ale Turciei, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, caci s-ar putea ca ofertele pe care ti le-am pregatit sa te surprinda placut!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?