Care este cea mai buna perioada de mers in Turcia. Vremea si fluxul de turisti in principalele orase si statiuni turcesti

Cea mai buna perioada de mers in Turcia poate varia in functie de conditiile meteo, dar si de locul pe care esti interesat sa-l vizitezi, respectiv tipul vacantei tale. Ai planuit un city break in Istanbul, o escapada scurta in Cappadocia sau un sejur de o saptamana intr-una dintre statiunile din zona de coasta a Turciei? Cea mai buna perioada de mers intr-o vacanta in Turcia poate fi diferita, de la caz la caz. 

Vei gasi in acest articol detalii despre caracteristicile vremii din Turcia in fiecare dintre cele 4 anotimpuri, despre cele mai bune perioade in care sa mergi in vacanta la mare in Turcia si despre alte particularitati climatice ale celor mai vizitate zone din aceasta tara. Totodata, e importat de luat in seama si care sunt perioadele cu cel mai mare flux de turisti in aceste zone ale Turciei, mai ales daca intentionezi sa eviti aglomeratia in vacanta ta. 

Travel Planner iti sta la dispozitie cu informatii si oferte tentante pentru vacantele in Turcia, pe care le poti studia in detaliu la noi pe site.

Turcia se intinde pe o suprafata mare si are variatii importante de relief, ceea ce inseamna ca climatul acestei tari difera destul de mult de la o regiune la alta. In zona Marii Negre, Turcia are un climat temperat, in timp ce zona centrala este caracterizata de un climat continental, iar zonele de coasta de la Marea Egee si respectiv Marea Mediterana au un climat mediteranean. 

Fethiye, Turcia

Vremea in Turcia vara si cele mai aglomerate luni

Verile in Turcia sunt in general foarte calduroase, cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate pana in prezent in zona orasului Cizre, la granita cu Siria. 

Istanbul, cel mai vizitat oras din Turcia, are temperaturi asemanatoare cu Bucurestiul pe timp de vara, fiind in general un oras al celor 4 anotimpuri. Verile in Istanbul sunt calduroase, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade in luna iunie, respectiv 29 de grade in lunile iulie si august. 

Fiind un oras foarte aglomerat pe timp de vara si cu o umiditate destul de crescuta, temperaturile pot deveni totusi deranjante in timpul verii, mai ales ca in centrul orasului se resimt intotdeauna cateva grade peste medie. 

Statiunile de pe coasta Marii Egee a Turciei inregistreaza, de asemenea, pe timp de vara, cele mai ridicate temperaturi. Cu toate acestea, sunt de preferat din acest punct de vedere in comparatie cu statiunile din Antalya, unde se inregistreaza temperaturi si mai mari pe timp de vara. Media maximelor in Kusadasi este de 32 de grade in lunile iulie si august, relativ asemanatoare cu vremea din celelalte statiuni de la Egee. 

Ce este important de stiut insa e faptul ca zona Kusadasi gazduieste unele dintre cele mai importante situri arheologice din toata Turcia, iar daca ai in plan sa vizitezi ruinele de Efes, Didim, Milet sau altele, ar fi mai indicat sa o faci intr-o perioada usor mai racoroasa. Lunile iulie, august si chiar septembrie sunt cele mai aglomerate, iar vizita in locuri lipsite de umbra (asa cum sunt majoritatea obiectivelor turistice ale acestei zone) poate fi destul de solicitanta. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
Efes, Turcia

Statiunile din zona Antalya, respectiv de la malul Marii Mediterane, inregistreaza pe timp de vara temperaturi si mai ridicate, iar singura statiune in care te poti bucura de o clima putin mai prietenoasa este Kemer, care este inconjurata de vegetatie si asezata la poalele Muntilor Taurus. 

In statiunile din zona Antalya vremea poate deveni chiar sufocanta in mijlocul verii, atunci cand este vizitata si de cel mai mare numar de turisti. Daca te numeri printre cei mai neprietenosi cu caldura, e bine sa vii in Antalya la sfarsit de mai, inceput de iunie si chiar inceput de octombrie, cand te vei bucura de temperaturi normale si de mai putina aglomeratie. 

In Cappadocia se inregistreaza, de asemenea, cele mai ridicate temperaturi in lunile iulie si august, cu o medie a maximelor de 32 de grade. De aceea, este bine mergi in Cappadocia in lunile mai, final de septembrie sau octombrie, cand temperaturile sunt mai placute. 

FACT: In iulie 2021 a fost inregistrat un nou record de temperaturi ridicate in Turcia, in orasul Cizre, cu cea mai ridicata temperatura de 49,1 grade. 

Primavara in Turcia, cu temperaturi moderate si cateva sanse de ploaie

Temperaturile pe timp de primavara in Turcia sunt placute, exceptand poate luna martie cand in mai multe zone pot sa se inregistreze temperaturi usor scazute pentru o vacanta. Este o perioada ideala pentru a vizita situri arheologice, tocmai pentru ca nu vei fi nevoit sa explorezi ruine prin soare insuportabil. Mai mult, aceste locuri nu vor fi la fel de aglomerate ca in plin sezon de vara. 

Primavara este si sezonul lalelelor, ceea ce inseamna ca daca vizitezi spre exemplu Istanbul, te vei bucura de un colorit fantastic al parcurilor si gradinilor din acest oras. 

Cu toate acestea, fiind un moment destul de oportun pentru a vizita Istanbul sau spre exemplu Cappadocia, perioada aprilie-mai isi pune amprenta destul de pronuntat pe preturile hotelurilor, care sunt mai crescute. 

De luat in considerare este si faptul ca Istanbul inregistreaza, in medie, in jur de 11 zile cu ploaie in luna aprilie, in timp ce in luna mai are in jur de 9 zile ploioase. 

Totodata, o buna parte dintre hotelurile din zona de coasta a Turciei sunt inca inchise pe timp de primavara. 

Lalele in Istanbul

Toamna in Turcia – destul de calduroasa in zonele de coasta, cu mai putini turisti

Spre deosebire de Romania, respectiv in raport cu litoralul romanesc, zona de coasta a Turciei (statiunile de la Marea Egee si Marea Mediterana) inregistreaza temperaturi destul de crescute si pe timp de toamna. Se poate intampla ca in septembrie sa intalnesti inca temperaturi ridicate in zona Antalya, iar luna octombrie sa fie perfecta pentru o vacanta cu vreme buna. 

Asa cum spuneam si mai sus, luna octombrie poate fi ideala pentru o vacanta pe litoralul turcesc, mai ales in zona de coasta de la Marea Mediterana, unde temperaturile sunt oricum mai ridicate comparativ cu cele de la Marea Egee. 

Spre exemplu, in Belek, Lara, Side sau Alanya apa marii poate avea in octombrie chiar si 24-25 de grade. 

Tot in aceasta perioada vei gasi si plajele mai degajate, iar obiectivele si atractiile turistice, mai putin impanzite de vizitatori. 

Chiar daca zilele vor fi ceva mai scurte, respectiv vei avea mai putine ore de soare, mijlocul toamnei este o perioada buna si pentru a vizita siturile arheologice. Preturile vor fi mai mici la hotelurile de pe litoral, in timp ce la unele hoteluri de tip boutique din Istanbul sau Cappadocia, e posibil sa se remarce tarife mai ridicate. 

Antalya toamna

Vremea Turcia pe timp de iarna si zone in care intalnesti zapada 

Lunile noiembrie, decembrie si ianuarie sunt in general destul de friguroase in Turcia, exceptand totusi zona Antalya, unde se intregistreaza o medie a temperaturilor intre 10-12 grade. 

In Istanbul, temperaturile medii pe timp de iarna se situeaza intre 6-8 grade, cu cele mai multe sanse de precipitatii in luna decembrie (aproximativ 17 zile de precipitatii). Pe de alta parte, orasul Istanbul devine mai linistit ca in restul anotimpurilor, ceea ce-l face ideal de vizitat de catre cei care nu au o problema cu temperaturile scazute. 

Se poate intalni chiar si zapada in Turcia, in zone precum Bursa, Cappadocia, zona de coasta a Marii Negre si in general in partea de est a tarii, unde se inregistreaza de regula si cele mai scazute temperaturi. 

In concluzie, cea mai buna perioada de mers in Turcia este in general la sfarsit de primavara sau in luna octombrie, daca te numeri printre cei carora nu le place aglomeratia si totodata nu ai o relatie prea buna cu temperaturile ridicate, insa acest aspect depinde destul de mult si de locul in care vei alege sa-ti petreci vacanta si totodata de activitatile pe care vei dori sa le faci.

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?