Scurta oprire la Castelul Gardiki Corfu

Gardiki este numele unui castel bizantin ridicat in secolul al XIII-lea in partea de sud-vest a insulei Corfu, in imediata apropiere a satului traditional Agios Mattheos. 

Desi constructia nu a rezistat foarte bine in fata trecerii timpului, locul in sine are o istorie bogata, fiind cunoscut faptul ca Gardiki este unul dintre cele 3 castele cu rol defensiv ridicate in Corfu inaintea perioadei de dominatie venetiana (Kassiopi in nord-est, Gardiki in sud-vest si Angelokastro in nord-vest). 

Descopera, in cele ce urmeaza, mai multe amanunte utile despre vizita in zona Castelului Gardiki, iar la noi pe site unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Corfu.

Unde se afla Castelul Gardiki Corfu, cum ajungi si distante din alte statiuni

Gardiki este localizat la o distanta de doar 3,2 kilometri pornind din centrul satului traditional Agios Mattheos si in imediata apropiere a lagunei Korrission. 

Poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Byzantine Fortress of Gardiki” si usor de vizitat de catre acei turisti cazati in statiuni precum Moraitika, Paramonas, Agios Gordios. 

Din Corfu Town si pana la Castelul Gardiki sunt 26,5 kilometri, drum care se poate parcurge cu masina in aproximativ 50 de minute, intr-o zi de vara cu trafic moderat. 

Poti ajunge in zona castelului (in Agios Mattheos) si cu linia de autobuze B8, care pleaca din Corfu Town. Calatoria dureaza in jur de o ora, iar pretul este unul modic (aproximativ 3 euro/persoana). 

Daca vii cu masina la Gardiki, poti parca in apropierea ruinelor, pe marginea drumului. Nu exista taxa de intrare la acest obiectiv.

Distante catre Castelul Gardiki din alte statiuni ale insulei:

  • distanta Moraitika – Castelul Gardiki: 6,2 kilometri
  • distanta Lefkimmi – Castelul Gardiki: 23 kilometri
  • distanta Kavos – Castelul Gardiki: 27,7 kilometri
  • distanta Agios Georgios Sud  – Castelul Gardiki: 11,6 kilometri
  • distanta Agios Gordios – Castelul Gardiki: 12,2 kilometri
  • distanta Ermones – Castelul Gardiki: 25 kilometri
  • distanta Paleokastritsa – Castelul Gardiki: 37 kilometri
  • distanta Sidari – Castelul Gardiki: 61 kilometri 
  • distanta Kassiopi – Castelul Gardiki: 56 kilometri 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Castelul Gardiki Corfu

Din punct de vedere al parcursului sau istoric, Gardiki este considerat a fi o adevarata comoara, cu atat mai mult cu cat cercetarile de specialitate au scos la iveala dovezi conform carora zona ar fi fost locuita inca din epoca paleolitica (mai multe unelte de piatra si oase de animale au fost descoperite aici si expuse ulterior la Muzeul de Arheologie din Corfu). 

Se presupune ca Gardiki a fost ridicat in jurul secolului al XIII-lea,  la comanda lui Mihai I Komnenos Doukas, Despotul Epirului sau a fiului sau  Mihail al II-lea.

Zidurile castelului formau un octogon, iar structura avea 8 turnuri cu forma patrata. Au fost reperate elemente dintr-o structura antica, aceasta fiind incorporata in constructia castelului. 

Intrarea in fortareata se pastreaza si in prezent, alaturi de ziduri, insa la interior Gardiki este ruinat aproape integral. 

Cu mai multe secole in urma, langa castelul Gardiki se afla satul Zygonos, care a fost distrus in secolul al XVI-lea de catre amiralul Hayreddin Barbarossa. Ulterior, in apropiere a fost ridicat in stil amfiteatru satul Agios Mattheos. 

Chiar daca nu se afla in cele mai bune conditii, Gardiki ramane un punct de interes pentru turistii pasionati de istorie, care vin aici in numar destul de mare (atractia a acumulat pe Google peste 1400 de recenzii – semn ca este relativ intens vizitata). 

Plaje si alte atractii apropiate de Castelul Gardiki Corfu 

In vecinatatea Castelului Gardiki exista o serie de plaje deosebit de apreciate, alaturi de alte cateva obiective care merita atentia ta. 

Plaja Halikounas este, fara doar si poate, una dintre cele mai frumoase din intreaga insula. Se afla pe o fasie ingusta ce desparte laguna Korission de Marea Ionica si are un aspect salbatic. 

Poate fi unul dintre locurile ideale pentru iubitorii de fotografie cu drona, iar daca vrei sa te asezi intr-un cadru putin mai organizat, pe zona centrala regasesti si un segment amenajat cu sezlonguri si umbrele. 

Intre Halikounas si Gardiki sunt 3,9 kilometri

Plaja Issos se afla in continuarea plajei Halikounas cum te indrepti catre sud. Are o lungime de aproximativ 2,4 kilometri si isi intampina vizitatorii atat cu segmente libere, cat si cu segmente organizate. 

In zonele cu aspect salbatic ale acestei plaje se pot remarca dune de nisip. 

Satul Agios Mattheos este unul dintre locurile potrivite pentru a te bucura de o atmosfera autentica, pitoreasca. Este relativ ferit de turismul in masa, tocmai pentru ca este indepartat de statiunile populare din zona coastei. 

Aici vei avea posibilitatea sa te plimbi pe stradute inguste, sa admiri case vechi construite in stil venetian, sa iei o pauza de cafea intr-una dintre micile piatete ale satului sau sa te rasfeti cu preparate delicioase la una dintre tavernele traditionale. 

In loc de concluzie

Castelul Gardiki face parte din randul obiectivelor istorice de referinta din insula Corfu si chiar daca nu se numara printre cele mai bine conservate astfel de atractii, poate face obiectul unei experiente interesante, cu atat mai mult cu cat se afla intr-o zona binecuvantata cu o frumusete naturala aparte. 

Nu uita sa arunci o privire si la noi pe site, unde ti-am pregatit unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?