Insula Pontikonisi Corfu, un loc invaluit in legende din mitologia greaca

Un obiectiv mai putin cunoscut, insa extrem de incarcat de istorie si de legende, isi asteapta vizitatorii pe coasta de est a insulei Corfu, in imediata apropiere a orasului Corfu Town. Pontikonisi este numele unei insule de dimensiuni restranse, cu aspect stancos si cu o forma cel putin interesanta, localizata in vecinatatea mult mai cunoscutei Manastiri Vlacherna. 

Te invitam sa descoperi in detaliu farmecul Insulei Pontikonisi, iar la noi pe site te asteptam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Corfu.

Unde este Insula Pontikonisi, cum ajungi si distante din alte statiuni 

Pontikonisi este situata chiar la intrarea in vechiul port comercial al orasului Corfu Town (si anticul port Hyllaikos), unde in prezent se afla laguna Halikiopoulo. Se afla foarte aproape de statiunea Perama si la circa 8 kilometri departare de centrul Corfu Town

Aeroportul International Corfu este localizat la doar 6 kilometri departare de Pontikonisi, iar la aterizare, avioanele trec chiar pe deasupra acesteia. 

Tot in imediata vecinatate se afla si Manastirea Vlacherna, care este legata de insula Corfu printr-un pod. Adesea, turistii au tendinta de a confunda Pontikonisi cu aceasta manastire.

Pentru a ajunge la Pontikonisi, poti inchiria o mica ambarcatiune/taxi boat de la debarcaderul Manastirii Vlacherna, de pe partea Kanoni. 

Distante catre Insula Pontikonisi din alte statiuni ale insulei Corfu:

  • distanta Dassia – Insula Pontikonisi: 16,7 kilometri
  • distanta Moraitika – Insula Pontikonisi: 12,2 kilometri
  • distanta Lefkimmi – Insula Pontikonisi: 34,4 kilometri
  • distanta Kavos – Insula Pontikonisi: 38,8 kilometri
  • distanta Agios Gordios – Insula Pontikonisi: 13,2 kilometri
  • distanta Paleokastritsa – Insula Pontikonisi: 30,6 kilometri
  • distanta Sidari – Insula Pontikonisi: 41,3 kilometri

Ce sa stii despre Insula Pontikonisi Corfu

Conform localnicilor, numele insulei Pontikonisi are doua directii din care ar putea fi inspirat. Prima dintre acestea are legatura cu forma insulei, care privita de sus, pare sa se asemene cu un soarece. In greaca, “Pontikos” inseamna soarece. 

Am gasit si noi o fotografie aeriana cu Pontikonisi si putem spune ca ne duce usor cu gandul la aceasta idee 🙂 

O a doua sursa a originii numelui pare sa fie legata de calugarii de origine pontica, a caror prezenta aici ar fi fost consemnata in secolul al X-lea d.Hr.

In plus, insula Pontikonisi este strans legata si de mitologia greaca, purtand numele navei lui Ulise. Legenda spune ca ambarcatiunea l-ar fi purtat pe Ulise pe insula Phaeacus, insa in timpul unei furtuni puternice, zeul Poseidon a transformat-o intr-o stanca, respectiv in insula Pontikonisi de astazi. 

HINT: se mai spune si ca Pontikonisi ar fi servit drept inspiratie pentru cea mai cunoscuta pictura a artistului simbolist elvetian Arnold Böcklin – “Isle of the Dead”. 

Revenind insa la ceea ce ai putea vedea in prezent pe insula, trebuie sa stii ca aici a fost ridicata, in perioada secolului al XI-lea, Capela bizantina Pantokrator (de aceea, se intampla des ca insula sa fie confundata cu Manastirea Vlacherna).

Capela este deschisa vizitatorilor in fiecare an, doar pe data de 6 august. 

Vizita pe insula Pontikonisi nu ar trebui sa-ti ia mai mult de o ora, caci dimensiunile sale foarte reduse si lipsa altor atractii nu o situeaza neaparat in topul celor mai populare atractii din Corfu. 

Totusi, ramane unul dintre obiectivele unice, relativ incarcate de istorie si de legende, care-ti va oferi o experienta in plus, alaturi de peisaje superbe. 

Alte atractii in apropiere de Pontikonisi Corfu 

Daca ajungi in zona insulei, ar fi pacat sa nu ai in vedere si alte obiective turistice din imediata apropiere. 

Manastirea Vlacherna se afla, asa cum stii deja, la o aruncatura de bat de Insula Pontikonisi. Este inchinata Maicii Domnului si considerata a fi unul dintre cele mai fotografiate locuri din Corfu. 

Se distinge prin acoperisul sau aparte, realizat dintr-o tigla cu forma neobisnuita si prin peretii de un alb intens, care contrasteaza perfect cu albastrul marii de pe fundal.

Fortareata Veche din Corfu Town este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante obiective pe care le-ai putea bifa in zona. A fost ridicata pe un promontoriu separat de restul orasului printr-un canal si poate fi vizitata zilnic pe timp de vara in intervalul orar 08.00-20.00. 

Acesteia i se alatura si Piata Spianada, Fortareata Noua, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Arta Asiatica, promenada Liston, intreg centrul vechi al orasului Corfu, Biserica Sfantului Spiridon (cea mai vizitata biserica de pe insula) si multe altele, pe care poti sa le descoperi mai amanuntit la noi pe blog, in articolul: Aproape totul despre Corfu Town, capitala insulei Corfu

Palatul Achilleion se afla la circa 4 kilometri departare de Pontikonisi. Ridicat in 1890 la comanda Imparatesei Austriei si proiectat de catre arhitectul italian Raffaele Caritto, se desfasoara pe o suprafata de circa 200.000 metri patrati si ofera o priveliste magnifica asupra zonei de coasta. 

In loc de concluzie

Insula Pontikonisi este doar una dintre sutele de atractii care te asteapta daca vizitezi insula Corfu. Are avantajul de a fi localizata aproape de Corfu Town si intr-o zona care abunda in obiective turistice si peisaje superbe. 

Speram ca informatiile din acest articol sa-ti fie de folos in cazul in care alegi sa vezi Pontikonisi, iar daca nu ai gasit inca hotelul perfect in care sa te cazezi daca pleci spre aceasta insula greceasca, arunca o privire si pe ofertele vacante Corfu disponibile la noi pe site.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?