Vacanta in Bodrum, Turcia. Ce e de stiut despre una dintre cele mai apreciate zone de vacanta de la Marea Egee

Bodrum este una dintre destinatiile de vacanta renumite de pe coasta Marii Egee din Turcia, potrivita mai ales turistilor care cauta relaxare si conditii foarte bune de cazare in zone mai linistite. 

Statiunea se afla la aproape 700 de kilometri de Istanbul si 420 de kilometri de Antalya si este localizata pe o peninsula, foarte aproape de insula greceasca Kos (la doar 23 de kilometri). Intre Bodrum si Kusadasi sunt in jur de 150 kilometri de parcurs.

Aspectul general al peninsulei este deluros-stancos, iar zona de nord-vest a statiunii este mai bogata in vegetatie, in timp ce zona de sud este mai arida.  

Orasul Bodrum, care este foarte dezvoltat si considerat chiar capitala distractiei de pe coasta Marii Egee a Turciei, este inconjurat de ministatiuni cu multiple optiuni de cazare, cu plaje in general inguste si mixte (nisip si pietris) si o serie de plaje publice frumoase.

Daca planuiesti sa-ti rezervi o vacanta in Bodrum, Turcia, trebuie sa stii ca statiunea este vestita pentru hotelurile de lux din aceasta zona, insa vei gasi aici si resorturi de familie, cele mai multe dintre hoteluri fiind construite in afara zonelor comerciale, in stil amfiteatru, cu deschidere catre mare.

Obiectivele turistice din aceasta zona sunt multe la numar si deosebit de incarcate de istorie, iar pentru turistii dornici de activitati sau distractie de noapte, exista de asemenea alternative variate. 

Motive pentru o vacanta in Bodrum, Turcia. De ce sa-ti faci concediul aici 

Daca faci parte din categoria celor care vor sa aleaga pentru vacanta de vara un loc mai relaxant pe coasta Marii Egee din Turcia, insa totodata sa poata avea oricand la dispozitie alte activitati si locuri noi de explorat, Bodrum poate fi destinatia potrivita pentru tine. Acestea sunt cateva motive pentru care ai putea sa-ti petreci concediul in aceasta statiune turceasca:

  • Bodrum este singura statiune cu hoteluri de lux de pe coasta turceasca a Marii Egee 
  • in zona de nord poti sa te relaxezi intr-o atmosfera mai exclusivista, daca esti in cautarea acestui tip de vacanta (zona Turkbuku)
  • In Bodrum ai posibilitatea sa te cazezi si in zone frumoase cu raport calitate/pret foarte bun (zona de sud) 
  • gasesti in centrul orasului o viata de noapte deosebit de activa, mai ales in zona portului si in Gumbet,  dar si multe restaurante si cafenele 
  • ai o multime de obiective culturale de vizitat in Bodrum, atat in oras cat si in imprejurimi
  • daca vrei sa petreci o zi intr-un parc acvatic, exista Aquapark Bodrum cu multe atractii si tobogane cu apa 
  • poti practica diverse sporturi acvatice si scufundari (mai ales in zona plajei Gumbet), daca te numeri printre amatorii acestor activitati
  • poti face shopping in centrul orasului, unde gasesti multe magazine

Drumul pana la Bodrum. Distanta Bucuresti Bodrum si alte distante cu plecari din diferite orase ale Romaniei

In Bodrum poti ajunge cu masina personala, autocarul sau avionul, insa foarte multi romani aleg sa faca acest drum cu masina personala, tocmai pentru ca nu este atat de indepartat de tara comparativ cu alte statiuni turcesti.

Cel mai apropiat aeroport este Milas Bodrum, situat la 30-40 km de principalele zone turistice, unde aterizeaza de regula cursele charter.

Daca pleci cu masina din Bucuresti si pana in Bodrum, Turcia, vei avea de parcurs aproximativ 1200 de kilometri, asadar cu 150 de kilometri mai mult decat daca ai merge pana la Kusadasi, prin urmare, nu vorbim de un drum cu mult mai solicitant. 

Cel mai scurt traseu Bucuresti – Bodrum este cel cu trecere pe la Giurgiu-Ruse, traversarea Bulgariei si ulterior Eceabat – Canakkale – Izmir – Milas – Bodrum. Vei face aproximativ 16 h 30 min si vei trece cu feribotul intre intre Eceabat – Canakkale. Se recomanda ca drumul sa fie totusi parcurs in doua etape, cu innoptare la Canakkale. 

Daca ai in plan sa vizitezi si Istanbul in drumul tau catre Bodrum, vei merge pe ruta Gurgiu – Ruse – Bulgaria – Edirne – Istanbul – Bursa – Izmir – Bodrum si vei avea de parcurs o distanta de 1335 km. Distanta Istanbul Bodrum este de 697 kilometri.

Alte distante pana la Bodrum, din diferite orase ale Romaniei:

  • distanta Timisoara Bodrum – 1685 km, cu trecere frontiera pe la Calafat Vidin si trecere pe la Canakkale 
  • distanta Constanta Bodrum – 1291 km cu trecere pe la Istanbul 
  • distanta Craiova Bodrum – 1449 km, cu trecere frontiera pe la aclafat si trecere pe la Canakkale 
  • distanta Iasi Bodrum – 1678 km, cu trecere pe la Istanbul 
  • distanta Brasov Bodrum – 1402 km, cu trecere pe la Giurgiu-Ruse si ulterior pe la Canakkale 

Daca esti interesat sa stii mai multe detalii despre drumul catre statiunile turcesti de pe coasta Marii Egee, iti recomandam si articolul: Drumul cu masina spre Kusadasi, Bodrum, Marmaris si alte statiuni turcesti de la Marea Egee. Puncte de frontiera si cel mai scurt traseu.

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Despre Bodrum. Aspecte generale despre micile statiuni din zona Bodrum si despre oras

Bodrum este o destinatie de vacanta cu un aer boem, care combina cu succes o plaja larga de activitati, pentru toate tipurile de turisti. Orasul Bodrum (locul in care s-a nascut istoricul grec Herodot) are multe case cu o arhitectura mediteraneana si gazduieste ruinele uneia dintre cele 7 minuni ale lumii antice (Mausoleul din Halicarnas), insa si o multime de locuri potrivite celor care au o viata de noapte activa sau celor pasionati de shopping. 

In imprejurimile orasului exista mai multe zone cu hoteluri si ministatiuni, unele dintre ele vestite pentru hotelurile luxoase, localizate intr-o atmosfera relaxanta si la distanta rezonabila fata de agitatia din oras. 

In zona de nord a peninsulei Bodrum se remarca o atmosfera mai exclusivista, cu porturi de iahturi si magazine de lux. Principalele statiuni de dimensiuni mici de aici sunt Turkbuku, Torba, Guvercinlik si Yalikavak. Toate sunt caracterizate prin relaxare, iar prima dintre acestea (Turkbuku) este vazut drept un St. Tropez al Turciei, fiind totodata si zona preferata de mai multe vedete. Din aceasta zona si pana in orasul Bodrum ai de parcurs aproximativ 20 de kilometri (cu masina personala, taxi sau dolmus). 

In vestul Bodrum-ului se remarca zonele Turgutreis si Akyarlar. La Turgutreis exista plaje in majoritate de nisip, nu foarte late, insa cu un peisaj spectaculos la apus, in timp ce in zona Akyarlar peisajul devine mai stancos. Si de aici vei avea de parcurs pana in centrul orasului in jur de 20-25 de kilometri. 

In sudul orasului Bodrum exista ministatiunile Bitez si Gumbet (practic prelungiri ale orasului Bodrum). De aici si pana in centrul orasului Bodrum, distanta este de maximum 6 kilometri, asadar zona de sud poate fi o buna optiune pentru tine daca vrei sa te cazezi mai aproape de oras. In plus, sudul este destul de animat, mai ales in Gumbet, unde sunt magazine, restaurante si pub-uri pe promenada de langa plaja. 

Vremea Bodrum. Cand sunt cele mai ridicate temperaturi si cand e recomandat sa-ti faci vacanta aici 

Bodrum are un climat mediteranean, cu temperaturi foarte blande in timpul iernii si luni de primavara si de toamna cu temperaturi prietenoase. 

In timpul verii, cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in lunile iulie si august (cu o medie a temperaturilor maxime de 34-35 de grade). 

Daca vrei sa nimeresti cea mai calda apa a marii, in luna august se ating cele mai ridicate temperaturi (cu o medie de 25 de grade), insa in zona Bodrum apa marii este calda si in lunile septembrie si octombrie (cu temperaturi intre 24-22 de grade). 

Prin urmare, daca vrei sa te bucuri de caldura si de mult soare, poti vizita Bodrum in perioada iunie-septembrie, insa daca vrei sa ai parte de temperaturi mai blande si de un flux mai mic de turisti, poti merge si spre sfarsit de primavara sau inceputul lui octombrie. 

Plaje in Bodrum. Care sunt cele mai frumoase plaje publice

In linii generale, plajele din zona Bodrum sunt usor mai inguste si mixte (de nisip si pietris), iar in unele locuri sunt inlocuite de pontoane. Cu toate acestea, exista o serie de plaje publice frumoase, cu nisip, pe care le poti vizita pe durata vacantei tale aici. 

Plaje publice frumoase din Bodrum, Turcia:

  • Yahsi Beach
  • Camel Beach
  • Gumbet Beach 
  • Kumbahçe Beach
  • Bodrum Yali 
  • Ortakent Beach 
  • Yalıkavak
  • Kudur  
  • Gumusluk

In ceea ce priveste plajele din micile statiuni localizate in imprejurimile Bodrum-ului, trebuie sa stii ca pe coasta de vest vei gasi plaje de nisip in zona Turgutreis (insa nu foarte late), iar in Akyarlar plajele de nisip sunt fie foarte inguste, fie inlocuite de pontoane. 

Daca esti cazat chiar in Bodrum City, e posibil sa te intereseze mai multe informatii despre plaja centrala de aici. Le gasesti in articolul: Bodrum Beach. Unde se afla plaja orasului Bodrum si ce servicii ai la indemana aici

In partea de sud insa exista plaje mai frumoase, ceva mai late si in mare parte de nisip. Tot aici (in special in zona Gumbet) exista mai multe centre pentru sporturi nautice si scoli de surf. Plaja Gumbet este renumita din acest punct de vedere. 

Citeste mai multe despre plajele din Bodrum in articolul: Ghid plaje Bodrum. Tipuri de plaje din aceasta destinatie si din apropiere, clasificate in functie de necesitatile tale

Hoteluri in Bodrum. Unde te cazezi si ce tipuri de hoteluri gasesti in aceasta zona

Asa cum spuneam inca de la inceput, Bodrum este singura statiune cu hoteluri de lux de pe coasta Marii Egee din Turcia. Gasesti asadar hoteluri pretentioase, insa si resorturi potrivite familiilor cu copii, iar majoritatea unitatilor mari de cazare au regim all inclusive si sunt construite in afara zonei comerciale. 

In partea de nord a Bodrumului se remarca poate cel mai mult lux, respectiv o serie de hoteluri precum: Lujo Bodrum, Titanic Deluxe Bodrum, La Blanche Island Bodrum, The Bodrum by Paramount, Rixos Premium Bodrum, Vogue Bodrum, Voyage Torba, sau Samara

In partea de vest gasesti de asemenea hoteluri populare si cu conditii foarte bune sau chiar excelente de cazare, precum Kefaluka Resort sau Xanadu Island

Spre deosebire de celelalte zone, in partea de sud sunt in general hoteluri mai simple, cu mai putine facilitati, insa cu un raport calitate/pret avantajos. Dintre acestea, iti recomandam sa te uiti pe ofertele de la Costa Bitezhan sau Asteria Bodrum Resort

In zona orasului vei gasi o serie de hoteluri in stil urban, potrivite mai ales cuplurilor sau celor care-si doresc sa fie cazati cat mai aproape de atractiile din Bodrum. Diamond of Bodrum sau Mandarin Resort pot fi pe placul tau. 

Daca ai de gand sa-ti petreci vacanta in Bodrum si inca nu ai luat o decizie cu privire la hotel, ti-am pregatit la noi pe site cele mai bune oferte de cazare la peste 45 de hoteluri din aceasta zona a Turciei.

Ce poti sa faci in Bodrum. Activitati si obiective turistice

Bodrum este unul dintre orasele turcesti cu un trecut extrem de bogat, mai ales pentru ca a fost locuit continuu timp de mii de ani, ceea ce inseamna ca aici vei avea destul de multe obiective istorice pe care le poti vizita in timpul vacantei. 

Ruinele Mausoleului din Halicarnas (una dintre Cele 7 minuni ale lumii antice) sunt localizate in partea de nord a orasului, la aproximativ 1 kilometru de centrul Bodrum-ului. Desi obiectivul este unul renumit, tine cont ca la fata locului mai poti vizita doar ruinele acestei uriase constructii, considerata una dintre Cele 7 minuni ale lumii antice. 

Castelul Bodrum (Sfantul Petru) este un castel medieval construit de cavalerii din Rhodos in jurul anului 1500, pe o mica peninsula, la intrare in oras. Tot aici poti vizita si Muzeul de Arheologie Subacvatica, aflat in interiorul castelului. 

Insula iepurilor poate fi vizitata foarte usor daca alegi sa faci plaja la Gumusluk, iar daca vii din centrul orasului, pana aici ai de parcurs in jur de 22 de kilometri. Desi nu mai gazduieste un numar atat de mare de iepuri ca in trecut, aceste animale inca pot fi zarite pe insula, prin urmare, poti lua la tine si cativa morcovi. 

Pe langa toate aceste locuri interesante, carora li se mai adauga si altele, in Bodrum te mai poti delecta si cu alte activitati. 

Restaurantele si locurile cu viata de noapte activa sunt numeroase in centrul orasului si pe celebra Bar Street, insa te poti distra foarte bine si in Gumbet, unde se organizeaza unele dintre cele mai tari petreceri pe plaja. Poti citi mai multe despre restaurante si locurile de distractie din Bodrum intr-un subcapitol separat, mai jos. 

Bodrum Aquapark este locul potrivit in cazul in care vrei sa iei pauza de la plaja pentru o zi. Il gasesti in zona Bitez si poti incerca aici o gama larga de tobogane si alte atractii cu apa. 

Echitatie pe plaja – Vei avea posibilitatea sa calaresti prin padurile de pini si sa te plimbi cu calul pe plaja. De regula, aceste tururi sunt ceva mai scurte (aproximativ 2 ore), asadar nu trebuie sa aloci o zi intreaga pentru aceasta activitate.

Gasesti mai multe informatii despre toate aceste locuri in articolul: Top 15 atractii si obiective turistice din Bodrum, Turcia. Cele mai interesante activitati si locuri de bifat daca mergi in vacanta aici

Castelul Bodrum

Ce poti cumpara din Bodrum si care sunt locurile de interes pentru amatorii de shopping

O sesiune de shopping in Bodrum poate fi o reala placere, mai ales daca ti-ai propus sa te intorci acasa cu o garderoba noua sau cu diverse obiecte de decor. 

In centrul orasului vei gasi o multitudine de magazine cu articole din piele, covoare traditionale, bijuterii si suveniruri. Bazarurile din Bodrum sunt organizate in diferite parti ale orasului, in fiecare zi a saptamanii, asadar e bine sa te interesezi la hotel care este programul exact al acestora in perioada in care vei fi acolo. Bazarurile sunt locul potrivit pentru a-ti exersa talentul la negociat. 

In Bodrum exista si cateva centre comerciale (Oasis Mall, Midtown Shopping Center), dar si cateva outleturi catre periferie, unde vei gasi branduri internationale, insa nu si preturi care pot fi negociate. 

Iti recomandam sa nu cumperi bijuterii din metale pretioase (aur, argint) si alte bunuri scumpe (ceasuri) din pietele in aer liber, pentru ca ai sanse destul de mari sa nimeresti un fals. Daca vrei sa investesti in astfel de obiecte, e indicat sa te orientezi catre magazinele mari, cu vitrine. 

Citeste mai multe despre acest subiect in articolul: Mic ghid de shopping in Bodrum. Despre zone de bazar, magazine stradale si centre comerciale

Despre restaurante si viata de noapte in Bodrum  

Chiar daca vei sta cel mai probabil la un hotel cu regim de cazare all inclusive, iti recomandam sa incerci gastronomia traditionala din Bodrum, caci vei avea de ales dintr-o multime de restaurante bune. In zona portului exista o serie de locuri unde poti lua masa bucurandu-te de o priveliste superba, iar pe stradutele din centrul orasului gasesti foarte multe locuri unde se mananca bine. 

Nu uita sa incerci clasicul kebab, kofte, kuzu guvec, alaturi de aperitivele de genul hummus, dolma, cacik sau borek. 

Cateva exemple de restaurante din Bodrum cu review-uri bune: 

  • Nazik Ana 
  • Otantik Ocakbasi Kebab
  • Demeter Bar & Restaurant  
  • Limon Restaurant
  • Orfoz Restaurant 

Daca vrei sa mananci peste sau fructe de mare, este recomandat sa te orientezi in mod special catre zonele Gumusluk, Torba sau Yalikavak, unde vei gasi unele dintre cele mai bine cotate restaurante cu specific pescaresc.  

Citeste mai multe despre acest subiect aici: Top restaurante Bodrum. Care sunt unele dintre cele mai apreciate locuri in care poti lua masa

In ceea ce priveste viata de noapte, poti testa distractia de pe Bar Street (Cumhuriyet Street), care porneste din piata Castelului din Bodrum catre coasta de est a orasului. Poti incerca aici cateva localuri precum Halikarnas Night Club sau Reef Beach Bar. 

Bodrum Marina Yacht Club – cu o vedere spectaculoasa catre portul luminat, localul da startul distractiei in jurul orei 22.30. 

Gumbet Bar Street poate fi o alta optiune, mai ales daca esti cazat in aceasta zona. Cluburile si barurile de aici sunt populare printre tineri, asadar asteapta-te la multa galagie si animatie. 

Nu uita sa ai in vedere faptul ca bauturile alcoolice pot fi consumate in locuri amenajate (baruri, cluburi, restaurante), insa nu si pe strada. 

Citeste mai multe despre acest subiect in articolul: Distractie pe timp de seara in Bodrum. Cum e viata de noapte in acest oras turcesc de la malul Marii Egee

Excursii optionale de o zi cu plecare din Bodrum. Ce obiective turistice poti vizita in vecinatate 

Si imprejurimile orasului Bodrum sunt ofertante la capitolul atractii, prin urmare vei gasi fie la hoteluri, fie la agentiile locale o oferta variata la capitolul excursii de o zi sau de jumatate de zi cu plecare din Bodrum.

Gasesti mai jos o selectie a celor mai interesante activitati pe care le poti face in aceasta zona, mai ales daca simti nevoia sa incerci lucruri noi sau sa explorezi teritorii invecinate: 

Excursie de o zi pe insula Kos – vei face aproximativ o ora cu feribotul pana la insula, iar daca vrei sa parcurgi drumul si mai rapid (20 de minute), poti alege sa iei o nava cu aripi portante.  

Excursie de o zi pe insula Orak – unde poti ajunge cu un gulet (barca traditionala de lemn, cu vele). 

Scuba diving – poti explora frumusetile Marii Egee intr-o excursie de aproximativ 7 ore si vei avea posibilitatea sa inoti in diferite golfuri frumoase din vecinatatea peninsulei si sa te bronzezi pe barca. 

Jeep safari in mijlocul naturii – plimbare de o zi, plina de adrenalina, pe dealurile de deasupra coastei Marii Egee din zona Bodrum. Vei putea lua un pranz traditional turcesc si vei avea posibilitatea sa explorezi pesterile din apropiere sau sa inoti in rau. 

Rafting pe raul Dalaman – turul dureaza de regula 12 ore, asadar mai mult ca alte excursii optionale si implica, in mod evident, ceva mai multa adrenalina. 

Raul Dalaman

In Bodrum gasesti si hoteluri cu preturi avantajoase, iar in ceea ce priveste lucrurile pe care le poti face aici, iti spunem sincer ca vei avea probabil nevoie de 10 vacante ca sa le poti acoperi pe toate 🙂 

HINT: Arunca o privire si pe articolul: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta. S-ar putea sa te faca sa vrei sa vezi si mai multe locuri frumoase din aceasta zona 🙂

In concluzie, Bodrum este locul potrivit pentru vacanta ta mai ales daca te afli in cautarea unei statiuni de pe coasta turceasca a Marii Egee cu cazare mai pretentioasa, dar si daca-ti doresti sa explorezi aceasta zona plina de obiective istorice si de atractii si activitati care sa-ti anime permanent zilele libere.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?