Grecia publica noi reguli pentru vacantele in 2020. Noul protocol de intrare in tara

documente grecia
Postat de

UPDATE 30 iunie 2022

Începând cu data de 1 mai 2022:

  • a fost eliminată obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență;
  • accesul în toate spațiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fără a mai fi necesară prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boală, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen. Măsura se aplică până la data de 1 iunie 2022, urmând să fie anunțate noi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice

Inainte sa pleci in Grecia, este recomandat sa verifici informarile de pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.

Update 13.07.2020

Conform ultimelor informatii publicate oficial pe website-ul mae.ro, incepand cu ziua de Miercuri, 15 iulie 2020, ora 06.00, toti cetatenii straini care intra in Grecia pe cale rutiera in scop turistic prin punctul de trecere al frontierei Kulata-Promachonas sunt obligati sa prezinte un certificat ce atesta testul molecular (RT PCR) negativ pentru infecția cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore inainte de momentul intrarii pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate in laboratoare acreditate (lista fiind disponibila pe pagina web a Ministerului Sanatatii: http://www.ms.ro/centre-testare/), iar certificatele emise vor fi in limba engleza si vor contine numele si prenumele, seria si numarul cartii de identitate sau ale pasaportului persoanei testate.

In caz contrar, intrarea pe teritoriul Greciei nu este permisa. Aceasta regula nu se valabila pentru calatoriile cu avionul.

In continuare ramane valabila completarea formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore inainte de intrarea in Grecia, precum si posibilitatea testarii aleatorii la intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Procedura completarii formularului PLF este valabila pentru toti turistii straini indiferent de tipul de transport utilizat (aerian, naval, terestru).

La finalizarea completarii formularului/chestionarului se va primi pe email o confirmare de primire, ulterior se trimite un cod QR de catre autoritatile grecesti. Turistii trebuie sa aiba acest cod QR salvat pe telefon sau printat astfel incat sa il poata prezenta la controlul vamal din Grecia. In cazul in care turistii nu au formularul electronic completat, se aplica o amenda de 500 euro/pasager.

Totodată, conform informatiilor comunicate de autoritatile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, platforma electronica pentru formularul PLF nu va fi disponibila pentru punctul de trecere Kulata-Promachonas pana marti, 14 iulie 2020, ora 00.01 pentru intrarea in Grecia.

Update 1 iulie 2020

Anul acesta calatoriile se vor desfasura in conditii usor diferite, insa pentru a mentine siguranta tuturor turistilor in contextul actual, Grecia a publicat un nou set de protocoale pentru persoanele ce vor ajunge in Grecia incepand cu 1 iulie 2020.

De la 01 iulie se deschid inca 18 aeroporturi regionale, 7 porturi si alte 7 puncte rutiere de trecere a frontierei.

Din acest motiv, Passenger Locator Form (PLF) este un element cheie in planificarea concediilor.

Acest formular online trebuie completat obligatoriu cu minim 24 de ore inainte de intrarea in Grecia si include informatii detaliate despre punctul de plecare, durata calatoriilor anterioare in alte tari si adresa locului de cazare din Grecia. Poate fi completat si descarcat de aici. https://travel.gov.gr/#/form

Toate informatiile solicitate trebuie completate corect (ghid in romana pentru completare formular aici. iar la finalizarea completarii formularului se va primi un email de inregistrare corecta al acestuia. Ulterior va fi transmis un cod QR de catre autoritatile din Grecia. Turistii vor trebuie sa aiba acest cod QR salvat pe telefon/printat pentru a fi scanat la controlul vamal la sosirea in Grecia.

Formularul este completat doar de persoanele peste 18 ani, copii sau persoanele minore fiind mentionate la rubrica Companion din formular.

Pe baza acestui cod QR se va decide in mod aleatoriu daca se va efectua un test rapid de coronavirus. Pana la obtinerea rezultatului testului, turistii se vor deplasa catre hotelul/cazarea rezervata, urmand sa astepte rezultatul testului. Acestia pot folosi facilitatile hotelului rezervat. Vizitele la mall-uri, baruri, restaurante etc. in afara hotelului nu sunt insa posibile pentru persoanele testate, in primele 24 de ore de la sosirea in Grecia.

Prin aceasta masura, guvernul din Grecia doreste sa sporeasca siguranta turistilor si sa evite formarea focarelor in zonele turistice astfel incat toti turistii sa aiba parte de cea mai frumoasa vacanta din acest an.

Protocolul pentru turistii care ajung in Grecia cu masinile personale sau autocarele 

  • sosirea turistilor la punctul de trecere a frontierei. 
  • toti turistii trebuie sa prezinte QR-ul codul pe telefon sau in forma imprimata pe hartie.    
  • personalul specializat va indruma calatorii, in functie de codul QR, fie catre zona de screening pentru testare, fie isi vor putea continua calatoria catre destinatia finala. Turistii vor primi urmatoarele instructiuni in caz ca dezvolta simptome respiratorii: trebuie sa contacteze imediat Organizatia Nationala de Sanatate Publica-Centrul de Comanda. Daca turistii au mai multe opriri in Grecia, acestea trebuie mentionate si raportate.  
  • pana in momentul sosirii rezultatelor testului pentru Sars-Cov-2, turistii testati sunt obligati sa se auto-izoleze la adresa finala de destinatie mentionata in PLF.  
  • toti turistii trebuie sa respecte regulile de igiena si de distantare sociala.

Pentru ca majoritatea turistilor romani vor tranzita Bulgaria pentru a ajunge la destinatia finala din Grecia, trebuie stiut ca declaratia pe proprie raspundere nu mai este obligatorie incepand de la 30.07.2020.

In acest moment, doar punctul de trecere dintre Bulgaria si Grecia, Kulata / Promachonas este deschis pentru turisti, celelalte puncte de frontiera nefiind disponibile.

Protocolul pentru pasagerii care ajung in Grecia cu avionul 

  • sosirea pasagerilor la poarta. 
  • transferul in zonele de screening si verificarea codului QR pe care fiecare pasager l-a primit pe telefon sau pe care il are imprimat.  
  • personalul aeroportului va indruma pasagerii, in functie de codul QR, fie catre zona de screening pentru testare, fie catre iesire. Pana in momentul sosirii rezultatelor testului pentru Sars-Cov-2, pasagerii sunt obligati sa se autoizoleze la destinatia mentionata in PLF.  
  • toti pasagerii trebuie sa respecte regulile de igiena si de distantare sociala.

Protocolul pentru pasagerii care ajung direct in Grecia pe cale maritima (cu feribotul sau alte ambarcatiuni pe apa)

  • sosirea pasagerilor in portul principal
  • pasagerii care sunt in masini sunt directionati catre o poarta speciala de intrare.  
  • toti pasagerii sunt transferati catre zone de screening, unde are loc verificarea codului QR pe care fiecare pasager l-a primit pe telefon sau pe care il are imprimat.  
  • personalul specializat va indruma pasagerii, in functie de codul QR, fie catre zona de screening pentru testare, fie isi vor putea continua calatoria catre destinatia finala. Pana in momentul sosirii rezultatelor testului pentru saRs-CoV-2, pasagerii testati sunt obligati sa se auto-izoleze la adresa finala de destinatie mentionata in PLF.  
  • toti pasagerii trebuie sa respecte regulile de igiena si de distantare sociala.

Costurile persoanelor testate pozitiv cu Sars-Cov-2 pe durata sederii in Grecia sunt asigurate de guvernul elen. Persoanele care au fost testate pozitiv pe durata vacantei in Grecia vor fi cazate separat, in hoteluri special amenajate.

Poti citi aici mai multe despre protocoale de siguranta aplicate in toate hotelurile din Grecia. pentru buna functionare in contextul relaxarii pandemice.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?