Călătorii cu nevoi speciale

Postat de

Ce apare în mintea ta când spui cuvântul călătorie? Cel mai probabil ai deja o hartă mentală cu toate definițiile și evenimentele care îl reprezintă. La auzul acestui cuvânt, gândurile tale te duc deja în sertărașul memoriei, unde ai păstrat cele mai frumoase și importante experiențe din timpul călătoriilor. Pe mine, deja mă cuprinde un sentiment de nostalgie față de plajele însorite, muzica bună și relaxare. Dar până să ajung din nou acolo, aș vrea să povestim de ce sunt așa de importante călătoriile. De ce ne plac atât de mult? Care sunt beneficiile lor?

Încep eu prima ☺. Haideți să intrăm în povestea călătoriilor și să ne reamintim că acest obicei era preferat de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Călătoritul pentru cucerire, călătoritul pentru negoț, călătoritul pentru plăcere. În ziua de azi, călătoritul ne aduce anumite beneficii precum evadarea din rutină, relaxarea, satisfacerea nevoii de cunoaștere și multe altele.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale vacanțelor este că te duce într-o cunoaștere a unor lumi noi la care nu ai fi fost niciodată expus. Oferă oportunitatea de a întâlni oameni diferiți, din culturi diferite, cu un mod de viață diferit, necunoscut. Intrați în contact cu o lume altfel față de a voastră, în care aveți ocazia să descoperiți o mulțime de surprize și să învățați lucruri noi.

Câți dintre voi s-au întrebat dacă sunt excepții de la această abordare a călătoriei?

Haideți să descoperim o altfel de perspectivă. Una care se poate exprima prin următoarea mărturie: „Nu am putut vizita nimic. Copilul meu plângea de fiecare dată când voiam să intrăm undeva. Am plecat de la plajă și am stat cu el în cameră să se liniștească. Nu a acceptat să stăm la masă decât la un singur restaurant și la o anumită masă. Cea la care ne-am așezat prima dată când am ajuns.”

 Din păcate, jurnalul de vacanță al familiilor copiilor cu autism sunt presărate cu alte emoții decât ale celorlalți.

Haideți să le luăm pe rând. Călătoritul te ajută să înveți. Mulți călători privesc cu uimire ceea ce îi înconjoară, gustând fiecare experiență ca și cum ar fi un pahar de vin îmbătrânit la perfecțiune. În timp ce călătorești, nu înveți doar despre locuri noi, ci și înveți să relaționezi cu oameni care trăiesc în diferite părți ale lumii, care ar putea arăta și trăi foarte diferit de tine. Când vizitezi destinația de călătorie, afli despre diversitatea geografică, precum și despre cultura globală. Ascultarea limbilor noi, consumul diferitelor tipuri de bucătărie este, de asemenea, învățarea în sine.

Atunci când ai un copil cu diagnostic în călătorie întreaga experiență se transformă, înveți limbajul lui și pierzi propria limbă. Pentru a contura poveștile de vacanță ale părinților copiilor cu autism cât mai apropiate de ale celorlalți, am creat taberele în Help Autism. Taberele noastre au ca obiectiv atât ajutarea copiilor cu autism să se adapteze mai ușor la locuri noi, cât și învățarea de comportamente specifice călătoriilor. Alături de terapeuții noștri, ne dorim să oferim familiilor acestora o perioadă scurtă pe an în care se pot bucura de o vacanță așa cum le place, de un moment de respiro. Învățăm împreună să facem lucruri noi, crescând astfel încrederea în sine și sentimentul de independență.

Călătoritul este un medicament împotriva stresului. Rutina zilnică și listele infinite de to do-uri pot fi, de cele mai multe ori, cu adevărat copleșitoare. Mai ales atunci când ai un copil cu diagnostic. O vacanță bine planificată poate anula toți factorii stresului și îți poate oferi un moment de respiro. Un moment de reconectare cu propria persoană și cu partenerul, un timp pentru plăcerile și hobby-urile de mult uitate. Liniștea că în această călătorie copilul este înconjurat de persoane specializate care îl înțeleg și pot vorbi pe limba lui. Pentru copiii cu minți aparte, vacanțele aduc o șansă la integrare, șansa de a-și depăși limitele și de a cunoaște mai mult din lumea ce îi înconjoară.

Vacanțele creează amintiri nemuritoare. Vizitarea unor locuri noi ajută memoria să se mențină în formă. Însă o călătorie nu face doar acest lucru. O călătorie creează amintiri pe care nu le poți uita. Amintiri pline de sentimente de bucurie la descoperirea unui loc nou, de uimire la privirea unei construcții mărețe, de fericire că al tău copil a legat o conexiune cu cineva din afara zonei lui familiare. Sentimentul de extaz că acceptă lucruri noi mai ușor și de mulțumire că poți cunoaște oameni noi care îți oferă experiențe minunate. Toate acestea vor fi păstrate multă vreme într-un sertăraș la care poți reveni oricând atunci când simți nevoia.

 Destinația cuiva nu este niciodată un loc, ci un nou mod de a vedea lucrurile (Henry Miller).

Haideți să vedem lucrurile din cât mai multe moduri diferite, pentru a ne îmbogăți sufletele.”

* Andreea Camelia Șerban, psiholog clinician – terapeut și Elena Alexandra Nicolae, psihoterapeut – coordonator terapie ABA, Asociația Help Autism

Pe acelasi subiect: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?