Insula greceasca Kastellorizo si totul despre calatoria cu ferry pana aici pornind din Kas Antalya

Ai ales sa-ti petreci vacanta in zona orasului de coasta Kas Antalya? Printre toate atractiile care te asteapta in imprejurimile acestui fost sat pescaresc se numara si insula greceasca Kastellorizo, localizata la doar 2.1 kilometri departare de tarm. 

Astfel, daca vrei sa experimentezi atmosfera plina de viata a orasului turcesc, dar si linistea si romantismul unei insule grecesti, totul in aceeasi zi, te poti bucura de aceasta oportunitate cu adevarat inedita. 

Te invitam sa descoperi mai multe amanunte utile despre excursia de o zi Kas – Kastellorizo, iar la noi pe site te asteptam sa explorezi si unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya.

Cum ajungi pe insula Kastellorizo daca esti cazat in zona Kas

Cea mai simpla modalitate prin care poti vizita Kastellorizo cu plecare din Kas este sa iei feribotul care are curse zilnice. In Kas exista nenumarate agentii de turism care vand bilete pentru aceasta experienta. 

Calatoria pe mare dureaza in jur de 20 – 30 minute pe un singur sens si costa aproximativ 35 euro dus-intors. Evident, toti calatorii trebuie sa prezinte pasaportul inainte de imbarcare. 

Daca ai venit cu masina personala in Kas Turcia, intreaba operatorul de la agentie daca este nevoie sa intocmesti acte suplimentare pentru a putea vizita insula Kastellorizo (in anii trecuti, una dintre regulile de frontiera ale Turciei era ca soferul care conduce masina sa nu aiba voie sa paraseasca teritoriul acestei tari fara vehicul). 

Programul feriboturilor poate sa difere de la un sezon la altul, motiv pentru care-ti recomandam sa-l verifici online sau la agentie, inaintea plecarii. In general, plecarile au loc in jurul orelor 09.00 – 09.30 dimineata, iar retururile in jurul orei 16.00. Asigura-te ca ajungi in timp, pentru ca feribotul nu va astepta pasagerii intarziati. 

Calatoria pe mare este scurta, placuta, si-ti va oferi posibilitatea sa admiri peisaje absolut minunate. 

Asadar, vei avea la dispozitie in jur de 6 ore pentru a explora micuta insula Kastellorizo, care masoara in jur de 10 kilometri patrati. Pe insula nu este disponbil transport public, insa avand dimensiuni reduse, iti va fi usor sa bifezi atractiile sale principale. 

Ce sa stii despre insula Kastellorizo 

Insula Kastellorizo apartine Arhipelagului Dodecanez si mai este cunoscuta si cu denumirile de Megisti (in greaca), Meis (in turca), insa cel mai popular ramane totusi Kastellorizo (capatat pe vremea ocupatiei italiene). 

Interesant este ca desi are o suprafata atat de mica, numele sau grecesc “Megisti” inseamna, in traducere, “cel mare”, insula fiind totusi cea mai mare dintre cele din apropiere. 

Istoria insulei este una cat se poate de complexa si de bogata. Insula a fost colonizata de catre fenicieni, urmand ca mai apoi sa intre sub stapanire greceasca, romana si ulterior sub conducerea Imperiului Bizantin. 

In secolul al XIII-lea, Kastellorizo a fost cucerita de catre venetieni, devenind un important punct comercial din aceasta zona. Mai apoi, in secolul al XVI-lea, intra sub stapanire otomana, iar in timpul Primului Razboi Mondial este ocupata de Italia. A fost returnata ulterior Greciei, in urma Tratatului de la Sèvres. 

Insula are in jur de 6 kilometri in lungime si 3 kilometri in latime, avand o forma triunghiulara. Cele trei capuri ale insulei se numesc Pounenti (in sud-vest) Agios Stefanos (in nord) si Nifti (in est). 

Intre Agios Stefanos si Nifti se afla un golf cu deschidere ampla catre mare, care gazduieste si principalul port al insulei, dar si singurul oras. 

Insula are un aspect muntos, cu coaste inalte destul de greu de accesat si un sol care permite cultivarea maslinilor si a vitei de vie, desigur, in cantitati micute. 

Kastellorizo are doar cateva sute de locuitori permanenti. 

Ce poti vedea pe insula Kastellorizo si ce alte activitati ai la indemana aici 

Odata ajuns in portul insulei, nu vei avea cum sa ratezi insiruirea de taverne grecesti localizate chiar pe malul apei. Acesta poate fi unul dintre locurile in care sa te opresti pentru a lua masa de pranz. Vei intalni multe dintre preparatele traditionale grecesti, iar daca esti suficient de norocos, vei putea observa inotand, in apropierea malului, cateva testoase Caretta-Caretta. 

Casele viu colorate, alaturi de micile magazine cu magnetei si alte suveniruri, toate te vor astepta in Kastellorizo, intr-o atmosfera cu adevarat boema. 

In apropierea portului intalnesti o veche moschee otomana care dateaza din secolul al XVIII-lea, constructia fiind restaurata si servind in prezent drept muzeu. 

Ruinele Castelului Cavalerilor Sf. Ioan pot fi, de asemenea, vizitate in timpul excursiei tale in Kastellorizo. Castelul a fost ridicat in secolul al XIV-lea, iar in prezent mai pot fi observate aici unele ramasite ale zidului vechi, o parte a unui turn patrat, dar si ramasitele a doua turnuri cilindrice. 

Exista insa si o inscriptie dorica sculptata in stanca, fapt ce atesta existenta unei cetati anterioare aici, inca din Antichitate. 

Biserica Sf. Gheorghe, cu o cupola cladita in stil bizantin, mai poate fi vazuta in timpul plimbarii pe aceasta insula. 

Muzeul Puzzle-urilor este unul dintre putinele din lume de acest tip si primul din Grecia. Se afla la doar 600 metri departare de port, chiar in spatele bisericii Sf. Gheorghe. Accesul este gratuit, insa doritorii pot face donatii. 

Grota Albastra, o atractie naturala de exceptie care poate fi vazuta aici, se afla pe coasta de sud-est a insulei. Poti ajunge la grota numai cu barca si pentru ca intrarea masoara doar 1 metru in inaltime deasupra nivelului marii, poate fi vizitata numai in conditii de vreme buna (marea nu trebuie sa fie agitata). 

Exista operatori locali cu barcute in zona portului, iar pretul unei calatorii pana la Grota Albastra este intre 10-15 euro/persoana. 

In loc de concluzie

Kastellorizo este o mica bijuterie greceasca ascunsa foarte aproape de coasta orasului turcesc Kas. Daca timpul iti permite, merita sa-i faci o vizita de cateva ore, pentru a te bucura de atmosfera sa unica si de atractiile sale naturale si istorice. 

Nu uita sa arunci o privire si la noi pe site, pentru a descoperi unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Antalya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?