Despre Kas, orasul din Antalya ideal pentru vacantele in cuplu si pentru turistii exploratori

Cu o atmosfera vibranta pe timp de seara si ales cu precadere de catre cupluri si de catre pasionatii de sport si de plimbari in natura, orasul si districtul Kas din Antalya ramane una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din aceasta parte a litoralului turcesc. 

Kas ofera o multime de oportunitati pentru turistii activi, plaje micute izolate, nenumarate atractii, posibilitatea de a pleca in excursii cu barca si poate fi un bun punct de pornire catre toate siturile arheologice din vecinatate. 

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza mai multe amanunte interesante despre vacantele in zona Kas Turcia, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya.

Ce trebuie sa stii despre Kas Turcia

Kas este numele unui orasel si totodata district din Antalya, cu o populatie totala de circa 60.000 de locuitori. 

Orasul de coasta este unul dintre putine locuri din Antalya care au ramas cumva neatinse de turismul in masa, de marile resorturi, pastrandu-si, de-a lungul anilor, farmecul aparte. 

Kas are o istorie indelungata, fiind fondat, se pare, de catre licieni, cu denumirile de Antiphellos, Habesos sau Habesa. In perioada elenistica si a Imperiului Roman a servit drept port de maxima importanta. 

Incepand cu anii 1990, Kas cunoaste succesul in sfera turistica, primind cu precadere vizitatori din Germania si Marea Britanie. 

In prezent, Kas este considerat a fi o destinatie linistita si placuta de vacanta, cu multe case de oaspeti, vile si apartamente de inchiriat, cafenele, restaurante, baruri cu muzica live pe timp de seara. 

Tot aici se organizeaza un festival anual de arte, mai multe concerte de jazz, expozitii de ceramica subacvatica si multe alte evenimente, iar turistii au oportunitatea de a practica diferite sporturi, cu accent pe sporturile acvatice (in mod special diving – sunt cateva zeci de centre de scufundari, cele mai multe in zona portului). 

Dealurile din imprejurimile orasului sunt pline de sere, unde sunt cultivate fructe si legume locale, vandute mai apoi la piata saptamanala organizata in zilele de vineri. 

Orasul este renumit pentru aspectul sau boem, pentru stradutele sale pitoresti marginite de case varuite in alb, pentru restaurantele cu mancare delicioasa si pentru magazinele cu suveniruri handmade.

La doar 2 kilometri departare de malul orasul Kas se afla insula greceasca Kastellorizo, care poate fi vizitata prin intermediul calatoriilor cu feribotul. 

Localizare Kas si cum ajungi aici 

Kas se afla la 185 kilometri sud-vest de orasul Antalya, ceea ce inseamna ca drumul intre cele doua poate fi parcurs in aproximativ 3 ore cu masina, intr-o zi cu trafic normal. 

Aeroportul International Antalya este localizat la 201 kilometri departare de Kas, in timp ce Aeroportul Dalaman se afla la 148 kilometri distanta de acest oras. 

Distanta Bucuresti – Kas este de circa 1370 kilometri, cu traversarea Bulgariei si trecere pe la Çanakkale. Fiind vorba despre un drum de peste 18 ore, se recomanda sa te opresti o noapte pe traseu, pentru odihna. 

Daca ai in plan sa ajungi in Kas cu masina, ti-ar putea fi utile informatiile din acest articol: Drumul spre Antalya cu masina. Cel mai bun traseu si distante catre toate statiunile cunoscute

Distante catre Kas din alte orase si statiuni ale Antalyei:

  • distanta Kalkan – Kas: 32 kilometri
  • distanta Demre – Kas: 45 kilometri
  • distanta Tekirova – Kas: 130 kilometri
  • distanta Kemer – Kas: 146 kilometri
  • distanta Lara – Kas: 212 kilometri
  • distanta Belek – Kas: 228 kilometri 

Vremea in Kas si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici 

Clima din Kas este una tipic mediteraneana, cu veri calde, uscate si ierni blande. Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Kas in intervalul iulie-august, atunci cand media maximelor poate atinge in jur de 32 grade la umbra. In aceasta perioada, apa marii atinge valori medii de circa 25 grade. 

Desi nu este la fel de intens vizitat precum statiunile populare din est (Kemer, Antalya City, Lara, Belek), Kas primeste in miez de vara un numar destul de ridicat de turisti. 

Daca vrei sa eviti aglomeratia si sa te bucuri totodata si de temperaturi mai placute, dar si de preturi mai avantajoase la cazare, o idee buna poate fi sa vii in Kas la sfarsit de mai sau la sfarsit de septembrie – inceput de octombrie. 

Mai ales in intervalul septembrie – octombrie, ai sanse mari sa prinzi o apa a marii foarte buna pentru baie, cu valori cuprinse intre 22-25 grade. 

Cum sunt plajele in zona Kas 

Zona districtului Kas este in general caracterizata de plaje mai micute, unele localizate in golfulete retrase, cu aspect stancos. Cateva dintre aceste locuri pot fi lipsite de fasie de nisip, fiind amenajate cu platforme de lemn pe care sunt amplasate si sezlonguri/umbrele de inchiriat. 

Plajele apropiate de centrul orasului au in general aspectul mai sus mentionat si pot fi aglomerate in plin sezon. 

Printre acestea se numara Kucuk Cakil (foarte mica, ideala pentru opriri scurte si fotografii de exceptie, in imediata apropiere a centrului), Buyuk Cakil Beach (la 2,5 kilometri de centru),  Seyrek Cakil Beach (la marginea drumului principal D400, la 13 kilometri de centru) si altele. 

Kucuk Cakil Beach

Akçagerme este o alta plaja cunoscuta, bine amenajata si localizata la 4 kilometri de zona centrala a orasului, in timp ce plaja Kaputas este considerata, fara doar si poate, cea mai frumoasa.

Kaputas se afla la 20 kilometri vest de Kas, in directia Kalkan, este marginita de stanci, ofera o priveliste exceptionala, insa poate deveni ticsita de turisti in mijlocul verii. 

Plaja Patara, care se afla in dreptul satului Gelemiş, la 40 kilometri departare de centrul orasului Kas, este cea mai lunga plaja din Turcia (circa 18 kilometri). Daca alegi sa-ti faci vacanta in zona Kas, poti da o fuga si pana aici, mai ales daca iubesti natura si plajele mai putin atinse de mana omului si de tot felul de servicii si facilitati. 

In apropiere te asteapta si ruinele oraselor antice Patara si Xanthos. 

Citeste mai multe despre plajele din apropierea acestui oras in articolul: Top 10 plaje de vizitat in zona Kalkan – Kas Antalya

Unde poti sa te cazezi in Kas

Spre deosebire de statiunile dezvoltate ale Antalyei, in Kas nu se remarca prezenta resorturilor all inclusive, aspect ce-l face sa fie mai putin ales de catre familiile cu copii. 

Cele mai multe dintre unitatile de cazare din Kas sunt de tip apartamente sau vile de inchiriat, dotate cu chicineta si cu mai toate utilitatile necesare. 

Exista, desigur, si diferite variante de hoteluri, unele chiar foarte elegante, de tip boutique, cu priveliste superba catre mare si cu diferite facilitati si servicii mai pretentioase, la fel cum exista si hoteluri mai prietenoase cu buzunarul. 

Cele mai multe dintre unitati au regim de cazare self catering, insa o parte dintre vile si hoteluri ofera si micul dejun inclus. 

Atractii si activitati in Kas si in imprejurimi 

Asa cum spuneam inca de la inceput, Kas poate fi destinatia de vacanta ideala pentru cupluri si pentru turistii exploratori, activi. Sansele sa nu ai ce face in aceasta zona sunt egale cu zero, iar o vacanta de doar cateva zile va fi categoric insuficienta pentru a vedea majoritatea atractiilor din apropierea orasului Kas. 

Zona de centru, portul, stradutele inguste, magazinele cu suveniruri, piata locala, cafenelele, restaurantele – toate pot face obiectul unor experiente de neuitat cata vreme te vei afla in Kas. Ruinele orasului antic Antiphellos mai pot fi observate aici, desi nu sunt concentrate intr-un sit arheologic, ci oarecum dispersate prin centrul si imprejurimile Kas. Cel mai impresionant este teatrul antic, restaurat in 2008, cu o priveliste superba catre Mediterana.

Raman evident, in prim plan al activitatilor, si plajele din zona Kas, iar daca vrei si mai mult de atat, te poti inscrie la cursuri de diving sau chiar si la diferite excursii cu barca sau excursii optionale care-ti vor asigura transportul la obiectivele istorice din imprejurimi. 

Insula greceasca Kastellorizo poate fi vizitata extrem de usor daca esti cazat in Kas. 

Exista curse zilnice de ferry, calatoria pe mare dureaza in jur de 20-30 minute pe un singur sens, iar pe insula te asteapta o atmosfera boema, calma, case colorate, restaurante cu delicii grecesti, alaturi de obiective istorice precum Bazilica Sf. Gheorghe, ruinele Castelului Cavalerilor Sf. Ioan (ridicat in secolul al XIV-lea), dar si Pestera Albastra (pe coasta de sud-est a insulei). 

HINT: Stiai ca pe insula Kastellorizo poti vizita si Muzeul Puzzle-urilor, primul de acest tip din Grecia si printre putinele din intreaga lume? 

Orasul antic Xanthos este localizat la 45 kilometri departare de Kas, iar aici poti vedea Obeliscul din Xanthos, ramasitele agorei, ruinele unei bazilici, dar si teatrul bine conservat. 

Insula Kekova se afla la 35 kilometri departare de Kas, in directia Demre, iar aici te poti plimba cu barca aproape de mal pentru a observa ramasitele orasului scufundat Dolchiste, distrus aproape in intregime in timpul unui cutremur din secolul al II-lea.

Orasul antic Simena, la care poti ajunge la fel de bine prin intermediul tururilor cu barca, este un alt loc deosebit de incarcat de istorie. Se afla in apropierea insulei Kekova, la vreo 36 kilometri departare de Kas. 

In partea inferioara te asteapta portul, alaturi de morminte liciene scufundate in apa, in timp ce in partea superioara poti vizita castelul si teatrul antic cu o capacitate de circa 300 locuri. 

Orasul antic Myra se afla chiar in Demre, iar printre cele mai impresionante structuri care pot fi observate aici se numara mormintele liciene sapate in stanca, alaturi de teatrul cu o capacitate de circa 11.000 de locuri. 

Biserica Sfantul Nicolae este pozitionata in partea de jos a orasului, mai aproape de zona centrala din Demre.

Acesta este locul in care Sfantul Nicolae ar fi fost inmormantat, cu toate ca osemintele sale ar fi fost furate in anul 1087 de catre italieni si duse in Bari. Biserica a trecut prin mai multe lucrari de restaurare si este deschisa in prezent publicului, fiind considerata un adevarat loc de pelerinaj. 

In loc de concluzie

Kas este una dintre destinatiile de vacanta absolut fascinante pe care le vei putea descoperi in Antalya, diferita in raport cu statiunile mari, ideala pentru exploratori si romantici si deosebit de bogata in atractii de toate felurile, fie acestea naturale sau istorice. 

Daca ai ajuns deja in Kas, asteptam cu mult interes impresiile tale de la fata locului, iar daca ti-am starnit apetitul pentru concediile in aceasta parte a litoralului turcesc, te invitam sa descoperi mai multe oferte vacante Antalya chiar la noi pe site!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?