Top 13 lucruri pe care trebuie sa le faci in Veliko Tarnovo, Bulgaria

Postat de

Daca te gandesti sa pleci intr-un city break la sfarsitul verii sau chiar toamna si nu vrei sa zbori cu avionul, iti recomandam Veliko Tarnovo, o destinatie aproape de casa, in Bulgaria. 

Cu siguranta detaliile de mai jos iti vor fi de ajutor daca decizi sa faci o vizita in acest oras superb, iar daca vrei sa imbini aceasta experienta si cu o scurta vacanta pe litoralul vecinilor, nu uita ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria, cu sute de variante din care poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

De ce alegi Veliko Tarnovo pentru o scurta escapada?

  • Este aproape de Bucuresti, la doar 180 de kilometri.
  • Este unul dintre cele mai frumoase si pitoresti orase din Bulgaria, cu o istorie de sute de ani.
  • Ai variante de cazare excelente, pentru toate buzunarele.
  • Mancarea este delicioasa si preturile sunt mici.
  • Fortareata Tsaravets, Catedrala Patriarhala, Galeria Hadhi Nikoli, Fortareata Trapezitsa si Manastirea Schimbarea la fata sunt cateva dintre obiectivele pe care trebuie sa le vizitezi.
  • Plimba-te pe strazile Gurko si Stefan Stambolov si admira artistii lucrand in Piata Samodovska Charshia.
  • Poti face calatorii de zi din Veliko spre monumentul Buzludzha, Arbanasi, Nicopolis Ad Istrum sau cascada Krushuna.

Ai fost vreodata in Veliko Tarnovo? Este un orasel pitoresc la doar 180 de kilometri de Bucuresti, care iti va incanta privirea din momentul in care vei pasi pe stradutele cochete.

Cum ajungi la Veliko Tarnovo

Inainte sa urci in masina, trebuie sa stii ca drumul te duce pe la vama Giurgiu-Ruse, dureaza in jur de trei ore din Bucuresti si ai nevoie de o vinieta pe care o poti cumpara online sau de la vama (costa 15 leva, sau aproximativ 37 de lei pentru o saptamana). In plus, trebuie sa achiti taxa de pod de la Ruse, care costa 2 euro pentru fiecare trecere. Aceasta ruta este si cea pe care ti-o recomandam daca vii din Romania. Alte puncte de trecere a frontierei sunt mai aglomerate si ocolesc pana in Veliko. 

Drumul pana in Veliko Tarnovo este usor, iar daca ai partener de drum, trece rapid, admirand frumusetile din muntii Bulgariei. Volovo, Polsko Kosovo, Polski, Radanovo, Petko Karanvelovo, Kutina, Polikraiste, Samovodene, sunt oraselele prin care treci pana la destinatie. 

Ce trebuie sa stii despre Veliko Tarnovo

Este unul dintre cele mai pitoresti orase ale tarii, de pus pe lista de “must visit” a oricarui calator.  Are 500 de ani de istorie si este gazda uneia dintre cele mai frumoase fortarete ale Europei, Tsaravets. Cele mai bune perioade in care sa-l vizitezi sunt primavara si toamna, cu temperaturi blande, care iti permit plimbarile lungi. 

Veliko Tarnovo a fost contruit pe trei dealuri: Tsaravets, Trapezitsa si Sveta Gora, si este strabatut de raul Yantra. A fost declarat capitala Celui De-al Doilea Imperiu Bulgar in 1185, dupa ce doi frati aristocrati, Ivan Assen si Theodor-Peter, au dus o batalie de doi ani impotriva Imperiului Bizantin. In acea perioada, orasul era cunoscut sub numele de Turnovgrad. Sub dinastia Assen, Turnovgrad s-a dezvoltat rapid si au aparut, pe rand, toate fortaretele si peste 30 de manastiri. La fel ca restul zonei Balcanice, si Turnovgrad a ajuns in mainile Imperiului Otoman in 1393, unde a ramas aproape 500 de ani. Bulgaria a fost eliberata in 1877, iar Veliko a devenit capitala noului stat independent. Doar doi ani mai tarziu, capitala a fost mutata la Sofia. Turnovgrad a primit numele de Veliko Tarnovo in 1966. 

Farmecul aparte, statutul de fosta capitala, strazile cu piatra cubica si privelistile care iti taie rasuflarea sunt doar cateva dintre motivele pentru care Veliko este considerat cel mai frumos oras din Bulgaria.  

Cazarea in Veliko Tarnovo

Ca sa te poti bucura de farmecul orasului, iti recomandam sa iti cauti un hotel cu vedere la oras. Ce poate fi mai frumos decat sa te trezesti in fiecare dimineata si sa savurezi cafeaua pe balcon, descoperind zumzetul orasului?  In Veliko gasesti mai multe hoteluri si hosteluri, pentru toate categoriile de preturi, cu Wi-fi si parcare gratuite. Poti consulta aici ofertele Travel Planner pentru Veliko Tarnovo.

Atunci cand iti cauti cazare, nu pierde din privire nici Hotel Grand Yantra, un monument arhitectural, cu o locatie unica: iti ofera vederi panoramice spre Universitatea din Veliko Tarnovo, rezervatia arhitecturala Arbanasi si cetatea Tsarevets. Este deschis tot anul.

Restaurante in Veliko Tarnovo

Daca iti faci griji pentru mancare, aici nu exista probleme. Mancarea este delicioasa, iar preturile sunt mai mult decat decente. Restaurantele Ego, Shtastliveca, Van Hassan II, Asenevsti sau Vkusoteria sunt de trecut pe lista. Trebuie sa stii ca sunt persoane care vin in Veliko doar ca sa manance, apoi se intorc din orasele in care locuiesc. Inclusiv din Romania. Incearca neaparat mancarea traditionala. 

In Veliko Tarnovo sunt trei restaurante EGO Pizza&Grill: EGO1-Ulita Nezavisimost 17, EGO2-Ulita Ştefan Stambolov 79 si EGO 3- in Central Mall. Gasesti atat mancare traditionala, cat si europeana, inclusiv pizza si paste. In plus, restaurantele ofera vederi spectaculoase spre raul Yantra si monumentul fratilor Assen. Un loc excelent pentru fotografii, socializare si pranzuri care se intind pana spre seara.

Ce ai de vazut in Veliko Tarnovo

Iti recomandam sa incepi cu o plimbare prin oras, sa descoperi toate stradutele si peisajele. Iti promitem ca te vei indragosti de arhitectura care te duce cu gandul la Coasta Amalfi sau la Coasta de Azur. Iata ce poti sa faci in timpul unei vacante

1. Descopera cel mai bun loc pentru fotografii din Veliko Tarnovo

Stim ca esti in cautarea panoramelor, asa ca mergi la Monumentul Asenevsti. Daca treversezi raul prin dreptul Interhotel, pe podul Stambolov, vei gasi o bucata de pamant inconjurata de Raul Yantra, de unde vei putea privi fara obstacole toate casutele din Veliko. Daca vrei sa faci fotografii geniale, prinde apusul.  

2. Continua plimbarea spre parcul Sveta Gora

Dupa ce ai trecut de monument, continua sa mergi inainte. Vei gasi o scara, iar treptele te duc spre parcul Sveta Gora. Are doua terase construite special pentru fotografii, iar daca urci in continuare vei descoperi mult spatiu verde pentru familii si copii. 

3. Viziteaza Fortareata Tsaravets

Aflata pe dealul cu acelasi nume, este una dintre atractiile principale ale orasului. Este foarte bine intretinuta si usor de accesat. Pentru cele mai bune privelisti, urca in varful dealului de la Catedrala Patriarhala si ia liftul pana sus. Costa doar 2 leva.

Intre 1185 si 1393, fortareata a fost centrul puterii in Bulgaria si castel regal. Acum gazduieste o biblioteca, chilii ale calugarilor, 400 de case rezidentiale, 20 de biserici si patru manastiri. 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!

Din Aprilie pana in Octombrie, Fortareata Tsaravets este deschisa intre 08:00 si 19:00, iar din Noiembrie pana in Martie, intre 09:00 si 17:00.

4. Admira picturile din Catedrala Patriarhala

Daca tot ajungi in Fortareata Tsaravets, nu rata Catedrala Patriarhala, o biserica unica, ce include picturi asa cum nu ai mai vazut pe nicaieri. Daca exteriorul bisericii este construit in stil bizantin, din piatra, interiorul nu seamana cu nimic altceva. Initial, peretii bisericii au fost acoperiti cu fresce ortodoxe, insa in timpul unei incercari de reconstructie de la inceputul secolului 20, au primit un look neobisnuit. Artistul Teofan Sokerov este cel care a reimaginat momente din istoria Bulgariei intr-un stil modernist. Trebuie sa le vezi si sa ne spui daca i-au iesit. 

5. Plimba-te pe Strada Gurko

Numita in memoria generalului rus Iosif Vladimirovich Romeyko-Gurko, cel care a eliberat Veliko Tarnovo in 1877, in timpul razboiului Ruso-Turc, este una dintre cele mai frumoase strazi din centrul istoric. Iti recomandam sa faci o plimbare si sa admiri cladirile vechi.

6. Incearca si strada Stefan Stambolov

Este strada principala din centrul istoric. Aici gasesti restaurante si magazine si cateva terase cu privelisti minunate. Plus cea mai buna inghetata din Veliko. 

7. Admira arta stradala

Arta apare acolo unde te astepti mai putin. Daca privesti cu atentie zidurile si scarile cladirilor vechi sau abandonate, vei gasi picturi si desene pe care merita sa le imortalizezi. Gasesti o opera de arta murala uriasa chiar pe strada Stefan Stambolov. 

8. Priveste artistii lucrand in Piata Samodovska Charshia

Acesta este “the place to be” in Veliko, o piata istorica unde fermierii locali isi vindeau produsele la final de secol 19. Pe masura ce piata a devenit mai scumpa, s-a extins si spre strada pietruita Rakovsi, incorporand, cu timpul, mai multe hanuri, brutarii si ateliere de arta traditionala. Zona a fost insa renovata in anii 1980. Aici poti vedea ateliere live de sculptura in lemn, pictura sau lucru cu metalul, sustinute de artistii locali. 

9. Viziteaza galeria gratuita de arta Hadji Nikoli

Galeria Hadji Nikoli este construita in ultimul han original ramas in Veliko Tarnovo. Candva, orasul era plin de hanuri, insa foarte putine au ramas in picioare in timpul ocupatiei otomane. 

10. Ia telecabina pana in Trapezitsa

Treci raul Yantra cu telecabina si ajungi pe dealul Trapezitsa, locul celei de-a doua fortarete medievale din Veliko Tarnovo. Aici vei gasi doar ruinele cetatii, insa poti vizita Centrul Arhitectural Trapezitsa, unde vei descoperi o parte din istoria acestui loc. Se afla aproape de locul in care te lasa telecabina.

11. Viziteaza Manastirea Schimbarea la Fata

Se afla la doar 7 kilometri de centrul orasului, pe malul raului Yantra. Chiar daca istorici nu sunt 100% siguri cand a fost ridicata, cei mai mult sustin ca ar fi aparut undeva in secolul 11. A fost distrusa de otomani, insa reconstruita cu ajutorul donatiilor in 1925. 

12. Nu rata nici muzeele din oras

Valiko Tarnovo are cateva muzee pe care merita sa le vizitezi.

Muzeul Sarafkinata a fost construit in 1861 si a fost resedinta omului de afaceri Dimo Sarafina, care a murit inainte de a fi finalizata. Are un design fascinant si gazduieste in prezent o expozitie etnografica.

In Muzeul Arheologic vei descoperi istoria de peste 1000 de ani a orasului, cu accent pe Cel De-al Doilea Imperiu Bulgar. Vei gasi artefacte din antichitate si din timpul imperiilor Bizantin si Roman.

13. Poti face calatorii de o zi din Veliko

Viziteaza monumentul Buzludzha – Cu o structura in forma de OZN, este unul dintre simbolurile regimului comunist din Bulgaria. Se afla la doar 75 de kilometri de oras. 

Mergi in Arbanasi – In acest orasel situat la doar 10 kilometri de Veliko poti savura inca o parte din cultura Bulgariei. Este renumit pentru arhitectura si liniste. 

Exploreaza ruinele romane de la Nicopolis Ad Istrum – La doar 20 de kilometri de Veliko, vei gasi orasul Nikyup. Fondat de Imparatul Roman in prima decada a secolului 2, oraselul s-a transformat in resedinta romana, apoi bizantina. Nicopolis se afla la rascrucea a doua provincii romane, fiind un punct extrem de important pentru transport si comert. 

Fa o calatorie la cascada Krushuna – Se afla la doar o ora si jumatate de Veliko Tarnovo si iti ofera peisaje de vis. Aici gasesti si Pestera Devetashka.

La final, aminteste-ti ca in Veliko Tarnovo trebuie sa mergi pe jos ca sa te bucuri de intreaga experienta. Ia cu tine in vacanta incaltaminte comoda si nu uita sa te hidratezi. 

Moneda locala este leva, deci nu uita sa schimbi banii. Bineinteles, poti plati oricand cu cardul.

Concluzionand, Veliko Tarnovo este fara doar si poate unul dintre orasele Bulgariei care merita vizitate, fie si pentru o escapada de-un weekend, fie si inaintea sau dupa terminarea unei vacante pe litoralul bulgaresc. Pentru aceasta varianta din urma, te invitam la noi pe site pentru a descoperi cele mai bune oferte de cazare, la hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Alte articole care te pot interesa:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?