Vacanta in Nea Fokea, Halkidiki. Aproape totul despre atmosfera din aceasta micuta statiune a bratului Kassandra

Kassandra Halkidiki gazduieste statiuni si plaje potrivite pentru fiecare tip de turist in parte, iar Nea Fokea, una dintre primele asezari din partea de nord-est a acestui brat, poate fi o varianta la indemana ta daca vrei sa te cazezi ceva mai aproape de Salonic sau daca te afli in cautarea unui loc mai relaxant, eventual incarcat si cu putina istorie. 

Gasesti, in cele ce urmeaza, o serie de detalii utile despre atmosfera si atractiile din Nea Fokea, si pentru ca ne place sa ne ocupam de concedii de la un capat la altul de mai bine de 14 ani, la noi pe site gasesti si o serie de oferte tentante pentru vacantele in Kassandra, cu variante de hoteluri pentru toate preferintele si buzunarele!

Cum ajungi in Nea Fokea 

Nea Fokea este localizata in partea de nord-est a bratului Kassandra Halkidiki, la 17,7 kilometri distanta de Nea Moudania si inainte de satul Afitos

Daca vii cu masina, trebuie sa stii ca din Bucuresti si pana in Nea Fokea vorbim despre o distanta de 761 kilometri, cu intrare in Grecia pe la vama Kulata si cu trecere prin Salonic.  Odata ajuns in Salonic, pana in Nea Fokea vei mai avea de parcurs in jur de 78 kilometri, ceea ce inseamna cam 55 min – 1 h pe drum. Vei trece intai prin Nea Potidea, urmand ca dupa circa 11 kilometri sa intri in Nea Fokea. 

Mai multe detalii despre intreg drumul cu masina pana in Halkidiki gasesti la noi pe blog, in articolul: Traseu auto Bucuresti Halkidiki. Care este cel mai bun drum pana in peninsula greceasca

In cazul in care vii in Salonic cu avionul, de la aeroport si pana aici poti ajunge cu taxi sau cu autobuzele locale KTEL. De la aeroport ar trebui sa iei autobuzul 78 sau un taxi pana la gara din Salonic, unde se afla si statia centrala KTEL, urmand ca de aici sa iei autobuzul pana in Nea Fokea. Calatoria dureaza intre 60-80 minute, iar pretul este de 8.20 euro/persoana. 

Gasesti pe Harti statia de autobuz din Nea Fokea cu denumirea de “Nea Fokaia Bus Stop of KTEL Chalkidiki”, localizata in imediata apropiere a unui teren de fotbal si la aproximativ 350 metri distanta de plaja statiunii. 

Poti sa verifici orarul curselor pe acest site, selectand luna in care calatoresti. 

Ce trebuie sa stii despre Nea Fokea

La origini sat pescaresc, Nea Fokea este in prezent o mica statiune destul de intens vizitata pe timp de vara, gratie apropierii sale fata de orasul Salonic (aspect ce favorizeaza si turismul de weekend aici). 

Nea Fokea are propriul port pitoresc, cu mici ambarcatiuni ancorate si o priveliste frumoasa catre golful Toroneos (care desparte bratul Kassandra de cel de-al doilea brat al peninsulei Halkidiki, Sithonia). 

Locul gazduieste si o serie de monumente istorice destul de importante, ceea ce reprezinta un plus pentru pasionatii de istorie, dar si multiple variante de cazare, restaurante si taverne. Statiunea mai are si o scoala primara, o sectie de politie si o clinica, avand circa 1700 locuitori permanenti, care traiesc in general din turism si din pescuit. 

In Nea Fokea exista si mici magazine de unde te poti aproviziona usor, mai ales daca alegi sa te cazezi in regim self catering, eventual intr-un studio cu chicineta. 

Nu in ultimul rand, Nea Fokea isi bucura vizitatorii si cu o plaja formata din nisip, e drept, nu neaparat cea mai buna din Kassandra, insa potrivita pentru cei dornici de relaxare la malul marii. 

Meteo Nea Fokea. Cea mai buna perioada pentru o vacanta aici

Intreaga regiune se bucura de un climat bland, mediteranean, fapt ce permite desfasurarea unui sezon turistic mai lung (din mai si chiar si pana la inceput de octombrie). 

Cea mai mare aglomeratie, dar si cele mai ridicate temperaturi se vor intalni in Nea Fokea in intervalul lunilor iulie-august.

Daca nu vrei sa imparti plaja cu prea multi turisti si daca nu esti un fan al temperaturilor prea ridicate, e posibil sa vrei sa vii in Nea Fokea la sfarsit de mai, inceput de iunie sau dupa a doua jumatate a lunii septembrie. In acest interval, plimbarile in aer liber sunt mai placute, obiectivele turistice sunt mai libere, iar preturile la cazare sunt mai prietenoase cu bugetul. 

Cea mai calda apa a marii o vei intalni in Nea Fokea si in general in Kassandra in august, cand atinge valori medii de 25 de grade, insa pentru luna septembrie, temperaturile la nivelul apei nu obisnuiesc sa scada cu mai mult de doua grade. Chiar si la inceput de octombrie, se poate intampla ca apa marii sa aiba in jur de 21-22 de grade, ceea ce o face sa fie inca buna pentru balaceala 🙂 

In intervalul mai-iunie, apa marii atinge valori medii de 18-22 grade.  

Cum e plaja in Nea Fokea

Nea Fokea Beach (asa cum o vei gasi pe Harti) este formata din nisip, nu are dimensiuni foarte mari, are atat segmente amenajate cu sezlonguri si umbrele, cat si portiuni de plaja libera. 

Cei care au mai fost aici in ultimele sezoane spun ca segmentul de plaja de langa Turnul bizantin este mai potrivit pentru persoanele care cauta liniste si relaxare, insa atat pe plaja, cat si la intrarea in apa, sunt multe pietre si stanci. Aceasta zona este de regula neamenajata si se continua la dreapta cu portul. 

In apropierea portului din Nea Fokea gasesti cele mai multe dintre taverne, majoritatea cu peste proaspat si fructe de mare. 

In partea stanga a plajei cum te uiti la mare si dupa zona portului exista si o portiune de plaja mai bine organizata.

Intrarea in mare are o panta medie, iar pe unele portiuni poti da de pietre chiar in apropiere de mal, motiv pentru care e bine sa iei cu tine si incaltamintea speciala pentru apa.  

Mai multe informatii despre aceasta plaja gasesti la noi pe blog, in articolul: Nea Fokea Beach, plaja retrasa din apropierea Turnului Bizantin din Kassandra

Alte plaje la distante rezonabile fata de Nea Fokea Beach mai pot fi:

  • Plaja Afitos – la 6,3 kilometri departare 
  • Plaja Kallithea – la 8,5 kilometri departare
  • Plaja Nea Potidea – 10,4 kilometri departare 
  • Plaja Kriopigi – la 14 kilometri departare

Unde te cazezi in Nea Fokea

Nea Fokea are optiuni de cazare pentru toate gusturile si preferintele, incepand cu vile, studio-uri si diferite alte tipuri de apartamente, unele dotate cu bucatarie proprie, dar si cateva variante de hoteluri. 

Inainte sa-ti rezervi cazarea potrivita in Nea Fokea, ar trebui sa te asiguri ca locul corespunde celor mai multe dintre cerintele tale: distanta fata de plaja (vei vedea ca exista si unitati de cazare apropiate de malul marii, dar si cateva variante usor mai indepartate, insa cu facilitati mai bune si o priveliste frumoasa catre golf), curte cu gradina, etc. 

Ce e important de stiut e faptul ca regimul de cazare all inclusive este absent in aceasta zona, majoritatea cazarilor fiind in regim self catering sau maximum cu mic dejun inclus, in cateva dintre cazuri. 

Optiuni bune de cazare vei avea si in invecinatul Afitos, iar daca preferi mai multa animatie, te poti indrepta catre Kallithea. 

Ce poti sa faci in Nea Fokea 

Nea Fokea nu este o statiune atat de vibranta precum Kallithea si este potrivita mai degraba celor care vor sa-si axeze concediul pe relaxare, plimbari in natura si odihna. Totusi, nu vorbim nici despre cel mai static loc de pe bratul Kassandra, ceea ce inseamna ca vei gasi aici, aproape de malul marii, o serie de terase, taverne si cateva baruri unde poti savura linistit un cocktail dupa lasarea serii. 

Asa cum spuneam inca de la inceput, Nea Fokea isi asteapta vizitatorii si cu o serie de obiective istorice: in zona portului se afla Turnul bizantin, cu o inaltime de 17 metri (un loc potrivit pentru a admira apusul), dar si Sanctuarul Apostolului Pavel (aici poti vizita un mic altar intr-o pestera, insa cei care au mai fost spun ca e nevoie sa traversezi un pasaj subteran destul de ingust). Ambele obiective se afla in imediata apropiere a plajei si a portului. 

Tavernele din Nea Fokea sunt o alta atractie a locului, cu mult accent pus pe fructe de mare, peste si in general pe bucataria greceasca. Una dintre cele mai apreciate din zona este Ta Kymata Fish (cu o nota de 4,5 pe Google si un meniu din care nu lipsesc aperitivele grecesti de toate soiurile, dorada, bibanul, crevetii si nici supa de peste). 

Taverne si restaurante din Nea Fokea cu recenzii bune mai pot fi si Manos Restaurant, Taverna Sergiani, Massalia si altele. 

In loc de concluzie

Nea Fokea este una dintre statiunile bratului Kassandra ceva mai apropiate de Salonic, potrivita celor care vor concedii mai linistite, cu o plaja rezonabila si cateva obiective istorice care merita bifate intr-o scurta plimbare de 1-2 ore. Daca ai fost pana acum in Nea Fokea si simti ca mai ai si alte informatii care le pot completa sau actualiza pe cele de mai sus, nu ezita sa ne trimiti si feedback-ul tau!

Iar daca intentionezi sa-ti faci vacanta in aceasta parte a peninsulei Halkidiki, insa nu ai gasit pentru moment hotelul potrivit pentru tine, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Kassandra!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?