Cum petrec bulgarii Pastele?

Postat de

Paste in Bulgaria2O națiune cu o istorie bogata, Bulgaria este adesea descrisa ca fiind situată la intersecția dintre Est și lumea occidentală.  Inca de la originea sa Bulgaria a gazduit un număr de civilizații antice pe teritoriul sau dintre care trebuie sa mentionam în primul rând greci, romani și traci care si au pus amprenta pe fiecare aspect al culturii bulgare. Pastele in Bulgaria se remarca a fi o mare sarbatoare religioasă și este mai bine cunoscut sub numele de “Velikden” adica credința în învierea lui Isus Hristos.

La fel ca și alte festivități, sărbătoarea Paștelui in Bulgaria reprezinta o variantă a tradițiilor ortodoxe de Paști. Potrivit tradițiilor bulgare ale acestei mari sarbatori, ouăle sunt colorate în Joia Mare, după Sfânta Liturghie, obicei similar cu cele din tara noastra.

Ouăle sunt ciocnite după miezul nopții iar în următoarele câteva zile, un ou este spart pe peretele bisericii și mâncat mai apoi. Acest ritual de ciocnire a ouălor are loc înainte de masa de prânz din ziua de Paști. În Vinerea Mare, fiecare familie cumpără farfurii noi pentru servit mancarea. În timp ce înainte de ziua de Paște, fiecare familie creștină în Bulgaria va trimite cadouri pentru prietenii lor turci care conțin o bucată de pâine și 10-15 ouă roșii. Turcii, prin urmare, se simt onorați de aceste daruri. Un Paște tipic bulgar ar fi incomplet fără produsele de patiserie bulgară calde tradiționale sau “banitsa”. Banitsa este un celebru fel de mâncare bulgaresc care poate fi mâncat ca un fel de mâncare, o gustare sau o masă principală. Banitsa se ​​poate face cu mai multe umpluturi diferite, dar cel mai adesea cu brânză.

Unele dintre cele mai populare retete bulgare de Paști sunt palachinki, un tip de clătite, baklava, drobul de miel si vin kebap, care sunt pregătite în duminica de Paști și cu care întreaga familie se va desfata.

Activități festive pe scara larga sunt ținute în toata Bulgaria cu ocazia Paștelui. Salutului pascal ortodox, “Hristos a înviat” se raspunde intotdeauna prin expresia “adevărat a înviat”. Astfel, sărbătorile de Paști în Bulgaria sunt petrecute cu mare entuziasm și insufletire.

Asadar daca in calitate de turist veti petrece sarbatoarea Pastelui in aceasta tara, aveti toate sansele sa va simtiti ca acasa, pentru ca in aer pluteste acelasi aer al miracolului “Invierii” cu care v-ati obisnuit deja pe melagurile natale.

>
Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro