Vacanta in Didim, Turcia. Despre cazare, atractii si activitati in aceasta statiune mai restransa de la malul Marii Egee

Didim este o statiune de dimensiuni mai reduse, localizata pe coasta turceasca a Marii Egee, intre Izmir si Bodrum, si apartine de provincia Aydin. Chiar daca nu este la fel de intens vizitata precum Kusadasi sau Bodrum, Didim este destul de populara printre locurile alese de turisti pentru vacanta de vara si asta pentru ca gazduieste o serie de resorturi mari cu preturi avantajoase, insa si cateva atractii si oportunitati pentru activitati distractive. 

Didim se mandreste cu una dintre atractiile turistice destul de importante din aceasta zona a Turciei (Templul lui Apollo) si se afla la o distanta de 75 kilometri de Kusadasi, ceea ce o face sa fie relativ accesibila daca vii aici cu masina personala. 

Didim se afla la 160 de kilometri de Izmir, la aproximativ 100 de kilometri de Aydin si la 620 de kilometri de Istanbul. 

Daca-ti faci planuri sa pleci intr-o vacanta in Didim, gasesti mai jos detalii despre principalele particularitati ale acestei statiuni, astfel incat sa-ti poti organiza concediul mai usor si sa stii ce te asteapta la fata locului.

Motive pentru o vacanta in Didim Turcia. De ce ai alege aceasta statiune

Desi nu este la fel de cunoscuta precum Kusadasi sau Bodrum, mica statiune Didim de pe coasta turceasca a Marii Egee are o serie de plusuri care pot cantari destul de mult in decizia ta de a-ti face o vacanta aici, precum:

  • poate fi o optiune de vacanta mai avantajoasa ca pret decat Kusadasi si in special Bodrum
  • Didim este aleasa de turisti pentru resorturile din zona. In statiune exista resorturi mari, construite in ultimii ani, cu un raport calitate/pret foarte bun. 
  • daca esti in cautarea unei statiuni mai mici unde sa nu ai de traversat kilometri buni dintr-un capat in altul, Didim este o varianta foarte buna pentru tine. 
  • chiar daca este o statiune de dimensiuni reduse, Didim este destul de animata, asadar ai posibilitatea sa te plimbi in zona de promenada, sa faci shopping, sa alegi dintre mai multe baruri, cafenele si restaurante si sa te distrezi la cluburile din apropierea plajei principale. 
  • Didim se afla la o distanta relativ rezonabila de casa, asadar poti ajunge aici cu masina personala, cu o noapte de odihna in zona Canakkale. 

Traseu rutier Bucuresti Didim. Distante pana la Didim din diferite orase ale Romaniei

Traseul catre Didim este, in linii generale, aproape acelasi cu cel pana la Kusadasi, caruia i se adauga aproximativ 75 de kilometri in plus. Cel mai scurt drum pana aici, cu plecare din Bucuresti, este cel cu iesire din Romania pe la Giurgiu-Ruse, urmand ca ulterior sa traversezi Bulgaria si sa te indrepti catre  Eceabat  – Chanakkale – Izmir – Didim. 

Ai de traversat stramtoarea Dardanele cu feribotul, iar taxelor de feribot li se mai adauga si vigneta din Bulgaria, dar si cadrul HGS pentru taxele de drum din Turcia.

Vei face pe drum aproximativ 15 ore si jumatate, iar distanta Bucuresti Didim este de 1135 km. 

Daca vrei sa te opresti pe la Istanbul, vei urma traseul Gurgiu-Ruse-tranzitare Bulgaria – Edirne – Istanbul – Bursa – Izmir – Didim (1258 km).

Alte distante catre Didim care te-ar putea interesa 

  • distanta Brasov Didim – 1326 km, cu trecere pe la Canakkale 
  • distanta Constanta Didim – 1214 km, cu trecere pe la Istanbul 
  • distanta Pitesti Didim – 1230 km, cu trecere pe la Canakkale 
  • distanta Craiova Didim – 1223 km, cu trecere pe la Canakkale 

Vrei sa afli mai multe detalii despre drumul cu masina catre coasta turceasca a Marii Egee? Iti recomandam sa citesti articolul: Cele mai bune rute spre statiunile turcesti de la Marea Egee

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Despre statiunea Didim din Turcia. Ce trebuie sa stii daca iti faci vacanta aici

Desi nu este la fel de celebra precum Kusadasi sau Bodrum, Didim este, la randul sau, destul de frecventata de catre turisti. La fel ca multe dintre locurile de pe coasta turceasca a Marii Egee, Didim ascunde in spate mii de ani de istorie si gazduieste o serie de vestigii foarte interesante din acest punct de vedere, precum ruinele Templului lui Apollo.

Didim se sustine in mare parte din turism, insa si din agricultura (culturi de grau si de bumbac). 

Asa cum spuneam inca de la inceput, statiunea Didim nu se intinde pe o suprafata foarte extinsa, iar centrul acesteia se intinde de-a lungul plajei Altinkum, lunga de 500 m. In spatele cunoscutei plaje Altinkum, exista o zona de promenada, care duce catre un bulevard plin de magazine, cafenele si baruri. 

Hotelurile din statiune sunt situate la extremitatile promenadei si majoritatea au intre 3-4 stele. Spre deosebire de Kusadasi, dar mai ales Bodrum, in Didim nu vei intalni hoteluri atat de luxoase, insa acestea nu lipsesc din imprejurimile statiunii.

Palm Wings Beach Resort

Cu toate acestea, vei gasi in Didim o serie de oferte ceva mai avantajoase, iar pe langa preturile mai scazute, te poti bucura aici de o apa a Marii Egee limpede si albastra, de plaje lungi cu nisip sau plaje mai ferite, in diferite golfulete, dar si de un climat foarte prietenos. 

In apropiere exista mai multe locuri cu un grad de interes ridicat pentru turisti, precum Lacul Bafa din parcul natural cu acelasi nume, insa si alte ruine antice precum cele de la Milet, Priene sau chiar Efes, daca vrei sa te aventurezi putin mai departe sau sa te opresti aici in drumul spre casa. 

Cum este vremea in Didim, Turcia 

Didim are un climat tipic mediteranean, ceea ce inseamna ca aici vei gasi temperaturi prietenoase pentru plaja incepand cu luna mai si chiar spre sfarsitul lunii octombrie. 

In Didim, cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in lunile iulie si august, cu o medie a temperaturilor maxime intre 32-35 de grade si cu aproape zero sanse de ploaie. In lunile iunie si iulie te poti bucura de 12 ore de soare/zi. 

In ceea ce priveste apa marii, aceasta inregistreaza cele mai ridicate temperaturi in lunile iulie si august (cu o medie de 23 de grade), insa vei gasi apa buna pentru balaceala si in octombrie si chiar, in unele cazuri izolate, inceput de noiembrie (cand s-a inregistrat o medie de 19 grade). 

Prin urmare, daca iubesti soarele si temperaturile ridicate, iti poti face vacanta aici in iulie sau august, insa tine cont ca statiunea este mai aglomerata in aceasta perioada, iar daca vrei sa ai parte de mai multa liniste si un flux mai scazut de turisti, poti alege lunile mai, inceput de iunie sau chiar septembrie si octombrie, pentru ca ai sanse destul de mari ca vremea sa fie prietenoasa.

Unde faci plaja in Didim. Cele mai populare locuri de plaja din statiune

Cea mai populara zona de plaja din statiunea Didim este Altinkum, cu o lungime de aproximativ 500 de metri si cu nisip auriu. Apa marii este limpede si de un albastru intens, iar la Altinkum ai numeroase facilitati in apropierea plajei, restaurante, terase, cafenele si zone libere de plaja care alterneaza cu portiuni organizate cu sezlonguri si umbrele de inchiriat. 

Plaja Altiknum este destul de aglomerata in plin sezon, asa ca daca alegi sa-ti faci vacanta aici in lunile iulie-august, e posibil sa-ti doresti si alte variante de plaje mai putin calcate de turisti:

Plaja Akbuk – este a doua cea mai cunoscuta plaja din apropiere de Didim si se afla la aproximativ 20 de kilometri distanta de centrul statiunii. Aici, apa este mai adanca, in nuante de albastru si verde, iar plaja are nisip fin. Exista zone cu sezlonguri si umbrele de inchiriat si poti practica si o serie de sporturi acvatice. 

Sunt autobuze locale care transporta turistii catre Akbuk si care circula la intervale de 30 de minute (pot fi luate de la statia de autobuze Didim Center). Pretul unui bilet de autobuz pana aici este de 10 lire turcesti de persoana. 

Golful Manastir – cu o plaja de nisip fin linistita, retrasa si mai putin vizitata, chiar si in plin sezon. De aici poti admira in departare cateva insule grecesti (Pharmakonisi si Agathonisi). 

Golful Cennet Bay (Paradise Bay) – unul dintre golfurile mai aglomerate in plin sezon, cu plaja de nisip si optiunea de a inchiria sezlonguri si umbrele, insa cu apa limpede si curata. Poti ajunge aici cu minibusul pentru directia Marti Site, pe care-l poti lua din centrul statiunii Didim. 

Golful Dalyanaki – cunoscut drept micul port natural din Didim si locul in care barcile se refugiaza pe timp de iarna, acest golfulet ascunde o plaja mica si retrasa, unde te poti bucura de regula de mai multa liniste si distantare. Poti ajunge la golful Dalyanaki fie cu masina, fie cu barca (tur de o zi cu oprire in mai multe golfuri din Didim). 

Despre cazare in Didim, Turcia. Ce hoteluri sunt in aceasta statiune

In linii generale, hotelurile din statiune sunt asezate la capetele promenadei care se intinde de-a lungul plajei Altinkum, iar majoritatea acestora au in jur de 3-4 stele, servicii relativ modeste, unele dintre ele fiind mai vechi si nerenovate. Prin urmare, nu te astepta sa gasesti spatii de cazare pretentioase in centrul statiunii Didim. 

Cu toate acestea, Didim atrage foarte multi turisti gratie resorturilor construite recent in vecinatatea statiunii, care au devenit in ultimii ani foarte populare. Acestea sunt situate in afara orasului, la aproximativ 5 km vest si est de centru. Vei gasi in aceste zone resorturi de familie tipic turcesti, precum Aquasis Deluxe si Venosa Beach, ambele de 5 stele si cu regim de cazare all inclusive. 

Daca intentionezi sa-ti rezervi o vacanta in aceasta statiune din Turcia, ti-am pregatit la noi pe site cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din Didim.

Venosa Beach Resort Spa Didim

Ce poti face in Didim. Activitati si locuri de vizitat 

Desi este micuta, statiunea Didim este destul de animata, prin urmare vei gasi in centrul sau suficiente restaurante, dar baruri si locuri cu distractie pe timp de seara. 

La capitolul obiective turistice, de neratat in Didim sunt Templul lui Apollo si prima parte din Calea Sfanta, care face legatura intre ruinele cetatii antice Didyma si Milet (de-a lungul a 17 kilometri). 

Templul lui Apollo a fost ridicat in jurul anului 300 i. Hr si este principalul obiectiv turistic al acestei zone, de o frumusete si o incarcatura aparte. Chiar daca a fost distrus in mare parte, ruinele sale inca arata dimensiunile impresionante ale acestei constructii. Iti recomandam sa porti incaltaminte confortabila si sa iei la tine o palarie si o sticla cu apa, mai ales daca vei vizita locul la orele pranzului. 

Poti ajunge la Templul lui Apollo cu masina personala (vei face in jur de 10 minute din centrul statiunii Didim), cu dolmusul sau cu taxi-ul.

Aquapark-ul din Didim, localizat la aproximativ 8 kilometri de centrul statiunii, este o alta optiune pentru cei care vor sa-si petreaca timpul altfel decat la plaja, iar daca vrei sa vizitezi parcuri acvatice cu mai multe atractii si facilitati, te poti aventura catre Aqua Fantasy sau Adaland din apropiere de Kusadasi, insa tine cont ca vei face pe drum aproximativ o ora si 20 de minute, asadar e recomandat sa pleci destul de devreme. 

Pentru turistii care vor sa faca shopping in Didim, exista cateva zone de bazar de unde poti cumpara diverse articole vestimentare si alte obiecte la preturi destul de bune, mai ales daca negociezi. Iti recomandam sa intrebi la hotel mai multe detalii despre locurile de desfasurare ale bazarurilor, pentru ca in unele cazuri acestea fie se muta, fie isi desfasoara activitatea in anumite zile. 

In Didim sunt si cateva centre comerciale, nu foarte mari, insa aici preturile sunt fixe si nu pot fi negociate. Daca vrei sa faci shopping si la magazine tip outlet, le vei gasi pe cele mai multe in zona orasului Soke, la aproximativ 50 de kilometri de Didim. 

Restaurante si baruri in Didim, Turcia. Unde si ce poti manca 

Vei fi surprins sa descoperi ca micuta statiune gazduieste totusi un numar rezonabil de restaurante si terase, prin urmare, chiar daca stai la un hotel cu regim de cazare all inclusive, iti recomandam sa iesi din cand in cand pentru a testa bucataria locala. 

In zona de centru, respectiv langa plaja Altinkum, exista cele mai multe restaurante, unde poti sa incerci traditionalul kebab sau o multime de alte preparate locale. Te poti opri pentru desert la gheretele cu inghetata sau cu baklava, iar ceaiul de mere si cafeaua turceasca sunt nelipsite. 

Cateva exemple de restaurante din Didim cu review-uri pozitive:

  • Pasa Restaurant
  • Ikbal’s Restaurant & Bar
  • Topkapi The Beach Restaurant
  • Marina Restaurant
  • Pelikan Restaurant & Bar 
  • Circus Restaurant

In ceea ce priveste viata de noapte, tot in centrul statiunii exista si o serie de cluburi si baruri destul de frecventate de turistii amatori de distractie (Medusa Beach Club, Didyma Poseidon Beach Clu, Tren Beach Club, Sensation Disco & Beach Club, Swan Bar). 

E important sa tii minte totusi ca este interzis consumul de alcool pe strada si ca acesta poate fi servit numai in incinta restaurantelor sau barurilor. 

Excursii si croaziere de o zi cu plecare din Didim 

Te-ai hotarat sa explorezi si imprejurimile statiunii? Vei avea de ales dintr-o gama destul de variata de excursii si croaziere, de jumatate de zi sau de o zi, catre cele mai interesante locuri din apropiere de Didim. 

Daca obisnuiesti sa faci drumetii, poti alege sa explorezi natura in Parcul national al Lacului Bafa, la aproximativ 30 de kilometri de centrul statiunii Didim. Tot aici se pot practica si ciclismul montan sau plimbarile cu caiacul pe lac. Poti merge catre Lacul Bafa pe cont propriu sau cu un tur organizat. 

Croazierele de o zi din portul D-Marina Didim (de altfel, una dintre cele mai mari marine din Marea Egee) sunt o alta activitate turistica apreciata si pot fi facute atat in regim privat, cat si cu tururi organizate, in diferite directii din imprejurimi precum Dalyan, Gumusluk, Cennet, Akvaryum Bodrum si multe altele. 

Tur organizat Selciuk/Sirince, una dintre cele mai cunoscute rute destinate turistilor care vor sa exploreze atractiile istorice din aceasta zona a Marii Egee, in care vei vedea Castelul Selciuk, Bazilica Sf. Ioan, orasul antic Efes, Casa Fecioarei Maria si satul traditional Sirince

Sirince, Turcia

Siturile arheologice de la Priene si Milet se afla destul de aproape de Didim, asadar vei intalni multe variante de tururi organizate si catre aceste atractii. Priene se afla la circa 40 de kilometri de centrul statiunii Didim, in timp ce Milet la aproximativ 22 de kilometri. 

Jeep safari, excursie care dureaza de regula intre 5-7 ore si in care te vei bucura de aventura, adrenalina si opriri in diferite golfuri retrase pentru a inota. 

Citeste si articolul: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

In concluzie, desi Didim este o statiune mai restransa, are suficient de multe atractii si facilitati cat sa-ti permita un concediu perfect, mai ales ca spre deosebire de statiunile mai mari din vecinatate, aici exista posibilitatea sa aloci un buget putin mai restrans. Pentru ca se afla relativ la jumatatea distantei intre Kusadasi si Bodrum, din Didim ajungi usor catre principalele obiective ale intregii zone.

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?