Bansko, Bulgaria. Vacanta la ski in celebra statiune montana de la vecinii bulgari

harta ski bansko
Postat de

Iubitorii de ski din Romania se numara printre turistii din ce in ce mai interesati de statiunea Bansko de la vecinii bulgari si asta pentru ca gasesc aici, an de an, toate serviciile necesare unui concediu linistit si conditii excelente pentru ski si snowboard.

Statiunea Bansko din Bulgaria are cel mai dezvoltat domeniu schiabil de pe teritoriul Bulgariei, cu peste 70 de km de partii, si este o optiune pentru toti cei care cauta diversitate in ceea ce priveste partiile de ski. Este localizata in sud-vestul Bulgariei, la poalele Muntilor Pirin, la aproximativ 160 de kilometri distanta de capitala Sofia. Gasesti la noi pe site cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din Bansko!

Vorbim in acest articol despre o statiune complexa, care imbina frumos modernul cu traditionalul, cu un centru istoric aflat in patrimoniul UNESCO, cu o multime de optiuni de cazare, restaurante, dar si locuri potrivite pentru viata de noapte, aspecte pe care te invitam sa le descoperi punctual, in cele ce urmeaza.  

Drumul Bucuresti Bansko se parcurge in aproximativ 7 ore, fara sa luam in calcul timpul petrecut la punctul de trecere frontiera. Nu este un drum scurt, prin urmare iti recomandam sa-ti stabilesti de la inceput o ora de plecare potrivita si eventualele opriri pe care vrei sa le faci pe traseu. Poti citi mai multe detalii despre acest drum in articolul: Drumul catre Bansko. Detalii despre ruta catre una dintre cele mai indragite statiuni de ski din Bulgaria

partie bansko

Motive pentru o vacanta la ski in Bansko. De ce sa mergi aici 

Bansko este cea mai vizitata statiune de ski din Bulgaria si totodata cea mai moderna. Daca te numeri printre iubitorii acestui sport, ai suficient de multe motive pentru a-ti petrece vacanta de iarna in Bansko, pentru ca te vei putea bucura aici de toate conditiile unei vacante reusite. 

Ti-am alcatuit o lista a celor mai importante motive pentru care ai putea sa mergi in Bansko:

  • Bansko are peste 70 de kilometri de partie, toate bine organizate
  • in Bansko exista si nocturna, ceea ce inseamna ca poti schia si noaptea 
  • sezonul de ski in Bansko tine mult, incepand din decembrie si pana la mijlocul lunii aprilie
  • ai foarte multe optiuni de cazare, cu confort si bugete diferite 
  • ai posibilitatea sa-ti perfectionezi aptitudinile la ski, pentru ca poti sa iei lectii de la instructori
  • poti vizita centrul vechi al statiunii si ai o multime de alte activitati in afara de ski 
  • viata de noapte din Bansko este foarte activa 
  • in Bansko poti avea o experienta culinara reusita, caci gasesti o multime de taverne cu mancare traditionala si alte specialitati
bansko apres ski

Ce trebuie sa stii despre celebra statiune de ski Bansko

Bansko este statiunea de ski numarul 1 in Bulgaria, iar altitudinea aici incepe de la 925 metri deasupra nivelului marii, cu 2000-2600 de metri altitudine in zona de ski. Bansko se afla in Muntii Pirin si are cel mai modern centru de ski de pe intreg teritoriul Bulgariei, cu milioane de euro investiti in sfera “sportului alb”. 

Bansko a inceput sa cunoasca succesul in turism in anii 2000, atunci cand a fost construita gondola, devenind treptat o adevarata atractie pentru iubitorii de ski. Pe masura ce a crescut in popularitate, statiunea s-a bucurat de investitii masive, iar in prezent gazduieste 18 partii de schi si 15 sisteme de ascensoare care acopera tot domeniul schiabil de la Bansko. 

Orasul vechi din statiunea Bansko include mai multe cladiri ridicate in secolul al XIX-lea si este listat in Patrimoniul Mondial UNESCO, iar turistii cazati in aceasta zona se pot delecta cu o multime de atractii si obiective de vizitat. 

Statiunea Bansko atrage anual sute de mii de turisti si este o locatie destul de vizitata si in perioada de vara, asadar desi se bucura de un flux de vizitatori cu mult mai mare in sezonul rece, activitatea in sectorul turistic se desfasoara pe intreg parcursul anului. Cei mai multi dintre turistii care vin in Bansko sunt bulgari, urmati de rusi, moldoveni, greci, turci si romani. 

Bansko se afla la 154 de kilometri sud de capitala Sofia si la 162 de kilometri distanta de orasul Plovdiv din Bulgaria. 

bansko

Vremea Bansko. Cand incepe sezonul de ski in Bansko

Bansko este o statiune intens vizitata de catre iubitorii de ski, insa locul se bucura de conditii bune pentru turism pe intreg parcursul anului. Vremea in Bansko este de regula favorabila pentru un sezon lung de ski, care incepe din decembrie si se termina in aprilie. 

Iernile in Bansko sunt destul de blande, iar temperaturile medii inregistrate in luna ianuarie sunt de -1,9 grade. 

În municipiul Bansko, altitudinea cunoaste variatii destul de semnificative: incepand cu 600 de metri in zona de campie si pana la 2914 metri, masurati la Varful Vihren. Prin urmare, si temperaturile din aceste zone pot inregistra diferente destul de importante. 

In restul anului, respectiv primavara, vara si toamna, Bansko are caracteristicile unei statiuni de munte si permite plimbari in natura si excursii intr-o atmosfera racoroasa. Cu toate acestea, in lunile iulie si august, temperaturile medii inregistrate aici ating in jur de 25 de grade, asadar nu te astepta sa-ti fie prea frig daca nu urci la altitudine mare. 

Deschiderea sezonului de iarna in Bansko are loc, de regula, la jumatatea lunii decembrie, insa nu are o data prestabilita si poate inregistra diferente de la un an la altul, caci este dictata intr-o mare masura si de conditiile meteo.  Data de deschidere este anuntata din timp pe site-ul oficial al Primariei Municipiului Bansko si comunicata ulterior catre canalele media. 

partie bansko

Despre hoteluri in Bansko. Unde poti sa te cazezi daca vii la ski aici 

In statiunea de ski Bansko din Bulgaria gasesti foarte multe optiuni de cazare, la hoteluri de 3,4 si 5 stele, dupa buget si dupa preferinte in ceea ce priveste distanta fata de baza partiilor si gondola. 

Iti prezentam mai jos o serie de propuneri pentru hoteluri in Bansko, clasificate in functie de apropierea fata de gondola:

  • Aparthotel Maria Antoaneta Residence de 3 stele, la doar 150 de metri de gondola si la 500 de metri de centrul statiunii 
  • Hotel Lion Bansko de 4 stele, la 300 de metri de gondola, una dintre cele mai bune optiuni de cazare in zona Bansko 
  • Belvedere Holiday Club de 4 stele, un complex de apartamente localizat la 350 de metri de gondola 
  • Hotel Perun Lodge de 4 stele, un apart hotel localizat la 350 de metri de gondola, respectiv 1,5 kilometri de centrul statiunii 
  • Aparthotel Orbilux de 3 stele, localizat la 500 m de gondola si 1,5 kilometri de centrul statiunii

Daca vrei sa consulti o gama mai variata de hoteluri in Bansko (peste 60 de optiuni), ti-am pregatit la noi pe site cele mai bune oferte cazare la hoteluri din Bansko.

bansko

Partiile de ski din Bansko si informatii despre skipass si gondola

In Bansko exista in prezent 18 partii de ski, potrivite pentru gusturile si abilitatile tuturor iubitorilor acestui sport, care insumeaza aproximativ 70 de km. Suprafata tuturor partiilor din Bansko este acoperita de tunurile de zapada, care pot garanta o cantitate suficienta de zapada incepand din luna decembrie si pana in luna aprilie. 

Partiile de ski din Bansko sunt deschise in fiecare zi a saptamanii. Prima urcare cu gondola este la 08:30, in Bansko, iar ultima coborare din Banderishka Polyana are loc la ora 17:00. Programul teleschiului incepe la 08.45 si se termina la 16.15. 

Exista mai multe zone de partie cu nocturna in Bansko, deschise pana la ora 21.30. 

Esti interesat de mai multe detalii referitoare la partiile de ski din Bansko? Ți-am pregătit un articol dedicat acestora: Partiile de ski din Bansko. Tot ce trebuie sa stii despre domeniul schiabil din celebra statiune bulgareasca de ski

In statiune functioneaza in prezent 15 tipuri de ascensoare, prin intermediul carora poti ajunge catre varful tuturor partiilor de ski din statiune. Gondola din statiune urca pana la Banderishka Polyana si ofera acces catre toate partiile de ski. 

Din Banderishka Polyana, te poti orienta catre diferite trasee si poti alege sa urci mai departe pe unul dintre multele trasee de telescaun sau teleski. Exista 9 linii de telescaun si 5 linii de teleski.

Cozile de la Gondola sunt de regula foarte mari, asadar asteapta-te la aglomeratie mai ales daca mergi in Bansko in plin sezon de iarna, si tocmai de aceea este recomandat sa-ti cumperi skipass-ul in ziua in care ajungi la destinatie. 

Gasesti la noi pe site si un articol cu toate informatiile legate de skipass si gondola in Bansko: Totul despre skipass si gondola Bansko, Bulgaria. Preturi si alte informatii de care ai nevoie  

partie bansko

Centre de inchiriere echipament ski Bansko si cursuri de ski

Exista foarte multe centre de inchiriat echipament de ski in Bansko, unele dintre acestea cu servicii de calitate, iar altele cu echipamente mai slab calitative. 

In cazul in care nu ai venit in vacanta cu echipamentul propriu de ski si vrei sa apelezi la serviciile unui centru de inchiriere, iti recomadam sa te ghidezi mai putin dupa pretul scazut si mai mult dupa felul in care arata echipamentul si calitatea acestuia. Mai mult, din Bansko iti poti cumpara fara probleme echipament nou de ski, pentru ca exista multe magazine si mai toate accesoriile necesare. 

Schiurile si placile de snowboard intretinute cum trebuie, alaturi de claparii de buna calitate nu reprezinta un moft, ci un motiv sa te simti in siguranta pe partie. Gasesti in Bansko centre de inchiriere cu echipament standard sau cu echipament premium. 

Daca vrei sa stii mai multe despre centrele de inchiriere ski din Bansko, poti citi articolul: Cum inchiriezi echipamente de ski in Bansko. Ce trebuie sa stii daca nu vii cu echipamentul de acasa 

Cursurile de ski sunt recomandate mai ales incepatorilor, pentru este important sa invete elementele de baza ale ski-ului de la un instructor, in siguranta. 

Daca bugetul nu reprezinta o problema pentru tine, iti recomandam sa alegi un instructor de ski personal sau sa te inscrii in cadrul unui grup restrans, in locul lectiilor tinute in grupuri mari. De cele mai multe ori, desi sunt mai ieftine, acestea au prea multi participanti, iar instructorul nu se va putea ocupa de tine asa cum trebuie.

Alege intotdeauna o scoala de ski licentiata, cu instructori profesionisti. Ca si sugestie, noi am incercat cursurile scolii de ski Sankiyski, localizata la baza partiilor din Bansko, langa gondola. 

Ti-am facut deja pofta de ski? Daca vrei sa afli mai multe despre cursurile de ski din Bansko, poti citi articolul: Cursuri de ski in Bansko, Bulgaria. Despre scoala de ski si tipuri de lectii cu instructor recomandate in functie de pregatirea ta 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!
inchirieri skiuri

Ce poti sa faci in Bansko. Principalele activitati si atractii turistice 

Chiar daca nu mergi aici pentru ski sau daca vrei sa iei o pauza de o zi de la partii, ai la dispozitie suficient de multe activitati pe care le poti face in Bansko.

Orasul vechi din Bansko reprezinta o atractie in sine si este inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.  Aici te poti plimba pe stradutele pavate pitoresti din centrul istoric si poti admira unele dintre cele mai vechi case ale orasului. Tine cont insa ca in plin sezon de iarna, centrul devine destul de aglomerat. 

Tot in centrul istoric poti vizita la interior unele dintre cele mai frumoase case din zona, dar si Biserica St. Trinity. 

  • Casa-muzeu Neofit Rilski – ridicata din secolul al XVIII-lea, este un reper important in arhitectura traditionala si gazduieste in prezent si un muzeu.
  • Casa lui Velyan este un alt reper cultural deosebit de vizitat in Bansko. Cladirea este decorata la interior cu fresce si are un tavan de lemn sculptat. Pretul unui bilet de acces aici este de 3 leva pentru adulti si 1 leva pentru copii, iar casa poate fi vizitata in intervalele orare  9:00-13:00 si 14:00-17:30. 
  • Casa Radonova functioneaza drept muzeu de istorie si etnografie, fiind ridicata in secolul al XIX-lea. O poti vizita in intervalele orare 9:00-12:00 si 13:00-17:00, insa tine cont ca in zilele de duminica si luni este inchisa publicului. 
  • Biserica “St.Trinity” este localizata in centrul orasului Bansko si are un interior decorat in stil baroc, destul de impresionant pentru cei care il vad pentru prima data. Nu este perceputa o taxa de intrare aici. 

Apres-ski: In Bansko vei gasi o multime de baruri si restaurante la baza partiilor, unde cei dornici de distractie si socializare se opresc pentru o bautura sau pentru o gustare. Gasesti mai multe informatii despre aceste locuri in sectiunile de mai jos, dedicate restaurantelor si localurilor de distractie din Bansko. 

Patinoarul din Bansko este o alta alternativa de distractie din aceasta statiune si este localizat pe strada principala Pirin. Accesul la patinoar pentru 2 ore costa aproximativ 12 leva/persoana. 

Escape rooms – Bansko se poate lauda si cu astfel de atractii, asadar daca tu si prietenii tai sunteti fani escape rooms, gasiti 2 atractii de acest gen, ambele la Aparthotel Lucky Bansko. Chiar daca nu esti cazat aici, le poti vizita separat. 

Plimbarile cu sania sau cu snowmobilul sunt alte activitati pe care le poti face pe parcursul vacantei tale in Bansko. Exista o serie de trasee foarte frumoase, prin padure, pentru cei care sunt atrasi de snowmobil. 

Mai multe informatii pe acest subiect gasesti in articolul: Top atractii turistice Bansko. Ce mai poti sa faci, pe langa ski, in aceasta statiune montana de la vecinii bulgari

bansko old town
Casa traditionala veche, in orasul vechi Bansko

Restaurante in Bansko. Ce poti manca aici si care sunt locurile cele mai populare de luat masa 

In Bansko vei gasi foarte multe restaurante de tip taverna, cu mancaruri traditionale, portii mari si meniuri cat se poate de variate. Gasesti si variante de restaurante cu alt specific, asadar vei avea unde sa mananci si preparate italienesti sau chiar exotice. 

Ti-am pregatit mai jos cateva sugestii de restaurante din Bansko cu review-uri pozitive:

  • Restaurantul Molerite, care apartine de hotelul cu acelasi nume. Poti manca aici preparate traditionale, dar si alte feluri de mancare, iar portiile sunt descrise de catre turisti ca fiind destul de mari.
  • Banski Han, pe care-l vei gasi la intrarea in statiune. Vei gasi aici si o parcare privata care apartine de restaurant.
  • Hanul Matsurev, aflat in centrul vechi al statiunii montane, cu preparate traditionale si portii generoase. Il vei gasi langa biserica St. Trinity.
  • Taverna Baryakova, localizata tot in centru, langa biserica St. Trinity.
restaurante in bansko

Distractie si viata de noapte in Bansko. Ce cluburi si baruri gasesti 

Statiunea Bansko sta foarte bine si la capitolul viata de noapte, caci este vizitata anual de zeci de mii de tineri, dornici de distractie dupa o zi de partie. Prin urmare, ai la dispozitie multe cluburi si baruri unde te poti bucura de muzica buna si distractie pe timpul noptii.

  • Happy End Bar – Localizat chiar langa statia principala a gondolei, este cel mai mare apres-ski bar din Bansko si totodata locul potrivit pentru relaxare dupa ce cobori de pe partii. Localul include un restaurant, dar si un club cu ring de dans, unde se organizeaza in plin sezon petreceri fabuloase. Printre artistii care au urcat pe scena aici se numara London Beat, Lutricia McNeal, DJ Bob Sinclair si multi altii. 
  • Sing Sing piano Bar – un alt loc potrivit pentru distractie si indragit de multi dintre turistii care vin in Bansko. Gasesti aici o selectie variata de cocktail-uri si alte bauturi, iar atmosfera este cat se poate de placuta dupa o zi solicintanta la ski. 
  • Roxy Pub – localizat foarte aproape de gondola, cu muzica buna (DJ, seri de karaoke, muzica live) si peste 50 de tipuri de cocktail-uri. 
  • Oxigen Club – un alt club apreciat din Bansko, unde sunt organizate frecvent petreceri pe tot parcursul noptii, cu diferiti invitati celebri si o selectie variata de bauturi alcoolice. 

Daca vrei sa afli mai multe despre localurile din Bansko, poti citi si articolul: Restaurante, locatii apres-ski si cluburi in Bansko. Unde poti lua masa si unde te poti distra in statiunea montana din Bulgaria

Shopping in Bansko. Ce magazine gasesti in statiunea de ski 

Centrul statiunii Bansko nu duce lipsa de magazine, in special cele cu echipamente de ski si articole sportive, asadar optiunile de shopping in Bansko sunt multiple. 

Printre cele mai cunoscute magazine din Bulgaria pentru impatimitii sportului se numara cele din lantul MaxSport. Vei gasi doua astfel de magazine in Bansko, unul la Hotel Strazhite, si altul la Kempinski Hotel Grand Arena. Gasesti aici o gama larga de echipamente de ski, imbracaminte, incaltaminte si articole sportive ale unor branduri renumite si oferte tentante. 

Alaturi de MaxSport vei gasi si alte zeci de magazine cu articole din aceasta sfera, caci vorbim totusi despre o statiune dedicata iubitorilor de sport.

Daca esti interesat si de alte articole vestimentare, trebuie sa stii ca in Bansko vei gasi si un mall, care include magazinele unor branduri celebre si alte mici shop-uri mai putin cunoscute, dar si o serie de magazine cu imbracaminte de sine statatoare, pe care le vei gasi prin intreaga statiune. 

Din Bansko nu lipsesc nici multele magazine cu suveniruri si produse de artizanat, iar daca alegi sa faci o plimbare in centrul vechi al statiunii, va fi aproape imposibil sa nu gasesti un loc din care sa-ti poti cumpara amintiri, vase sau pahare din ceramica, ulei de trandafir, diferite produse cosmetice locale, mici butoaie de vin si multe alte produse.

shopping in bansko

Atractii in apropiere de Bansko sau in drum catre Bansko 

Melnik – orasul pitoresc apropiat de granita cu Grecia, se afla la un drum de o ora si jumatate de Bansko si la o distanta de 101 kilometri. Aici poti admira o serie de formatiuni de relief inedite – Piramidele de nisip de la Melnik, insa te poti bucura si de o selectie de vinuri produse local. Tot in Melnik poti vizita si o serie de case foarte vechi, ridicate chiar si cu peste 200 de ani in urma.  

Manastirea Rila – pentru a vizita cea mai mare manastire ortodoxa din Bulgaria, ai de parcurs aproximativ 95 de kilometri de la Bansko, asadar tot un drum de aproximativ o ora si jumatate.  O vei gasi la 1100 metri altitudine si la 20 de kilometri distanta de orasul cu acelasi nume. O atractie a locului este si Crucea lui Rafail – realizata dintr-o singura bucata de lemn si decorata cu peste 100 de scene religioase. 

manastirea rila

In drum spre Bansko poti face o oprire si la Manastirea Glozhene sau la Sofia. 

Manastirea Glozhene – o vei gasi in dreptul orasului Iablanita si vei avea de urcat cu masina un drum de munte de aproximativ 6 kilometri lungime. Drumul este ingust, iar pe timp de iarna poate reprezenta o provocare daca nu ai masina echipata corespunzator. La Manastirea Glozhene nu este perceputa taxa de intrare, iar peisajele de pe dealul manastirii sunt cu adevarat spectaculoase. 

Sofia – Poti face o scurta oprire si in capitala Bulgariei, caci vei trece pe aici daca te indrepti catre Bansko. Poti face o vizita scurta la Catedrala Alexanderer Neski, considerata emblema a orasului, insa daca timpul iti permite poti vizita si biserica Boyana, care are o arhitectura medievala foarte interesanta. Sofia este un loc bun si pentru a lua masa, asadar te poti opri pentru o scurta pauza la unul dintre restaurantele bune din capitala Bulgariei.

Desi este o statiune destul de aglomerata in preajma sarbatorilor de iarna, Bansko iti ofera conditii excelente pentru ski pentru o perioada mai extinsa (din decembrie si chiar pana la mijlocul sau sfarsitul lui aprilie), fiind una dintre cele mai preferate destinatii ale iubitorilor acestui sport.

In loc de concluzie

Daca esti atras de “sportul alb” si vrei sa-i inveti tainele, sau daca te numeri deja printre practicantii avansati ai acestui sport, poti lua in calcul o vacanta de iarna petrecuta la Bansko.

Te mai poate interesa despre Bansko

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre de Ski in Bulgaria?