Top atractii turistice Bansko. Ce mai poti sa faci, pe langa ski, in aceasta statiune montana de la vecinii bulgari

Bansko este cea mai cunoscuta statiune de ski din Bulgaria, iar cei aproximativ 70 kilometri de partii, nocturna, sezonul rece lung si multitudinea de optiuni de cazare o fac sa se numere printre destinatiile favorite ale romanilor pasionati de sportul alb. 

Totusi, Bansko nu inseamna numai ski, asadar, daca te numeri printre cei care nu vor sa ia contact cu acest sport sau daca vrei ca in timpul unei vacante aici sa alternezi distractia de pe partie si cu alte activitati, sansele sa te plictisesti sunt aproape zero. 

Bansko se mandreste cu un centru istoric aflat in Patrimoniul UNESCO, o multime de alte atractii si optiuni de divertisment, restaurante cu mancare buna si chiar o viata de noapte foarte activa. 

Descopera tot ce are de oferit Bansko in afara de ski in cele ce urmeaza, iar daca pui la cale un concediu aici, insa nu ai gasit inca varianta de cazare cea mai potrivita pentru tine, arunca o privire la noi pe site, unde ti-am pregatit unele dintre cele mai bune oferte vacanta ski Bansko!

1. Orasul vechi Bansko 

Nu sunt multi cei care stiut ca Bansko este una dintre cele mai vechi asezari de la poalele Muntilor Pirin, care gratie pozitiei sale strategice s-a dezvoltat rapid, ajungand in secolul al XVIII-lea sa fie unul dintre cele mai bogate centre comerciale din sud-vestul Bulgariei. 

Case vechi din acea perioada mai pot fi vizitate si in prezent daca o iei la pas pe stradutele inguste si pietruite ale orasului vechi. Vei observa o arhitectura cu totul fascinanta, constructiile fiind realizate in cea mai mare parte din piatra, cu pereti foarte grosi, usi masive, mai multe intrari, coridoare secrete, ferestre mici. La parter, erau amenajate de obicei spatii comerciale, depozite sau spatii de lucru, in timp ce la etaj locuiau familiile. 

Biserica Sfanta Treime, a carei istorie incepe in jurul anului 1810, este considerata un simbol al orasului si se afla in Piata Vazrazhdane. 

Practic, partea de oras vechi din Bansko merita bifata daca alegi sa-ti faci vacanta aici, pentru ca este considerata a fi o atractie in sine, alaturi de toate obiectivele sale importante. 

2. Casa-muzeu Neofit Rilski

Ridicata in secolul al XVIII-lea, casa este inconjurata de o curte cu ziduri de piatra si o poarta impozanta din lemn. A fost transformata in muzeu si isi asteapta vizitatorii zilnic in intervalele 09.00-12.00 si 13.00-17.00.

Pretul unui bilet de acces este de 3 leva/persoana, iar daca vrei sa ai alaturi si un ghid care sa-ti explice intreaga istorie a casei, poti plati o taxa suplimentara de 2 leva. 

3. Casa lui Velyan

Cladita tot in secolul al XVIII-lea, merita vazuta in mod special pentru felul in care este decorata. Frescele si tavanele din lemn sculptat te vor face sa intelegi practic cat de prospera era acea perioada pentru Bansko. 

Nu rata picturile din Camera Albastra, din salon si din camera de zi si ornamentele geometrice si florale de pe fatada de sud-est a casei. Poti vedea aceasta casa la interior de marti si pana sambata, intre orele 09.00 – 17.00, iar pretul unui bilet este de 3 leva/persoana. 

4. Casa Radonova

Functioneaza in prezent ca Muzeu Istoric si Etnografic al orasului si este o alta cladire care merita vazuta daca alegi sa o iei la pas prin Bansko. Casa Radonova a fost declarata monument cultural de importanta locala, este construita pe doua etaje, iar la interior sunt amplasate diferite expozitii care prezinta dezvoltarea orasului Bansko de-a lungul istoriei. 

Se afla tot in centru, pe strada Aton si poate fi vizitata in intervalele 09.00 – 12.00 si 14.00 – 17.00. 

5. La patinoar in Bansko 

Daca ti-ai luat deja portia de istorie vizitand obiectivele de mai sus sau daca ai in plan sa te distrezi si altfel decat pe partie, poti merge alaturi de intreaga familie la patinoar. Vei gasi acolo si patine de inchiriat, iar in anii trecuti, turistii puteau opta pentru pachete de 2 ore care includeau atat accesul pe patinoar, cat si patinele. 

Cu toate acestea, preturile nu au fost updatate pana in momentul de fata (octombrie 2022) si este posibil sa creasca in sezonul ce urmeaza. 

6. Escape Room Bansko 

Crezi ca reusesti sa scapi in doar 60 de minute dintr-o camera incuiata, rezolvand ghicitori de logica? O vizita la un Escape Room s-ar putea sa fie o idee buna de activitate pe timp de seara, mai ales daca ai copii ceva mai mari. 

Sunt disponibile doua camere de acest tip, Camera hackerilor (pentru adulti si copii mai mari de 8 ani) si Camera Egiptului (pentru adulti si copii mai mari de 6 ani), iar cei care doresc sa se inscrie la astfel de experiente pot face echipe de 2 si pana la 6 persoane. 

Optional, poti alege ca atmosfera sa fie intretinuta de un animator, care va face experienta voastra si mai palpitanta. Organizatorii spun ca niciuna dintre camere nu are elemente infricosatoare, iar scopul principal este acela ca echipa incuiata intr-unul dintre aceste spatii sa rezolve problemele si diferitele surprize aparute, astfel incat sa reuseasca sa descuie usa in 60 de minute. 

Poti verifica preturile updatate la zi si poti face o rezervare pe acest site

7. Experienta tip safari cu snowmobilul 

Daca-ti place adrenalina si vrei sa ramai totusi aproape de zapada, insa altfel decat pe schiuri, poti alege varianta unui tur safari cu snowmobilul. Acest tip de experienta are loc pe un traseu special amenajat, nu traverseaza partii de ski si nici nu trece prin zone protejate ale Parcului National Pirin. Pe durata turului vei fi insotit de un instructor, iar casca si ochelarii de protectie trebuie purtate obligatoriu. 

Numai clientii cu varsta de peste 16 ani au voie sa conduca snowmobilul, iar copiii cu varstele intre 12-16 ani pot merge in spatele unui adult sau alaturi de instructor. Timpul petrecut efectiv pe snowmobil va fi de o ora, iar pretul pentru o persoana care va imparti snowmobilul este de 43 euro, in timp ce pentru cei care vor merge singuri pe snowmobil este de 74 euro (preturi verificate la mijlocul lui octombrie 2022). 

In cazul in care vrei sa alegi o varianta mai potrivita pentru copii, poti opta si pentru o plimbare cu sania trasa de cai. 

8. Relaxare la SPA in Bansko 

Sunt multe hoteluri cu SPA integrat in Bansko, dar si varianta in care, chiar daca nu stai intr-unul dintre acestea, sa-ti poti rezerva o astfel de experienta intr-un mediu cat se poate de relaxant. Chit ca alegi sa nu testezi partiile sau, din contra, ti se pare ca te-ai solicitat prea tare la ski, poti sa te bucuri de cateva ore de rasfat la unul dintre aceste centre. 

Optiunile sunt multiple, incepand cu relaxarea la piscina, in jacuzzi sau la sauna si pana la masaje si terapii inspirate din toate colturile lumii. 

Lucky Bansko Aparthotel Spa & Relax

9. Rasfat culinar la restaurantele din Bansko 

Statiunea de ski are multe restaurante si taverne bune, astfel ca ne-ar fi destul de greu sa-ti indicam un loc anume in care sa mergi, insa printre localurile cu review-uri pozitive se numara restaurantul Molerite (in incinta hotelului cu acelasi nume), taverna Banski Han, taverna Baryakova, restaurantul Leonardo, hanul Matsurev (cu specific traditional bulgaresc), Amvrozia (in cadrul Luxury Mountain Resort, un restaurant tip gourmet, cu preturi ceva mai ridicate). 

Daca vrei sa citesti mai multe despre toate aceste locuri din Bansko, ti-ar putea fi utile informatiile din acest articol: Restaurante, locatii apres-ski si cluburi in Bansko. Unde poti lua masa si unde te poti distra in statiunea montana din Bulgaria

Restaurant Molerite

10. Distractie la club sau la apres-ski

Bansko este, in definitiv, cea mai animata statiune montana din Bulgaria, motiv pentru care aici se va gasi mereu activitate si pentru amatorii vietii de noapte. 

Asadar, daca ai in plan sa pleci alaturi de gasca de prieteni si vreti sa va bucurati de muzica la ore tarzii sau de distractie chiar pe partie, veti avea la indemana locatiile de tip apres-ski (Happy End Bar, Bar 360), dar si cluburi precum The Club Bansko, Oxygen Club, Flash Club, Jack’s House Bansko, Sing Sing piano bar, Roxy Pub si altele. 

Concluzionand, o vacanta pe timp de iarna in Bansko vine la pachet cu o multime de oportunitati de distractie, culturale, experiente gastronomice sau de relaxare, asadar indiferent ca alegi sa mergi aici pentru a petrece ore bune pe partie sau doar alaturi de amatori ai sporturilor de iarna, cu siguranta vei gasi una sau mai multe activitati pe placul tau.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre de Ski in Bulgaria?