Partiile de ski din Bansko, Bulgaria. Tot ce trebuie sa stii despre domeniul schiabil din celebra statiune montana

partii bansko

Bansko este cea mai apreciata si cea mai dezvoltata statiune de ski din Bulgaria si unul dintre locurile preferate pentru vacanta de iarna a localnicilor, dar si a turistilor rusi, moldoveni, turci, greci si romani. Bansko a inceput sa cunoasca succesul in sfera turismului incepand cu anii 2000, cand a fost instalata o gondola moderna, iar de atunci si pana in prezent s-au facut investitii masive in domeniul schiabil. 

In Bansko exista 18 partii de ski, potrivite pentru gusturile si abilitatile tuturor iubitorilor acestui sport, care insumeaza aproximativ 75 de km.

Statiunea este destul de favorizata de clima, asadar ninge destul de des in aceasta zona, iar tunurile de zapada pot acoperi aproape integral suprafata partiilor din Bansko. Vezi la noi pe site oferte la ski in Bansko

Harta partii Bansko si clasificare partii Bansko in functie de nivelul de dificultate

Turistii care merg in Bansko pot schia pe una dintre cele 18 partii existente aici, iar fiecareia dintre acestea ii este atribuit un nivel de dificultate. 

Bansko are partii de schi si snowboard pentru incepatori si avansati, dar si optiuni pentru sporturi extreme, biatlon si cross-country. 

In Bansko exista un sistem de 15 instalatii prin cablu de tip ascensor, care asigura transportul turistilor catre toate partiile din statiune: gondola, 9 linii de telescaun si 5 linii de teleski. Cu toate acestea, nu toate sunt pornite mereu, asadar iti recomandam sa verifici functionalitatea acestora inainte sa pornesti pe traseu. 

Daca vrei sa afli mai multe despre instalatiile din statiune, alaturi de detalii despre gondola si skipass, poti citi articolul: Totul despre skipass si gondola Bansko, Bulgaria. Preturi si alte informatii de care ai nevoie.  

Gasesti mai jos harta partiilor de ski si a sistemelor de tip ascensor din statiune: 

harta partii de ski bansko

Un procent de 30% dintre partiile din Bansko sunt dedicate incepatorilor, in timp ce 45% dintre acestea sunt pentru avansati. 35% din suprafata partiilor existente aici poate fi utilizata de catre expertii acestui sport. Se intampla totusi ca nu toate partiile sa fie functionale pe parcursul unui intreg sezon, asadar intereseaza-te la fata locului daca exista vreo partie cu acces restrictionat. 

Cea mai lunga partie de ski din Bansko masoara 16 kilometri de coborare fara intrerupere, aspect ce o pozitioneaza in top 4 cele mai lungi partii din intreaga Europa, dupa Elvetia si Franta. 

Gasesti mai jos un tabel cu toate partiile de ski din Bansko, alaturi de nivelul de dificultate al fiecareia dintre acestea. Partiile pentru incepatori sunt marcate cu albastru, cele pentru avansati sau cu un grad mediu de dificultate sunt marcate cu rosu, iar cele marcate cu negru sunt dificile si dedicate schiorilor experimentati. 

partii de ski bansko

Camere live Bansko si starea partiilor din statiune  

Pentru turistii care vor sa vada care este starea partiilor din Bansko in timp real exista pe internet mai multe pagini care transmit live imagini din diferite zone ale statiunii. Iti recomandam sa accesezi camerele web de aici, unde poti consulta starea partiilor in mai multe zone de ski din Bansko, respectiv la 990 m altitudine, la 1200 m altitudine (zona Chalin Valog), 1620 m altitudine (zona Banderishka Polyana), 1730 m altitudine (zona Shiligarnik), la 2200 m altitudine (zona Plato) si la 2550 m altitudine (zona Todorka). 

Suprafata tuturor partiilor din Bansko este acoperita de tunurile de zapada in proportie de 90%, iar acestea functioneaza ori de cate ori este necesar. 

Aproape in fiecare iarna se asterne o cantitate suficienta de zapada pentru ski, incepand din luna decembrie si chiar pana in luna aprilie. 

Poti sa verifici aici si dimensiunea stratului de zapada pe partiile din Bansko inainte sa pleci in vacanta. 

Este important de retinut ca unele partii din Bansko sunt mai abrupte decat te vei astepta. Spre exemplu, partiile 3 si 11 din partea de sus a domeniului schiabil sunt deosebit de atractive pentru schiori, insa multi dintre acestia au surpriza ca la fata locului sa constate ca sunt usor mai dificile decat s-au asteptat. 

Pe de alta parte, partia de schi care incepe de la Shiligarnik si care coboara pana in statiune are un nivel de dificultate mai scazut, ceea ce o face mai potrivita pentru incepatori. 

Pentru familiile de schiori cu copii mici, este bine de stiut ca partiile de ski care coboara din zona Bunderitsa catre statiune devin foarte aglomerate in intervalul orar 15.00 – 16.00, ceea ce le face si destul de periculoase. Este recomandat ca in acest interval orar sa cobori cu telecabina daca ai copii mici, pentru a evita orice risc. 

In general, partiile din Bansko incep sa se aglomereze dupa ora 10.00 dimineata, prin urmare, daca vrei sa te bucuri de libertate pe domeniul schiabil de aici, te sfatuim sa te trezesti mai devreme si sa le explorezi pana cand incep majoritatea lectiilor de schi. Coada la gondola devine foarte mare in plin sezon, dupa ora 10.00, asadar asteapta-te sa petreci chiar si peste 2 ore la rand pana vei putea urca. Gasesti informatii actualizate despre sezonul de ski in Bansko aici

partie bansko

Program partii Bansko si partia cu nocturna

Partiile de ski din Bansko sunt deschise in fiecare zi a saptamanii. Prima urcare cu gondola este la 08:30, in Bansko, iar ultima coborare din Banderishka Polyana are loc la ora 17:00. Ultima urcare cu gondola are loc la ora 16.15. Programul teleschiului incepe la 08.45 si se termina la 16.15. 

Daca vrei sa schiezi si dupa lasarea serii, in Bansko te poti bucura si de partia cu nocturna (7 km), intre Poiana Banderisshka si orasul Bansko, care este iluminata intre orele 18.30 – 21.30. Cu toate acestea, programul de functionare al nocturnei trebuie consultat inainte de inceperea sezonului de ski, intrucat s-a intamplat sa varieze in trecut de la o perioada la alta. 

Deschiderea oficiala a sezonului de iarna in Bansko are loc de obicei la jumatatea lunii decembrie, insa data poate sa difere de la un an la altul. Spre exemplu, in 2018, startul sezonului a fost la data de 15 decembrie, in timp ce in 2019, schiorii s-au putut bucura de partii incepand cu 30 noiembrie. In 2020, sezonul de iarna in Bansko a fost deschis pe 17 decembrie. 

Conditiile meteo sunt cele care dicteaza intr-o oarecare masura decizia autoritatilor de a da startul sezonului de ski. In fiecare an, data de deschidere este anuntata pe site-ul oficial al Primariei Muncipiului Bansko, fiind ulterior comunicata si catre celelalte canale media.  

In concluzie, putem spune ca Bansko este o statiune de ski cu partii pentru toate nivelurile de pregatire si cu un domeniu schiabil important, iar cei aproape 75 de kilometri de partii de aici fac din acest loc o destinatie foarte buna pentru iubitorii sportului alb.

Te mai poate interesa despre Bansko:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre de Ski in Bulgaria?