Ghid pentru turistii care merg pentru prima data in Turcia, in zona Marii Egee

Coasta turceasca a Marii Egee este foarte ofertanta din punct de vedere turistic si reprezinta unul dintre locurile cu traditie pentru vacantele multor romani. Cu alte cuvinte, este foarte posibil ca odata ajuns aici, sa-ti doresti sa revii, pentru ca o singura vacanta nu-ti va putea potoli setea de a explora toate atractiile acestei zone. 

In acest sens, poti descoperi mai jos generalitatile unei vacante petrecute in aceasta parte a Turciei, astfel incat sa stii la ce sa te astepti in ceea ce priveste drumul pana aici si cazarea. 

Motivele pentru care ti-ai putea face o vacanta in statiunile turcesti de la Egee sunt numeroase, incepand cu preturile destul de tentate si pana la plaja larga de activitati pe care le ai la dispozitie.

In zona Marii Egee, clima este mai prietenoasa decat in Antalya, intrucat exista mai multa vegetatie si munti in apropiere. Va fi asadar o alegere mai buna in cazul in care trebuie sa-ti faci concediul in lunile de varf – respectiv iulie, august, care sunt si cele mai calduroase. 

Sfaturi pentru turistii care ajung cu masina in zona Marii Egee din Turcia

Daca ai ales sa calatoresti pe coasta turceasca a Marii Egee cu masina personala, cel mai probabil o vei lua pe ruta Giurgiu-Ruse – traversare Bulgaria – Edirne – ferry – Cannakale- Izmir – Kusadasi/Bodrum/Marmaris sau alte destinatii din aceasta zona. Acesta este cel mai practicat traseu si totodata cel mai recomandat, insa exista si alte puncte de trecere frontiera pe care le-ai putea lua in considerare, in functie de zona din care vii. 

Totodata, pentru cei care vor sa viziteze Istanbul, exista si aceasta varianta de traseu, care din punct de vedere al timpului petrecut pe drum, este similara cu cea de mai sus. 

Daca te intereseaza mai multe detalii despre drumul catre statiunile turcesti din zona Marii Egee, poti citi si articolul: Cum ajungi in Kusadasi, Bodrum, Marmaris. Totul despre drumul catre statiunile turcesti de la Marea Egee 

Parcarea in statiunile de la Marea Egee este un alt aspect ce ridica intrebari turistilor care calatoresc in aceasta zona pentru prima data. In acest sens, trebuie sa stii ca majoritatea hotelurilor au parcare proprie, gratuita pentru turistii cazati. Daca se intampla sa nu gasesti loc, poti folosi parcarile cu plata din statiune. Te sfatuim sa nu parchezi in locuri interzise, intrucat amenzile pornesc de la 100 euro. 

Calatoria cu masina personala in aceasta zona a Turciei mai are un plus pe langa costurile scazute ale transportului, respectiv faptul ca te poti plimba pe coasta si poti vizita multe dintre obiectivele de aici mai usor. Va fi mult mai ieftin decat sa cumperi excursii organizate de la agentii locale sau de la receptia hotelului, in plus, te poti opri unde si cand doresti.

Iti recomandam sa mergi cu hartile in modul offline si sa nu lasi datele mobile pornite pe traseu, intrucat pot genera costuri destul de mari. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Sfaturi pentru turistii care vin cu avionul in aceasta zona

In cazul in care ai cumparat un pachet charter prin agentia de turism, cel mai probabil organizarea va arata in felul urmator:

Dupa aterizare si preluarea bagajelor, vei merge la sosiri, unde te va astepta reprezentantul local, ale carui elemente de identificare le-ai primit in prealabil, alaturi de voucher si bilet de avion. Acesta are de obicei un desk unde preia toti turistii si le ofera un plic cu informatii despre excursiile optionale si ora de intalnire ulterioara cu ghidul local roman in receptia hotelului lor. Apoi ii indruma pe fiecare in parcare la autocarul care merge in statiunea/hotelul ales. 

Iti recomandam sa supraveghezi totusi urcarea bagajului tau in cala autocarului, intrucat sunt cazuri in care se creeaza o aglomeratie destul de mare si se intampla ca unele bagaje sa fie uitate sau incurcate. 

Dupa ce vin toti turistii, autocarul va pleca si vei ajunge la hotel intr-un timp proportional cu distanta si cu numarul de opriri intermediare la alte hoteluri. 

Intalnirea cu ghidul local este destul de importanta, chiar daca nu esti neaparat interesat sa te inscrii la excursii optionale. Poti afla informatii utile despre sederea ta in Turcia si poti pune intrebari in cazul in care ai nelamuriri. Ghidul iti va sta la dispozitie telefonic pe tot parcursul vacantei tale, asadar poti apela la el daca apar diferite probleme la hotel care nu pot fi rezolvate la receptie sau daca ai alte intrebari. 

Excursiile optionale reprezinta o varianta foarte comoda de a vizita obiectivele acestei zone, mai ales daca nu ai la dispozitie masina personala sau daca nu intentionezi sa inchiriezi una. Daca te vei inscrie la astfel de excursii, vei fi preluat la ora stabilita, direct de la hotelul tau si vei fi adus tot acolo dupa terminarea programului. 

Excursiile cumparate de la ghidul tau pot fi in unele cazuri putin mai scumpe comparativ cu cele pe care le vei gasi la receptia hotelului tau sau la agentiile din statiuni, insa vei avea ghidaj in limba romana si disponibilitatea ghidului pentru orice fel de informatii vei avea nevoie. 

Check-in la hotel si alte detalii despre camere

In mod oficial, check-in-ul la hotel se face la ora 14. In cazul in care  ajungi mai devreme, mergi la receptie si anunta ca ai sosit. Daca se intampla sa fie deja gata camera ta, e posibil sa ai frumoasa surpriza sa o si primesti imediat, mai ales daca pui o mica atentie pentru receptioner in pasaport. 

Daca totusi nu se poate, vei avea posibilitatea sa lasi bagajele in luggage room pana la ora 14, timp in care poti explora hotelul in care urmeaza sa te cazezi. 

Check-out-ul se face oficial cel tarziu la ora 12. Poti solicita la receptie si varianta de late check-out, in cazul in care trebuie sa pleci mai tarziu de ora aceasta. Pentru late check-out vei plati o taxa, in functie de numarul de ore suplimentare petrecute in camera. 

Sunt unele hoteluri care au un lounge de check-out, destinat celor care elibereaza camerele si mai au de petrecut un anumit timp in hotel. In acest lounge iti poti lasa bagajele, iar daca vrei sa mai mergi intre timp la plaja, vei gasi dusuri si cabine de schimb pe care le poti folosi. De asemenea, lounge-ul este mobilat cu canapele pentru odihna.

Camera de hotel poate fi schimbata, in principiu, daca din anumite motive nu iti place. Poti solicita acest lucru la receptia hotelului, insa schimbarea camerei tine si de numarul de camere disponibile la acel moment in respectiva unitate de cazare. O mica atentie catre receptioner il poate face mai implicat in acest sens. 

Daca motivele pentru care vrei sa schimbi camera sunt reprezentate de defectiuni sau murdarie, hotelul este obligat sa rezolve, iar daca nu reusesti asta cu receptia, cere sa vorbesti cu un administrator. Indiferent de situatie, ramai calm, dar ferm, iar problemele se vor solutiona intr-un final.

Gasesti la noi pe site o multime de oferte pentru hotelurile din statiunile turcesti de la Marea Egee, de unde poti alege ce se potriveste mai bine tie si familiei tale.

Venosa Beach Resort Spa Didim

Despre mese si restaurantele a la carte de la hotel

Cel mai probabil vei sta la un hotel cu regim de cazare all inclusive, unde mesele la restaurantul principal se desfasoara intr-un anumit interval orar. 

Numarul de locuri din restaurant nu este de regula egal cu cel al turistilor cazati. Din acest motiv, daca nu vrei sa astepti pentru o masa, e bine sa mergi la inceputul sau la finalul intervalului orar. Bufetul este aprovizionat constant, asadar nu e cazul sa-ti faci probleme in acest sens, indiferent de ora la care alegi sa iei masa.  

Bauturile din meniul hotelurilor cu regim all inclusive sunt locale, adica fabricate in Turcia, exceptand hotelurile de categorie superioara, unde optiunile sunt mai variate. 

Daca vrei un anumit tip de bautura, poate ceva mai pretentioasa, poti solicita acest lucru contra cost.

Restaurantele a la carte se regasesc in cadrul resorturilor importante si pot fi cu specific turcesc, asiatic, italian sau cu specificul altor bucatarii. 

In cazul in care vrei sa iei o cina romantica sau eleganta, poti alege unul dintre aceste restaurante, dupa ce in prealabil verifici daca sunt incluse in conceptul all inclusive sau sunt contra cost. Iti recomandam sa-ti faci rezervare la restaurantele a la carte inca de la inceputul sejurului, pentru a avea seara asigurata. Aceste restaurante nu primesc de obicei copii sub 12-14 ani la cina.

Kusadasi Palm Wings Beach Resort

Animatie si servicii spa la hotelul in care vei fi cazat

Atmosfera din resorturile de familie de pe coasta turceasca a Egeei este, de regula, usor agitata, pentru ca echipele de animatie ii antreneaza pe turisti cu mai multe tipuri de activitati. Cele mai multe dintre aceste activitati distractive se desfasoara in zona de piscina, iar daca simti nevoia de mai multa liniste, te poti orienta catre zonele verzi sau mai umbroase ale gradinii. 

In ceea ce priveste vestimentatia, e foarte probabil sa intalnesti cazuri in care domnilor le este impus sa poarte pantaloni lungi la cina, prin urmare nu uita sa iei si astfel de articole de imbracaminte in bagaj. 

Totodata, se mai pot organiza si seri festive, iar in acest caz, toti participantii au o tinuta mai eleganta. In cazul in care nu ai la tine astfel de tinute, ai toate sansele sa gasesti haine de cumparat la magazinele hotelurilor sau in imprejurimile acestora, respectiv in zonele de centru ale statiunilor. 

Serviciile spa de la hotel sunt contra cost in cele mai multe dintre cazuri, insa daca vrei sa beneficiezi de aceste tratamente alaturi de alti prieteni sau membri ai familiei, poti incerca sa negociezi pretul pachetelor. 

Ce sa nu ratezi in zona Marii Egee 

Coasta turceasca a Marii Egee are o serie de obiective turistice importante, care merita vazute daca alegi sa-ti faci vacanta intr-una dintre statiunile de aici. 

Orasul antic Efes este unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din apropiere de Kusadasi, insa poate fi vazut si daca te indrepti catre statiuni mai indepartate.

Casa Fecioarei Maria, Selcuk, Sirince sunt alte cateva puncte atractive pentru turisti si in cele mai multe dintre cazuri se viziteaza intr-un tur de o zi, alaturi de Efes, pentru ca au distante mici intre ele. 

Milet, Priene si Didim gazduiesc alte situri arheologice interesante si sunt de asemenea incluse in mai multe tipuri de excursii optionale. 

Templul lui Apollo din Didim

Centrul orasului Kusadasi este intens animat si vestit pentru zona sa de bazar, iar in Bodrum si Marmaris vei gasi de asemenea suficient freamat si optiuni de activitati cat sa nu ai sanse sa te plictisesti. 

Pamukkale se afla, la randu-i, pe listele de oferte cu excursii de o zi, chiar daca este ceva mai indepartat de zona litoralului. 

Vei gasi peisaje superbe in zona Marmaris, dar si inspre Fethiye si mai ales Oludeniz, care ascunde intr-unul din golfurile sale celebra Laguna Albastra. 

In cazul in care esti interesat sa afli mai multe despre ce poti face intr-o vacanta pe coasta Marii Egee din Turcia, iti recomandam sa arunci o privire pe articolul Obiective si atractii in zona statiunilor turcesti de la Marea Egee. Ce poti face intr-o vacanta aici.

Concluzionand, daca aceste informatii ti-au alimentat apetitul pentru o vacanta in aceasta parte a Turciei, te asteptam la noi pe site, unde avem unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri de pe coasta turceasca a Marii Egee.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?