Litochoro, orasul-statiune de pe Riviera Olimpului in care poti alterna zilele de plaja cu drumetiile montane

Litochoro este una dintre asezarile vechi de la malul Marii Egee al Greciei si este localizat la poalele Muntelui Olimp, pe malul vestic al Golfului Thermaic. 

Oraselul Litochoro este punctul de plecare principal catre traseele de pe Muntele Olimp si totodata unul dintre locurile in care poti admira case vechi construite in stil macedonean. Zona Plaka Litochorou, localizata la 5 kilometri de orasul Litochoro, in partea estica a acestuia, gazduieste o plaja lunga si premiata “Blue Flag”. 

Litochoro reprezinta astfel una dintre destinatiile ideale de vacanta in Grecia pentru cei care doresc sa combine activitatile de plaja cu drumetiile montane. 

Litochoro se afla la 91 de kilometri de Salonic si la doar 22 de kilometri de orasul Katerini. 

Intentionezi sa-ti rezervi o vacanta in aceasta zona turistica a Greciei? Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din Riviera Olimpului, cu o multime de variante din care sa poti selecta ce este mai potrivit pentru tine si cei dragi!

Ce trebuie sa stii despre Litochoro

Litochoro este un oras pitoresc din sudul regiunii Pieria, Grecia, si este localizat la poalele versantilor estici ai faimosului Munte Olimp. 

In vecinatatea orasului Litochoro se afla doua situri arheologice: Dion (la aproximativ 8 kilometri distanta, in nord) si Leivithra (la 9 kilometri distanta, in sud). 

In partea de nord a orasului exista multe terenuri agricole, in timp ce in centru gasesti case traditionale macedonene, magazine, piete,  Litochoro fiind totodata si una dintre localitatile de pe Riviera Olimpului cu multe restaurante si cafenele.  In oras exista doua biserici: Agios Dimitrios (in nord) si Agios Nikolaos (in centrul orasului).

Este un loc cautat de cei care vor sa alterneze pe timp de vara zilele de plaja cu plimbarile pe munte (de aici poti porni pe unul dintre cele 9 trasee marcate pe Muntele Olimp), iar plaja orasului se afla in Plaka Litochorou, la cativa kilometri distanta de centru.

Litochoro este o destinatie de vacanta populara atat pentru turistii straini, cat si pentru greci, care vin sa-si petreaca timpul liber aici pe tot parcursul anului. 

litochoro

Cum ajungi in Litochoro

Cei mai multi dintre turistii romani care intentioneaza sa-si petreaca vacanta in Litochoro aleg sa vina aici cu masina personala, caci drumul din Romania si pana la poalele Muntelui Olimp nu este unul extrem de solicitant. Distanta Bucuresti Litochoro este de 769 kilometri si se parcurge, in conditii normale de trafic, in aproximativ 9 ore si jumatate. 

Asadar, nu este nevoie sa iei in calcul o noapte de cazare pe drum, iar cel mai scurt traseu pana in Litochoro cu plecare din Bucuresti este cel cu iesire din tara pe la Giurgiu-Ruse – Sofia – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata-Promachonas – Salonic – Litochoro. 

Odata ajuns la Salonic, vei mai avea de mers in jur de o ora si jumatate pana in Litochoro. 

Cel mai apropiat aeroport de Litochoro este Aeroportul International Macedonia, din Salonic, care se afla la o distanta de 120 de kilometri. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Vremea Litochoro si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici 

Daca esti interesat sa te cazezi undeva in Litochoro pentru a te bucura atat de plaja, cat si de traseele montane, trebuie sa stii ca vei intalni cele mai ridicate temperaturi aici in lunile iulie si august.

Aceasta este totodata si cea mai aglomerata perioada, iar in ceea ce priveste drumetiile pe munte, este recomandat sa le faci atunci cand este mai cald, caci diferentele de altitudine sunt mari, iar in varf de munte temperaturile sunt, evident, mai scazute. 

Mai ales daca planuiesti sa urci pana la unele dintre cele mai inalte varfuri ale Muntelui Olimp (Varful Mytikas – 2918 m), este de preferat sa faci aceste trasee in mijlocul verii. 

Daca in schimb esti mai mult interesat de plaja si de vizitarea obiectivelor din imprejurimi, vei gasi vreme buna de vacanta in Litochoro si in iunie sau septembrie. 

Media maximelor in iunie este de 30 de grade in Litochoro, iar in septembrie de 28 de grade. In lunile iulie si august, aceeasi medie atinge 32 de grade. 

Temperatura apei marii in Plaka Litochoro are o medie de 26 de grade in lunile iulie si august, si de 23-24 de grade in lunile iunie si septembrie. 

litochoro

Plaja Litochoro,  premiata “Blue Flag”

La est de orasul Litochoro si la o distanta de aproximativ 5-6 kilometri de centrul orasului, se afla zona Plaka Litochorou, unde exista atat hoteluri cat si o plaja vasta, certificata „Blue Flag”. Plaja din Plaka este de nisip si se intinde de-a lungul coastei  Golfului Thermaic, intre Gritsa si Leptokaria.

Exista si portiuni cu pietris, dar si o zona mai intinsa cu nisip auriu.  Vei gasi mai multe zone cu sezlonguri si umbrele, unele apartinand hotelurilor din prima linie, altele unor beach bar-uri (Lemon Beach Bar are o plaja frumos amenajata). 

Daca te numeri printre cei care vor sa faca plaja intr-o zona libera, vei gasi multe sectiuni in care-ti poti aseza prosopul linistit. Se recomanda incaltamintea speciala pentru apa daca vrei sa faci baie la extremitatile plajei, unde exista in anumite zone pietre in apa. 

Sunt si taverne, baruri, dar si o zona de camping in Plaka Litochorou. 

plaka litochoro grecia

Hoteluri in Litochoro. Unde te poti caza

In Litochoro te poti caza in doua zone diferite. Prima dintre acestea, respectiv orasul, este recomandata celor care vor sa puna mai mult accent pe traseele montane, in timp ce zona Plaka Litochorou este mai potrivita celor care vor sa fie aproape de plaja. 

Unitatile de cazare din Litochoro consta in mare parte in hoteluri afaceri de familie de tip studio, vile si hoteluri de 2, 3 stele. In comparatie cu statiunile Paralia si Olympic Beach, aici cazarile se concentreaza compact in interiorul oraselului, iar in zona de litoral sunt amplasate mai aerist in prima si a doua linie. 

Cateva propuneri de cazare in Litochoro, atat in zona centrala, de oras, cat si aproape de plaja:

Daca nu te-ai hotarat inca unde anume vrei sa te cazezi pe Riviera Olimpului, gasesti la noi pe site cele mai bune oferte la peste 45 de hoteluri din toate statiunile cunoscute ale acestei zone.

Obiective turistice Litochoro. Ce poti sa faci in acest oras-statiune

Centrul traditional al orasului Litochoro este locul in care poti face o plimbare pentru a admira vechile case in stil macedonean. Aici vei gasi si mai multe magazine cu suveniruri si produse locale, iar majoritatea aleilor pietruite duc catre piata principala a orasului. Aceste stradute sunt pline de locuri in care te poti opri sa iei masa. 

Majoritatea tavernelor si restaurantelor din Litochoro sunt afaceri de familie, iar in cele mai multe dintre localuri se mananca bine si la preturi acceptabile. 

centru litochoro

Parcul Katounia, aflat la intrarea in oras, poate fi locul in care poti face o plimbare printre pini si verdeata, iar pe teritoriul parcului se afla si Muzeul Maritim. 

Fiind punctul de plecare catre traseele de pe Muntele Olimp, foarte multi dintre turistii care vin in Litochoro se orienteaza catre drumetiile din aceasta directie. In oras vei gasi si Centrul de informare al Parcului National Olimp.

Daca te intereseaza sa afli mai multe detalii despre Muntele Olimp si ale sale atractii, poti citi articolul: Drumetii si obiective turistice pe Muntele Olimp. Ce trebuie sa stii despre resedinta celor 12 zei din mitologia greaca. 

muntele olimp

Excursii optionale cu plecare din Litochoro

La fel ca si in cazul celorlalte statiuni de pe Riviera Olimpului, si din Litochoro poti face excursii de o zi catre atractiile din imprejurimi. Iata cateva dintre cele mai de interes tururi cu plecare din Litochoro:

  • Excursie/drumetii pe Muntele Olimp – multi dintre turistii care se cazeaza in zona Litochoro nu rateaza plimbarile pe Muntele Olimp, inconjurat de legende fabuloase, inca din antichitate. 
  • Excursie la Situl Arheologic Dion, localizat la doar 10 kilometri de Litochoro. Aceasta excursie poate sa includa, in functie de operator, si vizita la Castelul Platamonas si in satul traditional Panteleimonas. 
  • Excursie la Castelul Platamonas, aflat la 18 kilometri distanta de Litochoro
  • Excursie in Salonic, unde poti vizita principalele obiective ale orasului si poti lua masa in centru 
  • Excursie la Meteora, manastiri aflate la aproximativ 150 de kilometri distanta de Litochoro. Cel mai probabil vei pleca de dimineata, iar excursia se va intinde pe tot parcursul zilei. 
  • Excursie si croaziera catre insula Skiathos, cu plecare din portul Volos 
insula skiathos
Insula Skiathos

 

In concluzie, Litochoro poate fi destinatia perfecta pentru tine daca vrei sa-ti faci vacanta intr-un loc in care sa alternezi plaja cu drumetiile montane, iar orasul Litochoro, in mod particular centrul acestuia, iti vor anima concediul, pentru ca vei gasi aici o atmosfera usor diferita comparativ cu a statiunilor tipice de litoral.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?