Drumetii si obiective turistice pe Muntele Olimp. Ce trebuie sa stii despre resedinta celor 12 zei din mitologia greaca

Muntele Olimp este cel mai inalt munte al Greciei si pentru ca baza acestuia se afla la nivelul marii, este considerat a fi unul dintre cei mai inalti munti din punct de vedere topometric, din Europa. Muntele Olimp este localizat la granita cu Macedonia, foarte aproape de Marea Egee si la circa 100 de kilometri de Salonic, iar cel mai inalt varf al sau este Mytikas, de 2.917 metri. 

Cel mai apropiat oras de Muntele Olimp si totodata principalul punct de acces catre traseele montane de aici este Litochoro.

Muntele Olimp are o importanta colosala in mitologia greaca, fiind considerat lacasul zeilor antici greci si fiind adeseori mentionat in literatura antica. 

FACT: Varful Mytikas al Muntelui Olimp a fost cucerit pentru prima data in 1913, de catre doi alpinisti de origine elvetiana, sub indrumarea ghidului local Christos Kakalos. 

La poalele Muntelui Olimp, mai exact, pe Riviera Olimpului, mai multe statiuni grecesti renumite de la Marea Egee isi asteapta an de an turistii: Paralia Katerini, Nei Pori, Olympic Beach, Platamonas si alte locuri de vacanta.

Daca ai in plan sa rezervi o vacanta intr-una dintre aceste statiuni, nu uita ca la noi pe site gasesti o serie de  oferte tentante pentru cazare pe Riviera Olimpului!

muntele olimp

Despre Muntele Olimp. Legende din mitologia greaca si cei 12 zei olimpieni

Muntele Olimp era considerat a fi resendinta zeilor antici greci (Zeus, Afrodita, Apollo, Ares, Artemis, Atena, Demetra, Hera, Hefaistos, Hermes, Hestia si Poseidon). Legendele spun ca Zeus ar fi aruncat cu fulgere din varfurile cele mai inalte ale Muntelui Olimp, iar uneori, zeii coborau sub diferite forme printre pamanteni. Cei 12 zei ai Olimpului se hraneau cu ambrozie, iar lira lui Apollo ar fi fost instrumentul muzical care le anima petrecerile.  

Mentiuni despre Muntele Olimp apar in opere celebre precum Iliada lui Homer, iar calatoriile pe acest munte ar fi fost interzise in vremurile stravechi, fiind considerat pamant sacru. 

In prezent, in jur de 10000 de oameni urca anual pe Muntele Olimp, cei mai multi pana la varful Skolio, inalt de 2902 metri. Zona Muntelui Olimp se intinde pe aproximativ 500 de kilometri patrati, cu 52 de varfuri, cele mai inalte fiind Mytikas (2917 m).   

Regiunea Muntelui Olimp a fost declarata parc national in 1938, iar in 1981 a fost proclamata “rezervatie biologica” de catre UNESCO. Locul are o biodiversitate unica in lume, fiind casa pentru peste 30 de specii de mamifere, peste 100 de specii de pasari si peste 20 de specii de reptile.

muntele olimp

Obiective turistice Muntele Olimp si cel mai cunoscut traseu

Drumetiile pe Muntele Olimp au ca punct comun de pornire orasul Litochoro, aflat la poalele muntelui si care se distinge printr-o arhitectura traditionala deosebita. 

Unul dintre cele mai comune trasee este cel cu plecare din Litochoro spre Prionia (unde se poate ajunge cu masina) si unde exista un restaurant si o parcare in care iti poti lasa masina sau in care opresc autocarele cu tururi organizate. Prionia se afla la aproximativ 17 kilometri de Litochoro, la o altitudine de 1100 metri, iar drumul pana aici este asfaltat. 

De la Prionia se merge catre refugiul Spilios Agapitos, aflat la o altitudine de 2060 metri. Traseul este unul amenajat si, in conditii normale, se fac pana aici in jur de 3 ore si jumatate, pe un drum umbrit si cu un nivel usor spre mediu de dificultate. Aici vei gasi o cabana, unde te poti odihni si de unde poti continua, daca esti pregatit, drumul catre varfurile Skala (2866 m) si Mytikas (2917 m). Aceasta portiune de traseu este mai dificila si este recomandata celor bine pregatiti si echipati, insa peisajele din varf de munte sunt ireal de frumoase. 

Cea mai buna perioada pentru drumetii pe Muntele Olimp este intre lunile iulie-august, atunci cand ziua este lunga, iar temperaturile sunt cele mai ridicate. Traseele lungi sunt recomandate turistilor cu pregatire fizica buna si este de preferat sa fie facute in compania unui ghid sau intr-un grup mai mare. Hainele groase, proviziile, incaltamintea potrivita, crema cu protectie solara, nu ar trebui sa lipseasca din rucsacul tau daca decizi sa te aventurezi pe un traseu mai lung/ dificil pe Muntele Olimp. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
vedere muntele olimp

Cada lui Zeus – locul in care Zeus ar fi facut baie alaturi de pamantence, pentru a se ascunde de Hera. Se afla in canionul Enipea al Muntelui Olimp si traseul pana aici este unul destul de scurt si de o intensitate usoara. 

Muzeul arheologic de la Dion este un alt obiectiv turistic care poate fi vizitat la poalele Muntelui Olimp, alaturi de situl arheologic de la Dion. Muzeul poate fi vizitat pe timp de vara intre orele 08.00 – 20.00. 

Manastirea Agios Dionysos, ridicata in secolului al XVI-lea, la o altitudine de 850 metri. Manastirea se afla la 18 kilometri de Litochoro. 

Satul Paleos Panteleimonas se afla la o distanta de 26 de kilometri de Litochoro si este unul dintre locurile in care inca te mai poti bucura de o atmosfera pitoreasca a Greciei. Mai mult, aici ai si o priveliste exceptionala catre Marea Egee, satul fiind asezat la o altitudine de circa 700 de metri deasupra marii. 

Castelul Platamonas, la 18 kilometri de Litochoro, este una dintre cele mai importante atractii de pe Riviera Olimpului si dateaza din perioada bizantina.  Tariful de intrare este de 2 euro/persoana. 

castel platamonas

Statiuni turistice si cazare Muntele Olimp Grecia

Riviera Olimpului este marginita de muntele cu acelasi nume si include statiuni precum Paralia Katerini, Leptokaria, Nei Pori, Olympic Beach Litochoro, Platamonas, toate localizate la malul Marii Egee.

Zona este faimoasa pentru preturile accesibile (in special Paralia Katerini) si pentru peisajele frumoase, iar turistii care se cazeaza intr-una dintre aceste statiuni au posibilitatea sa faca oricand excursii si catre Muntele Olimp. 

Vei observa ca in fiecare dintre statiunile cunoscute de pe Riviera Olimpului exista agentii care opereaza diferite excursii optionale catre atractiile din imprejurimi.

Unul dintre cele mai cunoscute tururi de acest tip este cel care include un mic traseu pe Muntele Olimp, dar si vizita in satul Paleos Panteleimonas si in orasul Litochoro. Preturile aproximative pentru acest tip de excursie sunt intre 20-25 de euro/persoana, iar programul si traseul pot varia in functie de operator. 

Avantajul unei astfel de excursii este in principal legat de faptul ca nu vei mai avea stresul condusului si al parcatului daca vrei sa vizitezi respectivele obiective, iar pe intreg parcursul zilei vei avea alaturi un ghid, asadar orientarea va fi una mult mai usoara. 

In cele mai multe dintre statiunile de pe Riviera Olimpului gasesti cazare accesibila in unitati de cazare tip studio/vile sau hoteluri mici, multe dotate cu chicineta, insa nu lipsesc nici hotelurile de 4 si 5 stele, cu servicii mai bune.

Litochoro, Grecia

In loc de concluzie

Muntele Olimp ramane una dintre atractiile principale ale Rivierei Olimpului si indiferent de statiunea in care alegi sa te cazezi, vei avea oricand la indemana excursii optionale catre Olimp si catre obiectivele fascinante care-l inconjoara.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?