Riviera Olimpului: poziționare, plaje, cazare și atracții de neratat

riviera olimpului pieria
Postat de

Dacă ești în căutarea unei destinații perfecte pentru concediul din acest an, un loc potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu plaje și peisaje unice, cu atracții turistice și activități pentru absolut toate gusturile, dar și cu o bogată varietate gastronomică, Riviera Olimpului din Grecia este cea mai bună opțiune pentru tine și cei dragi!

O zona accesibilă datorită amplasării la aproximativ 700 de kilometri distanță de România, în regiunea Pieria, Riviera Olimpului se întinde de-a lungul coastei Marii Egee și include stațiuni precum Paralia, Litochoro, Leptokaria, Platamonas, Nei Pori, orașe foarte primitoare și frumoase, unde te vei bucura de o vacanță extrem de relaxantă. În plus, zona este mărginită de Muntele Olimp, care îi împrumută și numele, ceea ce face ca mixul dintre munte și mare de-aici să se numere printre punctele tari ale acestei destinații inedite. 

Daca esti interesat sa-ti rezervi o vacanta in aceasta zona turistica a Greciei, nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte la hoteluri din Riviera Olimpului.

Iar dacă Riviera Olimpului îți face deja cu ochiul pentru următorul concediu, în cele ce urmează îți propunem să îi descoperi în amănunt plajele, atracțiile și obiectivele care te vor face să rezervi degrabă o vacanță aici, dar și cele mai bune oferte de cazare. 

Cum ajungi la Riviera Olimpului – principalele repere

Situată de-a lungul Marii Egee, la circa 70 de kilometri de Salonic, Riviera Olimpului este una dintre principalele destinații turistice ale Greciei. Dacă pornești cu mașina din București spre una dintre stațiunile Rivierei, trebuie să știi că în cel mult 10 ore vei parcurge distanța de aproximativ 700 de kilometri, avantajul fiind că nu vei avea nevoie de cazare pe drum. După traversarea Bulgariei, pentru care va trebui să ai vignetă (o poți achiziționa online foarte simplu), vei ajunge în vama Kulata, de unde vei mai avea de mers maximum două ore pentru a ajunge la destinație. 

Dacă preferi varianta avionului, Riviera Olimpului este la scurtă distanță de Aeroportul Internațional Salonic (Thessaloniki International Airport), de unde poți închiria o mașină către stațiunea aleasă. 

riviera olimpului grecia

Când să mergi în Riviera Olimpului

Climatul în zona Rivierei Olimpului, la fel că cel din întreagă Grecia, este unul mediteranean. În plus, un avantaj semnificativ este că această regiune se bucură de adăpostul oferit de Muntele Olimp, care reține masele de aer rece, ceea ce înseamnă că soarele și zilele calde durează mai mult aici. Prin urmare, această particularitate climatică se traduce printr-un sezon estival mai lung în Riviera Olimpului, care începe în luna mai și se încheie în a două jumătate a lunii octombrie (când temperatura apei încă este optimă). 

Verile sunt calde și uscate, apă este perfectă pentru înot, iar temperatura nu este niciodată una caniculară – grație protecției oferite de munte, aerul rămâne curat, proaspăt, ba chiar vei resimți adesea o senzație foarte plăcută de răcoare. În lunile de primăvară, temperaturile medii (în jur de 24 de grade Celsius) sunt favorabile pentru a vizita atracțiile din împrejurimi, în timp ce lunile de iarnă sunt blânde, dar ploioase. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Riviera Olimpului: structură și sfaturi practice

Datorită poziționării sale între munte și mare, Riviera Olimpului se remarcă atât prin frumusețea peisajelor, cât și prin ușurința accesului spre alte destinații din apropiere. Practic, din acest punct se poate vizita aproape toată Grecia

Din punct de vedere structural, regiunea Pieria, din care face parte și Riviera Olimpului, este formată din trei zone:

Nordul Pieriei (Kolindros – Methoni-Makrygialos – Pydna), o zona mai puțin dezvoltată turistică, dar care adună o varietate de obiective și puncte de interes. De exemplu, în satul istoric Kolindros, vei găși farmecul autentic al Greciei, mănăstirea Sf. Atanasie, străduțe pietruite care te poartă spre căsuțele localnicilor, dar și locul nașterii personajului Alexis Zorbas, eroul romanului scris de Nikos Kazantzakis. 

În Methoni, Kolindros și Pydna vei găși biserici vechi și situri arheologice (caută pe harta Archeologikos Choros Archea Pydna), iar în satul Makrygialos te așteaptă plaje întinse și taverne (printre care se numără și To Gialos, Akrogiali) cu mâncare delicioasă, inclusiv cele mai gustoase preparate din peste proaspăt. 

Centrul Pieriei (Alyki – Korinos – Paralia-Katerini – Olympic Beach), probabil cea mai ofertantă parte a regiunii, este și cea mai populară în rândul turiștilor grație numeroaselor atracții și opțiuni de cazare de-aici. Este zona în care vei găsi stațiunile Paralia, Katerini, Olympic Beach, foarte multe variante de idei și activități pentru familii și nu numai (shopping, parcuri de distracție – Kariba Water Gamepark, obiective turistice – Paralia este principalul punct de plecare în croaziere și tururi organizate, așa că de-aici poți porni către Muntele Olimp și Parcul Arheologic Dion), plaje, dar și taverne și restaurante cu specific tradițional (Nautilos și Molos Fish Resto sunt chiar lângă plaja Paralia). 

Sudul Pieriei (Litochoro – Leptokaria – Platamonas – Nei Pori), o zonă mai liniștită a Rivierei Olimpului, dar care include câteva stațiuni și orașe absolut minunate. Litochoro, de exemplu, este un orășel superb situat la poalele Olimpului, unde te vei bucura de aerul proaspăt de munte. Apoi, Leptokaria este poziționată chiar pe malul Egeei, un oraș mic și frumos, perfect pentru cei care vor să se bucure de o vacanță în tihnă, unde se află și un muzeu geologic ce merită bifat de pasionați. Nu în ultimul rând, în Platamonas vei descoperi ruinele unui vechi castel, din vârful căruia vei avea parte de o priveliște de neuitat, în timp ce Nei Pori este probabil destinația cu cea mai puțină aglomerație din această regiune. 

După cum spuneam și mai sus, Riviera Olimpului cuprinde stațiuni și zone diverse, astfel că vei găsi aici un loc potrivit pentru tine, indiferent de preferințele tale sau de așteptările pe care le ai de la vacanță. 

Pentru cei care preferă viața de noapte, distracția, orașele animate, cu posibilități nenumărate de petrecere a timpului liber, Paralia Katerini, Leptokaria și Platamonas sunt variantele perfecte. În schimb, cei care își doresc liniște și zone mai puțin aglomerate se pot orienta către Olympic Beach, o stațiune micuță preferată în special de familiile cu copii, sau Nei Pori. 

Statiunile de pe Riviera Olimpului

Dacă te-ai decis deja asupra unei vacanțe în Riviera Olimpică, a venit momentul să discutăm despre specificul fiecărui oraș în parte, astfel încât să poți să îți organiza concediul până în cele mai mici detalii.

  • Paralia. Dintre toate orașele Rivierei, este cu siguranță cea mai populară destinație în rândul turiștilor, o stațiune care oferă toate condițiile pentru o vacanță de vară ca la carte: plaje cu nisip fin si intrare lină în apă, terase cu panorama, taverne cu muzică live și restaurante pentru toate gusturile și buzunarele, zeci de magazine de suveniruri și nu numai, buticuri de pielărie (cum e, de exemplu, magazinul Smaragdi de pe Leof. Stratou), dar și atracții cu o arhitectură aparte (nu rata Biserica Sf. Fotini!). 
  • Katerini. O altă destinație preferată de turiști, unul dintre cele mai vechi orașe de pe Riviera Olimpului, Katerini oferă toate facilitățile unei capitale de regiune: magazine, restaurante cu specific grecesc, muzee și multe alte atracții. Important de precizat aici este că orașul nu are ieșire directă la mare, așa că va trebui să conduci între 5 și 8 kilometri până la cele mai apropiate plaje. 
  • Olimpic Beach. Deși nu este un oraș mare, Olimpic Beach se remarcă în primul rând prin frumusețea plajei, fiind opțiunea perfectă pentru cei care caută liniște și odihnă. De asemenea, se află la aproximativ 3 kilometri de Paralia, distanța dintre ele putând fi parcursă în doar câteva minute cu mașina.
  • Litochoro. Amplasat exact la poalele Muntelui Olimp, Litochoro este alegerea perfectă pentru cei care doresc o vacanță activă și să petreacă timp în natură, făcând drumeții sau descoperind peisajele din Parcul Național Olimp.
  • Leptokaria. Un alt orășel apreciat de turiști, situat tot la poalele Olimpului, Leptokaria este opțiunea ideală pentru cei care vor să se bucure de plajă, de soare, de sporturile de apă, dar care vor să și exploreze regiunea. 
  • Platamonas. Un mic sat cunoscut pentru castelul medieval care îi poartă numele, o fortăreață ridicată de cruciați și așezată în vârful unui deal, Platamonas este și unul dintre locurile în care are loc în fiecare vară Festivalul Olympus. 

Poti arunca o privire la noi pe site, unde vei gasi oferte tentante de cazare in fiecare dintre aceste statiuni.

  • Nei Pori. O stațiune micuță, dar frumoasă, cu plaje care au intrarea lină în apă, Nei Pori este o alegere făcută adesea de familiile care își doresc liniște.

Indiferent de stațiunea pentru care optezi, trebuie să știi că nu ai cum să dai greș cu o vacanță în Riviera Olimpului. Clima, tavernele cu mâncare gustoasă, atmosfera relaxantă și veselia grecilor sunt „ingredientele” unei excursii de neuitat. 

Un alt aspect care merită să fie menționat aici este că stațiunile de pe Riviera Olimpului au străduțe înguste și clădiri apropiate, o structură foarte concentrată, motiv pentru care parcarea lângă spațiul de cazare ar putea fi problematic în unele cazuri. Din fericire, însă, există parcările publice amenajate la marginea stațiunilor, iar accesul la ele e foarte facil. 

Plajele din Riviera Olimpului

Când vine vorba despre opțiunile din Riviera Olimpului, zona se remarcă prin plaje lungi și întinse, cu nisip fin sau pietriș. Toate au obținut certificatul Blue Flag, care se acordă plajelor care întrunesc standardele turistice. 

Cele mai multe dintre ele au o intrare lină în mare, ceea ce le face să fie opțiunea ideală pentru familiile care vin alături de copii. Bineînțeles, și plajele cu pietre au farmecul lor propriu, fiind foarte fotogenice. Printre cele mai populare opțiuni în rândul turiștilor se numără:

  • Korinos, o plajă lată, cu nisip fin, unde vei găsi numeroase taverne și terase;
  • Paralia, una dintre cele mai vibrante plaje din regiune, un loc care oferă multe opțiuni de distracție, inclusiv pentru cei care preferă viața de noapte;
  • Olympic Beach, o plajă mai liniștită, cu nisip fin, aflată la scurtă distanță de Paralia Beach;
  • Gritsa, o plajă mai mică și mai puțin aglomerată, preferată în special de localnicii și turiștii din Litochoro;
  • Leptokaria, o plajă animată, deservită de foarte multe taverne și baruri;
  • Nei Pori, o plajă întinsă, liniștită și foarte frumoasă, aflată în partea de sud a Rivierei, la scurtă distanță de pitorescu sat Palioi Poroi.

Accesul este gratuit pentru plajele care se întind de-a lungul Rivierei Olimpului, va trebui să plătești numai pentru șezlonguri și umbrelă (aproximativ 6-8 euro pe zi). În unele cazuri, acestea pot fi incluse în consumația pe care o faci la tavernele sau barurile de pe plajă. 

De asemenea, cei care preferă distracția pe apă, pot închiria scutere, pot face parasailing, windsurfing și multe alte activități. Nu în ultimul rând, cele mai multe dintre plajele de-aici au toalete, dușuri, cabine de schimb și salvamari care monitorizează atent situația de pe uscat și din apă.

Cazarea în Riviera Olimpului

Riviera Olimpului este foarte dezvoltată din punct de vedere turistic, așa că vei avea la dispoziție o ofertă variată de hoteluri, case de oaspeți, case de vacanță sau apartamente, la prețuri accesibile pentru toate buzunarele. 

Datorită ponderii mari de taverne și restaurante cu specific grecesc, Pieria nu este o destinație în care predomină regimul all-inclusive, dar partea bună este că vei avea la dispoziție o mulțime de locuri în care să încerci delicatesele tradiționale, de la souvlaki și gyros la specialități din pește. 

Riviera Olimpului reunește toate tipurile de cazare: de la resorturi mari de 4 sau 5 stele până la hoteluri de familie, studiouri, vile în sistem self catering, cele mai multe dintre ele fiind concentrate la scurtă distanță de plajă. Printre opțiunile pe care ți le propunem se numără: Hotel Mediterranean Village 5*, Hotel Royal Palace Resort & Spa 4*, Hotel Grand Platon 4*, Hotel & Spa Cosmopolitan 4*, Hotel Danai 4*, Hotel Panorama 3*, Hotel Kronos 3*.

Zona este cunoscută mai ales pentru unitățile de cazare de 2 sau 3 stele, resorturile mai mari se găsesc, de regulă, la intrarea sau ieșirea din stațiuni. 

Riviera Olimpului: activități și atracții turistice

Pe lângă înot, relaxare la plajă și sporturi de apă, o vacanță pe Riviera Olimpului poate include numeroase alte obiective pentru turiști, în special datorită istoriei locale și a frumuseții peisajelor de-aici. 

Prin urmare, daca vrei sa bifezi și câteva atracții suplimentare, poți trece următoarele pe lista de must-see:

  • O excursie de o zi la Meteora, un complex spectaculos de șase manastiri ortodoxe ridicate in varful unor stanci, un obiectiv inclus in Patrimoniul UNESCO, care are o arhitectură unică în întreaga lume. Dacă îți permite timpul, poți merge într-un pelerinaj organizat la Muntele Athos, dar ține cont de faptul că femeilor le este interzis accesul acolo;
  • O zi dedicată drumețiilor și traseelor din Olimp, care încep, de regulă, din Litochoro. Pe măsură ce vei avansa, vei descoperi unele dintre cele mai frumoase peisaje asupra lanțului muntos și asupra Rivierei. Pro tip: dacă nu îți dorești o drumeție, dar vrei totuși să te bucuri de priveliștea Olimpului, poți traversa muntele din sud-vest (Elassona) către Litochoro cu mașina personală;
  • Din sudul orașului Litochoro pornește principala cale de acces spre vârful Skala (2866 m) și vârful Mytikas (2917 m) din Muntele Olimp;
  • Vizitează mânăstirile din apropiere: în Litochoro, de exemplu, vei găsi mânăstirea Sf. Dionisie, iar în apropierea localității Kondariotissa, poți vizita mânăstirea Sf. Efrem Sirul din Olimp, administrată în exclusivitate de măicuțe, care adăpostește în interior 18 biserici mai mici;
  • Descoperă cascadele spectaculoase de la Edessa și, la scurtă distanță de acest loc, Băile Termale de la Pozar;
  • Pentru o incursiune în lumea tradițională a satului grecesc, îndreaptă-te către sudul regiunii, către istoricul Palaios Panteleimonas, cu ale sale străduțe înguste, mărginite de case vechi din piatră;
  • Pentru o aventură în natura sălbatică, vizitează Parcul Național Axios Delta, care include estuare, delte, lagune și mlaștini (Kalochori, Alykes Kitrous – unde vei găsi nămol cu proprietăți curative);
  • Pentru o lecție de istorie, mergi către orașul antic Dion, aflat la poalele Muntelui Olimp, un sit arheologic spectaculos, cu temple, teatre romane și fortificații vechi, sau către Platamonas, unde se află castelul cu același nume, o fortăreață ridicată de cruciați în secolul al XIII-lea;
  • Dacă îți dorești să schimbi puțin peisajul, fă o croazieră pe una dintre insulele din apropiere, Insula Skiathos sau Insula Skopelos, care ascund privești senzaționale;
  • Nu în ultimul rând, pentru a te bucura de o distracție urbană, petrece măcar o zi în eclecticul Salonic, un oraș-port cu un centru istoric plin de culoare, dar și o viață de noapte vibrantă. 

Acestea fiind spuse, dacă vrei să descoperi destinațiile de poveste de pe Riviera Olimpului, dacă vrei să uiți de griji și să te bucuri de cea mai frumoasă vacanță, dă-ne un semn la office@travelplanner.ro sau un telefon la 037-44-33-999 (de luni până vineri, între 9:30 și 18:30) și vom organiza pentru tine concediul mult dorit.  Între timp, aruncă și un ochi pe ofertele proaspete de vacanță de la noi de pe site.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?