Manastirea Sfantul Pantelimon din Thassos si pestera sa cu apa sfintita

Printre bisericile si manastirile din Thassos, in imediata apropiere a satului Kazaviti, se regaseste Manastirea Sfantul Pantelimon, un loc linistit, discret, cu o legenda fascinanta in spate. 

Vizitatorii pot vedea aici si pestera despre care se presupune ca ar fi fost vizitata de catre Sfantul Pantelimon, in interiorul acesteia regasindu-se si un izvor cu apa sfintita.

Te invitam sa descoperi mai jos o serie de amanunte importante despre vizita la Manastirea Sfantul Pantelimon din Thassos, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Thassos, cu zeci de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Unde este Manastirea Sf. Pantelimon si distante din diferite statiuni

Desi este localizata intr-o zona inalta, Manastirea Sf. Pantelimon nu este foarte greu de accesat, in mod special daca vii aici din directia Prinos – Megalos Prinos, caci exista un drum asfaltat, destul de abrupt insa. 

Daca alegi sa vii din alte directii, e posibil ca GPS-ul sa te directioneze pe drumuri mai accidentate, in general potrivite masinilor 4×4.

Din satul Kazaviti, care la randu-i are o istorie fascinanta, fiind unul dintre cele mai vechi de pe insula, si pana la aceasta manastire, ai de strabatut in jur de 5,6 kilometri. 

Pornind spre manastire din Limenas, capitala insulei, vei avea de parcurs in jur de 27 kilometri (aproximativ 35 minute), iar din Prinos si pana aici sunt 10,2 kilometri. 

Manastirea poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Monastery of Agios Panteleimonas” si poate fi vizitata in fiecare zi a saptamanii, in intervalele orare 10:30–14:30, 17:30–20:30, exceptand ziua de miercuri cand este deschisa numai in prima parte a zilei. 

Distante catre Manastirea Sf. Pantelimon din alte statiuni ale insulei:

  • distanta Limenaria – Manastirea Sf. Pantelimon: 16,5 kilometri
  • distanta Potos – Manastirea Sf. Pantelimon: 20 kilometri
  • distanta Skala Rachoni – Manastirea Sf. Pantelimon: 20,9 kilometri
  • distanta Golden Beach – Manastirea Sf. Pantelimon: 38 kilometri
  • distanta Theologos – Manastirea Sf. Pantelimon: 32 kilometri

Scurt parcurs istoric al Manastirii Sf. Pantelimon din Thassos 

Istoria acestui loc incepe in anul 1834, cand a fost ridicata biserica manastirii, din piatra si din lemn. Conform localnicilor, constructia lacasului era planificata in alta locatie (la circa 3 kilometri departare de locatia din prezent), insa pe masura ce muncitorii apucau sa ridice ceva, constructia era daramata peste noapte, iar uneltele lipseau. 

Acest lucru s-a intamplat zile la rand, pana cand oamenii au observat urme de pasi pe pamant si urmandu-le, au descoperit ca uneltele si materialele erau mutate in apropierea unui izvor natural dintr-o pestera. 

Au luat decizia de a ridica bisericuta in acel loc, considerand ca insusi Sfantul Pantelimon le-ar fi ghidat drumul spre acest pamant. 

Manastirea Sf. Pantelimon din Thassos a functionat drept schit pana in anul 1987, fiind transformata ulterior in manastire pentru maicute.  

Pe 26 si 27 iulie are loc o procesiune pentru celebrarea Sfantului Pantelimon. Credinciosii se aduna la biserica din Kazaviti pentru a lua icoana Sfantului, urmand sa o poarte intr-un alai pana la manastire. 

Ce poti vedea in prezent la Manastirea Sf. Pantelimon din Thassos

Aceasta manastire are avantajul de a fi localizata intr-o zona mai putin comerciala si prin urmare, mai putin populara si vizitata de catre multimile de turisti. Vei observa ca odata ajuns in partea de sus, dupa ce treci de satul Kazaviti, vei fi “lovit” de o liniste totala, dar si de o priveliste superba catre mare. 

Manastirea Sf. Pantelimon se afla la o altitudine de circa 770 metri deasupra satului Kazaviti. 

Manastirea este acoperita cu placi de ardezie, iar in imediata apropiere se afla pestera despre care se presupune ca ar fi fost vizitata de catre Sf. Pantelimon. 

Credinciosii pot lua agheasma din pestera, iar la magazinul de suveniruri al manastirii se comercializeaza mici carafe din plastic, alaturi de icoane, carti si alte obiecte religioase la preturi rezonabile.  

Bisericuta are dimensiuni micute si o arhitectura simplista, insa multi dintre cei care au vizitat-o spun ca locul in sine este incarcat cu o energie cat se poate de buna 🙂

Alte atractii apropiate de Manastirea Sf. Pantelimon 

In cazul in care ti-ai propus sa vizitezi aceasta manastire, e bine sa stii ca in relativa apropiere mai poti bifa si urmatoarele alte atractii:

Satul Kazaviti este localizat la doar 5 kilometri departare de Manastirea Sf. Pantelimon, fiind, de altfel, si unul dintre cele mai vechi sate ale insulei Thassos. Este impartit in doua zone, denumite Mikro Kazaviti si Megalo Kazaviti (satul cel mic si satul cel mare). 

Ambele sunt deosebite, iar printre atractiile pe care le poti vedea aici se numara Biserica Sfantul Gheorghe, teatrul de piatra (care gazduieste pe timp de vara si festivalul Kazavitiana), dar si Biserica celor Doisprezece Apostoli. 

Plaja Skala Sotiros este una dintre cele mai apropiate de satul Kazaviti si de Manastirea Sf. Pantelimon. Nu are dimensiuni foarte mari, insa este bine organizata si formata dintr-un amestec de nisip cu pietris. 

Atmosfera in aceasta statiune este in general una linistita, iar printre avantaje se numara si faptul ca vei avea la indemana mai multe taverne si restaurante. 

Intre zona centrala a plajei Skala Sotiros si Manastirea Sf. Pantelimon sunt 11 kilometri. 

Alte plaje relativ apropiate mai sunt si plaja Skala Kallirachi, plaja Arriba, plaja Platana sau plaja Platanes

In loc de concluzie

Manastirea Sf. Pantelimon din Thassos este un must see pentru cei care cauta sa se bucure de o atmosfera linistita, de locuri lipsite de animatie si de o incarcatura religioasa aparte. 

In cazul in care ai ajuns deja aici, asteptam cu drag impresiile tale, iar daca ai in plan sa organizezi un concediu in aceasta insula greceasca, te asteptam la noi pe site cu unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Thassos!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?