Despre situl arheologic Necromanteion din apropiere de Parga Grecia

Localizat pe malul raului Acheron, in zona in care in antichitate ar fi existat orasul Ephyra, templul Necromanteion a fost considerat poarta catre taramul lui Hades, iar in zilele noastre reprezinta una dintre cele mai importante atractii istorice din regiunea Epirus, fiind foarte usor de vizitat de catre acei turisti cazati in zona Parga – Ammoudia. 

Cu elemente arhitecturale impresionante si o serie de descoperiri arheologice de mare valoare realizate in zona, Necromanteion este unul dintre siturile de neratat atata vreme cat esti pasionat de istorie si alegi sa-ti faci vacanta in aceasta parte a Greciei. 

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza cateva detalii utile despre vizita la Necromanteion, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Parga.

Unde se afla Necromanteion si distante din mai multe statiuni si orase

Situl arheologic este localizat la doar 5 kilometri de micul sat de coasta Ammoudia si la 20 kilometri departare de orasul Parga. Daca se intampla sa fii cazat chiar in Parga, pana la Necromanteion ar trebui sa faci in jur de 23-25 minute, intr-o zi cu trafic normal. 

Poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de „Necromanteion of Acheron”. 

Poti ajunge aici pe cont propriu, dar si prin intermediul excursiilor organizate de operatorii locali. In cazul in care optezi pentru a doua varianta, mai mult ca sigur vei avea incluse in program si alte opriri, la diferite atractii din zona. 

Turistii care au vazut recent Necromanteion spun ca situl arheologic este bine intretinut si organizat, cu diferite indicatoare informative detaliate si poteci delimitate care ii ghideaza pe vizitatori. 

Accesul costa 8 euro/adulti si 4 euro pentru studenti, insa exista si diferite pachete de tip family si gratuitate pentru copii. 

In unele zile de sarbatoare, intrarea la Necromanteion este gratuita (6 martie, 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembrie, 28 octombrie). 

Distante catre Necromanteion din alte statiuni si orase apropiate:

  • distanta Igoumenitsa – Necromanteion: 45 kilometri
  • distanta Plataria – Necromanteion: 37 kilometri
  • distanta Syvota – Necromanteion: 46 kilometri 
  • distanta Preveza – Necromanteion: 42 kilometri

Ce sa stii despre Necromanteion si cea mai buna perioada pentru o vizita 

Situl istoric dateaza din perioada elenistica (secolele IV-III i.Hr.), fiind ridicat sub forma unui templu inchinat zeilor antici Hades si Persefona. Sanctuarul a fost amplasat pe varful unei coline, la cateva sute de metri departare de centrul satului Mesopotamos, in locul in care cele trei rauri (Pyriphlegethon, Acheron si Cocytus) se intersecteaza. Discipolii vremurilor credeau ca acest punct reprezenta poarta de intrare in “Taramul mortilor”. 

Cercetarile de specialitate au aratat ca ritualurile practicate la Necromanteion erau printre cele mai elaborate, avand drept scop comunicarea cu sufletele plecate in lumea de dincolo. Printre acestea se remarca aducerea de ofrande, jertfirea oilor, rostirea anumitor rugaciuni si organizarea unor ceremonii de curatire. 

Necromanteionul a fost asemanat din punct de vedere arhitectural cu un soi de mausoleu, cu zidarie poligonala, porti de fier si diferite coridoare interioare ce serveau ritualurilor inchinate zeilor. 

Principalul sanctuar este format dintr-o cladire in forma patrata, cu laturi de 22 m. Aici se afla o sala mare, alaturi de sali de receptie, sali pentru personal, depozite, un labirint de coridoare si altarul. Sub sala principala exista o camera subterana sculptata in stanca, cu un acoperis realizat din arcade de calcar. 

Situl arheologic identificat drept Necromanteion a fost descoperit in anul 1958 de catre arheologul Sotirios Dakaris, care s-ar fi ghidat atat dupa locatie, cat si dupa descrierile lui Herodot si ale lui Homer. 

Necromanteion este una dintre cele mai cunoscute atractii istorice din aceasta zona. In miez de vara poate deveni mai aglomerat, pentru ca intreaga portiune de coasta primeste un numar mai mare de vizitatori, insa daca alegi sa vii aici in intervalul iulie-august, e bine sa tii cont si de temperaturile mai ridicate si sa iei cu tine apa plata si o palarie. Este recomandat sa vii dimineata, la orele deschiderii sau dupa amiaza (situl poate fi vizitat intre orele 08.00 – 20.00). 

Alte atractii si plaje in apropiere de Necromanteion

Daca ajungi sa vizitezi Necromanteion, trebuie sa stii ca intreaga zona de coasta Parga – Sivota are foarte multe de oferit. La capitolul plaje si alte atractii naturale sau istorice, mai poti avea in vedere si:

Plaja Ammoudia este localizata la 5,3 kilometri de situl Necromanteion. Este lunga, formata din nisip si frecventata adesea si de catre familiile cu copii.

Ammoudia Beach este in general mai libera, mai linistita comparativ cu plajele apropiate de Parga si Sivota, iar in partea stanga a sa, cum te uiti la mare, se afla gura de varsare a raului Acheron. 

Plaja Lichnos si Pestera Afroditei se afla la circa 18 kilometri de Necromanteion. Lichnos este una dintre plajele populare din zona Parga, este formata din nisip si are amenajare cu sezlonguri si umbrele, alaturi de alte servicii si facilitati pe portiunea din spate. 

Pestera Afroditei se regaseste in imediata apropiere. Are dimensiuni micute si poate fi vizitata la interior in zilele cu mare linistita. 

Poate fi accesata doar de pe mare, prin intermediul excursiilor cu barca sau daca inchiriezi caiac/canoe de la Lichnos. 

Castelul Venetian din Parga mai poate fi una dintre atractiile istorice renumite din apropiere. A fost ridicat pe o mica peninsula localizata intre portul Parga si plaja Valtos si are un parcurs istoric bogat, fortificatia trecand prin diferite etape de demolare si reconstructie. 

Intre castel si Necromanteion sunt 22 kilometri. 

In loc de concluzie

Necromanteion face parte din randul siturilor arheologice foarte incarcate de istorie pe care le regasim in aceasta parte a Greciei, iar faptul ca este localizat intr-o zona foarte bogata in obiective turistice si plaje frumoase reprezinta un avantaj. 

Iti aducem aminte ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Parga, pe care le poti vizualiza apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?