Excursie in orasul Anamur, cel mai sudic oras de coasta dintre provinciile Antalya si Adana

Anamur este un oras si un district al provinciei Mersin, aflat la 120 kilometri departare de orasul-statiune Alanya, nu la fel de intens dezvoltat in plan turistic, insa cu o serie de atractii istorice extrem de importante. 

Desi nu foarte multi turisti aleg sa-si faca vacantele aici, Anamur ramane pe lista obiectivelor de vizitat prin intermediul excursiilor optionale, in mod special cele cu plecare din Alanya. 

Te invitam sa descoperi mai jos principalele caracteristici ale orasului Anamur Turcia, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Alanya.

Ce sa stii despre Anamur Turcia

Anamur este cel mai sudic oras dintre provinciile Antalya si Adana. Se afla pe coasta Marii Mediterane si gazduieste mai multe vestigii antice, plaje linistite si o atmosfera in general mai degajata in comparatie cu statiunile mari din Antalya. 

Fondat cu denumirea de “Anamurium” de catre fenicieni, orasul a cunoscut o perioada de glorie remarcabila in timpul dominatiei romane, insa a fost ulterior jefuit si parasit, oferind in prezent adevarate comori arheologice pentru cei pasionati de istorie. 

Economia locala este strans legata de agricultura in Anamur si in mod particular de productia de banane si de capsuni. Verile sunt foarte calduroase in aceasta zona, aspect ce favorizeaza cultivarea bananelor, alaturi de alte fructe considerate tropicale, cum ar fi ananasul, papaya sau avocado. 

Anamur este unul dintre orasele de coasta mai linistite, relativ izolate, fara viata de noapte activa. Exista apartamente si vile de vacanta in zona plajei, alaturi de hoteluri, restaurante, iar la malul marii poate fi observata in zare, in zilele senine, insula greceasca Cipru. 

HINT: Anamur produce un procent de 40% din intreaga recolta de capsuni a Turciei. 

Unde se afla Anamur si cum ajungi in acest oras

Anamur este localizat cam pe la mijlocul distantei dintre Antalya si Adana si la 120 kilometri est departare de orasul Alanya, ceea ce-l face putin mai usor de vizitat de catre cei care aleg sa se cazeze in aceasta zona, sau de catre cei care exploreaza coasta turceasca a Mediteranei intre Alanya si Adana. 

Plecand cu masina din Alanya, ar trebui sa faci pana in Anamur in jur de 2 ore, iar cu autocarul, ceva mai mult. 

Din Antalya City si pana in Anamur sunt 254 kilometri, ceea ce presupune un drum cu masina de mai bine de 4 ore, orasele fiind totusi legate de drumul principal D400 care traverseaza zona de coasta. 

Daca ai optat pentru o vacanta in zona Alanya si faci parte din randul celor mai exploratori, dornici sa renunte la o zi de plaja pentru a vizita si atractii ceva mai indepartate, excursia pana la Anamur poate fi pentru tine. Ai avantajul de a fi preluat de la hotel, adus inapoi, asistat pe parcursul experientei de un ghid turistic. 

In plus, aceste excursii au in general incluse intrarile pe la toate siturile arheologice, dar si masa de pranz. 

Vremea in Anamur Turcia si cea mai buna perioada pentru o vizita

Anamur este caracterizat de un climat mediteranean, cu veri calduroase si ierni blande. 

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza aici in intervalul iulie-august, cand media maximelor poate sa depaseasca 34 grade la umbra. 

Tot in aceasta perioada, apa marii poate atinge valori medii de circa 27-28 de grade. 

Asta inseamna ca Anamur este in general mai calduros comparativ cu Alanya, gratie pozitiei sale geografice. 

Daca nu esti foarte prietenos cu temperaturile ridicate, mai ales ca vizita in Anamur implica opriri pe la diferite situri arheologice in aer liber, o idee mai inspirata poate fi sa vii aici la sfarsit de mai, inceput de iunie, sfarsit de septembrie sau inceput de octombrie. 

Plaje in Anamur Turcia 

Desi nu sunt neaparat evaluate ca fiind printre cele mai bune plaje ale Turciei, plajele din Anamur sunt in general caracterizate de liniste, de mai putina aglomeratie, de o atmosfera zen. 

Plaja publica din Anamur (marcata pe Harti cu Anamur Halk Plajı) si apropiata de gura de varsare a raului Anamur in Mediterana, poate fi unul dintre locurile in care sa te opresti pentru cateva clipe de relaxare. 

Este formata din nisip, iar pe timp de vara poate fi amenajata din loc in loc cu sezlonguri si umbrele de inchiriat. In zona din spate se afla un spatiu verde, mai multe foisoare, dar si cateva baruri si restaurante. 

Parcul Natural Pullu (Pullu Tabiat Parkı), localizat la circa 8 kilometri departare de centrul orasului Anamur, mai poate fi genul de loc in care sa mergi sa petreci timp de calitate in contact cu natura si cu malul marii. 

Parcul are o suprafata de circa 10 hectare si este vizitat atat de catre localnici, cat si de catre turisti, oferind oportunitati de picnic, campare, etc.

Plaja Toslaklar se afla in golful cu acelasi nume, la aproximativ 20 kilometri est de Anamur, cu mai multe cafenele, terase si restaurante in zona din spate. Exista o oarecare amenajare cu sezlonguri si umbrele pe unele segmente, insa nu te astepta la servicii prea pretentioase. 

Ce poti sa faci in Anamur Turcia 

In linii generale, turistii viziteaza Anamur mai mult pentru atractiile sale istorice si mai putin pentru activitatile centrate pe zonele de plaja. Daca vei opta pentru o excursie de tip day tour Alanya – Anamur, mai mult ca sigur vei avea incluse in program opriri la: 

Ruinele orasului antic Anamurium (localizate la vreo 7 kilometri de centrul orasului modern, pot fi reperate pe Google Maps cu denumirea “Anemurium Antik Kenti”), oras despre care se estimeaza ca ar fi fost fondat in secolul al IV-lea i.Hr. 

Asezarea avea un rol strategic pe vremea Imperiului Roman, gratie apropierii sale fata de insula Cipru si a legaturii terestre cu Germanikopolis. Cele mai importante ruine pe care le vei putea remarca aici sunt cele ale bailor romane, ale teatrului si ale zidurilor care inconjurau orasul. Multe dintre artefactele descoperite aici in timpul sapaturilor au fost expuse la Muzeul Anamur. 

Castelul Mamure (pe Google Maps – “Mamure Kalesi”) se afla in directia opusa, la circa 6 kilometri departare de centrul orasului, chiar la malul marii. 

Constructia a fost ridicata pe o suprafata de aproximativ 23.500 de metri patrati si are 3 curti principale, la est, la vest si la sud. 

Castelul a trecut prin mai multe procese de restaurare, iar in prezent se afla intr-o forma remarcabila. 

Desi unele tururi nu includ si oprirea aici, e bine sa stii ca tot in zona Anamur te asteapta si pestera Kosekbuku. 

Kosekbuku Cave se afla la 12 kilometri nord-vest de centrul orasului Anamur si este impartita in 3 sectiuni, fiecare cu denumirea sa sugestiva: Dorinta, Vindecare si Pace. Aerul din interiorul pesterii este considerat benefic pentru persoanele care sufera de astm bronsic. 

In loc de concluzie

Anamur poate fi genul atractie cat se poate de interesanta pentu acei turisti pasionati de istorie, relativ usor de vizitat de catre cei cazati in zona Alanya.

Daca ai ajuns pana acum la Anamur, asteptam cu interes si feedback-ul tau, iar daca ti-am starnit apetitul pentru un concediu in zona Alanya, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Alanya!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?