Antalya City, cel mai animat oras de pe coasta turceasca a Marii Mediterane

Orasul Antalya din Turcia este cel mai dezvoltat oras din intreaga provincie, fiind totodata recunoscut drept capitala turismului turcesc. Orasul are propriul aeroport (Aeroportul International Antalya) si este locul in care cei mai multi dintre turisti sosesc pentru a-si petrece vacanta intr-una dintre statiunile acestei zone turistice.

Antalya City are o pozitie geografica unica pe coasta Marii Mediterane, avand atat locuri naturale fermecatoare, cat si o multime de atractii turistice. Orasul are o zona de marina, un port industrial si propriul aeroport, iar centrul vechi Kaleici este considerat a fi unul dintre principalele obiective turistice ale orasului Antalya, alaturi de plaja Konyaalti, Acvariul din Antalya si multe alte locuri de interes turistic.

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza o scurta prezentare a orasului Antalya, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Antalya, cu zeci de hoteluri din intreaga zona.

Motive pentru o vacanta in Antalya City

Orasul Antalya City este vazut mai mult drept o atractie a regiunii Antalya si mai putin drept un loc in care sa te cazezi si spunem asta pentru ca in imediata apropiere a sa se afla alte statiuni celebre pentru potentialul lor turistic (Lara, Kemer, etc.).

De ce ti-ai face vacanta in Antalya City sau intr-una dintre statiunile sale invecinate?

  • ai Aeroportul International Antalya foarte aproape
  • in Antalya City se afla Kaleici – zona de centru vechi, extrem de incarcata de istorie si plina de atractii
  • Antalya City este un oras extrem de animat, ideal pentru cei care sunt pusi pe vizitat, dar si pe distractie
  • ai plaje frumoase si bine organizate in apropiere, de toate felurile si pentru toate gusturile (formate din pietris – Konyaalti, din nisip – plaja Lara, din pontoane de lemn – Mermerli)
  • poate fi un loc ideal in care sa faci shopping
  • poate fi un bun punct de plecare catre toate atractiile regiunii

Suna bine? Daca rezonezi cu oportunitatile de mai sus, e posibil ca in continuare sa citesti mai multe amanunte despre urmatoarea ta destinatie de vacanta 🙂

Unde este Antalya City si distante din celelalte statiuni

Antalya City este localizat in sudul Turciei, la poalele muntilor Taurus, intre statiunile Kemer si Lara.

Aeroportul International Antalya se afla la doar 14 kilometri de centru, ceea ce inseamna ca intre cele doua ai putea sa faci in jur de 30 minute cu masina, intr-o zi cu trafic normal.

Te poti deplasa usor in oras fie cu taxi, fie cu autobuzele locale (caz in care preturile calatoriilor vor fi modice), dar si cu masina inchiriata (sunt multe centre rent a car in Antalya City).

Daca alegi sa vii in Antalya cu masina, trebuie sa stii ca intre Antalya City si Bucuresti sunt in jur de 1340 kilometri, distanta ce se recomanda a fi parcursa cu o oprire de-o noapte pe traseu.

Mai multe detalii despre traseul cu masina spre zona Antalya te asteapta la noi pe blog, in articolul: Drumul spre Antalya cu masina. Cel mai bun traseu si distante catre toate statiunile cunoscute

Distante intre Antalya City si alte statiuni

  • distanta Kemer – Antalya City: 43 kilometri
  • distanta Lara – Antalya City: 14 kilometri
  • distanta Belek – Antalya City: 40 kilometri
  • distanta Kemer – Antalya City: 133 kilometri

Vremea Antalya City si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Orasul Antalya, la fel ca intreaga provincie Antalya, este caracterizat de un climat mediteranean, cu veri calduroase si ierni foarte blande.

Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in Antalya City in lunile iulie-august, atunci cand media maximelor depaseste 35 grade la umbra.

Tot atunci vei intalni si cea mai calda apa a marii, cu valori medii de aproximativ 28-29 grade.  

Trebuie sa ai in vedere ca pe langa temperaturile ridicate, care pot deveni deranjante in miez de vara, te mai poti confrunta si cu aglomeratie in perioada iulie-august, caci in acest interval, Antalya City este vizitata de cel mai mare flux de turisti.

Daca vrei sa eviti caldura, dar si cozile la obiectivele turistice si aglomeratia de pe plaja si din oras, poti veni in Antalya City in luna mai, la inceput de iunie, la sfarsit de septembrie sau la inceput de octombrie.

In aceste cazuri, temperaturile vor fi mai placute, iar preturile la cazare mai prietenoase cu buzunarul.

Plaja Konyaalti si alte plaje din apropiere

Konyaalti este plaja publica din Antalya City si este localizata in partea de vest a orasului, la aproximativ 5 kilometri de centrul vechi Kaleici. Este locul in care localnicii si cei cazati in oras vin sa se relaxeze la malul Marii Mediterane si este totodata foarte populara si destul de aglomerata, mai ales in plin sezon.

Plaja orasului Antalya este accesibila tuturor si este dotata cu mai multe facilitati, respectiv vestiare, dusuri, sezlonguri si umbrele ce pot fi inchiriate. Plaja se intinde pe 7-8 kilometri si are un amestec de nisip cu pietris, iar intrarea in mare este in general lina, insa apa are adancimi mari destul de aproape de mal, asadar atentie celor care merg aici alaturi de copii.

De-a lungul plajei Konyaalti exista multe hoteluri, restaurante, cafenele si snack-baruri, dar si diferite centre destinate sporturilor acvatice. 

Plaja Mermerli este o plaja la indemana celor care viziteaza centrul vechi. O gasesti in vecinatatea portului vechi, insa nu are un aspect clasic, ci este amenajata cu sezlonguri si umbrele amplasate pe platforme de lemn. Taxa de acces este de 150 lire turcesti, pret in care ai inclus si sezlong, umbrela si acces la dusuri.

Mermeli este o plaja micuta, iar in miez de vara poate deveni foarte aglomerata. Pentru a ajunge la baza plajei, e nevoie sa cobori o serie de trepte, aspect ce ar putea sa o faca destul de inconfortabila pentru familiile cu copii.

Plaja Lara este practic a doua plaja principala aflata la indemana celor care-si petrec vacantele in zona orasului Antalya. Este o plaja foarte lunga, formata din nisip, preferata in mod deosebit de catre familiile cu copii.

Se afla la circa 11-12 kilometri de centrul orasului si are atat segmente private, administrate de unitatile de cazare din prima linie, cat si segmente publice.

Unde te cazezi in Antalya City

Cei mai multi dintre cei care se cazeaza in partea de oras sunt fie persoanele care calatoresc in scop de business, fie acei turisti care doresc sa faca shopping sau sa petreaca o vacanta activa si sa exploreze cele mai multe dintre obiectivele acestei zone cosmopolite.

In linii generale, cei care aleg sa-si petreaca vacanta in zona Antalya aleg resorturile din statiunile invecinate si viziteaza Antalya City pentru atractiile sale, fie pe cont propriu, fie prin intermediul excursiilor optionale organizate de operatorii locali si disponibile in receptia majoritatii hotelurilor.

Daca totusi esti tentat sa stai chiar in Antalya City, exista in zona de centru o serie de hoteluri de tip boutique, foarte cochete, pe care le poti avea in vedere. Sunt si apartamente de inchiriat, pentru cei care prefera aceasta alternativa.

Totodata, in zona din spatele plajei Konyaalti, exista numeroase unitati de cazare, pentru toate preferintele si toate buzunarele.

Daca vrei sa stai insa intr-un resort mai mare si sa ai la indemana o plaja comoda, generoasa in dimensiuni si bine organizata, e bine de stiut ca in imediata apropiere a orasului se afla statiunea Lara, unde te asteapta nenumarate variante de hoteluri, multe cotate cu 5 stele.

Centrul vechi din Antalya City si alte atractii de vazut

Centrul vechi Kaleici este considerat a fi bijuteria din Antalya City, respectiv unul dintre locurile care includ ramasite istorice din cele mai vechi timpuri. Stradutele inguste, casele vechi, urmele stilurilor arhitecturale grecesc si otoman, alaturi de ruinele zidurilor fortificate sunt doar cateva dintre atractiile centrului istoric.

Cateva dintre obiectivele de bifat in Kaleici sunt Poarta lui Hadrian, Minaretul Yivli, Turnul Hidirlik si Minaretul Kesik, alaturi de portul vechi (restaurat in anii 80), toate aflandu-se pe o suprafata de 1 kilometru patrat, ceea ce inseamna ca le vei putea vedea in majoritate intr-o scurta plimbare.

Centrul vechi poate fi vizitat si pe timp de zi (pe unele dintre stradute, accesul cu masina este restrictionat), insa devine fascinant pe timp de seara. Zona se anima puternic, exista multe magazine cu suveniruri si diferite alte obiecte sau articole vestimentare, hoteluri, baruri si multe restaurante.

O parte dintre barurile si restaurantele din zona Kaleici au si o curte interioara, un loc perfect pentru a savura o bautura sau pentru a lua masa daca alegi sa te plimbi prin centru in timpul zilei, cand temperaturile sunt destul de ridicate.

Viata de noapte este destul de activa si foarte colorata, in special in zona centrului vechi. Barurile si restaurantele sunt in general deschise pana tarziu si o parte dintre ele au muzica live.

Alte atractii importante din Antalya

Acvariul din Antalya se afla in apropierea plajei Konyaalti si este locul in care poti traversa cel mai lung tunel subacvatic din lume, insa totodata si locul in care poti vizita Snow World pentru a te bucura de zapada si temperaturi scazute, dar si Muzeul figurilor de ceara si Wild Park (expozitie de reptile).

Muzeul Antalya (Antalya Museum) este un loc potrivit pentru tine daca esti pasionat de istorie, caci vei putea admira aici numeroase descoperiri din timpul excavatiilor de la siturile arheologice din zona de coasta a Turciei.

Exista 14 sali principale cu exponate, iar muzeul se intinde pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, asadar vei avea nevoie de ceva mai mult timp daca vrei sa vizitez toate sectiunile. Daca vrei sa afli mai multe detalii despre program si tarife de intrare, poti consulta site-ul oficial al muzeului.

Cascadele Duden, aflate la aproximativ 10 kilometri distanta de centrul orasului Antalya, reprezinta una dintre atractiile naturale deosebit de vizitate ale acestei zone.

Chiar daca nu sunt in apropiere de celelalte obiective din interiorul orasului, aceste cascade pot fi vizitate si cel mai bine observate in cadrul excursiilor cu barca. Cascadele Duden se varsa direct in Marea Mediterana, iar imaginea este intr-adevar captivanta, mai ales daca le surprinzi din fata (de pe mare).

Tünektepe Teleferik si Olympos Teleferik sunt doua trasee de telecabina localizate in apropierea orasului Antalya. Primul este mai scurt, insa mai apropiat de oras, iar al doilea va fi la indemana ta daca esti cazat in Kemer.

Familiile cu copii pot merge si la Dinopark Antalya, localizat insa ceva mai aproape de Kemer, la circa 35 kilometri departare de Antalya City, pe o suprafata de 30.000 metri patrati.

Cei mici au la indemana aici si alte activitati precum echitatie, perete de escalada, trambulina, mini zoo, etc.

Kurşunlu Waterfall Nature Park este un parc natural din apropierea orasului Antalya City si o alta ocazie perfecta pentru o plimbare prin natura.

Gazduieste o cascada inalta de circa 18 metri, alaturi de mai multe mici lacuri si cascade adiacente. Cei veniti aici au posibilitatea de a face drumetii, iar micutii au la dispozitie si locuri de joaca, alaturi de oportunitatea de a calari ponei.

Despre shopping in Antalya City

Antalya City sta foarte bine la capitolul locuri destinate shopping-ului, prin urmare vei gasi aici mai multe mall-uri, zone comerciale si zone de bazar.

Mall-urile din Antalya City sunt numeroase, iar aici poti gasi magazine ale unor branduri celebre, insa nu vei avea posibilitatea de a negocia preturile sub nicio forma. Terracity este cel mai cunoscut mall din oras si gazduieste in jur de 180 de magazine, iar urmatorul ca si popularitate este Migros Shopping Center (atentie, a nu fi confundat cu Migros super market).

MarkAntalya este un alt centrul comerical, din vecinatatea centrului vechi, iar Mall of Antalya este localizat in apropierea aeroportului (insa aici nu vei gasi multe branduri cunoscute). Langa Mall of Antalya se afla si centrul comercial Agora.

Zonele de bazar din Antalya City se afla in special in centrul vechi, asadar este aproape imposibil ca in timpul unei plimbari prin aceasta zona sa nu observi si tarabele cu articolele specifice unui bazar turcesc. Vei gasi aici o multime de suveniruri, rahat turcesc si alte produse traditionale gata ambalate si magazine de covoare turcesti, iar preturile pot fi negociate.

Restaurante in Antalya City. Unde si ce poti manca

Orasul Antalya este vestit si pentru multitudinea de restaurante, terase, baruri si cafenele. Indiferent daca vrei sa iei masa intr-un restaurant elegant si bine cotat sau daca vrei sa te bucuri de aromele unice ale mancarurilor de tip street-food, in acest oras nu ai prea multe sanse sa nu-ti faci toate poftele.

Multe dintre restaurantele din Antalya City au ca specific bucataria mediteraneana, prin urmare vei gasi o varietate de preparate din peste, fructe de mare, preparate cu legume si aperitive din gastronomia turceasca. Kebab-urile si carnea la gratar nu vor lipsi din meniurile restaurantelor din Antalya, iar la capitolul deserturi, vei avea parte de o adevarata incantare.

Restaurante din Antalya City cu review-uri pozitive si localizate central:

  • Ayar Meyhanesi
  • Balikci Meyhanesi Kaleici
  • Yemenli Meyhanesi
  • Pizza Argentina
  • Meyhanet
  • Kaleici Meyhanesi Konyaalti (in zona plajei Konyaalti)

In loc de concluzie

Orasul Antalya merita vizitat daca-ti faci vacanta aceasta zona turistica si mai ales daca esti cazat intr-una dintre statiunile din apropiere (Lara, Kemer).

Ai multe activitati si atractii la dispozitie, poti face shopping intr-o multime de locatii, iar daca vrei o experienta culinara desavarsita, poti alege o seara in care sa vii sa iei masa aici.

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai tari oferte vacante Antalya, cu propuneri de hoteluri din toata regiunea!

Alte articole care te mai pot interesa 

 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?