“Orasul aproape de mare” – Pomorie, Bulgaria

sunset resort pomorie
Postat de

Statiunea Pomorie dispune de o natura unica care il face un loc atractiv pentru odihna pe tot parcursul anului si tratament pentru diferite boli. Orasul Pomorie (aproximativ 14 500 de locuitori) este situat pe o peninsulă stâncoasă îngustă, ivindu-se 3,5 km în Marea Neagră, la 20 km de Burgas si la 18 km de statiunea Sunny Beach.

Clima este extrem de favorabila: soare continuu, care ajunge până la 2360 ore pe an. Temperatura medie a aerului si apei în luna iulie este 23,6. În consecintă, ca urmare exista difertie tipuri de vânturi specifice marii (ex:briza) care reîmprospăteaza aerul in mod ritmic. Orasul a fost fondat în secolul IV î.Hr. lângă un lac sarat numit de tracii antici ca fiind “sacru” datorita proprietatilor sale curative.

La prima ora, dimineata, înainte de răsărit, aerul este bogat în ozon si ioni negativi, razele ultraviolete si iod, lansate sub forma de gaz de catre algele marine.

Din cauza răcirii lente a apei de mare, toamna este calduroasa si continuă. Temperatura medie de toamnă este de 20,5 grade. Ninsorile sunt minime ca si cantitati de zăpada si durează nu mai mult de 5 până la 7 zile. De la mijlocul lunii octombrie până la începutul lunii martie marea încălzeste aerul.

Temperatura medie pe timp de primăvara este de 14 grade. Un astfel de climat permite statiunii sa fie utilizata de la începutul primăverii până toamna târziu pentru tratament cu bai de soare si apa de mare. De asemenea, acest cilmat placut a vaforizat si dezvoltarea unei centuri de fructe si legume care înconjoară Pomorie cu 17 podgorii de 200 de hectare, 2 200 de hectare livezi si 800 de hectare grădini de legume asigura abundenta statiunii la capitolul fructe si legume.

Este dovedit faptul că multumita calitătilor namolului sau curativ extras din lacul sarat, claseaza namolul de Pomorie printre cele mai bune din lume.

În sanatoriul modern aflat in localitate se vindecă diferite boli pe tot parcursul anului. Este vorba despre boli ale sistemului osos, cel muscular, ginecologice, de recuperare post chirurgie, sespre boli de piele, ai nervilor periferici, afectiuni ale organelor respiratorii, boli ale ficatului, inimii si alte.

În statiunea Pomorie, malul este jos, cu nisip fin si cu un orizont complet deschis la est la vest. Acesta este apărat la nord de muntii Balcani. Linia Plaja se întinde pe o suprafată de 18 700 mp. Acesta este de 4 200 m lungime cu nisip bogat în fier. Linia de coastă este lina, cu o usoară pantă si curenti marini reci, destul de sigura pentru copii si înotători fără experientă.

Pomorie este, de asemenea, una dintre cele mai renumite statiuni de bai de nămol din Bulgaria. Baile de nămol sunt o atractie turistică foarte populară. O mică parte din Pomorie păstrează încă clădiri istorice vechi, cu primul nivel din caramida si etajul al doilea imbracat in lemn, similare cu cele din Nesebar si Sozopol. În Pomorie puteti vizualiza doar manastire care este situat aproape de mare si aflata inca in functiune.

În istoria sa de 25 secole, Pomorie (până în 1934 numit Anhialo), are o istorie turbulentă – fosta colonie greaca, “civitas magna” – un oras prosper în Imperiul Roman, cetate importantă a primului Statul bulgar, furnizor principal de sare de mare, vin si coniac din Imperiul Otoman, Pomorie a fermecat mii de oameni de pretutindeni.

Numele Pomorie înseamnă in limba bulgara oras aproape de mare si are radacini care pot fi urmărite cu milenii in urma. Pomorie este înconjurat de podgorii si livezi de fructe. Prin urmare, se recomandă sa degustati diferitele vinurile din această regiune.

Printre cele mai interesante locuri de interes în Pomorie sunt vechiul Tomb Dome, din epoca dominatiei romane pe aceste meleaguri, mănăstirea ” St George” – un monument de arhitectură medievală, biserica mica” Hristos” de la 1764, precum si biserica” Fecioara Maria”, construita de cel mai bun elev al lui Kolio Ficheto – Usta Gencho.

Statiunea Pomorie dispune de peste 60 000 de locuri de cazare de categoria 1, 2 si 3 stele, în pensiuni familiale (hoteluri), hoteluri cu toate facilitatile pentru o odihna linistita in familie, o multime de unităti de alimentatie, piscine interioare. Linii confortabile de transport conecteaza Pomorie cu alte orase si statiuni. Aeroportul se află la doar 8 km distantă. Imediata apropiere a statiunii Sunny Beach si Burgas extind posibilitătile de divertisment.

Pomorie Bay este preferat pentru yachting si navigatie, precum si de pescarii amatori. Împreună cu mijloacele traditionale de trai al populatiei locale – viticole, producătoare de vin, productia de sare si pescuit, turismul si activitătile sale complementare, definesc noua imagine a statiunii Pomorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>
Rezerva mai usor
Autentifica-te in aplicatia Travel Planner pentru a rezerva mai repede si pentru a primi pentru cele mai bune oferte.
Login cu Facebook Login cu Google
sau
Continuand, inseamna ca este de acord cu Termenii si Conditiile