Despre Sozopol Bulgaria, orasul artistilor de la Marea Neagra

sozopol bulgaria
Postat de

Planuiesti o vacanta intr-un loc boem, plin de istorie si aproape de Romania? Sozopol, unul dintre cele mai vechi orase de pe litoralul bulgaresc, poate fi destinatia potrivita pentru concediul tau daca vrei un loc in care sa poti combina statul la plaja cu alte activitati, dar si cu experiente culinare pozitive.

Sozopol este un oras-statiune din sudul litoralul bulgaresc, localizat pe o mica peninsula stancoasa si este impartit, asemanator statiunii Nessebar, intr-o parte noua a orasului si o parte veche. Ti-am pregatit la noi pe site si o serie de oferte vacanta Sozopol!

Sozopol se afla la 34 de kilometri nord de Burgas, la 69 de kilometri de Nessebar si la 163 de kilometri de Varna.

sozopol bulgaria

Argumente pro vacanta in Sozopol, Bulgaria

  • in Sozopol poti sa combini plaja cu activitati in orasul vechi
  • foarte aproape de Sozopol poti vizita castelul Castelul Ravadinovo, care este una dintre cele mai importante atractii din zona
  • copiii se pot distra la Aquapark Neptun Sozopol
  • clima din zona Sozopol Bulgaria este uscata, cu un sezon care se intinde pana tarziu, in luna septembrie
  • ai multe variante de restaurante unde poti manca foarte bine, la un pret convenabil
  • poti face shopping pentru ca in Sozopol ai o varietate de magazine cu produse locale, suveniruri
  • sunt cateva insule in apropiere pe care poti sa le vizitezi si poti face excursii de o zi catre orasele Burgas si Nessebar

Statiunea Sozopol se afla la 348 de kilometri de Bucuresti, la 271 de kilometri de Vama Veche si la 163 de kilometri de Varna. Sozopol se aseamana ca si stil cu Nessebar, insa nu este o statiune atat de comerciala, acesta fiind si motivul pentru care este preferata de localnici. Tocmai de aceea, in Sozopol poti avea o experienta mai autentica decat in alte statiuni din Bulgaria.

Partea veche a orasului Sozopol este cea mai vizitata de catre turisti si tot partea in care poti lua masa la restaurante cu priveliste superba.

sozopol bulgaria

Vei gasi hoteluri bine cotate in partea noua a orasului Sozopol, in imediata apropiere de plaja si cu masa in regim all inclusive, dar si un hotel extrem de cochet, de tip boutique, in centrul istoric (Hotel Blu Bay), alaturi de alte cateva variante.

Sunt trei plaje principale in Sozopol, doua dintre acestea in partea noua a statiunii si una in partea veche, care are si o parte de plaja libera destul de mare.

sozopol bulgaria

Ce trebuie sa stii despre orasul statiune Sozopol, Bulgaria 

Este una dintre cele mai apreciate zone din sudul litoralului bulgaresc, in special de catre bulgari, pentru ca este linistita si pentru ca imbina partea de plaja cu partea de obiective turistice. Nu sunt putini turistii care au descris Sozopol ca fiind cel putin la fel de fermecator ca Nessebar.

Cu toate acestea, Sozopol nu este la fel de vizitat ca Nessebarul, prin urmare, nu vei intalni aglomeratii la fel de mari. Orasul vechi din Sozopol a fost declarat muzeu în 1974, incluzand mai mult de 180 de locuinte, construite incepand cu mijlocul secolului al 18-lea si pana la începutul secolului al 19-lea.

Casele din Orasul Vechi Sozopol sunt construite din piatră si lemn, conforme cu asa-numita Scoală de arhitectură a Marii Negre. O plimbare de-a lungul Orasului Vechi, printre aleile sale pietruite si înguste dezvăluie o serie de case de epoca intr-un stil mediteranean, avand fundatii din piatră decorate cu lemn in partea superioara si cu acoperisuri acoperite de tiglă rosie.

Poti vizita in plimbare ruinele zidurilor vechi, turnul cetatii, diferite muzee, Catedrala Sfantul Chiril si Metodie, iar in imediata apropiere a statiunii gasesti Castelul Ravadinovo si poti petrece o zi plina de distractie la Aquapark Neptun. Tot in apropierea orasului-statiune Sozopol se afla si mai multe insule care pot fi vizitate.

Preturile din Sozopol sunt ceva mai scazute comparativ cu restul litoralului bulgaresc, iar orasul vechi de aici poate fi asemanat unui mic labirint gratie stradutelor inguste si pavate, pline de case traditionale inca locuite, mici magazine si restaurante.

Sozopol este si locul in care vei manca bine, multe dintre restaurantele de aici fiind laudate, in special la capitolul preparate din peste sau fructe de mare.

sozopol bulgaria

Unde parchezi in Sozopol si care sunt tarifele la parcare

Exceptand situatia in care iti vei lasa masina in parcarea hotelului, trebuie sa stii ca in Sozopol exista mai multe parcari private amenajate, in cazul in care vrei sa iei masina pentru a ajunge mai aproape de obiective sau de restaurantele din partea veche.

Exista in jur de 5 parcari private in orasul vechi, iar tarifele sunt undeva la 2 leva/ora. Poti achita si tariful integral pentru o zi (aproximativ 8 leva/zi, in cazul in care stii ca vei petrece mai mult timp acolo si vrei sa beneficiezi de o reducere la parcare). Recomandata este si parcarea din Marina Port Sozopol, care este una dintre cele mai incapatoare.

Nu parca neregulamentar si tine cont de indicatoarele cu oprirea interzisa, pentru ca masinile se ridica destul de des in Sozopol, iar taxa pentru recuperarea masinii este de aproximativ 50 de leva.

Vremea in Sozopol, Bulgaria. Cand e bine sa-ti faci vacanta aici

Temperaturile in Sozopol sunt prietenoase in general pe intreg parcursul sezonului cald. Cele mai putine sanse de ploaie in Sozopol se inregistreaza in lunile august si septembrie.

In luna iunie, temperaturile maxime au o medie de 24 de grade, in timp ce in august se intregistreaza cele mai ridicate temperaturi, cu o medie de 28 de grade.

Apa marii inregistreaza o medie de 21 de grade in lunile iunie si septembrie, iar in luna august atinge o medie de 25 de grade.

sozopol bulgaria

Plaja Sozopol, cu nisip fin si portiuni de plaja amenajata, dar si libera

In partea noua a orasului vei gasi doua plaje, ambele cu nisip fin: Bamboo si Harmanite, prima dintre acestea fiind si cea mai amenajata. Harmanite are terase si baruri pe plaja, dar si o mare portiune de plaja libera.

Plaja centrala a statiunii, aflata in partea veche a Sozopol, are atat o parte amenajata cu sezloguri si umbrele, cat si o parte destul de extinsa de plaja libera. Si in cazul acesteia te poti bucura de nisipi fin, baruri pe plaja, restaurante si terase. De asemenea, vezi gasi cateva plaje excelente si campinguri in apropiere de Sozopol: Garden (Gradina), Zlatna Ribka (Pestisorul de aur), Kavatsi, Good Times si Smokinya.

Vezi mai multe detalii despre plajele din Sozopol

plaja sozopol bulgaria

Hoteluri Sozopol Bulgaria. Unde te cazezi daca iti faci vacanta aici

Gasesti hoteluri in Sozopol atat in orasul nou, cat si in orasul vechi, insa hotelurile moderne, resorturile se gasesc in afara orasului.

Desi cele mai moderne hoteluri sunt situate cu precadere in partea orasului nou, vei gasi si cateva exceptii in partea orasului vechi, a caror oferta merita studiata.

Spre exemplu, Hotel Blu Bay de 5 stele, este un hotel de tip boutique, situat in centrul istoric din Sozopol, in zona portului, cu camere ultramoderne.

Exemple de hoteluri de 4 stele din Sozopol

hotel apolonia resort sozopol

Obiective si atractii turistice in Sozopol si in imediata vecinatate a statiunii

In orasul vechi din Sozopol poti vizita o multitudine de biserici si capele, cea mai importanta dintre acestea fiind Catedrala Sfantul Chiril și Metodie. Tot aici vei gasi si mai multe muzee, printre care Muzeul de Arheologie sau Muzeul de Arhitectura si Istorie.

Alaturi de ruinele zidurilor vechi si de turnul cetatii, in orasul vechi din Sozopol mai poti admira si casele traditionale construite din piatra si lemn (printre cele mai faimoase: casa Marieta Stefanova, Casa Joan, casa Kurtidi si casa Kreanoolu).

case traditionale sozopol

Orasul-statiune Sozopol este inconjurat de mai multe insule (5 la numar), fiecare dintre acestea cu o poveste aparte.

Poti citi mai multe informatii despre aceste insule, dar si despre alte obiective din Sozopol in articolul: Ce poti vizita in Sozopol si alte atractii interesante din statiune

In imediata vecinatate a orasului-statiune Sozopol, vei gasi Castelul Ravadinovo si Aquapark Neptun, ambele localizate in satul Ravadinovo din Bulgaria, si la o distanta de 5-6 kilometri de centrul statiunii Sozopol.

Castelul Ravadinovo este construit in stil medieval, insa este o constructie moderna care a inceput sa se inalte in anii 90, cunoscand o ascensiune rapida in randul atractiilor de pe litoralul bulgaresc. Castelul face parte dintr-un intreg ansamblu, gandit asemenea unui parc de distractii cu diferite atractii precum gradinile cu plante exotice, centrul de echitatie, crama, o mica gradina zoologica, baruri si restaurant, alaturi de multe alte facilitati.

Vezi aici cat costa biletele si alte detalii interesante despre Castelul Ravadinovo

Aquapark Neptun are o varietate de tobogane cu apa, atractii acvatice, restaurante si baruri si poate fi locatia potrivita daca ai nevoie de o zi de relaxare combinata cu distractie alaturi de cei dragi.

Cele mai mari festivaluri din Sozopol sunt Festivalul Apollonia (1-10 septembrie) si JulyCelebration (1 Iunie – 30 Iulie).

Te-ar putea interesa si articolul: Top orase litoral Bulgaria. Care sunt cele mai importante si mai animate orase si ce poti face in fiecare

Baruri si restaurante in Sozopol si ce poti manca

Sozopol este apreciat pentru restaurantele si mancarurile de aici, cu preturi mai mici in comparatie cu alte statiuni bulgaresti si feluri de mancare gustoase. Numeroase baruri, restaurante, fast-food-uri, grill-uri, baruri sunt împrăstiate de-a lungul aleilor din Sozopol. Ele oferă diverse preparate bulgaresti si internationale. Cu vedere la mare, strazile Morski Skali si Milet sunt căptusite cu restaurante mici si cafenele.

Printre cele mai recomandate restaurante din Sozopol se numara:

  • La Veranda, unde poti manca midii cu ceapa si usturoi, alaturi de alte fructe de mare, preparate din peste dar si preparate vegetariene
  • The White Dolphin, cu recenzii pozitive la preparatele din peste
  • Mehana Sozopol, localizat in inima orasului vechi. Aici poti savura preparate la gratar, preparate bulgaresti, portiile fiind foarte mari
  • Del Muro, cu mancare specific italieneasca dar si preparate locale, plating deosebit, situat la malul marii
  • The Windmill, cu preparate locale, carne la gratar, fructe de mare si salate, dar si o priveliste frumoasa
terasa sozopol bulgaria

Preturile din statiunea Sozopol, Bulgaria

In ceea ce priveste preturile din Sozopol, Bulgaria, nu sunt putini turistii care au remarcat ca acestea sunt usor mai scazute comparativ cu preturile din statiunile bulgaresti mai renumite, asadar Sozopol are un plus si la acest capitol.

Suvenirurile din Sozopol sau alte obiecte de imbracaminte au preturi medii sau mai mici in raport cu celelalte statiuni din Bulgaria.

La restaurante, preturile medii arata cam asa:

  • un meniu pentru o persoana la un restaurant tip fast food – 7.50 leva
  • masa la un restaurant mediu cotat, pentru 2 persoane, cu 3 feluri de mancare incluse – 40 leva
  • un capuccino – 2 leva
  • bere de import la 0.33 – 2.50 leva

Shopping in Sozopol. Produse locale, suveniruri si alte magazine 

Daca te plimbi prin orasul vechi din Sozopol iti va fi greu sa nu sesizezi magazine de tipul celor de antichitati, anticariat sau ceramica.

Multe dintre produsele de ceramica sunt fabricate local si pictate manual si exista si cateva magazine de bijuterii, unele handmade.

Vei mai gasi aici si magazine de tip wine shop sau magazine cu specialitati si produse locale (condimente, ceaiuri, lichioruri) dar si sapunuri sau alte produse cosmetice pe baza de lavanda.

shopping sozopol

Excursii de o zi cu plecare din Sozopol, Bulgaria 

Printre locurile care merita vizitate intr-o excursie de o zi cu plecare din Sozopol, Bulgaria, se numara orasul Burgas, statiunea Duni si nu in ultimul rand orasul Nessebar.

  • Daca vizitezi Burgas, vei parcurge un drum de aproximativ 34 de kilometri, si poti vedea lacul Atanasovsko, Ecoparcul Vaya, baile Aquae Calidae, muzeele din oras sau plaja din Burgas.
  • Daca pleci catre Duni, vei avea de parcurs doar 9,6 km si te poti bucura de plaja de aici, care se intinde pe 4.5 km, insa poti merge sa vizitezi si cetatea tracica Malkoto Kale din apropiere sau Capul Maslen.
  • Daca iti doresti sa vizitezi orasul-statiune Nessebar, trebuie sa stii ca distanta Nessebar Sozopol este de 70 km, ceea ce inseamna ca vei parcurge un drum cu masina de circa o ora intre cele doua.
nessebar bulgaria

Cum ajungi in Sozopol? Trasee si distante rutiere

Daca vii dinspre Bucuresti, poti alege unul dintre urmatoarele trasee:

  • Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Sumen – Burgas – Sozopol (348km)
  • Bucuresti – Calarasi – Silistra – Sumen – Burgas – Sozopol (403 km)

Daca pleci catre Sozopol, Bulgaria, din zona litoralului romanesc, vei parcurge traseul de mai jos:

  • Constanta – Negru Voda – Dobrici – Varna – Burgas – Sozopol (311 km)
  • sau cu plecare din Mangalia, pe un traseu mai frumos Vama Veche – Sabla – Cavarna – Balcic – Varna – Burgas – Sozopol (280 km)

Daca pleci din Iasi, Galati sau Braila poti merge catre Calarasi – Sumen – Burgas – Sozopol. Daca pleci din Craiova, cel mai rapid traseu este cel cu iesire pe la Giurgiu, continuand traseul exemplificat mai sus, cu plecare de Bucuresti.

Taxe de drum: In cazul in care vei merge pe Autostrada Soarelui, trebuie sa achiti taxa de autostrada, care poate fi achitata in prezent si prin SMS, pentru a evita cozile la punctele de plata. Daca alegi un traseu cu trecere pe la Ruse, vei achita si taxa de 3 euro/sens pentru pod. De asemenea, vigneta bulgareasca nu trebuie sa-ti lipseasca pe teritoriul Bulgariei, aceasta avand pretul de 15 leva/o saptamana. Multe autobuze publice merg dinspre Burgas si statiunile vecine la Sozopol.

Daca nu esti cu masina, cel mai simplu mod este de a prinde un autobuz este de la gara Burgas centrală sau statia de autobuz. Dacă veniti cu masina dinspe orasul Burgas alegeti drumul ce duce spre sud si statiunile Chernomorets, Primorsko, Kiten. Distanta de la Burgas este de 34 km, iar drumul este foarte bun. Urmati desigur indicatoarele de Sozopol. Atunci cand ajungeti la intrarea in oras, faceti dreapta daca doriti sa ajungeti in orasul nou si stanga catre orasul vechi. Accesul cu masina in orasul vechi este limitat.

In timpul verii, microbuze private si autobuze publice ofera servicii de transport regulat din si catre Burgas si alte statiuni din jur. Statia de autobuze este vizavi de parcul mare unde există de asemenea si o statie de taxi. Microbuzele private pleacă din apropiere, la aproximativ 50 de metri. “Taxiurile-barca” au ca destinatiela Burgas, Nessebar, Varna si catre alte multe destinatii.

Concluzionand, Sozopol este una dintre destinatiile interesante din sudul litoralului bulgaresc, si chiar daca decizi sa te cazezi in alta statiune din zona, poate mai cunoscuta, sau, din contra, mai linistita, merita sa faci o vizita intr-o seara si pana aici, caci vei fi surprins de frumusetea locului!

Alte articole despre Sozopol

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?