Pasaport COVID – Cand va fi disponibil pentru calatorii si ce include

Postat de

UPDATE 10.12.2021 Detaliile si informatiile actualizate referitoare la certificatul digital pot fi urmarite pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe, aici.

UPDATE 17.03.2021

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea pentru certificatul digital de vaccinare.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Elementele-cheie ale regulamentului propus astăzi de Comisie sunt următoarele:

Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE:

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Toate detaliile sunt aici.

Uniunea Europeana a anuntat noul proiect pentru un “pasaport COVID de calatorie” sau “pasaportul verde”. Documentul va fi disponibil in format digital, pe telefon, sau tiparit si ne va asigura vacante linistite in Bulgaria sau vacante in Grecia, fara testari la frontiere, cozi sau carantina.

Este vorba despre un card care atesta faptul ca nu avem noul coronavirus. Documentul va fi gratuit si va putea fi descarcat automat.

Documentul ar putea fi cod de bare sau unul QR, usor de verificat prin scanare si greu de falsificat. Toate tarile emitente vor trebui sa treaca pe acest pasaport COVID una dintre urmatoarele trei informatii:

  • Dovada ca ati fost vaccinat cu unul dintre cele patru vaccinuri aprobate in Uniunea Europeana: Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson.
  • Rezultatul unui test PCR negativ.
  • Un test antigen care sa ateste ca ati facut boala si ca aveti anicorpi, care persista in sange luni de zile.

Daca una dintre cele trei conditii este indeplinita, puteti calatorii liber. Bolnavii cu afectiuni speciale, care nu se pot vaccina, nu vor avea restrictii. La fel si copiii. Celor doua categorii li s-ar putea cere test PCR negativ sau test antigen.

Comisia Europeana va prezenta proiectul Parlamentului European, care trebuie sa-l voteze.

Proiectul de certificat va fi prezentat miercuri si va contine informatii „ce vor indica daca o persoana a fost vaccinata impotriva COVID-19 sau daca aceasta s-a insanatosit, sau daca a obtinut un rezultat negativ la testul pentru depistarea noului tip de coronavirus”, a precizat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, in timpul emisiunii „Grand Rendez-vous” de pe postul Europe 1, in colaborare cu CNEWS si Les Echos, potrivit Agerpres.

Certificatul sanitar va fi in limba fiecarei tari si tradus in engleza, si “va fi valabil in toate tarile Uniunii Europene”, a mai mentionat comisarul despre noul pasaport COVID.

„Se lucreaza pentru ca aceasta sa fie realizat inainte de luna iunie”, a precizat Breton, estimand ca este „primordial sa se faca totul pentru a mentine sezonul turistic”.

“Saptamana viitoare, cel mai probabil, Comisia Europeana va veni cu o propunere legislativa pentru crearea acestei platforme europene, la care se vor conecta statele membre si prin care se va emite acest certificat de vaccinare, de test negativ sau de test anticorpi, ca am trecut prin boala, ca sa poata circula liber cetatenii, indiferent de motivul pentru care circula. Nu va fi un pasaport, nu vor fi restrictii, ci va fi un certificat care sa faciliteze libera circulatie, fara sa mai fii oprit la fiecare frontiera sa ti se verifice un document”, a declarat si Dacian Ciolos la Digi24.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?