La ski in Pamporovo, Bulgaria. Totul despre cea mai sudica si insorita statiune de ski de la vecinii bulgari

Pamporovo este o statiune de ski cunoscuta din Bulgaria, localizata in Muntii Rodopi, la o altitudine de 1620 de metri. Pamporovo are o clima blanda si, gratie pozitionarii sale sudice, este cea mai insorita statiune montana de la vecinii bulgari. 

Totodata, aceasta statiune isi bucura vizitatorii cu partii mai domoale, fiind si mai potrivita pentru familiile cu copii si pentru incepatori, mai ales ca este mai putin aglomerata.

In Pamporovo exista o oferta variata in ceea ce priveste hotelurile, scolile de ski, centrele de inchiriere echipamente, iar panta lina a muntelui o face sa fie potrivita pentru schiorii incepatori. Cu toate acestea, daca te numeri printre cei experimentati, te vei putea bucura si de o serie de partii mai anevoioase. Vezi ofertele pentru vacantele la ski in Pamporovo aici

Pamporovo se afla la 260 de kilometri distanta de Sofia, la 85 de kilometri de orasul Plovdiv si la aproximativ 10 kilometri de Chepelare. 

Pamporovo, Bulgaria

Despre statiunea de ski Pamporovo, Bulgaria. Ce trebuie sa stii daca ajungi aici 

Daca planuiesti o vacanta la ski in Pamporovo, trebuie sa stii ca statiunea este localizata in sudul Bulgariei, in provincia Smolyan si in Muntii Rodopi, la o altitudine de 1620 metri deasupra nivelului marii. Distanta Bucuresti Pamporovo este de 443 de kilometri.

Cel mai inalt varf din aceasta zona are 1928 metri (Varful Snezhanka), unde se afla si Turnul de televiziune Snezhanka, cu o inaltime de 156 metri. 

In Pamporovo gasesti 19 partii de ski, multe dintre acestea potrivite pentru schiorii incepatori. Vei gasi mai multe informatii despre domeniul schiabil din statiune si despre clasificarea partiilor de ski de aici intr-un subcapitol separat, mai jos. 

Pamporovo este inconjurata de paduri de pin si se distinge printr-un aer foarte curat si o clima blanda, ceea ce o face potrivita si pentru vacantele de vara. 

Gasesti aici multe restaurante bune, cu preturi relativ decente si cateva baruri cu program prelungit, insa nu te astepta la o viata de noapte extraordinar de activa, precum in Bansko, caci Pamporovo este o statiune mai linistita. Pe timp de vara, atmosfera relaxanta din statiune este si mai pronuntata. 

In centrul statiunii gasesti magazine cu echipamente de ski si alte articole sportive, cateva supermarketuri, farmacie, insa nu te poti bucura de prea mult shopping. 

Statiunea incepe sa devina din ce in ce mai cunoscuta in ultima perioada sub denumirea de Pamporovo Mechi Chal, intrucat se doreste sa includa si domeniul schiabil al micului oras Chepelare, aflat la aproximativ 10 kilometri distanta. Prin urmare, te poti bucura in zona Pamporovo de doua domenii de ski, fiecare dintre acestea cu partii bune si sisteme de transport prin cablu catre cele mai cunoscute trasee de ski. 

Pamporovo

Distanta Bucuresti Pamporovo si diferite trasee catre statiune 

Daca pleci din Bucuresti catre statiunea de ski Pamporovo din Bulgaria, vei avea de parcurs un drum de aproximativ 7 ore, fara sa punem in calcul timpul petrecut la vama (unde, de regula, nu se sta exagerat de mult). Distanta Bucuresti Pamporovo este de 443 de kilometri, iar traseul tau va trece pe la Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Asenovgrad – Pamporovo. 

Daca vii de la Constanta, vei intra in Bulgaria pe la Negru Voda – Kardam, iar de acolo vei merge pe ruta Dobrici – Varna – Sumen – Zimnita – Stara Zagora – Asenovgrad – Pamporovo. Distanta Constanta Pamporovo este de 573 de kilometri. 

Daca vii dinspre Craiova, vei intra cel mai probabil la vecinii bulgari pe la punctul de trecere Calafat- Vidin, si vei avea de parcurs o distanta de 549 de kilometric pana in statiunea montana, pe traseul Vidin – Montana – Vrata – Botevgrad – Sofia – Plovdiv – Pamporovo. 

Indiferent de ruta pe care alegi sa vii, este important sa nu uiti ca la intrarea in Bulgaria sa-ti cumperi vigneta, caci amenzile sunt destul de usturatoare daca esti prins fara ea. Vigneta costa 15 leva/o saptamana si poate fi cumparata din vama sau online. Totodata, nu uita ca regulile de circulatie din Bulgaria trebuie respectate – cel mai important este sa nu depasesti limitele de viteza, sa mergi cu luminile aprinse si pe timp de zi si sa porti centura de siguranta. 

Tine cont ca in Bulgaria cauciucurile de iarna sunt obligatorii in intervalul 15 noiembrie – 1 martie. 

Meteo Pamporovo. Cand incepe sezonul de ski si unde poti accesa Pamporovo webcam

Vremea in Pamporovo este caracterizata in general ca fiind blanda. Fiind cea mai sudica statiune montana de pe teritoriul Bulgariei, Pamporovo are parte de mai mult soare si de temperaturi destul de placute.

Temperaturile medii in lunile decembrie si ianuarie se situeaza intre -1 si 5 grade, iar stratul de zapada in luna decembrie masoara in medie aproximativ 52 de centimetri. Stratul de zapada de pe partii depinde, in mod evident, de conditiile meteo din respectiva perioada, insa statiunea se mandreste si cu o retea de tunuri de zapada (80 la numar) care acopera aproximativ 90% din suprafata domeniului schiabil. 

Sezonul de ski in Pamporovo ia startul de regula la inceput de decembrie si tine pana in luna aprilie. Gasesti pe acest site informatii actualizate despre vremea din statiune si despre stratul de zapada de aici, pe care-l poti verifica inainte sa pleci in vacanta. 

Daca esti interesat sa vezi de acasa live cum se prezinta situatia pe partiile din acesta statiune, iti recomandam sa accesezi Pamporovo webcam aici. Ai la dispozitie imagini transmise de 7 camere diferite, amplasate pe partiile Studenets, Snezhanka, Snezhanka 2, Stoykite, Yazovira 1, Yazovira 2 si Mechi Chal. 

Pamporovo

Cazare in Pamporovo, Bulgaria. Despre hotelurile din statiunea de ski 

In Pamporovo gasesti destul de multe hoteluri de 3, 4 sau chiar 5 stele, localizate atat in centrul statiunii, cat si in extremitatile acesteia. 

In functie de locul in care vrei sa te cazezi si de serviciile de care vrei sa beneficiezi, ti-am pregatit cateva sugestii la capitolul cazare in Pamporovo:

Hoteluri apropiate de partii si de centrul statiunii 

Hotel Perelik de 5 stele, localizat in centrul statiunii, la aproximativ 700 m distanta de partiile de ski. Hotelul are 3 cladiri cu apartamente, fiecare dintre acestea cu cate 8 etaje. Gasesti aici si un club de noapte. 

Hotel Orlovets de 5 stele, la 700 de metri distanta de partiile de ski, o varianta de cazare potrivita in mod special cuplurilor care cauta relaxare. Gasesti aici un restaurant cu o varietate de preparate traditionale. 

Hotel Effect Malina Residence de 3 stele, in apropierea partiilor de schi, are 15 apartamente cu un dormitor sau doua dormitoare. 

Hotel Snezhanka, asezat central, cu piscina interioara si camere moderne. Hotelul are un restaurant cu 250 de locuri si o taverna cu 80 de locuri. 

Hoteluri mai retrase si la o distanta mai mare de centrul statiunii

Hotel Belmont Ski & Spa de 4 stele, la 1.5 kilometri de centrul statiunii. Turistii cazati aici se pot bucura de un SPA cu o varietate de servicii si se pot caza fie in camere duble, fie in apartamente, toate dotate cu facilitati potrivite unei vacante reusite. 

Hotel Finlandia de 4 stele, la aproximativ 1.5 kilometri de centrul statiunii, este potrivit pentru o vacanta relaxanta, mai ales ca gasesti in incinta acestuia si un centru SPA destul de generos. 

Hotel Murgavets de 4 stele, la 1 kilometru distanta de partiile de ski. Te poti caza aici in camere duble standard, deluxe, dar si in apartamente cu un dormitor sau apartamente prezidentiale. Hotelul are un restaurant principal si un restaurant de tip mehana (taverna). 

Daca ti-am starnit interesul cu privire la organizarea vacantei tale de iarna in Pamporovo, gasesti la noi pe site cele mai bune oferte de cazare la hotelurile din aceasta statiune montana.

Hotel Finlandia Pamporovo
Hotel Finlandia, Pamporovo

Partii de ski in Pamporovo. Detalii despre telescaune, teleski si preturi la skipass 

Pe domeniul schiabil de la Pamporovo vei gasi 19 partii, foarte multe dintre acestea destinate incepatorilor si celor cu un nivel de pregatire mediu, insa exista si cateva trasee pentru schiorii profesionisti. 

Gasesti mai jos o harta a partiilor din Pamporovo, alaturi de culoarea atribuita in functie de nivelul de dificultate al fiecareia. Partiile destinate incepatorilor sunt marcate cu verde, iar cu albastru sunt notate partiile pentru incepatori/avansati, in timp ce partiile marcate cu negru sunt dificile si destinate profesionistilor. 

partii de ski Pamporovo

Poti afla mai multe detalii actualizate despre lista partiilor din Pamporovo, starea de functionare a acestora, dar si detalii despre nivelul de dificultate al fiecareia in parte, accesand aceasta pagina

In Pamporovo exista 7 trasee de telescaun si 6 trasee de teleski, dintre care unul de tip “Magic carpet” (Malina). Programul de functionare al acestora este in intervalul 8.45 – 16.30. Poti accesa aici lista tuturor sistemelor de transport pe cablu din statiunea de ski. 

Pe domeniul schiabil de la Mechi Chal, aflat in vecinatatea statiunii Pamporovo, vei gasi partia cu acelasi nume, care are o lungime de 2930 m, un nivel mediu de dificultate, si doua sisteme de transport prin cablu, respectiv un telescaun (4 persoane – 2700 metri) si un teleski pentru copii (mini drag), care urca pe o distanta de 150 de metri. 

Preturile la skipass-uri in Pamporovo sunt descrise de unii turistii romani ca fiind asemanatoare cu cele din Poiana Brasov, insa rentabile pentru ca domeniul schiabil din statiunea bulgareasca este mult mai extins.

UPDATE 23 decembrie 2022

Administratia partiilor din Pamporovo a publicat recent un anunt pe pagina oficiala de Facebook a statiunii:

Pamporovo deschide zona de schi pe 23.12! Eforturile intregii echipe, in ciuda conditiilor nefavorabile, au dat roade si vor incanta toti fanii sporturilor de iarna cu ocazia sarbatorilor de Craciun!

In zilele urmatoare, partiile 1, 1A, 6, 10 și 11 vor fi deschise, iar lifturile functionale vor fi 1, 2, 5 și 7. Piese suplimentare vor fi deschise in cateva zile, avand in vedere eforturile si prognozele echipei pentru temperaturi mai scazute.

Intre 23 și 28/12 (inclusiv ), pretul cardului zilnic de lift va fi 75 BGN. / adulți, 59 lv. / tineri (12-17,99 ani) sau persoane peste 65 ani și 45 BGN. /copii (7-11.99 ani).

Pentru informatii suplimentare si update-uri, este recomandat sa accesezi acest link.

Pamporovo Bulgaria
partie de ski Pamporovo

Inchiriere echipamente de ski si scoala de ski in Pamporovo 

Exista destul de multe centre de inchiriere echipament de ski si scoli de ski in Pamporovo.  Cele mai recomandate centre de inchiriere echipament sunt, in mod evident, cele care au review-uri bune pe Google sau pe Tripadvisor, insa sfatul nostru este sa te ghidezi si dupa aspectul accesoriilor pe care le vei inchiria, caci starea buna a acestora iti va oferi un plus de siguranta pe partie. 

Schiorii pot beneficia de mai multe oferte si reduceri daca aleg sa cumpere pachete care includ skipass, echipament inchiriat sau cursuri de ski. Poti consulta aici cateva exemple. 

Scolile de ski din Pamporovo sunt, de asemenea, nelipsite, iar recomandarea privind alegerea acestora consta mai mult in inscrierea la cursuri in cadrul unui grup restrans sau chiar la un instructor privat. De ce? Pentru ca in cadrul grupurilor deschise participa de regula prea multi incepatori, iar instructorul nu are timp suficient de alocat pentru fiecare participant in parte. Mai mult, o buna parte din durata cursului se va scurge asteptandu-i pe altii pentru a va regrupa, ceea ce inseamna ca timpul real in care vei invata tainele acestui sport se reduce considerabil. 

Exemple de preturi la serviciile de inchiriat echipament de ski in Pamporovo:

  • echipament full adulti: 30 leva/1 zi, 80 leva/3 zile, 150 leva/6 zile
  • echipament full copii cu marimea pana la 36 la clapari: 20 leva/1 zi, 50 leva/3 zile, 100 leva/ 6 zile 

Vei observa ca exista si oferte de genul early booking la serviciile de inchiriere echipament. Pentru sezonul 2022-2023, unele site-uri anunta un discount de 15 % discount pentru serviciile de ski rezervate pana la 30 noiembrie 2022.

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!
ski in pamporovo

Ce poti sa faci in Pamporovo. Care sunt principalele activitati pentru turisti

Desi nu este la fel de animat precum Bansko, daca mergi in Pamporovo la ski, pe langa partii, te mai poti orienta catre urmatoarele atractii:

Apres-ski – exista o serie de locatii de acest tip unde schiorii care coboara de pe partie se opresc pentru relaxare, socializare si distractie. Vom vorbi despre aceste locuri intr-o sectiune speciala, pe care o vei regasi mai jos. 

Relaxare la SPA: Fie ca ai un centru SPA in hotelul in care esti cazat, fie ca vrei sa mergi la un altul, gasesti in Pamporovo cateva astfel de locuri unde poti sa te bucuri de relaxare. Body & Soul SPA Lounge se afla in incinta hotelului Perelik, Mountain Relax Lounge la nivelul -3 al hotelului Orlovetz. 

Activitati pentru copii la centrul de ski 2-Malina: cei mici pot lua aici lectii de ski, insa pot participa si la o serie de jocuri distractive la exterior sau la interior, in spatii special amenajate. 

Vizita la patinoar: In Pamporovo exista si un patinoar, pe care-l vei gasi in centrul statiunii, unde poti sa-ti exersezi talentul si la acest sport, mai ales daca vrei sa iei o pauza de cateva ore de la partii. 

Plimbari cu snowmobilul (Ski-doo): Poti sa te plimbi pe trasee specializate de snowmobil, in Muntii Rodopi. Pretul estimativ pentru un tur de o ora/ o persoana pe snowmobil este de 100 leva, iar daca vrei sa imparti snowmobilul cu inca un prieten, veti plati in jur de 70 leva/persoana. 

Restaurante, apres-ski si viata de noapte in Pamporovo 

Pamporovo nu duce lipsa de restaurante, atat cu gastronomie locala cat si cu alte tipuri de preparate. Gasesti mai jos cateva sugestii de restaurante din Pamporovo care au primit de-a lungul timpului review-uri pozitive.  

restaurant pamporovo

Gloria Mar – destul de elegant la interior si cu un plating deosebit, il gasesti pe strada Ul. Shipka nr. 34 din Pamporovo. Poti manca aici inclusiv preparate din peste, iar deserturile sunt printre cele mai laudate. 

Rodopski Culinary Specialties – restaurant cu preparate traditionale, localizat central, unde poti incerca berbecut la protap si multe alte preparate bulgaresti. 

Salute – Un restaurant cochet, premiat cu certificat de excelenta Trip Advisor in 2018 si localizat in Monastery Complex, Pamporovo. Portiile de aici sunt mai micute, insa mancarea este descrisa ca fiind speciala si gustoasa. La Salute vei gasi si o selectie destul de variata de vinuri. 

Apres-ski in Pamporovo: Statiunea are si cateva astfel de locatii, unde te poti relaxa imediat ce cobori de pe partie si unde-ti poti lasa schiurile afara. 

Alex’s Pub – unul dintre locurile de la baza partiilor in care schiorii se opresc frecvent la sfarsitul zilei, pentru a lua masa sau pentru o bautura. Preturile de aici sunt bune, iar daca intri pe site si prezinti aceasta pagina printata, primesti un discount de 10%. 

Bohemi – o alta locatie tip apres-ski de la baza partiilor din Pamporovo, unde poti sa te opresti pentru a lua masa sau pentru a servi o bautura calda. Poti sta in interior sau la exterior, unde vei gasi mai multe bancute si mese lungi din lemn. 

Golden Eagle – restaurant si apres-ski din Pamporovo, unde poti manca supe, ciorbe si mancaruri gatite. Locul devine insa destul de aglomerat in plin sezon, iar unii turisti au raportat preturi usor ridicate. 

In ceea ce priveste viata de noapte, in Pamporovo nu vei gasi o varietate a cluburilor de acest tip, insa exista cateva locatii cu petreceri pana dimineata, cum ar fi Underground Night Club Pamporovo. Il gasesti in cadrul Apart-Hotel Forestnook din statiune. Daca vrei sa ai parte de mai mult confort, ai posibilitatea sa-ti rezervi din timp o masa aici. Periodic sunt organizate si seri cu muzica live, iar selectia de bauturi alcoolice este variata. 

De vizitat in apropiere de Pamporovo, Bulgaria

Exista multe locuri frumoase de vazut in apropiere de Pamporovo, iar daca ti-ai propus sa iesi din statiune pentrru o zi si sa explorezi imprejurimile, poti merge intr-una dintre urmatoarele locatii. 

Chepelare este o statiune invecinata cu Pamporovo, la doar 12 kilometri distanta, care pe langa propria partie de ski gazduieste si o serie de muzee destul de interesante. Gasesti aici Muzeul Schiului si Sporturilor de Iarna, dar si Muzeul de Speologie – unicul din Bulgaria si singurul muzeu dedicat pesterilor din sud-estul Europei. 

Manastirea Bachkovo se afla la 54 de kilometri de Pamporovo si este a doua ca si marime de pe teritoriul Bulgariei, dupa Manastirea Rila. Picturile de aici sunt foarte frumoase, iar in apropierea complexului exista un osuar vechi de sute de ani. 

Plovdiv este la 81 de kilometri de Pamporovo, ceea ce inseamna ca pana aici vei avea de parcurs un drum de aproximativ o ora si jumatate. Poti vedea Amfiteatrul Roman din Plovdiv, care a fost renovat integral si unde te poti bucura de o priveliste spectaculoasa, alaturi de alte numeroase atractii ale orasului. 

Pestera Gatul Diavolului – in apropiere de granita cu Grecia, in Cheile Trigradului, la 50 de kilometri de Pamporovo. Pestera este foarte impunatoare si deosebit de frumoasa. Cu toate acestea, ia in considerare ca e foarte posibil ca accesul pe timp de iarna sa fie restrictionat in pestera . Din ultimele date, Gatul Diavolului poate fi vizitata la interior incepand cu luna mai si pana in luna octombrie. 

Ai destul de multe hoteluri bune dintre care poti alege, optiuni variate de restaurante, insa nu la fel de multe locuri de distractie. Domeniul schiabil din Pamporovo este unul vast, iar in imprejurimi exista atractii suficiente in cazul in care iti propui sa explorezi si alte locuri in afara partiilor de ski. 

In concluzie, statiunea de ski Pamporovo iti poate starni interesul daca te numeri printre cei care vor sa-si faca vacanta de iarna intr-un loc mai linistit, insa nu te astepta sa o gasesti chiar foarte libera in plin sezon de ski. Daca vei veni aici pe timp de vara, ai toate sansele sa te bucuri de mai multa liniste.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre de Ski in Bulgaria?