Ce statiune sa alegi pentru o vacanta la ski in Bulgaria? Ce trebuie sa stii despre Bansko, Borovets si Pamporovo

Pamporovo Bulgaria

Bulgaria sta destul de bine la capitolul statiuni montane cu partii de ski si se mandreste cu o serie de locuri preferate de iubitorii acestui sport.

Statiunile montane Bansko, Borovets si Pamporovo sunt cele mai cunoscute si des vizitate statiuni de ski din Bulgaria. Gasesti partii foarte bune in fiecare dintre cele trei locatii, insa acestea se disting printr-o serie de aspecte, pe care le vom discuta mai jos.

Mai mult, la noi pe site gasesti si cele mai bune oferte cazare statiuni de ski Bulgaria, cu o multime de variante din care sa poti alege ce ti se potriveste mai bine!

Distanta fata de Romania 

Bansko se afla la un drum de aproximativ 7 ore de Bucuresti si o distanta de 545 de kilometri. De la Ruse si pana la Bansko ai de parcurs 469 de kilometri, ceea ce inseamna ca este cea mai indepartata statiune de ski bulgareasca de Romania.

Borovets, pe de alta parte, se afla la o distanta ceva mai mica, insa nu suficient cat sa faca o diferenta notabila fata de drumul pana la Bansko. De la Bucuresti si pana la Borovets ai de mers cu masina aproximativ 6 ore, respectiv 445 de kilometri de parcurs. Odata ce ai ajuns la Ruse, mai ai de mers prin Bulgaria pana la Borovets 370 de kilometri.

Pamporovo se afla la 440 de kilometri de Bucuresti, insa asta nu inseamna ca vei ajunge aici mai repede decat in celelalte statiuni montane, pentru ca vei avea de traversat ceva mai multe localitati, unde exista in mod cert si limite de viteza. Google Maps iti va spune ca ai de facut in jur de 7 ore pe drum pana aici. De la Ruse si pana la Pamporovo mai sunt 367 de kilometri. 

Nu am luat in calcul pentru niciuna dintre destinatiile de mai sus timpul petrecut in vama, opririle de pe drum, iar traseele au fost simulate intr-o perioada fara trafic intens.  

Borovets

Clima si relief in cele 3 statiuni montane 

Toate cele trei statiuni de ski din Bulgaria au o clima destul de blanda pe parcusul iernii, asadar, in mod normal, nu ar trebui sa gasesti aici temperaturi extrem de scazute in timpul sezonului de ski. 

Bansko inregistreaza de regula in luna ianuarie o medie a temperaturilor intre -6.1 grade si 2.2 grade. Cu toate acestea, Bansko are variatii destul de importante de altitudine (incepand cu 600 de metri in zona de campie si respectiv peste 2900 de metri in zona de varf), ceea ce inseamna ca ai toate sansele sa remarci diferente importante de temperatura in functie de locul in care te afli. 

Borovets are temperaturi medii in luna ianuarie intre -4 si 2 grade, ceea ce o face sa fie putin mai calduroasa decat Bansko, insa intr-o maniera relativ insesizabila, caci vorbim din nou despre diferente de temperatura in functie de altitudine. Statiunea montana Borovets din Bulgaria este localizata la o altitudine de 1390 de metri, si are cea mai inalta partie de schi la o altitudine de aproximativ 2600 de metri.  

Pamporovo se distinge de celelalte doua statiuni de ski printr-o particularitate: este cea mai sudica dintre toate, ceea ce o face sa fie si cea mai insorita pe parcursul zilelor. Prin urmare, in Pamporovo ai parte de mai mult soare si de temperaturi medii ale lunii ianuarie cuprinse intre -3 grade si 4 grade. Statiunea de ski Pamporovo se afla la o altitudine de 1620 metri, cu cel mai inalt varf (Varful Snezhanka) localizat la 1928 metri altitudine. 

In toate cele trei statiuni, sezonul de ski se desfasoara de regula intre lunile decembrie – aprilie. 

Pamporovo

Partii si conditii de ski in Bansko, Borovets si Pamporovo 

Toate cele 3 statiuni de ski din Bulgaria au partii bune, multe la numar si potrivite pentru toate nivelurile de dificultate. Atat in Bansko, cat si in Pamporovo sau Borovets exista multe centre de inchiriere echipament de ski si scoli de ski, iar turistii pot schia si pe nocturna.  

Bansko are 18 partii de ski, care impreuna asigura un numar de 70 de kilometri dedicati iubitorilor acestui sport, iar in aceasta statiune exista 15 tipuri de instalatii de transport pe cablu, care includ si gondola. 

Gondola din Bansko urca pana in Banderishka Polyana, oferind acces turistilor catre toate partiile de ski si catre ascensoarele aferente fiecareia dintre acestea. Bansko este cea mai moderna zona de ski din Bulgaria, prin urmare vei gasi aici cele mai multe optiuni de distractie si sporturi de iarna pe partii, alaturi de cele mai moderne sisteme de instalatii. 

Borovets se mandreste cu aproximativ 20 de partii de ski, a caror lungime totala este de aproximativ 58 de kilometri. Asadar, si aici vei gasi un domeniu schiabil extins si conditii bune pentru practicarea acestui sport. Partiile din Borovets sunt impartite in cele trei zone ale statiunii :Yastrebets, Markudjik si Sitnyakov. Avansatii in tainele acestui sport se vor simti mai bine in Borovets, comparativ cu alte statiuni de ski din Bulgaria. 

In aceasta statiune montana exista o gondola, 4 telescaune si mai multe sisteme de teleski, cateva dintre acestea dedicate copiilor. Borovets este statiunea montana din Bulgaria mai potrivita familiilor cu copii, tocmai pentru ca are si cele mai multe spatii dedicate celor mici. 

Spre deosebire de Bansko, gondola din Borovets nu este la fel de noua, prin urmare asteapta-te la un aspect si la conditii mai putin moderne. 

Pamporovo se mandreste cu 19 trasee de ski si are si un al doilea domeniu schiabil in imediata vecinatate, la Mechi Chal, de dimensiuni mai reduse. In Pamporovo gasesti cele mai multe partii de ski potrivite pentru incepatori, mai domoale, asa ca daca te afli in cautarea unui loc de ski in care sa-ti pui pentru prima data schiurile in picioare si sa inveti tainele acestui sport, este posibil ca aceasta statiune sa fie cea mai potrivita pentru tine.

In Pamporovo ai 7 trasee de telescaun si 6 de teleski, carora li se adauga inca doua sisteme pe cablu de la Mechi Chal. Exista in jur de 80 de tunuri de zapada in aceasta statiune, care asigura o cantitate suficienta de zapada pe partiile de aici. 

Bansko

Hoteluri si conditii de cazare in cele 3 statiuni 

Toate cele 3 statiuni montane de la vecinii bulgari au suficiente optiuni de cazare, prin urmare vei gasi hoteluri bune de 3, 4 si 5 stele atat in Bansko, cat si in Borovets si Pamporovo. 

Bansko este insa cea mai extinsa si cea mai animata dintre cele 3 statiuni de ski din Bulgaria, prin urmare aici vei gasi si cele mai multe optiuni de cazare, alaturi de cele mai multe restaurante si cluburi, in cazul in care te intereseaza viata de noapte.  

Te poti caza la hoteluri de 3 si 4 stele cu un raport calitate/pret foarte bun, atat in apropiere de gondola si de centru, cat si in zonele marginale ale statiunii.

Borovets are, la randul sau, destul de multe hoteluri pentru turistii care aleg sa-si petreaca vacantele de iarna aici, insa nu o paleta atat de bogata precum Bansko. Vei gasi in aceasta statiune hoteluri de 3, 4 si 5 stele, dar si o serie de complexuri rezidentiale cu apartamente de inchiriat sau chiar o zona de camping, in cazul in care vrei sa ai o experienta mai aparte la ski. 

Ai multe optiuni de cazare atat in zona centrala, cat si in zonele mai linistite, marginale. Daca iti faci planuri sa-ti rezervi o vacanta la ski in Borovets, poti arunca o privire pe ofertele pe care ti le-am pregatit aici

Pamporovo gazduieste, de asemenea, mai putine hoteluri comparativ cu Bansko, insa si aici vei gasi optiuni de cazare la hoteluri de 3,4 si 5 stele, in conditii potrivite pentru un sejur reusit. Fiind o statiune dedicata mai degraba celor care vor sa combine relaxarea cu miscarea pe partie, se remarca si o serie de hoteluri cu centru SPA. 

Si in Pamporovo ai optiunea sa te cazezi fie aproape de partiile de ski, fie in zone mai retrase si mai linistite. Daca ti-am starnit apetiul pentru o vacanta la ski in Pamporovo, poti consulta cele mai bune oferte cazare la hoteluri din aceasta statiune montana aici.

Pamporovo

Pentru cine se potriveste fiecare statiune de ski

In functie de profilul concediului tau, respectiv formula in care iti vei petrece vacanta si tipul de activitati pe care vrei sa le faci, exista si in acest caz o serie de diferente intre cele 3 statiuni, pe care ar trebui sa le cunosti daca te pregatesti sa-ti planifici o plecare la ski in Bulgaria. 

Bansko este cea mai animata dintre statiunile de ski de la vecinii bulgari, ceea ce inseamna ca aici vei gasi cele mai multe optiuni pentru divertisment, cluburi si diverse activitati pe care le poti practica alaturi de cei dragi. Fiind o statiune destul de aglomerata in plin sezon de ski, partiile sunt considerate destul de periculoase pentru copii, in special in intervalul orar 15.00 -16.00. 

Tocmai de aceea, Bansko este potrivita mai degraba tinerilor sau grupurilor care vor sa se distreze si sa exploreze domeniul schiabil fara prea multe griji. Cu toate acestea, exista in statiune scoli de ski si instructori pentru copii, alaturi de cateva centre cu activitati pentru cei mici. 

Borovets este una dintre statiunile de ski destul de des alese de catre familiile cu copii. Nu este la fel de animata pe timp de seara precum Bansko, are un domeniu schiabil extins, scoli de ski pentru toate varstele (inclusiv pentru copiii micuti) si destul de multe partii si sisteme de tip ascensor pentru cei mici. 

Vei gasi aici si partie pentru sanius, dar si un parc de ski destinat exclusiv celor mici (Parcul Borokids), unde copiii se pot bucura de o multime de activitati. 

Pamporovo este foarte potrivita pentru schiorii incepatori. Spre deosebire de Bansko si de Borovets, are mai multe partii destinate celor care abia se imprietenesc cu acest sport si o panta lina catre munte, motiv pentru care aici ai toate sansele sa inveti sa schiezi in conditii mai favorabile. 

Faptul ca exista peste 100 de instructori de ski, doua zone cu partii si destul de multe sisteme de instalatii pe cablu in Pamporovo iti poate asigura o experienta reusita in vacanta ta la ski aici. 

Cu toate acestea, in Pamporovo nu vei gasi la fel de multe locuri de distractie si o viata de noapte la fel de activa ca in Bansko. Statiunea e potrivita mai degraba celor care vor sa se relaxeze si sa invete sa schieze.

Te-ar putea interesa si: Cele mai frumoase pârtii de ski din Bulgaria

Borovets

Activitati si viata de noapte in cele 3 statiuni 

In linii generale, ai la dispozitie o serie de activitati in afara timpului petrecut la ski in fiecare dintre cele 3 statiuni, insa daca vrei sa-ti planifici vacanta intr-o statiune din Bulgaria in functie de acest criteriu, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii despre fiecare statiune in parte.

Bansko, asa cum mentionam si mai sus, este cea mai activa si mai animata statiune dintre toate trei. Asadar, si la capitolul atractii si posibilitati de petrecere a timpului liber, ai mult mai multe optiuni. Incepand cu iesirile in centrul istoric al statiunii, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si care gazduieste o multime de obiective care pot fi vizitate si pana la activitati de genul escape rooms, plimbari cu sania sau cu snowmobilul, iesiri la patinoar sau distractie in locatiile de tip apres-ski, in Bansko poti face o multime de lucruri. 

Tot in Bansko poti face si o sesiune serioasa de shopping, pentru ca vei gasi foarte multe magazine cu echipament de ski, articole sportive si chiar un mall. 

In Borovets exista de asemenea posibilitatea de a te plimba cu sania trasa de cai sau de a face trasee cu snowmobilul, insa nu vei gasi viata de noapte din Bansko. Borovets este mai potrivita pentru familiile cu copii, ceea ce inseamna ca vei gasi mai multe activitati dedicate celor mici. Exista si in Borovets o serie de locatii tip apres-ski si restaurante bune, insa nu atat de multe precum in Bansko. 

In Pamporovo ai cateva centre SPA unde te poti relaxa, poti incerca patinoarul din centrul statiunii, te poti plimba cu snowmobilul pe trasee specializate, iar cei mici pot participa la activitati distractive in cadrul centrului de ski 2-Malina. Si in Pamorovo exista cateva locatii apres-ski si restaurante. 

Atractii in apropiere de Bansko, Borovets si Pamporovo 

Toate cele trei statiuni montane au destul de multe locuri interesante de vazut in imprejurimi, prin urmare, daca vrei sa iei o pauza de la distractia de pe partie, te poti indrepta catre una dintre atractiile apropiate de Bankso, Borovets sau Pamporovo. 

Daca iti faci vacanta in Bansko, ai posibilitatea sa faci un drum intr-o zi pana la Manastirea Rila. O vei gasi la 95 de kilometri de Bansko si trebuie sa stii ca este cea mai mare manastire ortodoxa de la vecinii bulgari. La un drum de aproximativ o ora si jumatate de Bansko este si orasul pitoresc Melnik, in directia opusa manastirii Rila, spre granita cu Grecia. 

rila
Manastirea Rila

Daca te afli in Borovets, poti face un drum rapid pana la Palatul Tsarska Bistritsa, aflat la doar 2.5 kilometri de statiune, pe care-l poti vizita de marti si pana duminica. Si din Borovets te poti indrepta catre Manastirea Rila – vei avea de parcurs cu 10 kilometri mai mult decat daca ai pleca din Bansko. 

Langa Pamporovo ai statiunea Chepelare (la aproximativ 10 km distanta) care gazduieste o serie de muzee cel putin interesante, iar daca vrei sa te aventurezi mai departe de atat, poti da o fuga pana la Manastirea Bachkovo (la 54 de kilometri de Pamporovo) sau poti face un drum pana la Plovdiv. 

Plovdiv

Daca vrei sa te orientezi catre o statiune mai animata, unde sa ai multiple optiuni in ceea ce priveste viata de noapte, iti recomandam sa alegi Bansko, iar daca vrei sa te bucuri de ceva mai multa relaxare, te poti indrepta catre Borovets sau Pamporovo. 

In concluzie, in fiecare dintre cele trei statiuni de ski din Bulgaria ai posibilitatea sa schiezi in conditii foarte bune. Atat Bansko, cat si Borovets sau Pamporovo, au domenii schiabile bine intretinute, un sistem de instalatii de transport pe cablu bine pus la punct si o retea de tunuri de zapada, cu un sezon de schi care se desfasoara in toate cele trei cazuri in perioada decembrie – aprilie.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre de Ski in Bulgaria?