Vacanta in Sarti Sithonia, statiunea cu priveliste spectaculoasa catre Muntele Athos

Unul dintre locurile deosebit de indragite ale Sithoniei, Sarti, isi asteapta vizitatorii cu o plaja premiata Blue Flag si cu numeroase oportunitati de distractie si activitati pe care te invitam sa le descoperi, punctual, in acest articol. 

Totodata, pentru ca ne place sa ne ocupam de concedii de la un capat la altul, la noi pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia, cu zeci de vile si hoteluri din toate statiunile cunoscute 🙂

Ce sa stii despre Sarti

Sarti este una dintre statiunile populare ale Sithoniei, localizata la 140 kilometri departare de Salonic, pe coasta de est a bratului. 

Locul este cat se poate de incarcat de istorie, numele provenindu-i de la regele Sartios. Anticul scriitor Herodot face referire la aceasta asezare, mentionand ca imparatul persan Xerxes ar fi trecut prin Sarti in timpul expeditiei sale din secolul al V-lea. 

Aproape 10 secole mai tarziu, numele de “Sartis” figureaza din nou in scrierile istoricilor, ca fiind proprietate a Sfintei Manastiri din Xiropotamou. 

In ceea ce priveste perioada recenta, Sarti se transforma usor-usor dintr-un sat pescaresc intr-o statiune cu un deosebit potential turistic. 

In prezent, are cateva sute de locuitori permanenti, zeci de unitati de cazare, supermarketuri, benzinarie, oficiu postal si alte servicii. 

Sarti te asteapta cu una dintre cele mai lungi plaje de nisip din Sithonia si cu o multime de activitati centrate pe zona malului marii. 

Tot aici gasesti si o serie de restaurante si taverne foarte apreciate, iar statiunea este in general potrivita familiilor cu copii sau celor care vor sa se relaxeze. 

Motive pentru o vacanta in Sarti Grecia

Daca simti ca ai nevoie de ceva mai multe argumente pentru a lua decizia sa-ti faci vacanta in Sarti, mai jos gasesti cateva dintre plusurile acestei statiuni: 

  • Sarti este una dintre destinatiile de vacanta mai accesibile din Halkidiki 
  • gasesti optiuni de cazare pentru toate preferintele si pentru toate buzunarele 
  • plaja de aici este premiata “Blue Flag”, formata din nisip si se intinde pe mai bine de 3 kilometri, fiind unul dintre cele mai bune locuri in care poti sa te bucuri de mare si de soare 
  • este una dintre asezarile cele mai dezvoltate ale bratului, fiind locuit pe tot parcursul anului 
  • este unul dintre locurile in care te poti bucura de cea mai frumoasa priveliste catre muntele Athos 
  • Sarti este un bun punct de pornire catre atractiile Sithoniei, inclusiv catre plaje celebre precum Kavourotrypes. 

Suna bine? Daca da, e posibil sa citesti detalii despre urmatoarea ta destinatie de vacanta 🙂 

Kavourotrypes Beach

Unde se afla Sarti si cum ajungi aici 

Sarti este asezat pe coasta de est a Sithoniei, la 42 kilometri distanta de statiunea Nikiti (capitala administrativa a bratului) si la 140 kilometri distanta de Salonic. 

Odata intrat pe brat, ar trebui sa faci pana in Sarti in jur de 50-55 minute, intr-o zi cu trafic normal. In weekend, sunt sanse mai mari ca drumul intre Salonic – Halkidiki sa se aglomereze, pentru ca si localnicii vin sa se bucure de plajele acestei zone :). 

Majoritatea romanilor care aleg sa-si faca vacantele in Sarti Sithonia vin aici cu masina personala, pentru ca drumul se poate parcuge intr-o zi, spre exemplu daca vii din Bucuresti.

Distanta Bucuresti-Sarti este de 837 kilometri, cu iesire din Romania pe la Giurgiu-Ruse, iar drumul se parcurge in aproximativ 10 ore si jumatate. 

Daca nu vii cu masina in Sithonia, e bine de stiut ca te poti folosi si de transportul cu autobuzele locale KTEL. 

Acestea circula intre statiunile din Halkidiki, dar si din si catre Salonic. Programul si tarifele pentru cursele KTEL pot fi verificate pe acest site

Spre exemplu, o cursa Nikiti – Sarti costa 7.70 euro/persoana, iar o cursa Salonic – Sarti costa 18.30 euro/persoana. 

Vremea Sarti si cea mai buna perioada pentru o vacanta in zona 

Intreaga peninsula Halkidiki isi bucura vizitatorii cu un climat mediteranean, cu veri calduroase si uscate si ierni blande si umede. 

Cele mai ridicate temperaturi se intregistreaza in Sarti in lunile iulie si august, atunci cand sunt depasite lejer 30 grade la umbra. 

Tot in aceasta perioada vei intalni si cea mai calda apa a marii (aproximativ 26 grade), temperaturi care se pastreaza totusi ridicate si catre finalul lunii septembrie. 

Daca mergi in vacanta in Sarti in varf de sezon, ia in calcul faptul ca vei gasi o statiune ceva mai aglomerata. Totusi, spre deosebire de alte statiuni mai animate, precum Neos Marmaras, Sarti si a sa plaja nu au tendinta sa devina adevarate furnicare de turisti. 

Unele dintre cele mai bune perioade pentru o vizita in Sarti raman totusi finalul lunii mai, inceputul lunii iunie, dar si sfarsitul lunii septembrie, cand temperaturile sunt mai blande si preturile la cazare, mai prietenoase cu buzunarul. 

Plaja Sarti. Cum arata si ce servicii sunt in zona 

Sarti Beach este o plaja generoasa, potrivita tuturor tipurilor de turisti. Are o lungime aproximativa de 3 kilometri, este formata din nisip si este premiata cu distinctia Blue Flag, care certifica o calitate superioara a apei si a serviciilor de pe plaja. 

Exista mai multe segmente amenajate cu sezlonguri si umbrele, care pot fi de regula rezervate in schimbul consumatiei de la beach bar. Sunt unele locuri care impun o consumatie mai mare daca vrei sa te asezi in primele doua randuri din fata apei, lucru pe care e bine sa-l ai in vedere. 

Plaja Sarti poate fi unul dintre locurile bune si pentru cei care iubesc sporturile acvatice. Exista diferite centre de inchirieri echipament in zona din spate, la fel cum exista si multe terase si taverne cu mancare buna, pe care le vom aborda intr-o sectiune separata, mai jos. 

Mai multe detalii utile despre plaja statiunii Sarti gasesti la noi pe blog, in articolul: Sarti Beach Sithonia, o plaja lunga de nisip, cu vedere catre muntele Athos

Despre cazare Sarti. Ce fel de hoteluri si vile gasesti in statiune 

Sarti este una dintre statiunile bine dezvoltate la acest capitol, ceea ce inseamna ca aici vei avea de ales dintr-o paleta mai larga de optiuni. 

In Sarti gasesti atat cazare foarte prietenoasa cu buzunarul, chiar low cost, cat si cazare in hoteluri sau vile cu servicii bune si foarte bune, cotate cu 4 stele. 

Majoritatea unitatilor de cazare sunt apropiate de malul marii (unele in prima linie, altele la cateva sute metri departare) si doar cateva dintre acstea oferta micul dejun inclus in pretul cazarii. 

Regimul de cazare de tip demipensiune sau cel de tip all inclusive lipsesc din aceasta zona, insa acest aspect este oarecum compensat de prezenta tavernelor din statiune 🙂

Daca faci parte din randul celor care vor sa se cazeze intr-o zona de camping, e bine de stiut ca atat la nord, cat si la sud de Sarti exista o serie de locuri special amenajate pentru asa ceva (Camping Platanitsi, Camping Melissi, etc.) 

Ce poti sa faci in Sarti

Exceptand animatia puternica pe timp de noapte, am putea spune ca Sarti le are pe toate. Poate fi locul potrivit pentru o vacanta in familie, poate fi locul potrivit si pentru cei care prefera plimbarile prin natura si peisajele frumoase, dar si genul de loc bun pentru cei care vor sa practice diferite sporturi acvatice. 

Asadar, Sarti poate insemna multe lucruri, deci sunt sanse zero sa te plictisesti atata vreme cat ti-ai propus un program mai activ in vacanta. 

In preajma apusului, stradutele din Sarti incep sa prinda viata, iar zona de promenada se umple cu turisti dornici sa cumpere suveniruri si sa se bucure de preparatele delicioase servite la tavernele din zona. 

Sarti poate fi un loc bun si pentru shopping. Gasesti aici de la articole de plaja, articole de imbracaminte si pana la diferite produse locale precum ulei de masline, miere si altele. 

Statiunea este un bun punct de plecare si catre alte atractii din zona. Aici vei gasi diferiti operatori care organzeaza excursii catre muntele Athos, catre Meteora, catre Laguna Albastra din Vourvourou…asadar, o multime de activitati si locuri noi de descoperit oricand simti nevoia sa iesi putin din statiune. 

Plajele apreciate din apropierea statiunii Sarti mai reprezinta, la randul lor, obiective de bifat in zona. Nu uita ca la doar cateva minute de mers cu masina se afla Orange Beach (Kavourotripes), Armenistis sau Goa Beach. 

Restaurante si taverne in Sarti Grecia 

Am ajuns si la una dintre cele mai importante parti din descrierea statiunii Sarti – aceea dedicata restaurantelor, caci, sa fim seriosi, ce vacanta in Grecia nu presupune si rasfat cu mancare traditionala, peste si fructe de mare? 🙂 

Ceva mai apropiate de malul marii, asadar, cu o priveliste frumoasa la pachet sunt Ta Vrahakia (in capatul de nord al plajei), Restaurant Kotsaris, Arche Noah, Emmanuel’s Beer House Tavern, Restaurant Argiris, Restaurant Stavros si altele. 

Taverna Pirofani este una dintre cele mai cunoscute din statiune (are peste 1200 recenzii si o nota de 4,3 din 5 pe Google in iulie 2023). O gasesti la 100-150 metri distanta de plaja, in apropierea vilei Afroditi. 

Atat la Pirofani, cat si la majoritatea celorlalte restaurante si taverne din Sarti gasesti in meniu clasicele aperitive grecesti, salate, gyros, souvlaki, diferite soiuri de peste si fructe de mare, iar preturile sunt in general ceva mai temperate in comparatie cu alte statiuni. 

Taverna Orestis este un alt loc care a primit recenzii bune. O gasesti putin mai sus de Pirofani, la aproximativ 300 metri departare de plaja. 

Orestis este o micuta afacere de familie, iar mancarea servita aici este descrisa ca fiind autentica si gustoasa (cu laude pentru caracatita, midii, creveti, musaca si ardei umpluti). 

Pe acest subiect, gasesti mai multe informatii in articolul: Ghid taverne Sarti. Unde si ce poti sa mananci in aceasta statiune populara a Sithoniei

In loc de concluzie

Sarti este una dintre statiunile cat se poate de primitoare ale bratului Sithonia, dezvoltata, cu multe optiuni de cazare si de restaurante, dar si unul dintre locurile cele mai potrivite pentru a te bucura de privelistea catre muntele Athos. 

Daca ai ajuns deja aici si simti ca informatiile de mai sus merita completate si cu alte detalii recente, asteptam cu interes feedback-ul tau. Iar daca nu ai gasit inca locul perfect in care sa te cazezi si simti ca vrei sa mai rasfoiesti variante, te asteptam la noi pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Sithonia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?