Cascadele Krushuna din Bulgaria. Ce trebuie sa ai in vedere daca vrei sa le vizitezi

krushuna

Cascadele Krushuna din Bulgaria sunt unele dintre cele mai apreciate atractii din regiunea Lovech si se afla la un drum de aproximativ 3 ore si jumatate de Bucuresti. Sunt cele mai mari cascade de travertin din intreaga tara si sunt de regula vizitate de catre turisti in aceeasi zi cu pestera Devetashka, aflata in vecinatate. 

Te poti opri la Cascadele Krushuna in drumul tau spre Sofia, spre Bansko sau chiar spre Grecia, insa iti recomandam sa iei in calcul o oprire de minimum o ora aici, alaturi de un mic ocol de aproximativ 20 de kilometri din drumul principal. P.S. La noi pe site gasesti atat propuneri cazare statiuni de ski Bulgaria, cat si oferte sejur litoral Bulgaria 🙂

cascadele krushuna

Despre Cascadele Krushuna, peisaje si trasee 

Cascadele Krushuna apartin de raul Maarata, care izvoraste din pestera Vodopada. Cascada principala coboara de la o inaltime de aproximativ 20 de metri si se desparte in alte cateva cascade mai mici care cad pe o serie de terase rotunde, cu apa de un albastru fascinant. 

Peisajele de aici sunt de exceptie, foarte potrivite pentru fotografii reusite, iar zona este impanzita de vegetatie. Exista si cateva mici poduri de lemn care traverseaza zona cascadelor, de unde ai sansa sa faci poze mai bune. 

Sunt doua trasee turistice destinate celor care vor sa faca drumetii aici:

  • traseul albastru, descris de vizitatori ca fiind mai abrupt, pe o poteca inconjurata de mici cascade si pesteri (durata aproximativa 40 de minute)
  • traseul rosu, in forma de cerc, cu mai multe cascade in imprejurimi si o dificultate mai redusa (durata aproximativa 30 de minute)

Studiile de specialitate au demonstrat ca apa din zona cascadelor are, pe langa o temperatura ridicata, si o serie de beneficii asupra sanatatii. 

In apropierea Cascadelor Krushuna exista si cateva ruine ale Manastirii din piatra de la Krushuna, ridicata intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Se disting aici ramasitele unor chilii monahale din acele vremuri. 

STIAI CA: Exista si o traditie a localnicilor conform careia in ziua de 6 mai trebuie sa mearga la cascade si sa treaca inainte de apusul soarelui de trei ori prin micul tunel natural din apropierea izvorului. Se presupune ca acest obicei ar aduce noroc. 

cascadele krushuna

Alte informatii si sfaturi utile pentru vizita la Cascadele Krushuna

Pe drumul cu masina catre Krushuna vei gasi destul de multe indicatoare care semnalizeaza acest obiectiv, asadar ai putine sanse sa te ratacesti. Exista o parcare in dreptul intrarii in parc, pentru care vei plati o taxa acceptabila, la fel ca si in cazul biletului de acces catre cascade. 

Cea mai buna perioada in care poti vizita Parcul Natural Maarata si Cascadele Krushuna este intre inceputul lunii mai si sfarsitul lunii august, pentru ca vei avea cele mai putine sanse sa prinzi zile ploioase. Weekend-urile sunt destul de aglomerate aici, asa ca daca ai posibilitatea sa te opresti la Krushuna in timpul saptamanii, te vei bucura de o plimbare in natura lipsita de aglomeratie. 

Indiferent de traseul pe care il vei alege pentru drumetia ta la Cascadele Krushuna, iti recomandam sa fii imbracat lejer si in primul rand sa ai o incaltaminte adecvata (bocanci), pentru ca exista destul de multe zone cu suprafete alunecoase. 

Gasesti cateva locuri de cazare si restaurante in apropiere de Cascadele Krushuna, dar si cateva tarabe cu suveniruri. 

cascadele krushuna

Distanta Bucuresti Krushuna si alte distante catre acest obiectiv

Cascadele Krushuna nu sunt foarte indepartate de punctul de frontier Giurgiu-Ruse, ceea ce le face sa fie vizitate anual de un numar semnificativ de romani. De la Ruse si pana la Cascadele Krushuna sunt 126 de kilometri, iar distanta Bucuresti Cascadele Krushuna este de 201 kilometri. 

De la Ruse, vei merge pe drumul european E85 pana in dreptul orasului Beala, urmand ca mai apoi sa intri pe E83 catre Peicinovo, Maslarevo, Kozar Belene (unde o vei lua pe drumul national 301) in directia Letnitsa si ulterior Krushuna. 

Daca vii din alte parti ale Bulgariei catre Krushuna sau intentionezi sa te indrepti de aici catre alte directii, te-ar mai putea interesa si urmatoarele distante:

  • distanta Krushuna Plevna – 50,5 km 
  • distanta Krushuna Lovech – 35 km
  • distanta Krushuna Sofia – 184 km
  • distanta Krushuna Veliko Tarnovo – 77 km

Atractii turistice la distante rezonabile de Cascadele Krushuna 

Pestera Devetashka este cea mai de interes atractie din vecinatatea Cascadelor Krushuna (la 16 kilometri departare) si totodata una dintre cele mai frumoase pesteri din Bulgaria si chiar din intreaga Europa. Lungimea acestei pesteri este de 2442 metri, iar cele 7 gauri din tavan ii dau o forma demna de alta planeta. 

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre pestera Devetashka, poti citi articolul: Pestera Devetashka, una dintre cele mai spectaculoase pesteri de pe teritoriul Bulgariei

Podul acoperit din Lovech, alaturi de fortareata din acest oras, sunt alte atractii pe care le poti vedea in apropiere de Krushuna. Lovech este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei si totodata locul in care te poti bucura de o experienta mai pitoreasca si de o pauza de masa binemeritata. 

podul acoperit din lovech

Parcul National Balcanii Centrali, localizat mai jos de Lovech, in centrul Bulgariei si la un drum de aproximativ 100 de kilometri de Cascadele Krushuna, poate fi urmatoarea ta destinatie daca te afli in cautarea unui loc potrivit pentru drumetii. Desi nu vorbim de un drum foarte scurt pana aici, in acest loc vei gasi multe trasee turistice marcate, dar si trasee speciale pentru echitatie sau biciclisti. 

In concluzie, Cascadele Krushuna merita vazute gratie peisajelor frumoase din acest loc, si-ti sunt relativ la indemana si daca te indrepti catre alte destinatii din Bulgaria. Traseele de la cascade nu sunt extrem de solicitante, ceea ce inseamna ca poti sa te bucuri de o drumetie relaxanta in natura. Daca vrei sa le vizitezi, si ulterior sa te indrepti catre o destinatie de vacanta de pe litoralul bulgaresc, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, caci avem cele mai bune oferte de cazare!

Alte materiale despre atractii naturale ale Bulgariei:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?