Pestera Prohodna sau “Ochii lui Dumnezeu”, unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat in Bulgaria

prohodna

Pestera Prohodna din Bulgaria, denumita si “Ochii lui Dumnezeu”, este una dintre cele mai frumoase pesteri din aceasta tara si totodata una dintre cele mai usor de vizitat. Daca ti-ai propus sa ajungi aici cat de curand sau vrei sa afli mai multe despre acest loc unic din Bulgaria, gasesti mai jos cateva detalii care sa te pregateasca pentru o oprire la Prohodna, de unde nu ai cum sa pleci fara poze spectaculoase. 

Aceasta pestera de dimensiuni impresionante se afla la 1,5 kilometri de satul Karlukovo din Bulgaria, iar cele doua gauri din tavan, formate prin eroziune si denumite de catre localnici “Ochii lui Dumnezeu”, sunt motivul principal pentru care a devenit atat de faimoasa si cautata de catre turisti. 

Despre Prohodna Cave din Bulgaria. Ce poti vedea aici 

Pestera Prohodna apartine de Parcul Geologic Iskar-Panega din nordul Bulgariei si se afla in Cheile Karlukovo, avand o lungime totala de 262 de metri. Spre deosebire de alte pesteri, la Prohodna Cave se ajunge usor si poti lasa masina nu foarte departe de intrarea in pestera. 

Prohodna Cave are doua intrari, cunoscute drept Intrarea Mare si Intrarea Mica, cu o inaltime de 35, respectiv 45 de metri. La Intrarea Mare se poate practica bungee jumping, asa ca daca esti amator de senzatii tari, poti incerca si aceasta experienta aici. Totodata, la Prohodna exista si un perete special amenajat pentru escalada. Pestera poate fi vizitata folosind oricare dintre cele doua intrari. 

Cele doua gauri din tavanul camerei centrale reprezinta motivul pentru care Prohodna Cave este atat de cunoscuta printre turisti, tocmai pentru ca, formate prin eroziune, acestea sunt asezate simetric si au aspectul unor ochi umani care privesc in interiorul pesterii. 

Felul in care este luminata pestera prin “Ochii lui Dumnezeu” permite realizarea unor fotografii sublime, iar sala centrala a pesterii este si locul in care au fost filmate scene din cunoscuta productie bulgareasca “Time of Violence”. 

Cercetarile au aratat ca pestera ar fi fost locuita de oameni inca de pe vremea neoliticului. 

Informatii utile despre accesul turistilor in pestera Prohodna 

Cea mai buna perioada pentru a vizita pestera Prohodna este sezonul cald, pentru ca vremea frumoasa va fi cel mai probabil de partea ta, insa poti vizita Prohodna si primavara sau toamna. Tine cont insa ca pe timp de iarna exista riscul sa cada turturi, iar suprafetele de pe traseu devin destul de alunecoase. 

Pestera este accesibila 24 de ore din 24, asadar nu are un program de functionare stabilit si nici taxa de intrare. Cu toate acestea, iti recomandam sa nu te aventurezi pe traseu noaptea. 

In ceea ce priveste tinuta, este de preferat sa fii echipat pentru o drumetie usoara si in orice caz sa nu uiti de incaltamintea adecvata, eventual impermeabila daca alegi sa mergi intr-o perioada mai ploioasa. 

Poti solicita informatii suplimentare si la Centrul de Informare Turistica Lovech, accesand datele de contact de aici

prohodna

Distanta Bucuresti Prohodna, trasee si alte distante din Romania si din Bulgaria

Romanii care aleg sa faca o oprire la pestera Prohodna viziteaza de regula zona centrala si de nord a Bulgariei sau fac o oprire aici in drumul catre Sofia. Si cei care se indreapta catre Grecia pot face o oprire la Prohodna Cave, cu un mic ocol. 

Daca pleci de la Bucuresti, vei avea de mers aproximativ 4 ore cu masina pana la Prohodna, asadar distanta Bucuresti Prohodna este de 282 kilometri, cu intrare in Bulgaria pe la Ruse.

Daca vii dinspre Craiova, vei avea de parcurs 247 kilometri si vei tranzita punctul de trecere Vidin-Calafat, iar daca vii din zona Dobrogei, cel mai scurt drum va fi tot cel cu iesire pe la Giurgiu. 

De la Prohodna si pana la Sofia mai ai de mers 111 kilometri, cea mai mare parte din traseu fiind pe Autostrada A2, prin urmare, un drum rapid. 

Daca te afli intr-un tur al pesterilor din Bulgaria si vii spre exemplu dispre Devetaska catre Prohodna, vei avea de parcurs aproximativ 92 de kilometri. 

Obiective pe traseul Ruse – Prohodna Cave

Daca planuiesti sa vizitezi Prohodna Cave si sa intri in Bulgaria pe la Ruse, iar timpul iti permite sa faci mai multe opriri, ia in calcul ca mai sunt destul de multe atractii care te-ar putea interesa. 

Manastirile din stanca de la Ivanovo si Cetatea Cherven sunt la 23, respectiv 37 de kilometri de Ruse si chiar daca nu sunt in directia pesterii, merita un ocol daca vrei sa faci o oprire de o zi pe traseul dinspre Prohodna. 

Pestera Devetashka poate face obiectul unei alte opriri, inainte de Prohodna, daca ti-ai propus ca pe traseul tau sa bifezi doua dintre cele mai frumoase pesteri de pe teritoriul Bulgariei, dintr-un foc. 

Cascadele Krushuna se afla la un drum de doar 20 de minute cu masina de Pestera Devetaska, asadar si aici te poti bucura de peisaje spectaculoase ale naturii. 

Manastirea Glozhene este o alta atractie cunoscuta a Bulgariei si poate fi vizitata in aceeasi zi cu Prohodna Cave, pentru ca se afla la doar 33 de kilometri distanta. Manastirea se afla in varf de stanca, motiv pentru care vei avea de urcat cu masina un drum de aproximativ 6 kilometri prin padure. 

Te sfatuim insa sa iei in considerare faptul ca obiectivele de mai sus nu pot fi vizitate foarte rapid, asadar cel mai bine este sa-ti calculezi opririle in functie de timpul pe care-l ai la dispozitie si de durata sederii tale in Bulgaria. 

Concluzionand, daca ai de gand sa traversezi aceasta zona a Bulgariei, nu vei regreta o oprire la Prohodna Cave, pentru ca poate fi vizitata usor, dar mai ales pentru ca aspectul este ireal de frumos.  Si daca iti faci o vacanta pe litoralul bulgaresc si treci pe la Ruse, poti sa faci un ocol de la traseu de cateva ore, eventual pe drumul de intoarcere catre casa, pentru a vedea aceasta pestera frumoasa.

Te-ar mai putea interesa si materialul : 8 cele mai frumoase pesteri din Bulgaria si ce poti vedea la fiecare dintre ele

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?