Parcuri nationale si naturale, munti si trasee montane din Bulgaria.

parc natural bulgaria

Daca te pregatesti sa explorezi frumusetea peisajelor din parcurile nationale ale Bulgariei sau esti interesat de trasee montane in aceasta tara, recomandate in functie de gradul de dificultate, gasesti in acest articol detalii despre locurile catre care merita sa-ti indrepti atentia. 

Bulgaria este foarte ofertanta la acest capitol si daca te numeri printre cei care iubesc drumetiile, cu siguranta vei avea ce vedea in aceasta tara, pentru ca gazduieste o multitudine de arii protejate – parcuri nationale, parcuri naturale si rezervatii naturale. 

Fie ca te indrepti catre zona de litoral, fie ca alegi sa vizitezi Bulgaria in partea sa centrala sau de sud-vest, iata care sunt principalele locuri care merita vizitate la vecinii bulgari:

Parcuri naturale si rezervatii in zona litoralului din Bulgaria

Pentru ca vorbim despre cea mai des vizitata zona a Bulgariei de catre turistii romani, este important sa trecem in revista si cateva dintre locurile de la malul Marii Negre care permit drumetii, mai ales daca vrei sa-ti animi vacanta si sa lasi deoparte confortul din statiune pentru o zi, ca sa te poti bucura de frumusetile naturii. 

Rezervatia naturala si arheologica “Capul Kaliakra”  – Faimosul Cap Kaliakra  se afla intr-o rezervatie naturala, ceea ce inseamna ca zona in care poti vizita acest sublim monument al naturii este inconjurata de salbaticie. Este una dintre locatiile potrivite pentru turistii care nu se indeparteaza prea mult de litoralul romanesc (la o distanta de 57 de kilometri de Vama Veche), are legende interesante si o istorie deloc neglijabila. 

La Cap Kaliakra poti vizita ruine, un muzeu si poti lua chiar si masa la restaurant, insa poti sa te bucuri din plin si de natura pentru ca vei pasi pe o fasie stancoasa lunga de aproximativ 2 kilometri. 

Ti-am pregatit aici o gama variata de oferte vacanta litoral Bulgaria, din care poti sa te inspiri si care te pot ajuta sa-ti planifici concediul perfect!

Parcul Natural Nisipurile de Aur este cel mai mic dintre parcurile naturale ale Bulgariei, insa este o oaza de liniste si relaxare pentru turistii care vor sa ia o pauza de la agitatia din statiuni. Parcul se intinde pe o lungime de aproximativ 9 kilometri si inconjoara vestita statiune bulgareasca Nisipurile de Aur, iar aici vei gasi 10 trasee dedicate iubitorilor de drumetii, dintre care si rute create special pentru persoanele cu dizabilitati. 

Cei care aleg sa faca o plimbare in Parcul Natural Nisipurile de Aur se pot bucura si de prezenta mai multor zone de agrement, asadar vei gasi locuri in care poti sa te odihnesti, bancute, mese , fiind organizat intr-o maniera destul de prietenoasa cu turistii care aleg sa faca plimbari aici. 

parcul natural nisipurile de aur

Parcul Natural Strandzha se afla in partea de sud a litoralului bulgaresc si cuprinde cea mai mare arie protejata din toata Bulgaria, intinzandu-se pe un teritoriu de peste 1100 kilometri patrati. Parcul gazduieste pe teritoriul sau doua zone urbane (Ahtopol si Malko Tarnovo), dar si mai multe sate din vecinatatea acestora si cuprinde totodata 5 rezervatii naturale din Bulgaria. 

Printre zonele cele mai frumoase de explorat ale Parcului Natural Strandzha se numara si punctul de varsare a raului Veleka in Marea Neagra. Gasesti in apropiere plaja salbatica Veleka, dar si alte plaje virgine unde linistea si natura sunt tot ce te inconjoara. Tot in aceasta zona se afla si satul litoral Sinemorets.

Strandzha

Lacul Atanasovsko se afla, de asemenea, intr-o arie protejata din sudul litoralului bulgaresc si din imediata apropiere a orasului Burgas . Atanasovsko este un lac sarat cu o lungime de aproximativ 5 kilometri, iar partea de nord a lacului (care este considerata si rezervatie naturala) este legata printr-un canal de Marea Neagra. 

Zona gazduieste cea mai mare colonie de pasari flamingo din Bulgaria si un procent de aproximativ 70% din totalul speciilor de pasari din intreaga tara. Mijlocul lacului este traversat de o fasie de nisip, iar culoarea roz a lacului Atanasovsko, care poate fi remarcata in anumite portiuni, este unul dintre motivele pentru care multi dintre turisti aleg sa faca excursii aici. 

Lacul Atanasovsko

Rezervația Kamchia se afla in sudul orasului Varna, la aproximativ 25 de kilometri si gazduieste peste 250 de specii de pasari si cel putin tot atatea feluri de plante. Relieful din aceasta zona este unul aparte, pentru ca in perioadele in care nivelul raului Kamchia creste (in special primavara), padurea din imprejurimi se inunda. 

Tot aici poti face o oprire si la Kamchia Beach, unde se remarca mai multe zone cu dune de nisip, dar si o zona de campare. 

kamchia

Alte parcuri nationale si naturale, munti si rezervatii de pe teritoriul Bulgariei 

Parcul Național Balcanii Centrali este asezat in centrul Bulgariei si este unul dintre cele mai frumoase din intreaga Europa.  Cel mai inalt varf care apartine de acest parc este Varful Botev (2376 m), iar parcul este a treia zona protejata ca marime din Bulgaria. 

Parcul Național Balcanii Centrali include teritoriul a 5 provincii din Bulgaria, respectiv Sofia, Plodviv, Stara Zagora, Loveci si Gabrovo, asadar poti face o drumetie aici daca ai in plan sa te indrepti catre oricare dintre cele 5 provincii. 

Exista multe trasee turistice marcate corespunzator, atat in partea nordica a parcului, cat si in partea sudica, iar aici exista si trasee specializate pentru echitatie, pentru observarea pasarilor, trasee cultural-istorice si trasee de ciclism. Printre cele mai frecventate puncte din acest parc national se numara poteca “Raul alb-byalata reka” si traseul din apropierea Manastirii Kalofer catre cabana Rai.

parcul national balcanii centrali

Parcul National Rila este localizat destul de aproape de Sofia (la 73 de kilometri) si este cel mai mare parc national din Bulgaria. Acest parc national gazduieste un numar de 4 rezervatii naturale (Rezervația Centrala Rila, Parangalitsa, Skakavitsa si Ibar). 

Tot in Parcul National Rila gasesti si Varful Musala, cel mai inalt din Peninsula Balcanica (2925 metri) si aproximativ 120 de lacuri glaciare. Asadar, posibilitatile de drumetii si trasee montane in Parcul National Rila sunt multiple si printre cele mai variate din Bulgaria. 

Parcul National Pirin este localizat langa celebra statiune de schi Bansko. De la Ruse si pana la Parcul National Pirin sunt 500 de kilometri de parcurs, asadar nu vorbim despre un loc apropiat de Romania, insa la capitolul frumuseti ale naturii, este o zona care merita descoperita. 

Parcul Pirin gazduieste majoritatea ariei Muntilor Pirin si apartine de Patrimoniul Mondial UNESCO. Parcul Pirin cuprinde peste 100 de lacuri glaciare, Lacul Popovo fiind cel mai mare si cel mai adanc dintre toate. 

parcul national pirin

Parcul Natural Vitosha, care se intinde in jurul Masivului Vitosha, este cel mai apropiat de Capitala Bulgariei (47 de kilometri de Sofia) si este considerat unul dintre simbolurile din vecinatatea orasului, dar si o zona importanta pentru drumetii montane. 

Aici se gaseste si cea mai lunga pestera din Bulgaria, Duhlata, dar si cascada Boyana, iar Varful Negru al Masivului Vitosha masoara 2.290 m. Prin urmare, daca ai de gand sa faci o oprire la Sofia pentru o noapte, poti lua in calcul si o drumetie in acest parc natural. Vei avea ocazia sa admiri Sofia de sus, inconjurat de natura. 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!

Parcul Natural Vratsa , cunoscut si sub denumirea de Parcul Natural Vrachanski Balkan, se afla la aproximativ 120 de kilometri de Plevna si 111 kilometri de Sofia si gazduieste unele dintre cele mai rare plante de pe teritoriul Bulgariei. 

Acest parc este totodata si una dintre cele mai importante regiuni gazda pentru o multitudine de specii de fluturi din Bulgaria si include si aproximativ 160 de specii de pasari ocrotite prin lege. Intr-o drumetie de o zi in Parcul Natural Vratsa poti vizita pestera Ledenika, cu galerii impresionate care abunda in stalactite si stalagmite, iar la 12 kilometri se afla cascada Borov Kamak, inalta de 63 de metri. 

borov kamak

Drumul dintre Ledenika si Borov Kamak poate fi parcurs si cu masina (20 de minute), ceea ce ti-ar fi de ajutor pentru ca vorbim totusi de o distanta considerabila daca mergi pe jos, iar accesul la cascada se face pe un teren destul de abrupt, motiv pentru care iti recomandam sa fii echipat corespunzator. 

Trasee montane frumoase pe care le poti face in Bulgaria

Muntii Bulgariei permit o multime de trasee incantatoare, insa ca in cazul oricarei plecari de genul, este bine sa fii informat asupra traseului pe care-l vei parcurge si asupra dificultatii acestuia. 

In mod evident, iti recomandam sa fii echipat corespunzator, sa tii intotdeauna cont de conditiile meteo si sa-ti iei toate masurile de siguranta atunci cand pleci sa explorezi zone noi in natura. Daca esti incepator sau daca vrei sa nu existe sansa de a te rataci, poti pleca in aceste drumetii cu un tur organizat, insotit de ghid. 

Ti-am pregatit mai jos cateva exemple ale unora dintre cele mai apreciate trasee montane din Bulgaria, dar si principalele trasee din Parcul Natural Nisipurile de Aur, daca te afli pe litoral. 

Traseul celor 7 lacuri din Muntii Rila – Vei lua telescaunul de la  Rilski Ezera Lift pentru a urca la peste 2100 metri altitudine, urmand ca mai apoi sa te indrepti catre lacul Babreka, pe un traseu cu o urcare destul de solicitanta. 

Vei porni apoi catre lacrile Okoto si Salzata, pe un drum abrupt, iar mai apoi vei cobori catre restul lacurilor Blizhnaka, Trilistnika, Ribnoto Ezero si Dolnoto Ezero. 

Dificultatea acestui traseu este una medie spre ridicata, iar timpul variaza in functie de cat de mult doresti sa te apropii de cele 7 lacuri. Asadar, poti face turul intr-un timp mai scurt, insa poti petrece chiar si 10 ore daca alegi sa cobori la malul fiecarul lac in parte. 

lacuri muntii rila

Varful Vihren, cel mai inalt din Parcul National Pirin, este punctul-cheie al unuia dintre cele mai cunoscute trasee montane din zona Bansko. Se pleaca de la cabana Vihren si dupa curmatura Kabata, traseul va deveni mai dificil. Incepand din acest punct, vei urca practic pe Varful Vihren, unde vei ajunge in aproximativ 3 ore si jumatate de la inceputul traseului, si unde te vei bucura de peisajele superbe. 

E important sa ai in vedere ca exista doua rute catre Varful Vihren. Cea din partea sudica, prezentata mai sus, si cea din partea nordica (pe la Kazanite), care este si mai dificila.  Daca te numeri printre cei cu experienta sau daca ai o pregatire fizica foarte buna, cel mai probabil vei putea duce traseul pana la capat, insa daca nu obisnuiesti sa practici drumetii montane lungi, nu iti recomandam sa te aventurezi pe ruta din partea de nord. 

varful vihren

Iti recomandam sa faci unul dintre aceste trasee in lunile iulie sau august, pentru ca atunci vor fi si cele mai ridicate temperaturi.

Alte trasee montane care te-ar mai putea interesa:

  • Traseul catre Lacul Bezbog din Muntii Pirin  – nivel de dificultate mediu
  • Traseul de la Biserica Boyana catre Cascada Boyana – nivel de dificultate mediu
  • Ruta pentru biciclete din Parcul National Rila – nivel de dificultate ridicat
  • Traseul catre Varful Kozya Stena din Parcul National Balcanii Centrali, locul din care poti privi partea de sud si partea de nord a Bulgariei simultan – nivel de dificultate mediu spre ridicat 

Traseele din Parcul Natural Nisipurile de Aur – Daca te afli in zona de nord a litoralului bulgaresc si vrei sa faci trasee usoare sau de intensitate medie, in Parcul Natural Nisipurile de Aur vei gasi urmatoarele variante:

  • traseul verde – cu o durata de doua ore si jumatate, strabate partea de vest a parcului, catre fantana Sf. Sedmochislenitsi si localitatea Bezhanata. 
  • traseul portocaliu – cel mai scurt dintre trasee, cu o durata de aproximativ 40 de minute, cu plecare de la Manastirea Aladzha catre baza turistica Academic. 
  • traseul galben – unul dintre cele mai vizitate trasee din parc, cu o durata de o ora si jumatate, cu plecare de la Manastirea Aladzha catre o platforma cu panorama superba. 
  • traseul albastru – se pleaca de la Manastirea Aladzha catre Fantana 1300, apoi catre fantana J. Minkov si este parcurs de regula intr-o ora si jumatate 
  • traseul rosu – cel mai lung dintre trasee, aproape 4 ore si jumatate, strabate parcul de la nord la sud. 

Iti recomandam insa sa pleci in astfel de drumetii numai dupa ce te-ai informat corect asupra starii drumurilor, conditiilor meteorologice si nu in ultimul rand, sa porti echipamentul potrivit.

In concluzie, Bulgaria este una dintre tarile in care ai posibilitatea sa te bucuri de rezervatii naturale si arii protejate, alaturi de trasee de exceptie, inclusiv in zona de litoral. Daca intentionezi sa-ti faci vacanta pe litoralul bulgaresc, nu uita ca la noi pe site gasesti cele mai bune oferte la peste 270 de hoteluri din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole despre atractii ale naturii din Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?