Pestera Devetashka, atractie de top in Bulgaria. Totul despre vizita aici

devetashka

Pestera Devetashka este una dintre cele mai frumoase si cunoscute pesteri din Bulgaria si se afla pe lista celor mai vizitate obiective de catre romanii care aleg sa exploreze nordul sau centrul acestei tari. Poate fi pe lista ta si daca pleci catre Grecia si doar tranzitezi Bulgaria, cu un scurt ocol inainte sa ajungi la Plevna. 

Devetashka, de dimensiuni impresionante, mai este cunoscuta si sub denumirile locale de Oknata sau Maarata si se distinge prin forma sa aparte, care include 7 gauri de diferite dimensiuni in tavanul pesterii. 

Daca pleci din Bucuresti catre Devetashka, vei avea de parcurs o distanta de 212 kilometri, asadar un drum de aproape 3 ore si jumatate. De la Ruse mai sunt 136 de kilometri pana la Devetashka, vei trece prin Aleksandrovo si te vei opri in vecinatatea satului Devetaki din comuna Loveci. 

O varianta prin care poti sa vezi relativ usor Devetashka daca-ti faci vacanta pe litoralul din Bulgaria si iesi din Romania pe la Giurgiu-Ruse, poate fi aceea a unui ocol in dreptul localitatii Beala (ia in calcul insa 2-3 ore in plus petrecute pe drum).

devetashka

Despre Pestera Devetashka. Ce poti vedea intr-o vizita aici

Ajungi la pestera Devetashka relativ usor, iesind din drumul principal inainte cu jumatate de kilometru de obiectiv. Vei mai avea de parcurs aproximativ 500 de metri pana la parcarea amenajata de la Devetashka, iar de aici o distanta destul de mica pana la intrarea principala in pestera.

Vei gasi casa de bilete asezata pe o mica platforma, in partea stanga, vei trece mai apoi printr-un mic targ cu suveniruri si obiecte de decor (majoritatea dintre acestea cu lilieci – considerati un simbol al pesterii), iar ulterior vei avea de traversat un pod.

Podul de la Devetashka

Intrarea are 30 de metri in inaltime, ceea ce initial nu ti se va parea prea spectaculos, insa incantarea se produce dupa ce treci de aceasta parte. Dupa circa 40 de metri, pestera incepe sa se largeasca si formeaza o sala cu o suprafata de 2400 de metri patrati. 

Intrarea in pestera Devetashka

Inaltimea medie a salii centrale a pesterii este de 60 de metri, insa in unele locuri atinge chiar si 100 de metri, lucru care te va face sa te simti intr-o cu totul alta dimensiune, pentru ca gaurile din tavan au un efect vizual aparte. 

Lungimea pesterii este de 2442 metri, ceea ce o pozitioneaza printre cele mai lungi pesteri din toata tara. Pe langa sala centrala, Devetashka mai are inca doua sectiuni. 

Sectiunea din dreapta este asezata intr-o zona mai uscata si mai calduroasa si are o intrare de 2,5 metri, formand o sala de dimensiuni dreptunghiulare de aproximativ 50 de metri lungime. Vei gasi in incheierea acestei sectiuni si o camera mica rotunda, denumita local si “Altar” al pesterii Devetashka.

Sectiunea din stanga se intinde pe 2 kilometri , iar aici vei putea observa si un mic rau care curge pe lungimea acestei parti a pesterii. 

Pestera Devetashka gazduieste exemplare din 15 specii de lilieci, iar in timpul sezonului de reproducere (in lunile iunie si iulie), este inchisa, tocmai pentru a proteja coloniile de lilieci si procesul acestora de inmultire. 

Pestera Devetashka poate fi vizitata in intervalul orar 8.00 – 20.00, (exceptand lunile iunie si iulie), iar biletul de acces costa 3 leva/persoana. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
devetashka

Scurt istoric si alte lucruri de stiut despre Devetashka

Pestera a fost cercetata incepand cu anul 1921, de catre un om de stiinta bulgar, insa abia in 1950 s-au facut aici excavari complete, intrucat intentia autoritatilor ar fi fost ca Devetashka sa fie transformata intr-un depozit urias al armatei, unde sa poata fi stocate inclusiv cisterne de petrol. 

Cercetarile din acea perioada au demonstrat ca pestera Devetashka ar fi fost locuita de oameni inca din urma cu aproximativ 70.000 de ani, iar in acest loc au fost descoperite numeroase artefacte culturale datand din perioada neoliticului. O parte dintre aceste artefacte sunt expuse in prezent la Muzeul National de Istorie din Sofia. 

Un detaliu interesant despre pestera Devetashka este faptul ca in acest loc au fost filmate scene din productia “The Expendables 2”, cu Sylvester Stallone si alti actori cunoscuti, iar echipa de filmare ar fi incalcat reglementarile de mediu din aceasta zona, motiv pentru care un numar mare de lilieci au parasit habitatul din pestera. 

Tot in timpul acestor filmari, un cascador si-ar fi pierdut viata in timpul unei explozii care a avut loc in vecinatatea pesterii. 

devetashka

De vizitat in apropiere de Pestera Devetashka

Daca ti-ai propus sa explorezi si imprejurimile Pesterii Devetashka, exista o serie de atractii pe care le poti lua in considerare. 

Cascadele Krushuna sunt la o distanta de 16 kilometri de pestera Devetashka si se numara printre principalele atractii turistice ale zonei. Gasesti parcare in apropiere, dar si terase si alte facilitati, iar pentru a ajunge la frumoasele cascade, trebuie sa urmezi traseul rosu. 

Pestera Stalbitsata poate fi vizitata dupa un drum de aproximativ 35 de minute de la Devetashka. Poate fi accesata pe o singura cale si anume un rand destul de generos de trepte care coboara in unica galerie a acesteia. Pestera este foarte frumoasa si are la capatul sau o stanca unde se pot observa formatiuni cu adevarat speciale, insa trebuie sa ai noroc de soare, intrucat pestera nu este iluminata artificial, iar singura sursa de lumina este punctul de acces. 

Orasul Lovech este la un drum de aproximativ 20 de kilometri de Devetashka si totodata unul dintre locurile in care ai putea petrece o noapte inainte sa te indrepti catre alte atractii din aceasta zona a Bulgariei. Poti vizita Fortareata de la Lovech, dar si Podul acoperit sau Gradina Zoologica de aici. 

lovech

Concluzionand, Pestera Devetashka este una dintre cele mai spectaculoase atractii din Bulgaria si merita vazuta.  O poti vedea si daca vii spre casa dinspre litoralul bulgaresc si intentionezi sa intri in Romania pe la Giurgiu. Vei face un ocol, insa efortul va merita!

Alte materiale despre atractii naturale ale Bulgariei:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?