Vizita pe insula Sfanta Anastasia din apropiere de Sozopol. Cum arata si cum poti ajunge aici

Localizata in partea de sud a litoralului bulgaresc si devenita in ultimii ani o atractie care prezinta destul de mult interes pentru turistii care aleg sa-si faca vacantele in aceasta zona, insula Sfânta Anastasia este, pe cat de mica in dimensiuni, pe atat de interesanta din punct de vedere istoric si vizual pentru cei care o viziteaza. 

Insula Sfânta Anastasia se afla la mica distanta de orasul Burgas si de statiunile Sozopol, Cernomoret, Kraymorie si Pomorie, insa poate fi vizitata relativ usor si daca vii dinspre Nessebar si Sunny Beach. Gasesti in cele ce urmeaza o serie de detalii care-ti pot fi utile in cazul in care decizi sa faci o plimbare cu barca pana aici.

Iar daca nu te-ai hotarat inca si unde anume ai vrea sa-ti faci vacanta pe litoralul bulgaresc, insa te tenteaza sa fie in apropierea acestei insule, gasesti la noi pe site oferte cazare Sozopol, completate si de multe alte propuneri de hoteluri din toate statiunile cunoscute.

Unde se afla insula Sfanta Anastasia si cum poti ajunge aici 

Insula Sfânta Anastasia este localizata in golful Burgas, la o distanta destul de mica de orasul cu acelasi nume si relativ intre statiunile Kraymorie si Cernomoret. Nu departe de aceasta insula se afla si Sozopol (circa 20 km distanta), iar daca vii aici spre exemplu din Sunny Beach sau din Nessebar, ia in calcul intai de toate un drum de 40-50 minute cu masina pana in portul Burgas

Poti ajunge pe insula Sfânta Anastasia cu barca, pe care o iei din portul Burgas. Municipalitatea Burgas a pus la dispozitia turistilor o ambarcatiune care poarta numele de “Anastasia”, cu 100 de locuri si dotata cu toate facilitatile necesare unei calatorii confortabile, inclusiv cu locuri pentru persoanele cu dizabilitati. In fiecare zi sunt programate doua curse catre insula Sfanta Anastasia, iar plimbarea dureaza 30 de minute. Pretul este de 16 leva/adult si 12 leva/copil, iar orarul exact al plecarilor poate fi verificat aici

Pentru a te orienta mai usor odata ajuns pe insula, iti recomandam sa arunci o privire si pe aceasta harta

Ce este important de stiut inainte de a vizita insula e faptul ca aceasta are dimensiuni micute, iar restaurantul, muzeul si unitatea de cazare din acest loc nu pot primi simultan un numar foarte mare de oaspeti, din lipsa de spatiu. De aceea, mai ales daca intentionezi sa faci o plimbare pana aici in sezonul cald, iti recomandam sa-ti faci rezervare, fie sunand direct la numarul de telefon: +359 882 004 124, fie prin email la adresa: reservations@gotoburgas.com. Nu uita ca trebuie sa fii in port, la casa de bilete, cu minimum 30 de minute inainte de imbarcare. 

Ce obiective si activitati ai la indemana pe insula Sfanta Anastasia

Desi este destul de micuta si in principiu nu ar trebui sa-ti ia mai mult de doua ore sa o vizitezi in intregime, insula Anastasia Bulgaria isi bucura vizitatorii cu o serie de atractii interesante, dar si cu optiunea de a petrece o noapte acolo. 

Manastirea Adormirii Maicii Domnului este cea mai veche constructie de pe insula, ridicata intre secolele XV-XVI. Intre timp, a suferit mai multe extinderi, iar la interior inca mai poti admira o serie de picturi vechi fascinante. 

Muzeul de pe insula este locul in care poti admira o expozitie interactiva referitoare la istoria insulei Sfanta Anastasia. Povesti cu pirati, trecutul intunecat al insulei, rolul de inchisoare, motiv de inspiratie pentru diversi artisti sau scriitori – teoretic, aici vei gasi cam toate raspunsurile la intrebarile legate de trecutul acestei insule. Muzeul are 6 sali, fiecare dintre acestea prezentand o etapa din parcursul istoric al insulei. Taxa de intrare la muzeu este de 6 leva/persoana. 

Lekarna (sau casa de vindecare), un alt loc cu istorie de pe insula, unde te poti opri pentru a savura o cana de ceai sau pentru a cumpara diverse ierburi/plante aromatice, vindecatoare specifice zonei. Tot aici gasesti si dulceata, fursecuri si alte mici gustari. 

Restaurantul de pe insula are o capacitate de 50 de locuri si preparate traditionale, din care nu lipsesc pestele si midiile, asadar daca ajungi pe insula Sf Anastasia, ia in calcul ca poti lua si masa de pranz aici. 

Casa de oaspeti este locul in care poti ramane peste noapte (desigur, iti trebuie o rezervare pentru ca aici sunt doar 5 camere disponibile), asta in cazul in care simti ca nu-ti ajung doar cateva ore pe insula. Camerele de oaspeti sunt localizate in doua cladiri diferite si au vedere catre golful Burgas. 

Pe insula mai exista si o sala de conferinte, unde in ultima vreme se organizeaza din ce in ce mai des evenimente culturale si private, cu o capacitate de aproximativ 50 de persoane. 

Alte lucruri interesante despre insula Sfanta Anastasia

Insula ascunde in spate o istorie destul de incarcata si fascinanta pe alocuri, mai ales daca luam in considerare faptul ca prima prezenta a omului pe aceste meleaguri a fost datata inca din perioada secolelor IV – VI. Insula Sfanta Anastasia a fost marcata pentru prima data pe harta Marii Negre de catre cartograful olandez Nicholaes Witsen, iar cele mai timpurii dovezi ale existentei manastirii pe insula dateaza din secolul al XV-lea. Insula a cazut prada piratilor de mai multe ori, fiind de asemenea si incendiata in repetate randuri.

In anul 1889 a fost ridicat primul far de pe insula, la 40 de metri inaltime deasupra nivelului marii, iar in 1912 a inceput constructia celui de-al doilea far, care a fost aprins pentru prima data in 1914. 

In anul 1923, complexul manastirii de pe insula a fost transformat in inchisoare, aici fiind adusi peste 120 de detinuti. 

Intre anii 1960-1980, insula Sfânta Anastasia a servit drept loc de creatie pentru diferiti artisti si scriitori din Burgas, ulterior fiind filmate aici si mai multe productii cinematografice, inclusiv scene dintr-un film cu faimoasa actrita Laetitia Casta in rol principal. 

In loc de concluzie

Insula Sfanta Anastasia poate fi un loc interesant de vizitat daca ai ales sa-ti faci vacanta in aceasta zona a litoralului bulgaresc, dar si daca simti ca ti-e dor de o plimbare cu barca pe mare. Este suficient sa-i aloci 3-4 ore si ar fi de preferat sa faci aceasta vizita in prima parte a zilei si numai dupa ce ai facut o rezervare, mai ales daca te vei afla in concediu aici in plin sezon, caci e posibil ca mai multi turisti sa aiba aceeasi intentie ca tine 🙂

Speram ca informatiile din acest articol te vor inspira sa pui la cale o experienta frumoasa, iar daca ai nevoie de inspiratie si la capitolul cazare, te asteptam pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante litoral Bulgaria!

Alte articole despre Sozopol

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?