Ce poti vizita in Sozopol si alte atractii interesante din statiune

Sozopol si in mod special partea sa de oras vechi reprezinta una dintre cele mai frumoase atractii din sudul litoralului bulgaresc. Se afla la o distanta rezonabila de orasul Burgas, respectiv la aproximativ 39 de kilometri, iar spre deosebire de alte statiuni ale vecinilor bulgari, acest orasel-statiune nu a devenit inca atat de comercial, aspect ce-i da un farmec aparte. 

Atractiile si obiectivele turistice din Sozopol sunt numeroase, iar o singura vizita de o zi aici nu-ti va permite sa le acoperi pe toate, insa informatiile de mai jos te pot ajuta sa le prioritizezi sau sa-ti faci un program pe mai multe zile, astfel incat sa le poti vedea pe cele mai interesante. 

Pui la cale o vacanta in Sozopol vara aceasta? Nu uita sa intri la noi pe site, unde ti-am pregatit unele dintre cele mai bune oferte cazare Sozopol, cu propuneri de hoteluri atat in zona noua, cat si in zona veche a orasului-statiune.

Obiective turistice Sozopol, in orasul vechi

Acesta este locul in care ai sansa sa admiri unele dintre cele mai bine conservate case vechi din aceasta zona a Bulgariei. In orasul vechi exista case cu o istorie de peste 100 de ani, construite in stil traditional, din piatra si din lemn. Printre cele mai faimoase sunt casa Kreanoolu, casa Marieta Stefanova, Casa Joan si casa Kurtidi

Tot in partea veche a orasului poti vedea si ruine ale unor vechi capele si biserici, iar daca vrei, poti face o oprire la biserica Sf. Chiril si Metodiu, unde sunt pastrate moastele Sf. Ioan Botezatorul. 

Muzeele nu lipsesc din Sozopol, asa ca daca ai in plan sa-ti consolidezi cunostintele in domeniu, poti face o vizita la Muzeul de Arhitectura si Istorie sau la Muzeul de Arheologie. 

Portiuni din zidul cetatii vechi pot fi vazute si in prezent in Sozopol, in partea de sud a orasului vechi, de-a lungul liniei de coasta. Poti vedea zidul chiar si noaptea, caci este iluminat, iar pe timp de zi si mai ales la apus, te poti bucura de o priveliste superba catre mare. 

Plaja din Sozopol si alte plaje bune din apropiere

Printre principalele atractii ale orasului-statiune Sozopol se numara, in mod evident, si plajele. Vei gasi plaje atat in partea veche de oras, cat si in partea noua, dupa cum urmeaza:

  • In partea noua – plajele Harmanite si Bamboo, ambele amenajate, a doua cu servicii ceva mai pretentioase. 
  • In partea veche – plaja centrala, tot amenajata si cu diferite facilitati si servicii la indemana. 
  • Intre Sozopol si Cernomoretz – plaja Gold Wheelhouse, cu portiuni amenajate, dar si multe segmente de plaja libera si zone de camping. 

Daca vrei sa nu te limitezi la plajele din statiune, te poti orienta si catre alte locuri frumoase de la malul marii, aflate la distante rezonabile de Sozopol. Vei gasi o serie de plaje frumoase, mai izolate, insa cu peisaje wow: plaja Alepu, plaja Arkutino sau plaja Ropotamo sunt cateva dintre aceste locuri. 

Te asteptam pe blog cu un articol ceva mai detaliat pe acest subiect: Despre plaja Sozopol Bulgaria si alte locuri frumoase de la malul marii in aceasta zona

plaja centrala Sozopol

Restaurantele din Sozopol 

Chiar daca vei fi cazat in regim all inclusive (specific, de altfel, litoralului bulgaresc), iti recomandam sa iesi macar intr-o seara pentru a testa preparatele si atmosfera restaurantelor din Sozopol. Te poti delecta cu peste proaspat prins din Marea Neagra (calcan, zargan, lufar, chefal), dar si cu midii gatite in diferite feluri, iar in ceea ce priveste preparatele traditionale bulgaresti, acestea nu vor lipsi din meniurile restaurantelor, care, in definitiv, sunt considerate tot atractii turistice in Sozopol.  

In cazul in care te afli aici in plin sezon, respectiv in lunile iulie si august, asteapta-te ca restaurantele sa fie destul de aglomerate, mai ales pe timp de seara. Pe de alta parte, Sozopol nu se aglomereaza la fel de tare precum Nessebar-ul sau alte statiuni mari de pe litoralul bulgaresc, fiind preferat de catre localnici – ceea ce-i ofera o atmosfera mai pitoreasca si mai boema. 

Printre restaurantele din Sozopol care au primit, de-a lungul timpului, review-uri bune se numara si urmatoarele: Mehana Sozopol (preparate traditionale, portii mari, asezat central), The White Dolphin, La Veranda, The Windmill (unde te poti bucura si de o priveliste frumoasa). 

restaurante Sozopol

Insulele din apropiere de Sozopol

In zona Sozopol exista 5 insule, fiecare dintre acestea cu atractiile sale. O parte dintre insule se afla intr-un plin proces de dezvoltare turistica si pot fi vizitate, daca iei o barca din zona Sozopol sau, dupa caz, din portul Burgas. 

Iata, asadar, care sunt insulele care fac parte din categoria obiectivelor turistice din apropiere de Sozopol:

Insula Sfantul Ivan – cea mai mare insula din Marea Neagra, de pe teritoriul Bulgariei. Pentru a ajunge aici, poti inchiria o barca din portul Sozopol.

Insula Sfantul Petru – este cea mai mica insula dintre toate, iar aici exista ruinele unei capele din perioada Renasterii. Insula Sf. Petru este localizata langa insula Sf Ivan. 

Insula Sfantul Toma – cu mai multe ruine si localizata in imediata apropiere a malului. In trecut a purtat numele de Fidonisi, iar in prezent poarta numele sfantului care ar fi locuit pe insula. Tot aici a existat si o capela a sfantului Toma, ale carei ruine mai pot fi vazute si in prezent. 

Insula Sfantul Kirik – monument cultural international, in prezent centru maritim international, cu anumite restrictii pentru turisti. Sapaturile arheologice facute aici au scos la iveala ruinele mai multor temple din diferite epoci, printre care si ramasitele manastirii medievale Sfintii Quiricus si Julietta. 

Insula Sfanta Anastasia – este si cea mai indepartata de Sozopol, la o distanta de 14 kilometri. Aceasta insula primeste vizitatori inca de acum 8 ani, iar daca ai in plan sa ajungi aici este necesar sa-ti faci o rezervare si sa iei o barca din portul Burgas. Poti consulta aici programul plecarilor catre Insula Sf. Anastasia. Vei gasi pe insula o biserica (unde inca se tin slujbe si chiar se organizeaza nunti), un muzeu, o unitate de cazare, un restaurant cu preparate traditionale bulgaresti si, desigur, peisaje de vis. 

insula sfanta anastasia

Aquapark Neptun, parcul acvatic din apropiere de Sozopol 

Daca esti cazat aici sau in vecinatatea acestui oras-statiune si vrei sa iei o pauza de la plaja pentru o zi, te poti orienta catre parcul acvatic din apropiere. Mai ales daca te afli in vacanta alaturi de cei mici, vizita la Aquapark Neptun, un alt obiectiv din Sozopol, vine la pachet cu multa distractie si balaceala. 

Vei gasi aici 3 zone de distractie: Turnul A, Turnul B si Prater, fiecare dintre acestea fiind conceputa pentru o anumita categorie de varsta/inaltime. Tot pe domeniul parcului acvatic vei gasi si o serie de restaurante si baruri, iar in ceea ce priveste preturile de intrare, acestea variaza in functie de perioada pe care vrei sa o petreci inauntru, dar si in functie de inaltimea vizitatorilor.

Te tenteaza o vizita aici? Iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Aquapark Neptun Sozopol. Ce sa ai in vedere daca te pregatesti pentru o zi de distractie aici

Aquapark Neptun

Castelul Ravadinovo, una dintre cele mai cunoscute atractii ale acestei zone 

Foarte aproape de Aquapark Neptun si la o distanta de doar 5 kilometri de centrul orasului-statiune, Castelul Ravadinovo este un alt loc potrivit mai ales pentru familiile cu copii. Desi la prima vedere poate parea un castel vechi, din epoca medievala, spre surprinderea multora dintre vizitatori, constructia a fost ridicata incepand cu anul 1996. 

Castelul de la Ravadinovo este construit si decorat intr-o multitudine de stiluri, asadar vei intalni aici atat elemente renascentiste, medievale, gotice si de baroc – si reflecta viziunea de loc feeric, rupt din basme, a proprietarului sau, bulgarul Georgi Kostadinov Tumpalov. 

Copiii se pot bucura aici si de o mini gradina zoologica, de un cinematograf in aer liber, un mic centru de echitatie, toate completate de o gradina mare cu lacuri, fantani si statui. 

Asadar, daca vrei sa te simti ca in povesti pentru cateva ore, poti face o vizita la Ravadinovo. Desigur, gasesti la noi pe blog si un articol separat dedicat acestui subiect: Castelul de basm Ravadinovo – o nouă atracţie lângă Sozopol Bulgaria

castel ravadinovo

Concluzionand, daca ai in plan sa te cazezi in aceasta zona sau chiar si daca vrei sa faci o vizita de o zi, sansele sa te plictisesti sunt zero, pentru ca exista o multime de obiective turistice Sozopol. Incepand cu plajele, continuand cu cladirile fascinante din orasul vechi, cu magazinele de suveniruri, cu restaurantele, dar si cu numeroase alte obiective aflate in imprejurimi – Sozopol este locul din care vei pleca, mai mult ca sigur, cu amintiri frumoase. 

Iar daca nu ai reusit inca sa iei o decizie referitoare la locul in care te vei caza, insa ceva iti spune ca iti vei face vacanta in aceasta zona, te asteptam pe site cu unele dintre cele mai bune oferte de  cazare in Sozopol!

Alte articole despre Sozopol

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?