Obiceiuri legate de bacsis in destinatii din intreaga lume

Bacsisul reprezinta un subiect de interes pentru majoritatea celor care obisnuiesc sa calatoreasca, in principal pentru ca vorbim despre un obicei acceptat si apreciat in foarte multe destinatii, care insa poate fi perceput drept o ofensa in altele. 

Cum stii cand este cazul sa lasi bacsis, care este suma potrivita si, mai ales, care sunt locurile in care acest gest este considerat de bun augur? Dar cele in care nu ar trebui sa lasi bacsis? 

Gasesti in acest articol o serie de informatii utile despre bacsis, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte pentru vacante litoral Bulgaria, vacante in Grecia si vacante in Turcia, cu o multime de variante din care sa poti selecta ce este pe placul tau!

Cum este definit bacsisul la noi si explicat in Codul bunelor maniere 

Termenul de “bacsis” provine din limba persana, fiind ulterior preluat de turci sub denumirea de “bahsis” si semnifica, conform DEX, o suma de bani data peste plata cuvenita, pentru rasplatirea unui serviciu personal. 

In cartea “Codul bunelor maniere” Ed. Humanitas 2004, semnata de Aurelia Marinescu, este explicat faptul ca un om educat va sti cui trebuie, respectiv cui nu trebuie sa-i lase bacsis. Totodata, autoarea explica si faptul ca valoarea bacsisului se poate raporta la doua categorii: cel care se calculeaza ca un anumit procent din nota de plata, respectiv bacsisul care se ofera la aprecierea celui care-l ofera. 

Daca ne referim la primul tip de bacsis, cel calculat sub forma de procent, este in regula sa oferim personalului care ne serveste la restaurant, soferilor de taxi, personalului dintr-un salon de infrumusetare intre 10% si 20% din valoarea notei pe care urmeaza sa o platim. 

Pe de alta parte, spre exemplu, pentru personalul de la garderoba, pentru soferul de autocar, pentru bellboy, pentru camerista, bacsisul ramane la aprecierea clientului servit. 

Autoarea mai spune si faptul ca este elegant sa oferim bacsis persoanelor care presteaza munci dificile, chiar daca serviciul acestora este inclus in nota noastra de plata. 

Totodata, este important ca bacsisul, ca termen si ca gest de politete, sa nu fie niciodata confundat cu mita, considerata o infractiune.

Nu in ultimul rand, e bine de retinut ca desi a oferi bacsis este considerat a fi un gest de apreciere, acesta nu reprezinta si o obligatie, exceptand situatiile in care serviciile prestate sunt incluse deja pe nota de plata si taxate ca atare. 

bacsis

Destinatii in care se lasa bacsis si procentele considerate potrivite

Obiceiurile privind bacsisul pot diferi destul de mult de la o tara la alta, la fel si procentele.

In Europa, in termeni generali, se lasa bacsis in aproape toate tarile, cu cateva mici exceptii, unde nu este considerat o ofensa, insa nu este asteptat. 

Multe dintre tarile europene au inceput deja sa introduca pe nota ( la restaurante si baruri) o taxa de serviciu, iar in cazul in care aceasta nu este observata, se practica de regula lasarea unei sume cu o valoare intre 5%-10%, uneori chiar si 15% din nota finala, in cazul in care serviciile sau mancarea au fost foarte bune. 

In Italia, spre exemplu, e posibil ca in unele restaurante sa intalnesti pe nota cuvantul “Coperto”, care inseamna o “taxa de acoperire”. Acest lucru nu inseamna neaparat ca suma respectiva va ajunge in buzunarele celui care te-a servit, asadar poti lasa bacsis chelnerului tau, daca simti ca serviciile sale merita recompensate. 

In Bulgaria este apreciat bacsisul, care se lasa in general in procente de 10% din nota finala. Daca iei un taxi in Bulgaria, pentru o cursa de cca. 12 leva, e in regula sa-i lasi soferului 14 leva. Barmanului ii poti lasa o mica suma de bani (2 leva) in cutia destinata bacsisului, cu siguranta va aprecia gestul tau atunci cand iti prepara cocktail-ul favorit, la fel si camerista care are grija sa gasesti curatenie in camera ta de hotel. 

Asadar, in Marea Britanie, Portugalia, Germania, Ungaria, Turcia, Grecia, Bulgaria, este apreciat un bacsis de 10% din nota finala, in timp ce in destinatii precum Franta, Italia, Austria, Scandinavia, chiar si Spania, e posibil sa intalnesti acest serviciu deja inclus pe nota. In cazul in care vrei sa lasi ceva extra oricum, gestul va fi apreciat. 

In Rusia, bacsisul variaza foarte mult in functie de zona in care te afli, insa este o practica intalnita, iar procentele se situeaza intre 5%-15%. 

In America de Nord, se practica lasarea unora dintre cele mai mari bacsisuri din lume, respectiv sume cuprinse intre 15% si 20% din nota finala in Statele Unite ale Americii si in Canada, si in jur de 15% in Mexic. 

In America de Sud, in state precum Argentina, bacsisul ar trebui sa fie in jur de 10% din nota finala, iar in destinatii precum Chile, Peru, Costa Rica, se ofera valori chiar si de 15%, insa in multe cazuri aceste sume sunt deja incluse la finalul notei de plata. In Columbia si Brazilia, bacsisul nu este o practica foarte des intalnita, insa restaurantele cu servicii mai bune pot adauga pe nota o anumita taxa de serviciu, in general de 15%. 

tip box

In Asia exista o serie de tari in care oferirea bacsisului nu este asteptata si poate fi considerata chiar o ofensa, aspect despre care vom discuta in cele ce urmeaza. In India, pe de alta parte, poti oferi bacsis la restaurant cu o valoare de 7-10% din nota. Poti oferi ceva extra si ghizilor locali. Este recomandat sa oferi bacsis numai in moneda locala (rupie) si sa porti la tine cash, in bancnote mici. 

Mai poti oferi bacsis si in Cambodgia, Indonezia (desi este inclus in majoritatea notelor de plata), Iordania, Filipine (la fel, de regula inclus la finalul notei de plata), Qatar, Sri Lanka, Thailanda (nu lasa o singura moneda de un baht – gestul este considerat o insulta, echivaleaza cu aproximativ 0,13 ron), Vietnam (bacsisul este un concept nou pentru ei, insa devine treptat o practica destul de des intalnita).

In Africa, in tari precum Africa de Sud, Egipt, Maroc, Zimbabwe se obisnuieste ca un procent de 10% din valoarea consumatiei sa fie inclus la finalul notei, iar daca nu, poti oferi un bacsis de aceasta valoare. 

In Oceania, respectiv tari precum Australia si Noua Zeelanda, bacsisul nu este o practica intalnita si prin urmare nu tocmai foarte asteptata, asta poate si pentru ca nivelul salariilor este unul mai ridicat. Pe de alta parte, unele voci sustin ca treptat, si pe aceste meleaguri obiceiul tinde sa devina familiar. 

Destinatii in care nu se lasa bacsis 

Asa cum spuneam inca de la inceput, exista si o serie de tari in care bacsisul este perceput fie drept un gest total inutil, fie chiar si drept o insulta la adresa persoanei care il primeste. 

Japonia poate fi exemplul perfect de destinatie in care nu trebuie sa dai bacsis. Principiul japonezilor este acela ca daca un client va aprecia serviciile din respectivul loc, se va intoarce acolo sau va face recomandari. Japonezii considera ca un serviciu bun nu trebuie recompensat in acest mod, intrucat acesta trebuie sa fie bun prin natura existentei sale. Demnitatea si respectul sunt valori extrem de importante in cultura japoneza, unde gesturi precum oferirea bacsisului nu prea isi au locul. 

masa in japonia

China se incadreaza in aceeasi categorie, asadar nu va fi nevoie sa oferi bacsis in timpul unei calatorii in aceasta tara, la fel si daca mergi in Coreea de Sud. 

Chiar daca nu este considerat neaparat un gest ofensator, bacsisul nu este asteptat nici in alte tari, prin simplu fapt ca nu este considerat necesar. Malaysia este unul dintre exemplele de pe continentul asiatic, in timp ce Danemarca, Elvetia sau Finlanda pot fi considerate cateva dintre exceptiile Europei. 

Concluzionand, e bine sa te informezi asupra aspectelor legate de bacsis si moduri prin care ti-ai putea exprima gratitudinea pentru serviciile bune, inainte sa pleci intr-o anumita destinatie, pentru ca situatiile pot diferi de la caz la caz. 

Speram ca informatiile din acest articol iti vor fi utile, iar in cazul in care ai nevoie sa te inspiri si in ceea ce priveste potentiale destinatii de vacanta, iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte pentru Bulgaria, Grecia si Turcia, astfel incat sa poti alege ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?