Conditii de calatorie in Bulgaria, Grecia, Turcia. Cele mai frecvente intrebari

Postat de

Daca iti faci planuri de vacanta, cu siguranta verifici in fiecare zi conditiile de calatorie si restrictiile pentru fiecare destinatie in parte. Este important sa stii toate aceste lucruri pentru a-ti stabili planul de actiune pentru perioada urmatoare si pentru a-ti rezerva urmatorul concediu.

Ti-am pregatit un tabel care te va ajuta sa iti faci o imagine rapida, iar mai jos am detaliat conditiile pentru fiecare dintre cele trei tari. Informatiile de mai jos sunt in concordanta cu informatiile publice de pe site ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe  si site ul oficial INSP/CNSCBT

Totodata, la noi pe site gasesti si o multime de oferte de vacanta, in destinatii apropiate de casa, cu sute de hoteluri din care poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Update: 18 Ianuarie 2022

  Conditii calatorie Bulgaria Grecia Turcia
  Zona Rosie Da Da Da
  La plecare —– —– —–
  Acces cu vaccinare Da Da, cu rapel la 14 zile Da, cu rapel la 14 zile
  Acces test PCR Da, cu maxim 72 h Da, cu maxim 72 h Da, cu maximn 72 h
 Acces dovada trecerii prin   boala prin prezentarea   unui test PCR pozitiv din   momentul depistarii   Covid-19 Da, dupa 11 zile si maxim 180 zile Da, dupa 30 zile si maxim 180 zile Da, dupa 28 zile si maxim 180 zile
  Acces test antigen Da, cu maxim 48 h Da, cu maxim 48 h Da, cu maxim 48 h
  Testare rapida la vama Nu Aleatoriu Aleatoriu
  Teste pentru copii Da, copiii peste 12 ani Da, copiii peste 12 ani Da, copiii peste 6 ani
  Formalitati aditionale Nu Formular PLF Formular Electronic
  Carantina la dus Fara certificat, da Nu Nu
  La intoarcere formular PLF obligatoriu —– —–
  Fara carantina  Vaccin sau trecere prin boala Vaccin, trecere prin boala sau PCR negativ Vaccin sau trecere prin boala
  Cu carantina Fara vaccin, fara trecere prin boala (chiar si cu PCR negativ) Fara vaccin, fara trecere prin boala, fara PCR negativ Fara vaccin, fara trecere prin boala

* formular electronic Turcia – turistii au obligația de a completa formularul de intrare de pe portalul register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea prezentarii la granita.
* formular PLF Grecia – este necesara completarea formularului PLF (Passenger Locator Form – https://travel.gov.gr ), cu cel putin 24 de ore anterior efectuarii calatoriei.
* Test antigen – este cel rapid, care detecteaza infectia cu SARS-CoV-2, efectuat intr-un laborator acreditat. Cel pe care il cumperi de la farmacie si ti-l faci acasa nu este acceptat. 

Conditii de intrare in Bulgaria

Update: 18.01.2022

Incepand cu 14.12.2021 ai nevoie pentru a intra in Bulgaria de unul dintre urmatoarele documente:

– Certificatul Digital European care atesta vaccinarea, sau un document similar;
sau
– Certificatul Digital European care să includă dovada rezultatul al unui test PCR negativ realizat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară;
– Certificatul Digital European care să includă dovada rezultatul al unui test rapid antigen (RAT), efectuat cu maxim 48 de ore înaintea sosirii;
sau
– Certificatul Digital European care să ateste trecrea prin boala (dacă au trecut între 11 și 180 de zile de la dată testului PCR pozitiv)
Copiii cu vârstă până în 12 ani sunt exceptați de la aceste măsuri, indiferent de zona în care se află statul din care sosesc.
 
În cazul în care nu ai deja un certificat digital actualizat cu informațiile necesare, vei putea genera unul foarte simplu și rapid urmărind pașii din acest link: https://certificat-covid.gov.ro/login.

Conditii de intrare in Grecia 

Update: 27 iulie 2021

Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

 1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/logincompletat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
 2. unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):

 • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
 • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, turistul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Informații cu privire la călătoria către/dinspre insulele grecești, precum și între insule, cu feribotul, nava sau avionul:

 1. Pentru călătoriile de pe continent către insulele grecești și retur cu feribotul sau alt tip de navă de transport persoane, pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19, înaintea îmbarcării (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):
 2. un certificat de vaccinare Covid-19;
 3. o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 4. un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea îmbarcării;
 5. un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie.
 6. un autotest rapid efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie, însoțit de declarația aferentă.

Călătoriile inter-insulare pe cale maritimă

Între insulele aceleiași unități regionale: călătoria este posibilă cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, efectuat fie săptămânal (persoanele care se deplasează regulat în interes de serviciu), fie în termen de maxim 24 de ore înainte de plecarea programată.

Excepții:

 • Muncitorii care călătoresc zilnic între diferite unități regionale (autotest)
 • Pasagerii care călătoresc pe rutele Perama-Paloukia-Salamina, Perama Megarida-Faneromeni-Salamina, Rio-Antirio, orice feribot care leagă continentul de insula Evia, precum și pe rutele Poros-Galatas/ Troizinia-Pounta-Elafonisi (jud. Lakonia), Trypiti-Ammouliani (jud. Halkidiki), aceștia putând călători și cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest.
 • Călătoriile către/dinspre insule pe cale aeriană (cursele interne) – pasagerii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente referitoare la Covid-19 înainte de îmbarcare (același tip ca și pentru intrarea în Grecia):
 • un certificat de vaccinare Covid-19;
 • o dovadă a recuperării recente după boală (care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia);
 • un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înaintea plecării;
 • un test rapid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de călătorie;
 • pentru pasagerii cu vârsta între 12-17 ani, un autotest rapid efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie, însoțit de declarația aferentă.
 • Accesul în spații interioare (restaurante, cafenele, baruri, spații de divertisment) :

Începând cu data de 16 iulie 2021, autoritățile elene permit accesul persoanelor în spațiile interioare (închise) ale restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau locațiilor de divertisment, astfel:

Accesul în interiorul restaurantelor, cluburilor, barurilor, spațiilor de divertisment, teatrelor/cinematografelor este permis doar acelor persoane care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală, emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile;

Accesul în incinta muzeelor și a spațiilor arheologice interioare este permis persoanelor care prezintă fie dovada vaccinării complete, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea ultimei doze (sau a dozei unice, în cazul serului J&J), fie un certificat conform căruia au trecut prin boală (emis la 30 de zile după primul test pozitiv și valabil 180 de zile), fie rezultatul negativ al unui test PCR sau test rapid.

Toate aceste spații pot funcționa, la interior, cu un grad de ocupare de maxim 85% din capacitatea declarată în autorizația de funcționare.

Persoanele cu vârsta de până la 18 ani pot intra în oricare din spațiile menționate mai sus cu prezentarea rezultatului negativ al unui autotest, însoțit de declarația aferentă, semnată de unul dintre părinți ori de către reprezentantul legal al minorului.

Potrivit actului normativ în vigoare, aceste măsuri se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Greciei, începând cu data de 16 iulie 2021 (ora 06.00) și sunt în vigoare, cu posibilitatea de prelungire.

 !!! Regulile se aplică tuturor pasagerilor cu vârsta de peste 12 ani împliniți.

Pasagerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani li se permite să călătorească și cu prezentarea unui rezultat negativ al autotestului, efectuat în ultimele 24 de ore.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani pot călători liber, fără a fi necesară prezentarea vreunui document pentru Covid-19.

Sunt exceptate de la această regulă persoanele care se deplasează în interes de serviciu/pentru activități zilnice. Acestea sunt supuse testării săptămânale (autotestării), conform normelor Ministerului elen al Muncii.

De asemenea, autoritățile elene solicită completarea și prezentarea unei declarații de sănătate, disponibilă la adresele https://sea.travel.gov.gr/#/ (varianta în limba engleză) și https://www.ynanp.gr (varianta în limba greacă).

Pasagerii trebuie să prezinte, totodată, documente de identificare (pașaport, carte de identitate sau alt act de identitate valabil), echipajului navei revenindu-i obligația de a verifica,  înainte de  îmbarcare,  concordanța între datele de identitate ale persoanei și cele înscrise în documentele medicale prezentate.

Având în vedere aceste controale, pasagerii curselor de feribot sunt rugați să se prezinte la locul de îmbarcare cu o oră înainte de plecare.

Recomandări:

 1. respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
 2. evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
 3. utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
 4. respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
 5. în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

Update: 15 mai  2021.

Călătorii din următoarele țări pot intra în Grecia fără a fi obligați să ramana în carantină: cetățeni ai țărilor Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Serbia, Emiratele Arabe Unite și Israel. Se mențin toate măsurile de prevenție și de izolare socială aflate în vigoare.

Intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea se poate efectua în următoarele condiții (în intervalul orar 07:00-23:00):

 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă; Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 5 ani.
 • sau prezentarea dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la rapel. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză;
 • sau obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc). 
 • prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet  http://travel.gov.gr).

Lista completa a restrictiilor, aici.

Probabil cele mai avantajoase oferte pentru vacantele in Grecia pentru 2022 sunt promotiile early booking valabile pana la 31 ianuarie 2022. Reservi acum si prinzi reduceri pana la 35%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Conditii de intrare in Turcia

Update: 01 septembrie 2021

La intrarea în Turcia din România (începând cu luna iulie 2021 – a treia etapă a procesului de normalizare treptată), se mențin următoarele măsuri:

 1. Sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia.
 2. Sunt exceptate de la măsura carantinei și de prezentarea testului PCR negativ:
 3. Persoanele care prezintă un certificat de vaccinare cu schema completă a vaccinării și au trecut 14 zile de la doza de rapel.
 4. Persoanele care pot face dovada faptului că au fost infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv. Dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 poate fi: un rezultat pozitiv al unui test PCR, o adeverință emisă de instituții medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate și ștampilate, emise în limba engleză.
 5. Persoanele care prezintă rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată din statul de domiciliu. Testele antigen efectuate la domiciliu/reședință și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate.
 6. Persoanele care intră în Turcia, prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Turcia, fiindu-le permisă deplasarea către punctul de destinație. În situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, se va acorda tratamentul necesar și impune măsura carantinei pentru 14 zile, atât persoanei infectate, cât si contactilor direcți. Măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 10 zile este negativ. Pentru persoanele infectate cu varianta Delta a virusului, măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 14-a zile este negativ.

 MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu luna iulie 2021, carantina de noapte și din weekend, precum și restricțiile privind călătoriile interurbane, indiferent de ziua săptămânii, nu mai sunt aplicabile.

 • Restaurantele sunt deschise cu program normal și cu respectarea normelor de siguranță impuse de pandemie.
 • Mall-urile/centrele comerciale și piețele își reiau activitatea normală.
 • Se reia activitatea cazinourilor, a tavernelor, a pub-urilor, a cafenelelor (mai puțin a celor pentru narghilea, care rămân închise până la noi decizii), a cinematografelor, a internet cafe-uri, a locurilor pentru jocuri electronice, a sălilor de biliard, a piscinelor, a sălilor de sport, a băilor turcești, a saunelor și a saloanelor de masaj, a parcurilor de distracții și a parcurilor tematice.

!!! Deși s-a comunicat faptul că turiștii vor fi testați la punctele de frontieră, există probabilitatea ca unele dintre acestea să nu dețină infrastructura necesară testării, motiv pentru care se recomandă turiștilor să aibă la intrarea în Turcia fie rezultatul unui test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia, fie rezultatul unui test antigen negativ efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, fie dovada schemei complete de vaccinare de la care au trecut 14 zile de la doza de rapel sau dovada medicală a faptului că au fost infectate cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv.

Rămâne, în continuare, obligatorie completarea de către persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, a formularului de intrare de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. La momentul completării formularului, va fi emis codul HES cu care călătorii vor putea avea acces la transport intern și cazare. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicație distinctă).

Minorii cu vârsta de până la 6 ani nu trebuie să prezinte un test PCR.

Cei care au vârsta de peste 6 ani (inclusiv) trebuie să prezinte fie un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării în Turcia, fie un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea sosirii, chiar dacă sunt însoțiți de părinți care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID-19.

Minorii cu vârste între 12 și 18 ani care prezintă dovada vaccinării (minim 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) NU trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ COVID-19.

Atenție! Deși autoritățile turce au transmis că persoanele aflate în tranzit nu au obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, operatorii locali de check-in/handling solicită tuturor călătorilor care se îmbarcă de pe aeroportul Istanbul sau de pe alte aeroporturi naționale, inclusiv celor aflați în tranzit, respectiv îmbarcați de pe alte aeroporturi din Turcia, prezentarea testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru a li se permite îmbarcarea către România. Ambasada României în Turcia efectuează demersuri pentru clarificarea acestei situații și recomandă contactarea companiei aeriene cu care se efectuează deplasarea, pentru evitarea unor eventuale situații neplăcute.

 

Update: 15 mai 2021

Măsura obligativității prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 de către toate categoriile de persoane menționate anterior a fost prelungită de autoritățile turce până la data de 31.05.2021, inclusiv.

Principalele restricții sunt:

 • Persoanele care sosesc în Turcia au obligația de a completa formularul de intrare de pe portalul register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării, indiferent de modalitatea de transport utilizată, rutieră, aeriană sau navală. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (printat) sau electronic (pe telefonul mobil). 
 • Cu excepția membrilor personalului navigant, șoferilor de tir, transportatorilor, marinarilor și a copiilor cu vârsta de sub 6 ani, toate persoanele care tranzitează Republica Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă trebuie să prezinte autorităților vamale turce, la intrarea în țară, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Turcia.
 • În contextul pandemiei de COVID-19, operatorul local de check-in/handling din Aeroportul Internațional Istanbul solicită tuturor călătorilor, inclusiv celor aflați în tranzit (îmbarcaţi şi de pe alte aeroporturi din Turcia), testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pentru a li se permite îmbarcarea către România.

Lista completa a restrictiilor, aici.

Probabil cele mai avantajoase oferte pentru vacantele in Turcia pentru 2022 sunt promotiile early booking valabile pana la 31 ianuarie 2022. Reservi acum si prinzi reduceri pana la 30%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Conditii la intoarcerea in Romania

Update 09/01/2022

Bulgaria este pe lista rosie.

Sunt exceptate de la măsura carantinei instituită la intoarecerea din țările cu risc epidemiologic ridicat (de pe lista galbena) urmatoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome asociate COVID-19:

 • persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.
 • persoanele care prezinta dovada trecerii prin boala printr-un rezultat pozitiv al testului PCR din momentul diagnosticarii cu SARS Cov-2 pentru care nu a trecut mai mult de 180 zile.
 • Copiii sub 12 ani sunt scutiti de carantina si test PCR. Cei intre 12-16 ani sunt scutiti de carantina daca prezinta un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu max 72 ore inainte de intrarea in Romania.
 • Dacă nu se prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, se poate ieși din carantina obligatorie după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.
 • Mai multe detalii regasiti pe website-ul dedicat al Guvernului Romaniei: https://fiipregatit.ro/sectiune_ghid/conditii-intrare-in-romania/

Important! Incepand cu 20 decembrie 2021, este obligatoriu sa completezi formularul digital de intrare in Romania (PLF). Cetățenii trebuie să completeze formularul cu 24 de ore înainte de intrarea în țară. Dacă nu reușesc, pot să-l completeze în 24 de ore, la domiciliu, după intrarea în țară. Dacă nu o fac, vor fi amendați cu 5000 lei.

Grecia si Turcia sunt în zona rosie. La sosire cei vaccinati cu minim 10 zile de la rapel si cei care au trecut prin boala in ultimele 180 zile sunt exceptati de la masura carantinarii. Altfel, se impune automat carantina de 14 zile intr-un loc declarat. Copiii sub 12 ani sunt scutiti de carantina sau test PCR. Cei intre 12-16 ani sunt scutiti de carantina daca prezinta un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu max 72 ore inainte de intrarea in Romania.

Pe masura ce conditiile de intrare in Bulgaria, Grecia, Turcia se modifica, revenim cu noutati.

Ti-am pregatit si o lista de intrebari frecvente pentru calatoriile din perioada pandemiei. Aici poti citi un articol complet.

Intrebari frecvente referitoare la conditiile de calatorie

1. Daca am trecut deja prin boala care sunt conditiile de iesire din tara?

In acest moment, niciuna din tarile de mai sus nu permite intrarea pe baza unui document medical care atesta trecerea prin boala COVID-19. In functie de destinatie, se poate calatori in baza unui test RT – PCR negativ efectuat cu maximum 72 de ore inainte de iesirea din tara/imbarcare, a unui test antigen negativ (in cazul Bulgariei)  sau unei dovezi care atesta efectuarea unui vaccin autorizat impotriva COVID-19.

2. Daca tara din care vin este pe lista galbena si eu sunt vaccinat sau am trecut deja prin boala, mai stau in carantina?

In acest moment, sunt exceptati de la carantina la intoarcerea in tara:

 • cei care s-au vaccinat si au trecut minimum 10 zile de la rapel pe baza adeverintei de vaccinare;
 • cei care prezintă un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.;

3. Daca tara din care vin nu este pe lista galbena mai stau in carantina?

Nu se solicita carantina pentru cei care vin din tarile ce nu se afla pe lista galbena sau rosie.

4. Se va face testare rapida aleatorie la granita/imbarcare/debarcare?

In functie de destinatie, se poate institui testarea rapida aleatorie la vama/aeroport. Ca urmare a rezultatului testului rapid (ce va fi disponibil in cateva minute), in cazul unui turist confirmat pozitiv, se va respecta procedura de izolare/carantina valabila in functie de fiecare tara in parte.

5. Care sunt conditiile de calatorie cu avionul?

In functie de destinatie, se poate calatori in baza unui test RT – PCR negativ efectuat cu maximum 72h inainte de imbarcare sau pe baza adeverintei de vaccinare cu ambele doze si minim 14 zile de rapel sau pe baza unui document medical ce atesta trecerea prin boala SARS-CoV2. Pe aeroportul de destinatie se pot efectua suplimentar teste rapide antigen sau teste RT – PCR.

6. Sunt acceptate la copii testele rapide antigen?

In acest moment, sunt acceptate testele RT-PCR de tip non-invaziv pentru anumite categorii de varsta. In general, testele non-invazive se pot solicita pentru copiii pana in 12 ani. La acest moment, pentru Bulgaria se solicita test RT-PCR sau test rapid antigen indiferent de varsta copilului. Pentru Grecia se solicita test RT-PCR sau un document care atesta trecerea prin boala (sunt exceptati copiii pana in 5 ani), iar pentru Turcia se solicita test RT-PCR (sunt exceptati copiii pana in 6 ani).

7. Daca sunt vaccinat, mai este necesar testul PCR?

In functie de reglementarile din fiecare tara, se poate solicita test PCR chiar daca exista adeverinta de vaccinare. Insa tari precum Grecia si Bulgaria nu mai solicita test RT-PCR. Se ia in considerare accesul in tara pe baza de adeverintei de vaccinare cu ambele doze si minim 14 zile de la rapel sau a unui document medical ce atesta trecerea prin boala SARS-CoV2.

8. Daca parintii sunt vaccinati si copiii nu, este necesar testul RT-PCR pentru copii?

Pentru accesul in Bulgaria, pentru copii se solicita test PCR sau test antigen rapid sau un document medical care atesta trecerea prin boala (indiferent de categoria de varsta), chiar daca parintii sunt vaccinati. Pentru accesul in Grecia, pentru copii se solicita test PCR sau un document medical care atesta trecerea prin boala (sunt exceptati copiii pana in 5 ani), chiar daca parintii sunt vaccinati. Pentru accesul in Turcia, pentru copii se solicita test PCR (sunt exceptati copiii pana in 6 ani), chiar daca parintii sunt vaccinati.

9. Pasaport COVID?

In acest moment, nicio tara nu a adoptat pasaportul COVID. Citeste aici mai multe.

10. Ce se intampla daca ma imbolnavesc in timpul vacantei?

 • In Bulgaria, daca turistul este diagnosticat cu SARS-CoV-2 (COVID-19) in timpul vacantei, va trebui sa stea izolat intr-o camera speciala si va ramane sub carantina. In plus, va suporta cheltuielile noptilor suplimentare si tratamentul necesar din venitul personal sau prin asigurarea medicala optionala (daca aceasta acoperă riscul pandemiei).  
 • Grecia ofera turistilor carantinare si tratament gratuite. 
 • In Turcia, daca turistul este diagnosticat cu SARS-CoV-2 (COVID-19) in timpul vacantei, va trebui sa stea izolat intr-o camera speciala. Dacă șederea este de 1 săptămână și a trebuit să o petreacă în carantină, hotelul va prelungi șederea pentru inca o săptămână ca turistul sa isi poata petrece vacanța. Acest lucru va fi gratuit pentru turisti. Dacă trebuie să fie tratați la spital, cheltuielile vor fi suportate de catre acestia. Tratamentul se va face la spitalele publice.

11. Daca un membru al familiei este vaccinat iar celalalt nu, va trebui sa stam toti in carantina la intoarcerea in tara?

Deocamdata autoritatile nu au un raspuns pentru aceasta situatie.

12. Daca parintii sunt vaccinati vor trebui sa stea in carantina cu cei mici la intoarcerea in tara?

Deocamdata nu exista o informatie oficiala si clara insa, daca o familie calatoreste cu un copil intr-o tara cu incidenta ridicata a COVID-19, la intoarcerea in Romania, copilul prezinta riscul de a raspandi boala. El este un vector, de aceea el trebuie tinut in carantina timp de zece zile si unul dintre parinti trebuie sa stea cu copilul. 

13. Pentru tranzit este nevoie de test RT-PCR sau alt document medical?

Pentru tranzit, nu se solicita test RT-PCR sau alt document medical daca sederea nu este mai mare de 24 h (nu se innopteaza pe teritoriul tarii de tranzit). La vama se prezinta documentele necesare intrarii in tara de destinatie (ex. PLF Grecia, formular electronic Turcia). 

Daca mai ai intrebari legate de vacanta ta in Bulgaria, Grecia sau Turcia, te rugam sa ni le trimiti intr-un mesaj privat pe Facebook si promitem sa iti raspundem.

Trebuie sa stii ca, indiferent de ce tip de vacanta ai alege, la Travel Planner banii tai nu se pierd. Pachetele superflexibile au fost concepute cu gandul la tine si la concediul tau, tinand cont de restrictiile de calatorie in Europa. Am rambursat deja toti banii clientilor care ne-au cerut acest lucru.

 

 

  

 

>
Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro