Conditii de calatorie in Bulgaria, Grecia, Turcia. Cele mai frecvente intrebari

Postat de

Daca iti faci planuri de vacanta, cu siguranta verifici in fiecare zi conditiile de calatorie si restrictiile pentru fiecare destinatie in parte. Este important sa stii toate aceste lucruri pentru a-ti stabili planul de actiune pentru perioada urmatoare si pentru a-ti rezerva urmatorul concediu.

Ti-am pregatit un tabel care te va ajuta sa iti faci o imagine rapida, iar mai jos am detaliat conditiile pentru fiecare dintre cele trei tari. Informatiile de mai jos sunt in concordanta cu informatiile publice de pe site ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/travel-conditions) si site ul oficial INSP/CNSCBT (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19).

Data update: 21 mai 2021

  Conditii calatorie Bulgaria Grecia Turcia
  Pe lista Galbena nu da da
  La plecare —– —– —–
  Acces cu vaccinare nu da nu
  Acces test PCR nu da da
  Acces test anticorpi nu da (doar in insule) nu
  Acces test antigen nu nu nu
  Testare rapida la vama nu aleatoriu nu
  Teste pentru copii nu da, copiii peste 5 ani da, copiii peste 6 ani
  Formalitati aditionale nu form PLF form electronic
  Carantina la dus nu nu nu
  La intoarcere —– —– —–
  Fara carantina fara vaccin sau PCR vaccin
  Cu carantina fara vaccin, fara PCR fara vaccin

* formular electronic Turcia – turistii au obligația de a completa formularul de intrare de pe portalul register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea prezentarii la granita.
* formular PLF Grecia – este necesara completarea formularului PLF (Passenger Locator Form – https://travel.gov.gr ), cu cel putin 24 de ore anterior efectuarii calatoriei.
* Test antigen – este cel rapid, care detecteaza infectia cu SARS-CoV-2, efectuat intr-un laborator acreditat. Cel pe care il cumperi de la farmacie si ti-l faci acasa nu este acceptat.

* Lista galbena – reprezinta lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. 

Conditii de intrare in Bulgaria

Data update: 27 mai 2021

!!!Cetățenii români care sosesc din România vor putea intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (potrivit Ordinului nr. RD-01-374 al ministrului sănătății al Republicii Bulgaria, emis astăzi, 27 mai 2021 şi aplicabil în perioada 27 mai – 31 iulie 2021).

Pratic, se elimina toate restrictiile anterioare ce au fost valabile pana la data de 27.05.2021.

Data update: 21 mai 2021

Intre 1 mai 2021 si 31 mai 2021, intrarea în Bulgaria este permisă cetățenilor români cu condiția prezentării unuia dintre următoarele documente:

 • un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Vaccinul trebuie sa fie de la unul din producatorii mentionati in anexa I din ordinul Ministrului Sănătății BG (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/29/zabrana_vlizane_bg_29_04_2021-9.pdf)
 • pentru persoanele care au trecut prin boala și s-au vindecat, un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.
 • un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.
 • testul antigen trebuie sa fie de la unul din producatorii specificati in anexa II din ordinul Ministrului Sănătății BG (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/29/zabrana_vlizane_bg_29_04_2021-9.pdf)
 • Mai multe detalii despre informatiile obligatorii ce trebuie incluse pe certificatele de vaccinare si testele PCR/antigen gasiti in conditiile de intrare in Bulgaria afisate de Ministerul de Externe ( https://www.mae.ro/node/51904 )
 • Copiii cu varsta pana la 5 ani nu au obligatia prezentarii unui test negativ pentru intrarea in Bulgaria.
 • Conditiile de calatorie incepand cu 1 Iunie vor fi actualizate de autoritatile bulgare spre sfarsitul lunii curente.

Conditii de intrare in Grecia 

Data update: 15 mai  2021.

Călătorii din următoarele țări pot intra în Grecia fără a fi obligați să ramana în carantină: cetățeni ai țărilor Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Serbia, Emiratele Arabe Unite și Israel. Se mențin toate măsurile de prevenție și de izolare socială aflate în vigoare.

Intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea se poate efectua în următoarele condiții (în intervalul orar 07:00-23:00):

 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă; Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 5 ani.
 • sau prezentarea dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la rapel. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză;
 • sau obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc). 
 • prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet  http://travel.gov.gr).

Lista completa a restrictiilor, aici.

Conditii de intrare in Turcia

Data update: 15 mai 2021

Măsura obligativității prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 de către toate categoriile de persoane menționate anterior a fost prelungită de autoritățile turce până la data de 31.05.2021, inclusiv.

Principalele restricții sunt:

 • Persoanele care sosesc în Turcia au obligația de a completa formularul de intrare de pe portalul register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării, indiferent de modalitatea de transport utilizată, rutieră, aeriană sau navală. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (printat) sau electronic (pe telefonul mobil). 
 • Cu excepția membrilor personalului navigant, șoferilor de tir, transportatorilor, marinarilor și a copiilor cu vârsta de sub 6 ani, toate persoanele care tranzitează Republica Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă trebuie să prezinte autorităților vamale turce, la intrarea în țară, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Turcia.
 • În contextul pandemiei de COVID-19, operatorul local de check-in/handling din Aeroportul Internațional Istanbul solicită tuturor călătorilor, inclusiv celor aflați în tranzit (îmbarcaţi şi de pe alte aeroporturi din Turcia), testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pentru a li se permite îmbarcarea către România.

Lista completa a restrictiilor, aici.

Conditii la intoarcerea in Romania

Sunt exceptate de la măsura carantinei instituită la intoarecerea din țările cu risc epidemiologic ridicat (de pe lista galbena si rosie) urmatoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome asociate COVID-19:

 • persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.
 • persoanele care prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. Exceptarea de la carantina prin testul RT-PCR este valabila doar la intoarcerea din tarile aflate pe lista gablena, respectiv Grecia si Turica.
 • Nu mai sunt scutite persoanele care au trecut prin boala. Exceptia nu mai este prevazulta in hotararea CNSU (https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/Hotarare_CNSU_nr__28__din_14_05_2021.pdf).
 • Dacă nu se prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, se poate ieși din carantina obligatorie după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Pe masura ce conditiile de intrare in Bulgaria, Grecia, Turcia se modifica, revenim cu noutati.

La Travel Planner am negociat pachete de testare cu patru clinici din Romania: OK Medical, Gral Medical, Synevo si Complet Medical/German Diagnose. 

Ti-am pregatit si o lista de intrebari frecvente pentru calatoriile din perioada pandemiei. Aici poti citi un articol complet.

Intrebari frecvente referitoare la conditiile de calatorie

1. Daca am trecut deja prin boala care sunt conditiile de iesire din tara?

In acest moment, niciuna din tarile de mai sus nu permite intrarea pe baza unui document medical care atesta trecerea prin boala COVID-19. In functie de destinatie, se poate calatori in baza unui test RT – PCR negativ efectuat cu maximum 72 de ore inainte de iesirea din tara/imbarcare, a unui test antigen negativ (in cazul Bulgariei)  sau unei dovezi care atesta efectuarea unui vaccin autorizat impotriva COVID-19.

2. Daca tara din care vin este pe lista galbena si eu sunt vaccinat sau am trecut deja prin boala, mai stau in carantina?

In acest moment, sunt exceptati de la carantina la intoarcerea in tara:

 • cei care s-au vaccinat si au trecut minimum 10 zile de la rapel pe baza adeverintei de vaccinare;
 • cei care prezintă un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.;

3. Daca tara din care vin nu este pe lista galbena mai stau in carantina?

Nu se solicita carantina pentru cei care vin din tarile ce nu se afla pe lista galbena sau rosie.

4. Se va face testare rapida aleatorie la granita/imbarcare/debarcare?

In functie de destinatie, se poate institui testarea rapida aleatorie la vama/aeroport. Ca urmare a rezultatului testului rapid (ce va fi disponibil in cateva minute), in cazul unui turist confirmat pozitiv, se va respecta procedura de izolare/carantina valabila in functie de fiecare tara in parte.

5. Care sunt conditiile de calatorie cu avionul?

In functie de destinatie, se poate calatori in baza unui test RT – PCR negativ efectuat cu maximum 72h inainte de imbarcare sau pe baza adeverintei de vaccinare cu ambele doze si minim 14 zile de rapel sau pe baza unui document medical ce atesta trecerea prin boala SARS-CoV2. Pe aeroportul de destinatie se pot efectua suplimentar teste rapide antigen sau teste RT – PCR.

6. Sunt acceptate la copii testele rapide antigen?

In acest moment, sunt acceptate testele RT-PCR de tip non-invaziv pentru anumite categorii de varsta. In general, testele non-invazive se pot solicita pentru copiii pana in 12 ani. La acest moment, pentru Bulgaria se solicita test RT-PCR sau test rapid antigen indiferent de varsta copilului. Pentru Grecia se solicita test RT-PCR sau un document care atesta trecerea prin boala (sunt exceptati copiii pana in 5 ani), iar pentru Turcia se solicita test RT-PCR (sunt exceptati copiii pana in 6 ani).

7. Daca sunt vaccinat, mai este necesar testul PCR?

In functie de reglementarile din fiecare tara, se poate solicita test PCR chiar daca exista adeverinta de vaccinare. Insa tari precum Grecia si Bulgaria nu mai solicita test RT-PCR. Se ia in considerare accesul in tara pe baza de adeverintei de vaccinare cu ambele doze si minim 14 zile de la rapel sau a unui document medical ce atesta trecerea prin boala SARS-CoV2.

8. Daca parintii sunt vaccinati si copiii nu, este necesar testul RT-PCR pentru copii?

Pentru accesul in Bulgaria, pentru copii se solicita test PCR sau test antigen rapid sau un document medical care atesta trecerea prin boala (indiferent de categoria de varsta), chiar daca parintii sunt vaccinati. Pentru accesul in Grecia, pentru copii se solicita test PCR sau un document medical care atesta trecerea prin boala (sunt exceptati copiii pana in 5 ani), chiar daca parintii sunt vaccinati. Pentru accesul in Turcia, pentru copii se solicita test PCR (sunt exceptati copiii pana in 6 ani), chiar daca parintii sunt vaccinati.

9. Pasaport COVID?

In acest moment, nicio tara nu a adoptat pasaportul COVID. Citeste aici mai multe.

10. Ce se intampla daca ma imbolnavesc in timpul vacantei?

 • In Bulgaria, daca turistul este diagnosticat cu SARS-CoV-2 (COVID-19) in timpul vacantei, va trebui sa stea izolat intr-o camera speciala si va ramane sub carantina. In plus, va suporta cheltuielile noptilor suplimentare si tratamentul necesar din venitul personal sau prin asigurarea medicala optionala (daca aceasta acoperă riscul pandemiei).  
 • Grecia ofera turistilor carantinare si tratament gratuite. 
 • In Turcia, daca turistul este diagnosticat cu SARS-CoV-2 (COVID-19) in timpul vacantei, va trebui sa stea izolat intr-o camera speciala. Dacă șederea este de 1 săptămână și a trebuit să o petreacă în carantină, hotelul va prelungi șederea pentru inca o săptămână ca turistul sa isi poata petrece vacanța. Acest lucru va fi gratuit pentru turisti. Dacă trebuie să fie tratați la spital, cheltuielile vor fi suportate de catre acestia. Tratamentul se va face la spitalele publice.

11. Daca un membru al familiei este vaccinat iar celalalt nu, va trebui sa stam toti in carantina la intoarcerea in tara?

Deocamdata autoritatile nu au un raspuns pentru aceasta situatie.

12. Daca parintii sunt vaccinati vor trebui sa stea in carantina cu cei mici la intoarcerea in tara?

Deocamdata nu exista o informatie oficiala si clara insa, daca o familie calatoreste cu un copil intr-o tara cu incidenta ridicata a COVID-19, la intoarcerea in Romania, copilul prezinta riscul de a raspandi boala. El este un vector, de aceea el trebuie tinut in carantina timp de zece zile si unul dintre parinti trebuie sa stea cu copilul. 

13. Pentru tranzit este nevoie de test RT-PCR sau alt document medical?

Pentru tranzit, nu se solicita test RT-PCR sau alt document medical daca sederea nu este mai mare de 24 h (nu se innopteaza pe teritoriul tarii de tranzit). La vama se prezinta documentele necesare intrarii in tara de destinatie (ex. PLF Grecia, formular electronic Turcia). 

Daca mai ai intrebari legate de vacanta ta in Bulgaria, Grecia sau Turcia, te rugam sa ni le trimiti intr-un mesaj privat pe Facebook si promitem sa iti raspundem.

Trebuie sa stii ca, indiferent de ce tip de vacanta ai alege, la Travel Planner banii tai nu se pierd. Pachetele superflexibile au fost concepute cu gandul la tine si la concediul tau, tinand cont de restrictiile de calatorie in Europa. Am rambursat deja toti banii clientilor care ne-au cerut acest lucru.

Consultatii nostri iti stau la dispozitie pentru raspunsuri si mai multe detalii, de luni pana vineri, intre 10:00 si 18:00.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>